Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Ако пиеш една чаша дневно нема ништо да ти се деси.
Препорачано е да се конзумира 30-40 грама шеќер.
...и да е така тие 30-40 грама ке ги внесе секако од храната што ја јаде
10% од дневните препорачани цели или 5%.
Од 1500 до 2500 е препорачаната калориска вредност.
150-250 калории само од шеќер се препорачува.
http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/
Тренеру не се ПРЕПОРАЧУВА, туку тоа е максимална доза која можеш да ја консумираш а да не е штетна.И таа доза не се внесува со срканје шеќер со лажица туку ја внесуваш преку здравата храна што ја јадеш, пошто шекер има и во житариците и во овошјето и во јатките и сл.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
...и да е така тие 30-40 грама ке ги внесе секако од храната што ја јаде

Тренеру не се ПРЕПОРАЧУВА, туку тоа е максимална доза која можеш да ја консумираш а да не е штетна.И таа доза не се внесува со срканје шеќер со лажица туку ја внесуваш преку здравата храна што ја јадеш, пошто шекер има и во житариците и во овошјето и во јатките и сл.
+1
И ја ова сакав да му го пишам ама ме мрзеше.
Има голема разлика меѓу “се препорачува“ и “е дозволено“.
Реално со минимално шеќер е најубаво ама немоеш да избегнеш некои работи кои содржат шеќер.

S

Stef Bachatero

Гостин
+1
И ја ова сакав да му го пишам ама ме мрзеше.
Има голема разлика меѓу “се препорачува“ и “е дозволено“.
Реално со минимално шеќер е најубаво ама немоеш да избегнеш некои работи кои содржат шеќер.
Ако збориме за белиот шеќер, се согласувам дека треба да се минимализира.
Ама ако си активен нема да ти направи никаква улога, јаглехидрати се јаглехидрати имаат калорична вредност од 4 кцал.
Има разлика шеќер во овошје банана,јаболко, портокал од бел рафиниран шеќер.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ако збориме за белиот шеќер, се согласувам дека треба да се минимализира.
Ама ако си активен нема да ти направи никаква улога, јаглехидрати се јаглехидрати имаат калорична вредност од 4 кцал.
Има разлика шеќер во овошје банана,јаболко, портокал од бел рафиниран шеќер.
Па он за шеќер од цедевита збори. Цедевита не ја праат од сушен сок од цеден портокал.

S

Stef Bachatero

Гостин
Па он за шеќер од цедевита збори. Цедевита не ја праат од сушен сок од цеден портокал.
Што ќе направи 10 грама шеќер во текот на денот?
Ако конзумираш 100 грама ќе направи штета, али 10 нема да направи.
Треба да се прашате која доза е штетна, не дали е здраво.
Здраво е ако е умерено.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Што ќе направи 10 грама шеќер во текот на денот?
Ако конзумираш 100 грама ќе направи штета, али 10 нема да направи.
Треба да се прашате која доза е штетна, не дали е здраво.
Здраво е ако е умерено.
Ако не е штетно не значи дека е здраво.
Цедевита не е здрава и тоа е тоа - нема муабет тука.
Нема штета да ја пиеш ама поубаво (занемарливо или не - не е темата) е да не ја пиеш.

S

Stef Bachatero

Гостин
Здрава исхрана е субјективна тема.
За вегетаријанците нездраво е месото и се што е животниско.
За бодибилдерите се е здраво што е брокула, ориз, стек, туна и оризови колачиња, а кога ќе им ја провериш крвта имаат недостаток на одредени витамини и минерали.
За одреден тип на луѓе млечните производи се нездрави и да не го тупам.
Се во умереност до 20% од калориите може да се конзумираат од комфорт храните или брза храна.

Член од
4 октомври 2014
Мислења
787
Поени од реакции
539
Здрава исхрана е субјективна тема.
За вегетаријанците нездраво е месото и се што е животниско.
За бодибилдерите се е здраво што е брокула, ориз, стек, туна и оризови колачиња, а кога ќе им ја провериш крвта имаат недостаток на одредени витамини и минерали.
За одреден тип на луѓе млечните производи се нездрави и да не го тупам.
Се во умереност до 20% од калориите може да се конзумираат од комфорт храните или брза храна.
Не е за одреден тип другар, за сите е нездраво.

S

Stef Bachatero

Гостин
Тоа е ваше верување и мислење.
Не верувам дека 10 грама шеќер ќе ти направи нешто на телото.
Вие и така внесувате шеќери преку вашите здрави продукти од витали и слично.

Член од
4 октомври 2014
Мислења
787
Поени од реакции
539
Не е само мое, има многу луѓе кои се согласуваат.
10 грама нема, ама 10 денес, 10 утре, се собираат. Значи ако си доволно информиран сфаќаш дека шеќерот предизвикува преголемо лачење на инсулин со што го преоптеретува панкреасот.

Сега ќе испадне дека викам дека внесување на шеќер е нездраво. Не, него внесување на БЕЛ шеќер е нездраво. Природни шеќери како фруктозата можат да се внесуваат.

Јас не конзумирам "здрави продукти" од Виталија.

L1quiD

Only Trees Grow Naturally
Член од
17 мај 2010
Мислења
139
Поени од реакции
108
10 грама нема, ама 10 денес, 10 утре, се собираат. Значи ако си доволно информиран сфаќаш дека шеќерот предизвикува преголемо лачење на инсулин со што го преоптеретува панкреасот.

Сега ќе испадне дека викам дека внесување на шеќер е нездраво. Не, него внесување на БЕЛ шеќер е нездраво. Природни шеќери како фруктозата можат да се внесуваат.

Сосема си во право. Но, не наведе дека и фруктозата треба да се ограничи. Чисто информативно, белиот шеќер е составен од глукоза и од твојата дозволена фруктоза (речиси во еднаков сооднос). Покрај тоа, бидејќи се збори за едноставни јаглехидрати, тоа значи дека во предвид треба да ги земеме калориите кои ги внесуваме (наместо да расправаме кој шеќер е подобар или пак поздрав, а веќе знаеме дека тоа што е прекумерно не е здраво), бидејќи истите веднаш се искористуваат од телото, за разлика од комплексните за кои е потребно време на процесирање, и поради нивниот термички ефект не може да се рече дека калоријата си е калорија, додека пак ќе повторам за едноставните шеќери калоријата си е калорија. И напротив, кога станува збор за инсулинот кај белиот шеќер (заради глукозата и др. шеќери што го поттикнуваат инсулинот), ако се внесе умерено, нема да дојде до таложење на масти, бидејќи истиот преку инсулинот (кој е анаболички хормон) ќе се искористи за надополнување на гликогенските резерви и последователно на тоа амино киселините ќе си ја завршат својата добро позната работа исто така со помош на инсулинот. Зборам за активни индивидуи нормално, а и за умерен внес.

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Тоа е ваше верување и мислење.
Не верувам дека 10 грама шеќер ќе ти направи нешто на телото.
Вие и така внесувате шеќери преку вашите здрави продукти од витали и слично.
Абе и 50 грама гомна нема ништо да му направат на твоето тело ама тоа незначи дека треба да ги јадеш ;)....
или пак може да си ги дозволиш од време на време....еве не знам...

S

Stef Bachatero

Гостин
Абе и 50 грама гомна нема ништо да му направат на твоето тело ама тоа незначи дека треба да ги јадеш ;)....
или пак може да си ги дозволиш од време на време....еве не знам...
Ако си крокодил слободно јади ги.[DOUBLEPOST=1427656035][/DOUBLEPOST]
Вештачки шеќери, ароми, емулгатори, аспартам...

Бидејќи си толку информиран, те молам објасни ми како со конзумирање од 20 % од калориите во шеќер имаат луѓето ослабено.
How does sucrose affect weight loss?

Given that so many fingers are pointing at sucrose as the “bad boy” of the nutrition world, it’s worth taking a closer look at how this particular sugar affects your ability to lose weight.

Researchers from Florida examined the impact of four diets containing different levels of sucrose or high-fructose corn syrup (HFCS) on the amount of weight lost over a 12-week period [2]

A group of 247 overweight or obese subjects was divided into five groups. The diets in groups 1-4 were designed to create a calorie deficit of 500 calories per day. The fifth group made no changes to their diet and acted as a control group.

• Group one got 10% of their total calories from HFCS
  • Group two got 20% of their total calories from HFCS
  • Group three got 10% of their total calories from sucrose
  • Group four got 20% of their total calories from sucrose
If sucrose or HFCS was “flipping a switch” that tells your body to store fat, you’d expect to see a greater rate of weight loss in the two groups consuming the least amount of sugar.

Of the 162 participants who completed the study, there was no statistically significant difference in weight loss between the groups.

Was there a big difference in the amount of lost weight coming from muscle and fat? Here are the results for each group:
http://muscleevo.net/sugar-weight-loss/
Сосема си во право. Но, не наведе дека и фруктозата треба да се ограничи. Чисто информативно, белиот шеќер е составен од глукоза и од твојата дозволена фруктоза (речиси во еднаков сооднос). Покрај тоа, бидејќи се збори за едноставни јаглехидрати, тоа значи дека во предвид треба да ги земеме калориите кои ги внесуваме (наместо да расправаме кој шеќер е подобар или пак поздрав, а веќе знаеме дека тоа што е прекумерно не е здраво), бидејќи истите веднаш се искористуваат од телото, за разлика од комплексните за кои е потребно време на процесирање, и поради нивниот термички ефект не може да се рече дека калоријата си е калорија, додека пак ќе повторам за едноставните шеќери калоријата си е калорија. И напротив, кога станува збор за инсулинот кај белиот шеќер (заради глукозата и др. шеќери што го поттикнуваат инсулинот), ако се внесе умерено, нема да дојде до таложење на масти, бидејќи истиот преку инсулинот (кој е анаболички хормон) ќе се искористи за надополнување на гликогенските резерви и последователно на тоа амино киселините ќе си ја завршат својата добро позната работа исто така со помош на инсулинот. Зборам за активни индивидуи нормално, а и за умерен внес.
Ако калории не се калории како човеков ослабнал со јадење твинки?
Ослабнал 12 кила.
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom