Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
И јас вака го правам, не да допре до гради, туку дури да стигнат 90 степени бицепс и подлактица.

И Скот така вика било правилно

https://www.youtube.com/watch?v=rT7DgCr-3pg#t=48
или јас сум слеб или ти,нема трето.

Јас зборам за малото спуштање,а не за дланките и лактите дали под 45 степени или 90 степени.

https://www.facebook.com/video.php?v=843945045662740&set=vb.100001417584774&type=2&theater дали според вас ова е правилна форма ? сум гледал многу вакви типци по теретана,спуштаат многу малку,јас кога правам правам скоро до доле,некогаш и да допре до доле...исто сум гледал и многумина кои прават вака + дигаат кичма на секое кревање,како мост да прават,што мислам дека е апсолутно не правилно+може да дојде до повреда...јас правам мост ама пред да почнам да дигам,ги спојувам плешките и потоа спуштат надоле и само рацете работат,мислам ме разбирате...можда е голема килажа,но што фајде ако си натепал 140 кг,кога не ја правиш правилно...боље да намалиш на 110-100 ама да направиш правилно...исто и многу дечки на чучањ и на преса спуштаат ептен малку,не знам дали јас погрешно размислувам или они погрешно вежбаат ? :D
Биг маслс, смол бреин викаат американците, од вакви експерти (па посебно истите се самопрогласени како гуру во овој спорт) може да се зезнат многумина. Посебно помали деца кои гледаат од типците кои дигаат најмногу.
Ако сака да се курчи со пауерлифтинг, имаш посебен став за таков тип на бенч прес, а за бб се знае до долу.
@Божино , @Solaire of Astora може да терате и по два тренинзи неделно, посебно ако храната ви е добра, а воедно и суплементацијата. Практикувајте едниот со бучици, а другиот со шипка (за сила), бучиците се според мене најдобро оружје за вадење на градите, бенчот и разбојот да не ги заборавите. И најбитно правилна форма, без разлика со што вежбате.

https://www.facebook.com/video.php?v=843945045662740&set=vb.100001417584774&type=2&theater дали според вас ова е правилна форма ? сум гледал многу вакви типци по теретана,спуштаат многу малку,јас кога правам правам скоро до доле,некогаш и да допре до доле...исто сум гледал и многумина кои прават вака + дигаат кичма на секое кревање,како мост да прават,што мислам дека е апсолутно не правилно+може да дојде до повреда...јас правам мост ама пред да почнам да дигам,ги спојувам плешките и потоа спуштат надоле и само рацете работат,мислам ме разбирате...можда е голема килажа,но што фајде ако си натепал 140 кг,кога не ја правиш правилно...боље да намалиш на 110-100 ама да направиш правилно...исто и многу дечки на чучањ и на преса спуштаат ептен малку,не знам дали јас погрешно размислувам или они погрешно вежбаат ? :D
Maлку подоле треба да иде. 85% од целосниот range of motion го користи.

Дали може да се обликуваат добро градите со diamond push-ups?

Било кој bodybuilding стил програм (high reps) што е поделен на 3 дена? Кога почнав месец дена терав така, после сменив на ова 5x5 и така до сега, ама мора малце екстра маса до лето. Сега појма немам со што да цепам, изборот ионака е преголем.

Идеално би ми било да може да терам нозе пак 5х5 стил (мртво/чучањ). За другиве лифтови да речеме прво некој хибрид, до крај на мај целосно да идам на BB стил, па после ќе видам како ќе ми оди.

Дали може да се обликуваат добро градите со diamond push-ups?
Повеќе се за трицепс.

Било кој bodybuilding стил програм (high reps) што е поделен на 3 дена? Кога почнав месец дена терав така, после сменив на ова 5x5 и така до сега, ама мора малце екстра маса до лето. Сега појма немам со што да цепам, изборот ионака е преголем.

Идеално би ми било да може да терам нозе пак 5х5 стил (мртво/чучањ). За другиве лифтови да речеме прво некој хибрид, до крај на мај целосно да идам на BB стил, па после ќе видам како ќе ми оди.

Повеќе се за трицепс.
PHUL
Power Hypertrophy Upper Lower - мислам ќе ти одговара.
Превод:
Пон- Power Upper
Вто - Power Lower
Сре - Одмор
Четв - Hypertrophy Upper
Пет - Hypertrophy Lower
Саб - Одмор
Нед - Одмор

Power деновите праиш 5х5 а Hyp. деновите праиш 3х10

Или моеш PPLO - Push Pull Legs Off за по бодибилдерски ориентирано.

недела 1

Пон- Push
Вто - Pull
Сре - Legs
Четв - Off day
Пет - Push
Саб - Pull
Нед - Legs

недела 2

Пон- Off day
Вто - Push
Сре - Pull
Четв - Legs
Пет - Off day
Саб - Push
Нед - Pull

Ја сфаќаш поентата - се прелева од недела во недела. Разликата е шо овде се праи стрикно 3х10

Ако сака да се курчи со пауерлифтинг, имаш посебен став за таков тип на бенч прес, а за бб се знае до долу.
Баш обратно за пауерлифтиг се знае до долу, ова што он вежба во никоја пауерфлитинг федерација нема да пројде.[DOUBLEPOST=1428005404][/DOUBLEPOST]

Каква правилна форма овој појма нема од вежбање ако ова го смета за бенч уште долу во коментарите се фали дека за 1 месец ќе додал 20кг на бенч, уствари, да ќе го скрати уште повеќе движењето и така ќе може да стави уште 20кг на шипката. Ова може да пројде само како вежба за јачање на заклучувањето т.е. на трицепсот, мада мислам дека он и не е свесен за тоа зошто во неговата глава тоа е легитимен бенч прес.

Баш обратно за пауерлифтиг се знае до долу, ова што он вежба во никоја пауерфлитинг федерација нема да пројде.[DOUBLEPOST=1428005404][/DOUBLEPOST]

Каква правилна форма овој појма нема од вежбање ако ова го смета за бенч уште долу во коментарите се фали дека за 1 месец ќе додал 20кг на бенч, уствари, да ќе го скрати уште повеќе движењето и така ќе може да стави уште 20кг на шипката.

Можеби да пројде само у snap city.

PHUL
Power Hypertrophy Upper Lower - мислам ќе ти одговара.
Превод:
Пон- Power Upper
Вто - Power Lower
Сре - Одмор
Четв - Hypertrophy Upper
Пет - Hypertrophy Lower
Саб - Одмор
Нед - Одмор

Power деновите праиш 5х5 а Hyp. деновите праиш 3х10

Ова и не изгледа така лошо, може да се вметне/извади нешто и би требало да биде таман.

Други предлози/искуства, можеби некој совет од некој што го правел ова до сега?

Ова и не изгледа така лошо, може да се вметне/извади нешто и би требало да биде таман.

Други предлози/искуства, можеби некој совет од некој што го правел ова до сега?
The PHUL workout is based around the basic principles of strength and size. This 4 day program will allow you to maximize results on both fronts in an easy adaptable routine built off the following principles:

Frequency. Studies have shown muscle protein synthesis (MPS) to be elevated for up to 48 hours after training. That would make it ideal for you to hit each muscle more frequently than a typical once per week split. The PHUL program is designed to hit each muscle group twice within a week.

Compounds. The PHUL program focuses on the big compound movements for optimal progression. While isolation movements are included in this program as well, the main goal is to increase performance on the main lifts, as well as pack on pounds of muscle.

Power. This program uses 2 of it's 4 working days to focus on pure strength training. The key to getting stronger and bigger is to utilize progressive overload and time under tension. These 2 days will see that you'll be able to use more weight on your hypertrophy days.

Hypertrophy. In addition to 2 power days, your other 2 days on the PHUL program will focus on hypertrophy (bodybuilding) style training. This way, not only will you be seeing strength increases but you'll be building size as well.

PHUL Notes:
  1. Sets and Reps - When first beginning this program it is suggested to start with a lower amount of total volume until you become accustomed to the workload.
  2. Failure - Failure is a tool that should not be abused. All sets should be completed with at least 1 rep "left in the tank." Meaning you should struggle to complete your heavier sets, but not to the point where you're unable to get your goal reps.
  3. Exercise Selection - Main compounds should remain unchanged, however substitutions can be made for like exercises if desired.
  4. Abdominals - Ab work can be done at the end of training or on off days.
PHUL Schedule:
  • Day 1: Upper Power
  • Day 2: Lower Power
  • Day 3: Off
  • Day 4: Upper Hypertrophy
  • Day 5: Lower Hypertrophy
  • Day 6: Off
  • Day 7: Off
Day 1
Upper Power
Exercise Sets Reps
Barbell Bench Press 3-4 3-5
Incline Dumbbell Bench Press 3-4 6-10
Bent Over Row 3-4 3-5
Lat Pull Down 3-4 6-10
Overhead Press 2-3 5-8
Barbell Curl 2-3 6-10
Skullcrusher 2-3 6-10

Day 2
Lower Power
Exercise Sets Reps
Squat 3-4 3-5
Deadlift 3-4 3-5
Leg Press 3-5 10-15
Leg Curl 3-4 6-10
Calf Exercise 4 6-10

Day 4
Upper Hypertrophy
Exercise Sets Reps
Incline Barbell Bench Press 3-4 8-12
Flat Bench Dumbbell Flye 3-4 8-12
Seated Cable Row 3-4 8-12
One Arm Dumbbell Row 3-4 8-12
Dumbbell Lateral Raise 3-4 8-12
Seated Incline Dumbbell Curl 3-4 8-12
Cable Tricep Extension 3-4 8-12

Day 5
Lower Hypertrophy
Exercise Sets Reps
Front Squat 3-4 8-12
Barbell Lunge 3-4 8-12
Leg Extension 3-4 10-15
Leg Curl 3-4 10-15
Seated Calf Raise 3-4 8-12
Calf Press

2015та сме а кгн нема табели или float елементи во мислења

Каква правилна форма овој појма нема од вежбање ако ова го смета за бенч уште долу во коментарите се фали дека за 1 месец ќе додал 20кг на бенч, уствари, да ќе го скрати уште повеќе движењето и така ќе може да стави уште 20кг на шипката. Ова може да пројде само како вежба за јачање на заклучувањето т.е. на трицепсот, мада мислам дека он и не е свесен за тоа зошто во неговата глава тоа е легитимен бенч прес.
Не, не ме разбра, малку јас сум утнал со интерпукциски знаци. Зборот ми е дека не наликува ова на пауерлифтинг, ова е правилна форма за пауерлифтинг. Има и потрагични од овој, голем дел ја дигаат само шипката и тоа со помош со 150+кг, ја спуштаат 5-10цм и ја враќаат назад :ROFLMAO:

брат не ме карај прашав само :D

Дали би било сметало на резултатите ако го тргнам lower hypertrophy денот целосно? На пример на синтеза на хормони? Нозете природно ми се големи, така да екстра раст кај нив ич не ми треба. Планот ми е се по список, а нозе да ги терам 2 пати неделно чучањ, еднаш мртво,со тоа што во lower power ќе внесам bodyweight вежби.

Дали би било сметало на резултатите ако го тргнам lower hypertrophy денот целосно? На пример на синтеза на хормони? Нозете природно ми се големи, така да екстра раст кај нив ич не ми треба. Планот ми е се по список, а нозе да ги терам 2 пати неделно чучањ, еднаш мртво,со тоа што во lower power ќе внесам bodyweight вежби.
Нaпрaви гo lower power и ќе имaш 2 тaкви денa неделнo шo е oптимaлнo зa синтезa нa прoтеин. Сaмo вo втoриoт lower power не иди нa рушење рекoрди- сaмo првиoт ден пoјaчувaј тежинa, втoриoт следи т.е. пoтврдувaј.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom