- Член од
- 12 февруари 2014
- Мислења
- 7.976
- Поени од реакции
- 25.642
Сите со шала, затоа што немате аргументи. Сфаќате ли дека ова што го правите и зборувате е национализам на помало ниво? Локал патриотизам е мек збор.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ова не е точно. Сељак е на српски (хрватски, босански...) селанец. Кажи ми по кој лексикон или речник би нашле дека „сељак“ е карактерна особина. Ако ми посочиш, ќе се сложам со тебе.[DOUBLEPOST=1428561981][/DOUBLEPOST]
Ова налага неколку заклучоци:
Ако си живеел во друг град ќе си го сонувал и Киро, и Азија, и Австралија.
Плус, ако си „дете со педигре“, не ти доликува да користиш лични напади на некого овде. Заради која причина? Каде јас кажав нешто против скопјани и Скопје? Јас само ги кажував причините за населувањето на Скопје. Пред 100 г. не било „интересно“ доселувањето овде, но после заминувањето на Турција од овде и доаѓањето на Србија, почнало форсирањето на Скопје, а особено во СФРЈ, а особено после земјотресот.
Кога кажував за белези, мислед на следно (пример): во Битола, во Охрид... лепче со паричка сите прават на Василица (што е и исправно). Во Велес сите прават на Божик. Кажи во Скопје кога прават? Некои прават за Василица, некои за Божик. Секој според традицијата од „стари крај“. Сигурно и пред 100 г. во Скопје сите правеле на ист ден, но тогаш во Скопје живееле скопјани, а денес се 99% доселеници. За таков вид на белези зборував, дека секој донел по нешто, секој тера според свои традиции, а и ако примил некоја традиција, не значи дека таа е изворно скопска, туку најверојатно е донесена од некој друг.
И сето ова јас не го кажувам за критизирање, туку како констатации.
Јас сум роден и живеел и растел во градови, моите родители исто, а нивните родители на село, после преселени в град. Па сам одлучи дали сум селанец (сељак) или не. Не е срамота и да си селанец. (Само немој да ми кажеш дека сељак не е селанец).
Сите со шала, затоа што немате аргументи. Сфаќате ли дека ова што го правите и зборувате е национализам на помало ниво? Локал патриотизам е мек збор.
Процедурално:
Прегледај го приврзокот 118772
Кога сме веќе кај бројот на жители, Битола во 14-ти век имала околу 35000 жители, а на почеток на 18-ти век поголем број и од Белград.
Од Битола нема никогаш ништо да биде. Од 14-ти век до сега едвај се дуплирала. СК покрај сите катастрофи пак се издигнал и тоа во секоја доба, сеедно дали збориме за сега антика или средновековието. Интересно тоа што викаш за Белград дај баш статистики ако имаш за градовите би било интересно...
Иде секој, исто како и во Скопје.![]()
Јас мислев дека повеќето скопјани на темата се заебаваат со дистинкциите Скопје провинција, ама тие всушност навистина мислат дека се подобри од другите Македонци затоа што се родени во Скопје.
Глупоста штотуку достигна нов максимум.
Ние сме од Скопје значи - скопјани, вие сте си од кај што сте си за да не ве делиме на милјарда села градови за нас сте провинцијалци. Полесно е, искрено што ми е мене гајле ти од кај си или некој друг. Ако си дошол да живееш во Скопје супер, однесувај се ко секој друг во градот, не замарај, не плукај по градот во кој си дошол да живееш и немаме проблем. Незнам што е тоа толку тешко да се сфати.
И јас не знам што е толку тешко да се сфати дека немаш никаква моќ да го промениш тоа, освен да паламудиш по форумот. Кој кака сака ќе се однесува во Скопје, се додека не прави криминал. Ти смета ако некој зборува на струмички во Скопје? Можеш само да си ја удриш главата во зид, никому не му е гајле.
Јас не реков дека ќе или дека можам да го сменам тоа. Јас само објаснив дека таквиот за мене ќе биде сељак кој не успеал да се адаптира на новата средина. Такви не сакам окулу мене. Едноставно ако се преслил во СК и неможе да се адаптира на локалното население за мене тој или води инат или е глуп. Тоа го дискутираме цело време. Исто е и во друг правец кога би било преселбата. Да дојдам да живеам кај тебе и за мене би важело истото, значи ќе треба да се адаптирам на условите и јазикот таму.
И ти за него можеби ќе бидеш сељак. Многу такви неадаптирани, на овој или онај начин се снашле во Скопје и удобно живеат, па пак цепат на својот дијалект.
Плачењето по темиве е зошто не ги прифаќаме,
Ајде оди види зошто е отворена темата.
Во ред е тоа, слободно нека мисли што сака за мене, мене тоа не ми смета ко што и тебе не треба да ти смета што јас мислам за тебе освен ако нормално сакаш да се дружиме. Јас немам потреба од него, јас сум си дома, си имам круг на пријатели итн. Плачењето по темиве е зошто не ги прифаќаме, еве кога обајснуваме одма правите кавга не викате елитисти или дека мислиме дека сме подобри или што ти знам јас а уствари нема врска. Ако така сака - значи негов избор, слободно нека се гетозира ко шип+ар и свршена работа. Кога тогаш децата негови ќе сакаат да бидат прифатени и ќе се адаптираат. Ќе почекаме една генерација, не е проблем.
Чекај, сериозно? Зборуваме за луѓе од иста земја, со иста култура, но различни дијалекти. Сметаш дека дури и дејалектот треба да го променат?
Како да ја читам темата за мултикултурализмот. Неверојатно!