Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Пред некој ден си земав нов точак Capriolo Passion за 9600 денари. Би сакал да чујам некое мислење за него. Дали вреди за тие пари или не. Точакот е со следнава опрема следнава опрема:
Рам
Hi-ten
Вилушка/амортизер
Steel rigid fork
Шољица на вилушка
FP-H515 - 8 pcs, thread: 22.2/30/27mm, W/key washer
Влошки на среден погон
THUN - GOAL - 122.5 mm, shell: BSA 68mm
Среден погон
LASCO - 42/34/24 170mm, PVC coated, W/ chainguard
Преден менувач
SHIMANO - TOURNEY FD-TZ30 band type, down-route, 28.6mm, for 44T
Заден менувач
SHIMANO - TOURNEY RD-TY21 6-speed, not rapid-rise, direct attachment type
Рачка на менувач
SHIMANO - SL-TX30 micro index front / 6 speed rear
Погонски запчаници
SHIMANO - multiple freewheel sprocket, TZ MF-TZ20 6-speed 14-16-18-21-24-28T brown
Кочници
LOGAN - JY-946AE - alloy die casting brakes, 70 mm shoe, silver
Рачки на кочници
LOGAN - JY-332PAE - die casting alloy lever with plastic clamp, 2.5 finger, for V-brakes
Ланец
KMC - Z-33 - 1/2”x3/32” (114 links) (6 speed)
Ракавци
QUANDO - KT-122F front black / KT-122R rear black
Тркала
KRIPTON - KRYPTON-X 559-19, 36H , EYELETING: NO, RDA: NO, GBS: YES
Димензии на тркалото
26''
Гуми
RUBENA - 52-559 V36 RAPID (26 X 1.95)
Лула на управувач
KRIPTON X - GW-HS14 - steel, ext.: 100mm, rise: +25, dia.: 22.2mm, bar bore: 25.4mm
Управувач
KRIPTON X - GWHB-02, ATB - steel, W=600mm, angle 15 deg., 22.2X25.4mm
Столб на седло
KRIPTON X - GWSPSTEEL25.4 - steel seat post 25.4x300mm long, W/O clamp
За тие пари тоа е.Ќе те служи долго време.За тури и офф роад не е.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Работилница има некаков веб сајт за да се видат моделите и цените на истите?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Колку што знам нема, види на ram bikes macedonia фан страна на фб ама мислам дека немаат цени објавено

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Дечки, ги листам огласиве и не можев да не забележам дека премногу CUBE велосипеди се продаваат. Знае некој што е работава?
Едноставно, типот знае да продаде. Знае како да направи да сакаш да го имаш точакот, знае паметно да го искористи Facebook како маркетинг алатка. Исто така, знае како да направи да луѓето со длабок џеб си го мерат со тоа кој каков CUBE има и колку го платил. Плус, да не збориме дека одбрал одличен Германски бренд.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Едноставно, типот знае да продаде. Знае како да направи да сакаш да го имаш точакот, знае паметно да го искористи Facebook како маркетинг алатка. Исто така, знае како да направи да луѓето со длабок џеб си го мерат со тоа кој каков CUBE има и колку го платил. Плус, да не збориме дека одбрал одличен Германски бренд.
Нема ништо германско тука, освен дизајнот и што централата им се наоѓа таму. Умре тоа на времето, како и кај сите брендови. Рамките се прават во Азија. Деловите се знае, Shimano или Sram. Еве слободно прочитај тука. :)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Нема ништо германско тука, освен дизајнот и што централата им се наоѓа таму. Умре тоа на времето, како и кај сите брендови. Рамките се прават во Азија. Деловите се знае, Shimano или Sram. Еве слободно прочитај тука. :)
Знам, знам, намерно го болдирав Германски, бидејки тоа влева некоја сигурност кај луѓето, и создава претстава дека се работи за нешто квалитетно :)

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.451
Поени од реакции
2.002
Тоа треба да значи дека Мерцедес не е германски и е ист квалитетот како со кинескиот Чери затоа што и двете се произведуваат во Кина?:aplauz:

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ако не се лажам Focus остана доследен во тоа да ги произведува велосипедите во Германија.
Што се однесува за Cube си е одличен бренд, плус навистина Лазе е многу добар во тоа што го работи.
Го има буквално на сите маратони во Македонија како техничка бесплатна поддршка, знае да прочита што ти лежи во моментот и да ти понуди тоа што го бараш.
Организира тури каде што низ дружба си го промовира бизнисот во што нема ништо вулгарно.
Цените му се поскапи со некоја 1000ка за одредени модели, споредбено со опремата што ја нудат останатите продавници, но има луѓе на кои ништо не му менува таа сума и го избираат Cube пред останатите брендови.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Знам, знам, намерно го болдирав Германски, бидејки тоа влева некоја сигурност кај луѓето, и создава претстава дека се работи за нешто квалитетно :)
Сакав да кажам дека што и да земеш од ниска и средна класа, нема некоја голема разлика во квалитетот на рамките. Различна е само геометријата. Две или три фабрики во Тајван и Кина произведуваат за сите брендови. После само ги фарбаат и брендираат. Кај хај-енд (карбонските) модели е друг муабетот, но и цените се не споредливи. :)

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Да продолжам со муабетот за RAM велосипедите во Работилница.
Денес бев со другар, окапавме 2 саати правејќи муабет со газдата и вработените. Многу кул дечки, отворени за муабет најбитно. Фасциниран сум од вложено/добиено моментот кај велосипедиве! :cuc:

Убедливо најдобар избор за парите е RAM HT.Two 2, со цена од 600 и нешто ситно евра. Топ опремен, со SRAM X5 менувачи и шифтери, RockShox XC30 амортизер и гарнитура од квалитетни и лесни делови. Вкупна тежина на велосипедот е 13,15 килограми, 650 грама полесен од директниот конкурент во класата, Cube Analog 29er. :aplauz:

Поефтиниот модел HT.Two 3 е со XCR амортизер, но оној подобриот што има и подесувања за rebound. Другата разлика е во drivetrain, поефтиниот е со SRAM X4 3х8 и ситни разлики во стем.

Се на се, одлично искуство и мислам дека ќе се откажам од барање половен бајк. Имам неколку дена да размислам пред да тргам за Србија. Осеќам предолги денови ќе бидат! :rolleyes:

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Да продолжам со муабетот за RAM велосипедите во Работилница.
Денес бев со другар, окапавме 2 саати правејќи муабет со газдата и вработените. Многу кул дечки, отворени за муабет најбитно. Фасциниран сум од вложено/добиено моментот кај велосипедиве! :cuc:

Убедливо најдобар избор за парите е RAM HT.Two 2, со цена од 600 и нешто ситно евра. Топ опремен, со SRAM X5 менувачи и шифтери, RockShox XC30 амортизер и гарнитура од квалитетни и лесни делови. Вкупна тежина на велосипедот е 13,15 килограми, 650 грама полесен од директниот конкурент во класата, Cube Analog 29er. :aplauz:

Поефтиниот модел HT.Two 3 е со XCR амортизер, но оној подобриот што има и подесувања за rebound. Другата разлика е во drivetrain, поефтиниот е со SRAM X4 3х8 и ситни разлики во стем.

Се на се, одлично искуство и мислам дека ќе се откажам од барање половен бајк. Имам неколку дена да размислам пред да тргам за Србија. Осеќам предолги денови ќе бидат! :rolleyes:
Јас имам РАМ од првата нивна инвазија на пазарот во МКД што беше околу 2007-2008 година. Тогаш иако за нијанса полоша геометрија која сегаа викаат дека е подобрена беа супер и беа бестбај на пазаров а не па сега. Искрено супер делчиња добиваш за цената што ја плаќаш и сигурно ќе бидеш презадоволен од него. И се ова убаво ама има и негативни страни. Ако после некое време се решиш за продавање џабе е и колку скапи делови да имаш нема да можеш да му земеш добра цена, некој CUBE пример со послаба опрема ќе биде поскап од твојот.

Чисто за споредба нудам РАМ ХТ1, х5 преден менувач, х7 заден. х5 шалтери, Дарт2 амортизер со подесување на rebound, предна и задна главина х9 со машински лагери, дискови elixir CR (модел од 2011) и неможам да му побарам повеќе од 18000-20000к. Да беше некоја мерида, cube, trek specializer или некој од другиве топ брендови како од шала на оваа опрема ќе можев да барам 450-500 евра минимум

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.013
Поени од реакции
867
За драг што викате,што марка е?

Член од
17 февруари 2013
Мислења
233
Поени од реакции
93
Јас имам РАМ од првата нивна инвазија на пазарот во МКД што беше околу 2007-2008 година. Тогаш иако за нијанса полоша геометрија која сегаа викаат дека е подобрена беа супер и беа бестбај на пазаров а не па сега. Искрено супер делчиња добиваш за цената што ја плаќаш и сигурно ќе бидеш презадоволен од него. И се ова убаво ама има и негативни страни. Ако после некое време се решиш за продавање џабе е и колку скапи делови да имаш нема да можеш да му земеш добра цена, некој CUBE пример со послаба опрема ќе биде поскап од твојот.

Чисто за споредба нудам РАМ ХТ1, х5 преден менувач, х7 заден. х5 шалтери, Дарт2 амортизер со подесување на rebound, предна и задна главина х9 со машински лагери, дискови elixir CR (модел од 2011) и неможам да му побарам повеќе од 18000-20000к. Да беше некоја мерида, cube, trek specializer или некој од другиве топ брендови како од шала на оваа опрема ќе можев да барам 450-500 евра минимум
Komsija moj od koj i jas pocnav da se interesiram imase kupeno Ram od Probike.Go imase 7 meseci i na kraj go dade mnogu blisku do onaa cena sto go kupil.

Ram ne mozea da se prodadat,a voedno i za drugite tocaci ako se so menuvani delovi iako se toa novi.Toa e barem moe mislenje.

Deka ne mislam i zboram na pamet primer e istiot komsija.Kupi Cube Reaction pred 2-3 godini isto od Probike.
Go zema okolu 2000 evra i mu smeni posle podobar amortizer i novi kocnici.5 meseci ne mozese da go prodade,a kaj se ne go nudese.Od SportySale,Pazar3,Reklama5 do CikloBerza.
Nekoj od tie sto mu se javuvale velele deka se zainteresirani,no imi bilo strav deka se so menuvani delovi

Na kraj go dade dali 1100 ili 1200 evra.Ne se sekavam bas dobro sega
Znam deka velese deka e vo zaguba okolu 1000 evra.

Znaci jas smetam deka problemot e poveke so menuvanite delovi Kupuvacot najcesto gleda da mu e so kataloska oprema tocakot.Dokolku ne e,pa makar i so poubavi delovi da e,tesko se prodava

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Komsija moj od koj i jas pocnav da se interesiram imase kupeno Ram od Probike.Go imase 7 meseci i na kraj go dade mnogu blisku do onaa cena sto go kupil.

Ram ne mozea da se prodadat,a voedno i za drugite tocaci ako se so menuvani delovi iako se toa novi.Toa e barem moe mislenje.

Deka ne mislam i zboram na pamet primer e istiot komsija.Kupi Cube Reaction pred 2-3 godini isto od Probike.
Go zema okolu 2000 evra i mu smeni posle podobar amortizer i novi kocnici.5 meseci ne mozese da go prodade,a kaj se ne go nudese.Od SportySale,Pazar3,Reklama5 do CikloBerza.
Nekoj od tie sto mu se javuvale velele deka se zainteresirani,no imi bilo strav deka se so menuvani delovi

Na kraj go dade dali 1100 ili 1200 evra.Ne se sekavam bas dobro sega
Znam deka velese deka e vo zaguba okolu 1000 evra.

Znaci jas smetam deka problemot e poveke so menuvanite delovi Kupuvacot najcesto gleda da mu e so kataloska oprema tocakot.Dokolku ne e,pa makar i so poubavi delovi da e,tesko se prodava
Може да си во право не викам не, додуше го продавам а никаде не е огласен само еднаш тука на форум пишав и толку беше. Не сум член на тоа спортисејл, не е пишан на пазар3 или реклама5 никаде. Ако некој го сака и со оригиналните делови и нив ги чувам, ама новиве се возени дали 1500км смешно е. И со тоа што го продавам секако ке сум во загуба само за кочниците се дадени 30бона. Мислиш некој ќе ми даде приближно до таа цена, нема и не ни очекувам. Го спремав за мене точачево за јас да го возам ама коа се нема време подобро биди во загуба и дај го на некој што ќе ја искористи опремата одколку да ми дреме дома во соба. Годинава го неам ни до продавница возено нема ни 100 метра со него поминато а веќе е април. Па сеа ти види. Не го продавам за да земам нов појак, ќе земам некој градски точак накај партизанец за низ град да се возикам од место А до место Б ништо повеќе. Се нема веќе време како што се имаше порано.
Исто е купен од пробајк точакот, и промената на делови е правена кај нив. Дури ако побарам убаво ништо чудно и сметката и од моменталните делови да ја чувам некаде по дома (ако не сум ја забаталил некаде при селењето)

Kajgana Shop

На врв Bottom