Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Имам 13 години (за неполни 3 месеци полнам 14) и сакам да почнам во теретана, но незнам дали ке има некакво лошо влијание врз растот или други несакани ефекти. Ако возраста одговара за во теретана предложете некој план за вежби и за исхраната исто така и некои совети... Благодарам :)
премал си за во теретана.Почни да вежбаш по дома,склекови стомачни грбни чучњави и почни вратило,па на 15-16 години почни теретана.Пробај да јадеш здрава храна,како на пример-зеленчук,овошје,компир,ориз,грав,леќа,боранија,месо секакво,јајца,млеко,а избегавај се што е незраво како брза храна,чоколади,чипсови,газирани сокови.

И дркај,друго не ти треба.

Висината е предиспозиција од генетиката, вежбање не може да спречи раст, треба да правиш правилно и ефективно за да намалиш ризик од повреда.
Повеќе информации.
Appropriate strength-training programs have no apparent adverse effect on linear growth, growth plates, or the cardiovascular system.
http://m.pediatrics.aappublications.org/content/121/4/835.full

Висината е предиспозиција од генетиката, вежбање не може да спречи раст, треба да правиш правилно и ефективно за да намалиш ризик од повреда.
Повеќе информации.
Appropriate strength-training programs have no apparent adverse effect on linear growth, growth plates, or the cardiovascular system.
http://m.pediatrics.aappublications.org/content/121/4/835.full
дете од 13 години сакаш да ти чита странски статии и да ти разбере што пишува во нив ? нормален ли си ?

Куп на Македонија 2015

Едно потсетување до оние кои планираат и сакаат да се натпреваруваат на овој натпревар, право на учество имаат државјани на Македонија членови и пријавени од страна на клубови кои се активни членови на ББФФМ.
Ги молам клубовите да ги пријават своите екипи и да ги подмират обврските кон фдерацијата во целост.
Оние спортсти кои доаѓаат од места каде нема регистриран клуб убаво е да исконтактираат со клубовите кои имаат право на учество, да си потпишат пристапница и да бидат дел од овој натпревар.
Утре ќе објавиме список на регистрирани активни клубови во ББФФМ, со цел да им олесниме на натпреварувачите во нивно навремено пријавување и учество

Ајде споделете уште неколку искуства пошто имам видено и прочитано од 13-14 години одат во теретана и не дигаат многу тешко за да не се ,,смалат":) и пишуваат после 5-6 години дека напротив се извишиле и дека уште подобро се чувствувале...

Ајде споделете уште неколку искуства пошто имам видено и прочитано од 13-14 години одат во теретана и не дигаат многу тешко за да не се ,,смалат":) и пишуваат после 5-6 години дека напротив се извишиле и дека уште подобро се чувствувале...
Мој совет е да ја средиш исхраната и да почнеш вежби со сопствената тежина месец-два, за да стекнеш дисциплина и кондиција, па потоа почни во теретана. Почни со тежини кои ти се доволни за твоето ниво, не претерувај и секогаш вежбај со правилна форма за да не се повредиш. Инаку колку си висок и тежок сега?

Спомнато е повеќе пати, основата добиј си ја од дома, продолжи понатака во теретана. За форма нормално на почеток ќе си прашаш некој од вработените во теретана, а се разбира на почеток нема да претеруваш со килажи.

ај да си одговорам сам, пред некоја недела напишав дека барам стегачи за колено, еве какви земав :)
76178403_xl.jpg

му доаѓа нешто измегу sleeves и wraps, денес ги испробав не се лоши
Sport vision city mall 330 ден на попуст

ај да си одговорам сам, пред некоја недела напишав дека барам стегачи за колено, еве какви земав :)
76178403_xl.jpg

му доаѓа нешто измегу sleeves и wraps, денес ги испробав не се лоши
Sport vision city mall 330 ден на попуст
Квалитетни се? Имаше за зглоб стегачи?

Квалитетни се? Имаше за зглоб стегачи?
па веројатно се мн не се разбирам јас од вакви работи, од неопрен се правени како и да е ке покаже времето
имаш таму за зглоб стегачи цена незнам шо пари беа

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
еве ти по 4ти пат-почни дома со тоа што ти пишав,почни пополека,гледај на интернет како се прави склек како стомачни како чучањ како вратило,труди се да правиш така,дај му време на телото,после 2-3-4-5 месеци вежбање дома,доколку си видел промени од тоа вежбање и доколку стигнеш до некоја цифра од дневно да правиш по 100 повторувања од секое(не зборам од еднаш туку ете поделено во 10 пати по 10) тогаш размислувај за теретана.Ако после тие месеци се одлучиш на теретана,пред се информирај се сам за основните вежби како се изведуаат,имаш на јутуб еден куп добри видеа со објаснувања,и почни да ги изведуваш но само и само со мали килажи,мал си ин е ти треба форсирање,покажување,дигање на его,пошто така ВЕРУВАЈ само ќе се повредиш и ќе имаш проблеми во понатамошниот развој на телото како и на сопствениот потенцијал.

Учи од туѓи грешки

Едно прашање за поискусните, дали следите некоја програма? Дали почнавте да гледате повеќе gains од кога почнавте некоја програма? Чисто ме интересира затоа што гледам колку луѓе уствари препорачуваат да вежбаш по точно определен план, а јас никогаш не сум го правел тоа. На пример знам дека денес груда вежбам и знам кои вежби ќе ги праам, ама не значи дека и наредниот Вторник ќе го праам тоа.

Едно прашање за поискусните, дали следите некоја програма? Дали почнавте да гледате повеќе gains од кога почнавте некоја програма? Чисто ме интересира затоа што гледам колку луѓе уствари препорачуваат да вежбаш по точно определен план, а јас никогаш не сум го правел тоа. На пример знам дека денес груда вежбам и знам кои вежби ќе ги праам, ама не значи дека и наредниот Вторник ќе го праам тоа.
јас лично видов напредок во сила и делумно на тело откако почнав да вежбам 3 пати неделно(или два пати,зависи од умореност) само вежби за сила...односно-вратило,бенџ,мртво 2 вида,чучањ.

И јас не следам некоја програма и тоа ми е минус,но не можам да се одлучам за некоја и да речам-е оваа е добра,пошто имаш илјадници по интернетов и едноставно не знаеш која да ја следиш...ако има некој препорака еве сеа пошто е фаза на cut,нека препорача.Мада кај мене е проблем што не можам да вежбам 4-5 дена теретана,максимум 3 можам :)

• Ми се допаѓа

koja i programa da ja sledis godina dena ke imas rezultati ;)

• Ми се допаѓа
јас лично видов напредок во сила и делумно на тело откако почнав да вежбам 3 пати неделно(или два пати,зависи од умореност) само вежби за сила...односно-вратило,бенџ,мртво 2 вида,чучањ.

И јас не следам некоја програма и тоа ми е минус,но не можам да се одлучам за некоја и да речам-е оваа е добра,пошто имаш илјадници по интернетов и едноставно не знаеш која да ја следиш...ако има некој препорака еве сеа пошто е фаза на cut,нека препорача.Мада кај мене е проблем што не можам да вежбам 4-5 дена теретана,максимум 3 можам :)
Jas 5 do 6 pati nedelno idam, sekoj put po 2 i nesho saata. Sekad idam max tezhini shto mozham, a retko se sluchuva utredenta da "nemozham da mrdnam" ili sl. Zatoa mislev programa da pochnam, sigurno od start kje vidam razlika.

Mozhebi PPL, rest, PPL e dobra ideja? So shto vtorata nedela ke iam 1 den poveke free.

Sent from my D5103 using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom