Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Трансакциската не, IBAN ми пратија...мислам дека тоа е само за уплаќање од странство?
И мене ми пратија IBAN, како скениран документ потпишан од директорот на архивот, е сега во документот кај мене пишува дека треба да уплатам 5 лева, и 1.20 лева за поштенски расходи, од каде прочита ти дека треба 15 лева?

Член од
6 март 2014
Мислења
99
Поени од реакции
107
И мене ми пратија IBAN, како скениран документ потпишан од директорот на архивот, е сега во документот кај мене пишува дека треба да уплатам 5 лева, и 1.20 лева за поштенски расходи, од каде прочита ти дека треба 15 лева?
A dave prasam toa vi e vtor meil kade sto vi ja kazuvaat sumata za uplata taka li,oti mene mi pratija veke eden meil kade sto mi pobaraa adresa no nemase suma za plakanje,i dokolku vi e vtor meil kolku vreme cekavte za da vi go pratat vtoriot meil.

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
A dave prasam toa vi e vtor meil kade sto vi ja kazuvaat sumata za uplata taka li,oti mene mi pratija veke eden meil kade sto mi pobaraa adresa no nemase suma za plakanje,i dokolku vi e vtor meil kolku vreme cekavte za da vi go pratat vtoriot meil.
Да вториот маил е па од прилика за 2 недели после тој маил со адреса кај шо бараат ми стаса.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Дечки вака сега. Ми стигна маил од Воен Архив дека треба да уплатам 15 лева за да бараат податоци за дедо ми. Ок тоа, ама овие нашиве банки ми бараат 1100 ден провизија - значи за 15 лева треба да платам +1100 ден. Е сега имам другар во Софија, дали може тој да ги уплати парите на нивна сметка (со мои податоци)??? Проблемот е само што они во маилот ми пуштија IBAN број - тоа е кога уплаќаш од странство. Ако ми уплати другарот во Софија треба да му дадам трансакциска сметка од Архивот...како да ја најдам таа сметка?
леле исто и мене ми стигна вчера,ништо не ми е јасно??многу бе бараат провизија..[DOUBLEPOST=1427507397][/DOUBLEPOST]
истиот проблем го имам,ИСТО МИ ПИШУВА (5 лева, и 1.20 лева за поштенски расходи) сега незнам како и што понатаму????[DOUBLEPOST=1427507591][/DOUBLEPOST]ми одговорија за некаде окулу 2 недели,и ако може. дали го доби посакуваниот резултат,дали архивот ти даде нешто позитивно?????[DOUBLEPOST=1427514727][/DOUBLEPOST]е овие работи ужасно ме плашат..
http://www.dw.de/професионални-б'лгари/a-17888419

www.dw.de/a-17888419[DOUBLEPOST=1427515811][/DOUBLEPOST]Е ОВА КЕ БИДЕ ДОБРО.......

Новијат закон изисква от всички кандидати за б'лгарско гражданство да положат изпит по б'лгарски език

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
леле исто и мене ми стигна вчера,ништо не ми е јасно??многу бе бараат провизија..[DOUBLEPOST=1427507397][/DOUBLEPOST]
истиот проблем го имам,ИСТО МИ ПИШУВА (5 лева, и 1.20 лева за поштенски расходи) сега незнам како и што понатаму????[DOUBLEPOST=1427507591][/DOUBLEPOST]ми одговорија за некаде окулу 2 недели,и ако може. дали го доби посакуваниот резултат,дали архивот ти даде нешто позитивно?????[DOUBLEPOST=1427514727][/DOUBLEPOST]е овие работи ужасно ме плашат..

www.dw.de/a-17888419[DOUBLEPOST=1427515811][/DOUBLEPOST]Е ОВА КЕ БИДЕ ДОБРО.......

Новијат закон изисква от всички кандидати за б'лгарско гражданство да положат изпит по б'лгарски език
Ova e tekst so datum:
  • Дата 01.09.2014
i nema potreba da se plasis nitu sebe, nitu ludje ovde na forumot.

Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244

Jazikot koj se zboruva vo Makedonija tie go smetaat za bugarski dijalekt.

Член од
20 јануари 2013
Мислења
399
Поени од реакции
472
НЕКА МИ КАЖЕ НЕКОЈ ДАЛИ МОЖЕ
Пра дедо ми бил во бугарска војска официјално во бугарски град,исто и другиот прадедо бил во официјална бугарска војска ... Проблемот е што немам никаков документ...
Дали е можно да постои архив во бугарија кој може тоа да го потврди и да ми дадат документ
и колку тој документ би ми помогнал да земам бугарски пасош.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
НЕКА МИ КАЖЕ НЕКОЈ ДАЛИ МОЖЕ
Пра дедо ми бил во бугарска војска официјално во бугарски град,исто и другиот прадедо бил во официјална бугарска војска ... Проблемот е што немам никаков документ...
Дали е можно да постои архив во бугарија кој може тоа да го потврди и да ми дадат документ
и колку тој документ би ми помогнал да земам бугарски пасош.
Во врска со ова прашање имаш во последните неколку страници, во врска со архивот во Велико Трново..... Прелистај, верувам ќе го проданајдеш одговорот што точно треба да им пишеш и кои податоци ти се потребни за да ти пронајдат нешто

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
Ova e tekst so datum:
  • Дата 01.09.2014
i nema potreba da se plasis nitu sebe, nitu ludje ovde na forumot.
Ovoj tekst jas go citav i vo makedonskite portali istiot znaci izjava od tie sto imaat bg pasos i mislam deka e bilo nekoja provokocija . prevzemen e od makedonskite portali . Imalo e nanazad mnogu razno razni provokacii mislam deka nema mesto za panika.
Ama cudna rabota kade i da procitam nekoja izjava od nadleznite vo bugarija se izjavuva deka moras da imas poteklo da taka mislam deka ke ima izmeni vo zakonot no poolesnitelni za poteklo ..mislam deka potekloto nema da go ukinat.

Член од
5 март 2015
Мислења
67
Поени од реакции
44
Tocno taka, potekloto nema da se ukini, samo ke bide poolesnitelno, taka mi kaza posrednikot pred desetina dena koga bev da podnesam dokumenti za proishod.

Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
Jas koga bev na intervju imase mnogu moldavci,ukrainci,albanci od Albanija i Kosovo koi ne znaea nitu zbor na makedonski ili bugarski duri vidov i nekolku kinezi.Znaci i sto da napravat treba zakonot da go prilagodat za da mozeme nie da zemame drzavjanstva a ne na koj ke mu tekne.Imase linkovi nekade vo forumov sega nemam vreme da gi baram kade na intervju se doagani zeni so burki koi ne znaat nitu zbor na bugarski,a isto taka nekoi otisle vo Sirija.

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Potekloto so noviot zakon ostanuva, no ke moze da se dokaze i so izdavanje na dokumenti za poteklo od organizacii na blgarite nadvor od bugarija priznati od bugarski drzaven organ(primer dabc) ili so pasos izdaden na nekoj blizok rodnina(tatko, brat, cicko, bratuced, tetka itn). Taka ne e ova nov zakon tuku dopolnenie na postoeckiot i e predlozen so cel prvo da se olesni izdavanjeto na proishod i najposle da mozeme mnogu polesno vo ministerstvoto za pravosadie ako ni pobaraat dopolnitelni dokumenti da mozeme da dokazeme vrz koja osnova sme dobile proishod, a ne kako sega mnogu od nas da kopaat stari dokumenti od baba, dedo i da trcame po razni arhivi i trosime nervi i pari.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
treba site tie forumot da razgranicat nekoi raboti! Makedonci ne postojat! Site cisti makedoncki se so bugarsko poteklo pa spored toa kako porano ke se domazuva poteklo. znaci makedonec=bugarin. Isto so jazikot, makedonski jazik ne postoi, toa eden od dijalektite na bugarskiot jazik.Znaci sekoj sto vladee makedonski go zboruva b6garskiot jazik t.e negov dijalekt. Pa spored toa so predlogot za izmena ke se dokazuva deka liceto zboruva bugarski jazik
не е баш така ,тоа важи само до асном за тоа се барат докази пред него .
за езикот е исто се признава македонскијат како книжовна норма на бугарскиот што не е исто с југозападните бугарски диалекти.со создаването на македонската азбука 46 година и влегуването на много србизми за време на југославија езикот се промена и не е ист с тој на лугето во пиринско или со езикот на на гоце,даме и тодор

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
Tocno tocno.. znaeme veke deka postoeckiot zakon nema da se smeni tuku ke ima izmeni na postoeckiot zakon.
Mnogu golema nepravda e toa sto nie go krkame zaradi albancite kosovarite i site drugi ama pa beee sto sme nie krivi sto tie idat da baraat drzavjanstvo jas neznam sto sme nie krivi i sega radi niv nie patime ajde kazete mi deka mozat tie drzavi da se sporedat so nas makedonija nie sme nie imame tolku mnogu slicnosti i koreni so bugarija i sega radi niv nie ke krkame ne se fer sto vaka na nas ni pravat znaci treba da razgranicat makedonci so bilo kakvi drugi ako nekoj zasluzuva bg drzavjanstvo toa sme nie i sega sve e svedeno na toa nadleznite tamu sto izjavuvaat deka makedoncite imaat pravo na pasos deka treba da gi opravat rabotite so nas deka se stremat na toa deka sekoj makedonec zasluzuva pasos so poteklo itn itn.. a veke 5 meseca minaa ma ne 5 koi 5 veke dve godini se zboruva za toa otkako se rasturi sve zivo i divo i samo zboruvaat a delata nikade gi nema na videlina . Ama sto ke trazeme pravda koga nikade ja nema neli. Zatoa ostanuva da go vidime noviot zakon za nas makedoncite i da se nadevame na pozitiven rezultat EDNO ZNAM I SUM UBEDENA DEKA POTEKLO KE IMA 100% SAMO POOLESNITELNO a za toa za jazikov makedonski kako dijalekt bugarski vrz osnova za toa ne sum sigurna zaso eve vi primer najprost deka e isti slucaj a gi vladees bugarskiio i dijalektnite mu formi a potpisuvas deklaracija.za nas makedoncite da potenciram toa e EDNO ISTO NESTO.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom