Надворешни односи на Македонија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
Ако успееш кај втората работа навистина ли мислиш дека е потребна првата?
Kako да се направи било што во корист на државата, кога од надвор се држат многу конци... па и конците на тие што го поседуваат најголемиот процент на нелегално поседуваното оружје. Затоа тоа оружје треба да се одстрани, тоа е императив за безбедноста на државата. Зарем твојот став е дека, сосема е во ред тоа што одреден етникум во државава е наоружан до заби со нелегално поседувано оружје?

Тие од надвор што ги влечат конците не им одговара силна и единствена држава (тоа изгледа дека само на нас овде ни одговара). Divide et impera, aма не е дека не зборувавме за ова и на други теми.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Kako да се направи било што во корист на државата, кога од надвор се држат многу конци... па и конците на тие што го поседуваат најголемиот процент на нелегално поседуваното оружје. Затоа тоа оружје треба да се одстрани, тоа е императив за безбедноста на државата. Зарем твојот став е дека, сосема е во ред тоа што одреден етникум во државава е наоружан до заби со нелегално поседувано оружје?

Тие од надвор што ги влечат конците не им одговара силна и единствена држава (тоа изгледа дека само на нас овде ни одговара). Divide et impera, aма не е дека не зборувавме за ова и на други теми.
Има некоја бројка на парчиња оружја што се вртат нелегално, има некаква таква анализа?
Не верувам дека до толку е голема бројката за да не може државата целото да го купи, сега имаме сиромаштија, многу лесно може да се организира проект преку кој државата од сопствениот буџет го купува и последното нелегално оружје.

Викаш дека американците и се закануваат на македонците со меѓуетнички тензии кога стануваат непослушни, или цело време им треба криза во државава?
Зборуваме за светска сила, со гиганста агентска машинериа, зарем им треба поделба во Македонија? Тие веќе се во Македонија, контролираат се, зошто им треба криза?
Проблематично е, не е само западот активен тука.[DOUBLEPOST=1426019930][/DOUBLEPOST]
Реалност која недвосмислено и непорекливо вели дека токму „западот„ е главен сојузник на тие што го прават нашиот најголем проблем за стабилноста и мирот во државава.
Да бе, така е, најголем проблем ти се албанците.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
Кој рече дека Албанците се најголем проблем?
Не бе комшија, не се Албанците проблем. Тие што ви ги влечат конците... е тие богами се коренот на сите проблеми денес. Овде, и пошироко.

Малку ако размислиш, ќе увидиш дека ти како просечен човек („извинување„ ако ти не си таков, и си имаш амбиции или агенда), значи ти како просечен човек НИКАД нема да видиш аир од привидните и илузорни „национални достигнувања„ и сето останато чукањето во гради во разни облици.

Како и да е. Никој не кажа дека само од Албанците треба да се собере нелегалното оружје. Од цела Македонија нека се одземе бе, ЦЕЛОТО нелегално оружје нека се одземе. Ама тебе тоа извесно те засега повеќе од мене, затоа што - да не се лажеме - огромен процент на тоа нелегално оружје го поседуваат Албанците.
Се разбира сето тоа е со амин од „погоре„ - ама и со обврска да скокате кога ќе ви кажат „(х)ОП„!

Нели јавен форум е, анонимни сме... нели можеш да бидеш искрен?
Зарем не сум во право кога велам дека тоа нелегално оружје се користи за... тоа што сите знаеме дека се користи. Затоа тебе не ти се допаѓа кога некој ќе каже дека треба да се одстрани.
И патем... Многу смешно е кога кажуваш дека оружјето „треба ви го платат„, типично за твојот етнос е тоа. Се некој нешто треба да ви плати, или нешто да ви даде, или да ве обесштети... А замисли тоа оружје било нелегално од првиот момент кога денешните сопственици го имале во посед. А ако тоа е така, тогаш по која основа некој мора да ви го „купи„ оружјето? Или и тоа е основано на „че-те-пукам доктрината„?

Претпоставувам дека идејата понатаму може да се развива да целото оружје, не само од Македонија, туку и од Косово, и од Албанија, и пошироко... ќе треба се „откупува„ од македонски пари. Едноставно ќе се донесе овде. Границите се практично непостоечки.
Не ти е лоша идејата, повеќемина да видите ќар. Малку се изгледа тие што ги налупаа рамковно во ионака преполнетата паразитската администрација.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Кој рече дека Албанците се најголем проблем?
Не бе комшија, не се Албанците проблем. Тие што ви ги влечат конците... е тие богами се коренот на сите проблеми денес. Овде, и пошироко.

Малку ако размислиш, ќе увидиш дека ти како просечен човек („извинување„ ако ти не си таков, и си имаш амбиции или агенда), значи ти како просечен човек НИКАД нема да видиш аир од привидните и илузорни „национални достигнувања„ и сето останато чукањето во гради во разни облици.

Како и да е. Никој не кажа дека само од Албанците треба да се собере нелегалното оружје. Од цела Македонија нека се одземе бе, ЦЕЛОТО нелегално оружје нека се одземе. Ама тебе тоа извесно те засега повеќе од мене, затоа што - да не се лажеме - огромен процент на тоа нелегално оружје го поседуваат Албанците.
Се разбира сето тоа е со амин од „погоре„ - ама и со обврска да скокате кога ќе ви кажат „(х)ОП„!

Нели јавен форум е, анонимни сме... нели можеш да бидеш искрен?
Зарем не сум во право кога велам дека тоа нелегално оружје се користи за... тоа што сите знаеме дека се користи. Затоа тебе не ти се допаѓа кога некој ќе каже дека треба да се одстрани.
И патем... Многу смешно е кога кажуваш дека оружјето „треба ви го платат„, типично за твојот етнос е тоа. Се некој нешто треба да ви плати, или нешто да ви даде, или да ве обесштети... А замисли тоа оружје било нелегално од првиот момент кога денешните сопственици го имале во посед. А ако тоа е така, тогаш по која основа некој мора да ви го „купи„ оружјето? Или и тоа е основано на „че-те-пукам доктрината„?

Претпоставувам дека идејата понатаму може да се развива да целото оружје, не само од Македонија, туку и од Косово, и од Албанија, и пошироко... ќе треба се „откупува„ од македонски пари. Едноставно ќе се донесе овде. Границите се практично непостоечки.
Не ти е лоша идејата, повеќемина да видите ќар. Малку се изгледа тие што ги налупаа рамковно во ионака преполнетата паразитската администрација.
Се разбира дека ќе се влечаат конците, има народ за тоа, има услови за тоа, кои не се креирани од самиот народ.
Зошто италијанците или французите не се одлепуваат од Швајцарија?
Кога сме кај условите знаеме сите дека ова држава ништо не стори за да го реши албанското прашање во Македонија, едноставно продолжија со истиот терк на Југославија, но зошто да се чудиме, истото раководство се тоа, додади и тоа што за разлика од другите екс ју држави Македонија се подели со пенкало.

А агенда се гледа јасно кој има, шириш анти западна прпаганда интензивно, тоа може само некој кој таткото му го убиле западњациве, или па зема пари за тоа.
Наивно е да се верува дека русите не мешале прсти во Балканот, ги има во Грција, Албанија, Косов, Бугарија, па и овде.

Јас немам скриена агенда, а очигледно е дека сакам подобар живот, подобри стандарди, сакам да искусиме дел од животот на тие од запад. Сакам да живеам во општество каде можам да се вработувам врз основа на моите квалитети, со тоа ќе здобијам независност како млада особа кој мора да живее со родителите.
Искрено верувам дека можеме напред да одиме само ако го следиме западот.

А за предлогот што го дадов за купување на оружјето гледам каде се фаќаш. Ете не мора да се државни пари, странските амбасади ќе даваат толку пари, и така тие повеќе од половина од училиштата ги одржуваат, и така тие повеќе од самата држава инвестираат.

10 000 х 200 евра = 2 000 000 евра
2 000 000 евра = 4 бронзени лава
2 000 000 евра = потенциално спасување на десетици човечки животи.
Но нејсе, важно се приоритетите на државава, а дознавме дека животот на граѓанинот не е.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
Таман со парите потоа, ќе може ново оружје да се купи. Ново, пософистицирано, по стандардите на НАТО, а?
Еј што добра идеја за „бизнис„ а? Целото скапано оружје од поширока околина нека се „испере„ во Македонија, демек западните држави ќе се фателе за свој џеб... Можеби, ама само како заем за после Македонците да враќаат, преку даноци и такси. А таму на северозападот слушам нешто послабо одело наплаќање на даноци, такси, па и сметки воопшто.

Иначе и мене ме нервира вложување во споменици кога има толку многу поважни работи. Ама на крајот на краиштата, се некако се мислам дека повеќе би гледал бронзени лавови отколку нови џамии да се прават со тие пари.

Сума сумарум, јас од бронзени лавови веднаш би се откажал - во корист на општа благосостојба. Но вистинското прашање е: Дали ти би се откажал од џамиите?
Нормално, и лавовите и џамиите разбери ги како метафори - за нивните вистински симболзирани значења.

А агенда се гледа јасно кој има, шириш анти западна прпаганда интензивно, тоа може само некој кој таткото му го убиле западњациве, или па зема пари за тоа.
Наивно е да се верува дека русите не мешале прсти во Балканот, ги има во Грција, Албанија, Косов, Бугарија, па и овде.

Јас немам скриена агенда, а очигледно е дека сакам подобар живот, подобри стандарди, сакам да искусиме дел од животот на тие од запад. Сакам да живеам во општество каде можам да се вработувам врз основа на моите квалитети, со тоа ќе здобијам независност како млада особа кој мора да живее со родителите.
Искрено верувам дека можеме напред да одиме само ако го следиме западот.
Тебе татко ти, да ти го убија „источњаците„ а?
Јас преска општо кажав, дека само на некој со лоши намери - може да НЕ му одговара одстранување на целото нелегално оружје во Македонија. А ти ете одма се препозна. Слета мувата на капата, а?

А тоа што велиш дека ширам пропаганда, е само твое (погрешно) мислење. Пропаганда е едно, а ВИСТИНАТА е нешто друго. Вистината не може да биде пропаганда.
Вистината е таа што јас ја кажувам - и таа не е толку антизападна колку што е МАКЕДОНСКА. И пошироко, таа е вистината за секој еден обичен секојдневен граѓанин на оваа држава, без разлика од кој народ е.
Само тие лоши намери и со агенда може да профитираат од судири, или скраја-да-е „обоени револуции„ или војни. А тоа се методи што нашироко низ светов ги применуваат тие што ти ги нарекуваш „запад„. Да не мислиш дека обичниот Албанец ќе профитира нешто ако се деси овде граѓанска војна, после која земјата ќе се опустоши и можеби Албанците ќе добија федерализација/сецесија? Ако така мислиш, погледај малку погоре - посеверно. Прашај ги Косовците зошто бегаат од Косово? Прашај ги што аир видоа тие од „големата победа„?

Впрочем, не знам што ти си мислиш ама јас и не велам дека го претпочитам „истокот„. Јас ја претпочитам неутралноста на Македонија.
Што и фали на Швајцарија, или на Финска, што не се во НАТО?

Нејсе. Прв дестабилизирачки фактор во државава е нелегалното оружје, со кое државата се држи заложник. Тоа е во позадина на сите процеси, како лоша зканувачка сенка која секој момент може да излезе на виделина.
Затоа велам дека одстранувањето на нелегалното оружјето е императив за стабилноста на оваа држава. Тоа што ти не се согласуваш со тоа, ни зборува дека твој интерес не се стабилноста и благосостојбата на државава.

Типично ти е тоа, само немој да мислиш дека не си провиден кога ни пропагираш „западни вредности„, вредности во кои всушност се скриени барања за дефетизам и потчинетост.

[DOUBLEPOST=1426073126][/DOUBLEPOST]

Јас немам скриена агенда, а очигледно е дека сакам подобар живот, подобри стандарди...
Ако навистина си за подобар живот, и за подобри стандарди - ајде тогаш едно прашање за тебе, да видиме дали ќе можеш искрено да одговориш.

- Дали си за изградбата на гасоводот Турски Тек низ Македонија?

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Таман со парите потоа, ќе може ново оружје да се купи. Ново, пософистицирано, по стандардите на НАТО, а?
Еј што добра идеја за „бизнис„ а? Целото скапано оружје од поширока околина нека се „испере„ во Македонија, демек западните држави ќе се фателе за свој џеб... Можеби, ама само како заем за после Македонците да враќаат, преку даноци и такси. А таму на северозападот слушам нешто послабо одело наплаќање на даноци, такси, па и сметки воопшто.
:facepalm: Да бе ново оружје ќе се купи, сериозен си?
Што се буниш, нели викаш дека оружјето е проблем, ете ти решение.
Имаш поим колку УСАИД инвестирала во Македонија? И не, не се тоа кредити.
Има некоја анализа колку албанците допринесуваат за влевање девизи од странство?
Смешки се тоа дека во северозапад не се плаќаат даноци, се фаќате за обични трафици а овамо цели индустрии затајуваат данок, а се затвораат само опозициските.
Најди ми супермаркет на албанец кој не дава фискална, а јас ќе ти најдам 100 продавнички на македонци кои не даваат фискална.
Иначе и мене ме нервира вложување во споменици кога има толку многу поважни работи. Ама на крајот на краиштата, се некако се мислам дека повеќе би гледал бронзени лавови отколку нови џамии да се прават со тие пари. Иначе и мене ме нервира вложување во споменици кога има толку многу поважни работи. Ама на крајот на краиштата, се некако се мислам дека повеќе би гледал бронзени лавови отколку нови џамии да се прават со тие пари.
Бронзите се градат од парите на граѓаните, без да се прашат, а џамиите кој сака ќе дава. Не дека сакам нешто џамии да се градат, ако не си забележал јас сум атеист.
Тебе татко ти, да ти го убија „источњаците„ а?
Јас преска општо кажав, дека само на некој со лоши намери - може да НЕ му одговара одстранување на целото нелегално оружје во Македонија. А ти ете одма се препозна. Слета мувата на капата, а?
Па мојот дедо не беше во Русија во печалба, во Германија беше, знам колку се 2 и 2.
Како заклучи дека сум против одстранување на нелегалното оружје не ме интересира.

А тоа што велиш дека ширам пропаганда, е само твое (погрешно) мислење. Пропаганда е едно, а ВИСТИНАТА е нешто друго. Вистината не може да биде пропаганда.
Вистината е таа што јас ја кажувам - и таа не е толку антизападна колку што е МАКЕДОНСКА. И пошироко, таа е вистината за секој еден обичен секојдневен граѓанин на оваа држава, без разлика од кој народ е.
Само тие лоши намери и со агенда може да профитираат од судири, или скраја-да-е „обоени револуции„ или војни. А тоа се методи што нашироко низ светов ги применуваат тие што ти ги нарекуваш „запад„. Да не мислиш дека обичниот Албанец ќе профитира нешто ако се деси овде граѓанска војна, после која земјата ќе се опустоши и можеби Албанците ќе добија федерализација/сецесија? Ако така мислиш, погледај малку погоре - посеверно. Прашај ги Косовците зошто бегаат од Косово? Прашај ги што аир видоа тие од „големата победа„?

Впрочем, не знам што ти си мислиш ама јас и не вела дека го претпочитам „истокот„. Јас ја претпочитам неутралноста на Македонија. Што и фали на Швајцарија, или на Финска, што не се во НАТО?
Што подразбираш под неутралност? Како можеме тоа да го постигнеме? Што аир ќе видиме? Дали можеме да опстоиме?
Ти си за вистината, но ти пречи тоа што американците им ја дадоа бомбата на Заев, зошто? Заради причината?
Никаде не реков дека албанците профитираат од конфликти, ниту реков дека се сложувам за федерализација.
Нејсе. Прво дестабилизирачки фактор во државава е нелегалното оружје, со кое државата се држи заложник. Затоа велам дека одстранувањето на нелегалното оружјето е императив за стабилноста на оваа држава. Тоа што ти не се согласуваш со тоа, ни зборува дека твој интерес не се стабилноста и благосостојбата на државава.
Типично, само немој да мислиш дека не си провиден кога ни пропагираш „западни вредности„, вредности во кои всушност се скриени барања за дефетизам и потчинетост.
Како може да се собере нелегалното оружје според тебе? Ете мојот предлог не чини.
Ако навистина си за подобар живот, и за подобри стандарди - ајде тогаш едно прашање за тебе, да видиме дали ќе можеш искрено да одговориш.

- Дали си за изградбата на гасоводот Турски Тек низ Македонија?
Ако е во корист на граѓаните и придонесува за подигање на општата благосостојба тогаш сум за.
Ако ни даваат гас со добра цена, секако дека да.
Ако ни даваат гаранција дека тоа нема да биде алатка за притисоци и обид за контролирање на балканот, да.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
Ехееј... колку работи покрена наеднаш. Дигресијата е мајката на разводнувањето. Ама ајде едно по едно, се ќе ти одговорам.

- Што се грижиш ти за тоа кој ќе го контролира Балканот. Швајцарија не случајно ти ја спомнав, ги боли нив онаквото кој ја контролира Европа - си ја гледаат државата и благосостојбата. Најголемите банки се таму и не им чуе чиви пари се депонираат во тие банки. Така треба да гледаме и ние во Македонија, се додека се лапаат пари за трансфер на гас низ наша територија - а самиот гас навистина да биде 3-4 пати поевтин од сега... Термоелектраните сите да се префрлат од јаглен на гас, топланите во Скопје и другите поголеми градови да се префрлат од мазут на гас, фабриките/индустријата исто, да се префрли на евтин гас... Епа треба бе глупи да сме па да се секираме за геостратешките борби во ЕУ, на штета на нашиот стандард и благосостојба. Посебно што не замајаваат и не понижуваат со децении, па не сме никакви членки и немаме никакви обврски спрема нив.
Затоа велам дека сите треба да се свесни за бенефитите од таков еден гасовод, и да го подржуваме Турски Тек низ Македонија. Се разбира, освен ако - ќе повторам - благосостојбата на сите во државава не е императив. А изгледа има и такви, и тоа подоста.

- Нелегалното оружје треба прво да се остави можност да се предаде, целосно анонимно и без никакви консеквенци за предавачите. Следен чекор е да се одзема оружејто преку полициски акции, по потреба асистирано и од армијата, но овојпат со казни и кривични пријави за поседувачите. Воедно можноста за предавање треба да остане актуелна, сметам дека по неколку успешни акции луѓето ќе почнат сами да го предаваат оружјето - за да си немаат проблеми. Можат нели, и нелегално оружјето да го продадат надвор од државава - исто како што било донесено.
Ова да важи за сите во Макадонија: Македонци, Албанци, и сите други. Без дискриминација по ниедна основа.

- Секако дека ако бараш да се „купува„ оружјето ќе сметам дека си против одстранување на тоа оружје. Оружјето што е нелегално се одзема, не се откупува. Соочи се со реалноста.

- Бронзените лавови ти ги спомна како пример за лошо потрошени пари наспроти „можноста„ со тие пари да се откупува нелегалното оружје од Албанците. Јас бронзените лавови и џамиите ти претставив како метафора, која ти - на жалост - не ја разбра сосема.

- Никако не сум убеден во теоријата дека Албанците се редовни и совесни плаќачи на даноци, такси, па дури и сметки. Искуствата од терен зборуваат поинаку.

Ти си за вистината, но ти пречи тоа што американците им ја дадоа бомбата на Заев, зошто? Заради причината?
Најактуелното, за крај. Повторно едно прашање за тебе:
- Зошто сега? Кога се снимени, која година? Зошто токму сега излагаат материјаливе (бомбите)?

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
доста пишувате километарски постови,човек да нд може да ве прочита.
Видете вака,според тоа јас како ги сврзав работите,документите со прислушувањето се дадени со цел дестабилизација на Македонија по изјавите на Путин каде наголемо пропагира за турскиот тек да проаѓа низ Македонија.Ако тоа се оствари,а сакам да се оствари,автоматски за кратко време ја губат Македонија и полека нивното влијание на Балканот,а со тоа и тронот најголема светска сила.Путин премногу паметно игра,не велам дека со Русите ќе ни тече мед и млеко,горе долу исти кур ќе биде со што Путин повеќе би се заангажирал околу Македонија и нејзините проблеми бидејќи видовме колку јенките сакаат Македонија да биде дел од ЕУ и колку навистина сакаат да биде средена Македонија.Само мачкаа очи,па ова изгледа им е последна сламка на спасот,сценарио слично на Украина,братоубиствена војна и поткопување на православјето со што Заев би дошол на власт и пак одпоново 10 години ќе тапкаме во место, никој ќе не сака да инвестира тука и ќе испуштиме добра бизнис зделка од која Македонија во целост многу може да добие.

Еве и според некоја друга логика,ако прислушуваните материјали се од многу одамна и не се од американците,зошто не беа на пример извадени лани кога Путин ни на крај памет немаше да ја спомне Македонија и тоа да биде дел од некоја рута низ која би проаѓал рускиот гас?
Зошто не беше и полани извадено Се од тие прислушувани документи?

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
Па добро бе луѓе, ако го изградиме гасоводот не значи дека отидовме по членство во Евро-Азискиот Енкономски Сојуз. Па ете на Северен Поток се приклучени Германија и други западно европски држави и никој не гледаме дека отиде во сојуз со Русија. Ама евтин гас си лапаат и индустријата им просперира.

Зборуваме за економска соработка и бизнис. Не го мешајте тоа со геополитика. Тоа нека си лупаат глави некои други, не ние.
Јас лично, уште еднаш повторувам - не сум за одење во никаков сојуз, посебно не воен сојуз. Неутралност за Македонија![DOUBLEPOST=1426096002][/DOUBLEPOST]
Еве и според некоја друга логика,ако прислушуваните материјали се од многу одамна и не се од американците,зошто не беа на пример извадени лани кога Путин ни на крај памет немаше да ја спомне Македонија и тоа да биде дел од некоја рута низ која би проаѓал рускиот гас?
Зошто не беше и полани извадено Се од тие прислушувани документи?
Цело време го зборувам тоа, сметам дека тука е показателот за причината на целава ситуација.

Последно уредено:

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Ванлок јас не гледам други непријатели тука освен американците.ако се со нас во некаков сојуз за кој само тие знаат како просперира.
Спремни се на Се тие говеда само да бидат главен играч во светот.Толку се спремни што и сами себе се нападнаа.
Путин ја спомна Македонија како дел од турскиот тек и наеднаш се појавија документи со прислушувани материјали.
Да не не споменеше Путин,денеска немаше да има ни еден лист со такви документи и ќе беше Се ок.
Можеби не сум многу повеќе упатен,можеби има и некои други што ни мислат лошо (а ги има купишта) но мислам дека тие немаат толку софистицирана опрема како американците киј од година во година го зголемуваат воениот буџет.само тие се толку длабоко навлезени кај нас и тие имаат огромна корист од Македонија на Балканот.

Инаку Македонија што знам ептен тешко би влегла во некој воен сојуз,немаме ресурси ко прво и прво,второ немаме квалитетна војска и трето немаме кадар за толку голема работа.
Турскиот ток да поминува низ Македонија е одлична работа и премногу ретка шанса за мала држава како нашата.На годишно ниво би црпеле околу 300 милиони евра што е одлично,би добивале гас по намалена цена и економијата би се кревала малку по малку,нема да тапкаме во место како години наназад.Ама изгледа некој сака да ја гледа Македонија на колена со години и години,да дежи некого за јајца и да игра како ќе каже тој.
Ете затоа и се пуштија бомбите во ова време,дадени на аболициран криминалец како Заев.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
Не ја спорам твојата геополитичка анализа. Само велам дека не би смееле да си дозволиме таква грешка, да бидеме заинтересирани за одбирање страна во актуелниов геостратешки судир... за никакви краткорочни добивки. Гасоводот е исклучок, тој едноставно МОРА ДА ГО ИЗГРАДИМЕ.

?

..........

Гостин
:icon_lol:И како вие геостратешки експерти оценивте дека тие снимки се пуштени за да го спречат рускиот односно турскиот гасовод да помине низ Македонија?
Каква врска има кој е на власт во државава? демек грујио или заев или било кој друг е моќен да каже не или да на евентуално веќе направен план за гасовод што треба да поминува низ државава, демек некој ќе ги праша политичарите во државава, ако Грција Турција Србија Австрија Унгарија Италија итн договорат да се гради или да не се гради? демек грујо е веке толку моќен политичар и државава веке е станата регионална сила па потребно е америте или русите да прават мајдани во Скопје за своите геостратешки интереси :pos:
Гасоводот мора да се изгради, односно ако добиеме можност за тоа, и не зависи од тоа дали ние сакаме или не сакаме да се гради, цевките идат од грција нагоре не заборавајте, и ако овие земји решат да се гради ќе се гради....
И кој се тие ебани странски служби? некои виртуелни во нечии глави? па дури и да постојат такви треба споменик да им изградиме за просветлување, мада незнам колку може дебили да се просветлат...
Еднаш еден старец го прашавме да раскаже за окупацијата на германците во втората сведска војна, како се случила во неговото родно место... старецот рече дека не било ништо посебно и бомбастично, германците дошле со еден теренец и два мотора од оние на три тркала, и ги пратиле куририте во тоа време да известат од улица во улица од маало до маало и да закачат насекаде листови со правила и прописи за новата окупација...:lolzz:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.589
Поени од реакции
5.187
Ехееј... колку работи покрена наеднаш. Дигресијата е мајката на разводнувањето. Ама ајде едно по едно, се ќе ти одговорам.

- Што се грижиш ти за тоа кој ќе го контролира Балканот. Швајцарија не случајно ти ја спомнав, ги боли нив онаквото кој ја контролира Европа - си ја гледаат државата и благосостојбата. Најголемите банки се таму и не им чуе чиви пари се депонираат во тие банки. Така треба да гледаме и ние во Македонија, се додека се лапаат пари за трансфер на гас низ наша територија - а самиот гас навистина да биде 3-4 пати поевтин од сега... Термоелектраните сите да се префрлат од јаглен на гас, топланите во Скопје и другите поголеми градови да се префрлат од мазут на гас, фабриките/индустријата исто, да се префрли на евтин гас... Епа треба бе глупи да сме па да се секираме за геостратешките борби во ЕУ, на штета на нашиот стандард и благосостојба. Посебно што не замајаваат и не понижуваат со децении, па не сме никакви членки и немаме никакви обврски спрема нив.
Затоа велам дека сите треба да се свесни за бенефитите од таков еден гасовод, и да го подржуваме Турски Тек низ Македонија. Се разбира, освен ако - ќе повторам - благосостојбата на сите во државава не е императив. А изгледа има и такви, и тоа подоста.

- Бронзените лавови ти ги спомна како пример за лошо потрошени пари наспроти „можноста„ со тие пари да се откупува нелегалното оружје од Албанците. Јас бронзените лавови и џамиите ти претставив како метафора, која ти - на жалост - не ја разбра сосема.

- Никако не сум убеден во теоријата дека Албанците се редовни и совесни плаќачи на даноци, такси, па дури и сметки. Искуствата од терен зборуваат поинаку.

- Зошто сега? Кога се снимени, која година? Зошто токму сега излагаат материјаливе (бомбите)?
Можеш да игнорираш се што мислиш дека е непотребна дигресија.
Швајцарија е држава каде не оставила можност некој да им манипулира граѓани, едноставно имаа најголема плата на свет, сите државотворни народи си имаат еднакви права. Го немаме ние тој лукзус, ние сме сиромашни, и бајаги дискриминатори, коруптивни и се друго негативно. Така да твојот пример не штима, дај друг.

Се грижам кој го контролира балканот затоа што знам како е кога истокот го контролира, знам како беше во Албанија, знам како беше во источна Германија, знам како е денеска во С. Кореја.
Ние самите си се понижуваме, не треба друг да обвинуваме.

Не сум некој аналитичар, но толку знам дека Русија преку економијата, значи преку ресусрите сака да воспостави влијание во балканот, тоа секој го знае. Највероватно ќе имаме ќар од тоа, но никој не може да гарантира дека русите задутре нема да го употребуваат текот за притисоци.
Да додадам и тоа што веќе во балканот американците се длабоко навлезени, а нема да пуштат туку така руско влијание, погоди чија крв ќе капе.
Тоа е исто со тоа што на вам македонците ви пречи тоа што албанците купуваат имоти од македонци и градат огромни куќи. Реално тоа е инвестиција, но некој кому благосостојбата на сите во државава не е императив не мисли така.
- Нелегалното оружје треба прво да се остави можност да се предаде, целосно анонимно и без никакви консеквенци за предавачите. Следен чекор е да се одзема оружејто преку полициски акции, по потреба асистирано и од армијата, но овојпат со казни и кривични пријави за поседувачите. Воедно можноста за предавање треба да остане актуелна, сметам дека по неколку успешни акции луѓето ќе почнат сами да го предаваат оружјето - за да си немаат проблеми. Можат нели, и нелегално оружјето да го продадат надвор од државава - исто како што било донесено.
Ова да важи за сите во Макадонија: Македонци, Албанци, и сите други. Без дискриминација по ниедна основа.
- Секако дека ако бараш да се „купува„ оружјето ќе сметам дека си против одстранување на тоа оружје. Оружјето што е нелегално се одзема, не се откупува. Соочи се со реалноста.
Како со полициски акции, викаш рандом куќи да се претресат случајно да се најде оружје?
Ни во идеален свет нема да ги предадат доброволно. Далеку сме од тоа, да бевме такви немаше воопшто да имаме оружје.
Најдобро решение е купување. Се друго е намерно нерешавање на проблемот за да се има причина за заплашување на народот, или воведување селективна правда.
Изгледа не ја разбрав.
Кој рече редовни? Можеби се најлоши, но тоа се пропорцинално со невработеноста.
Ако се смени власта, и пак се гради текот, тогаш што правиме?
Јас не знам, можеби ти имаш право, не знам.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.507
Поени од реакции
27.325
Ако се смени власта, и пак се гради текот, тогаш што правиме?
Јас не знам, можеби ти имаш право, не знам.
Партиски гледано, нема никаква разлика во расположението на луѓето дали се за исток или се за запад и во двата Македонски пополитички блока.

Тезата не е дека бомбите се дојдени да ја сменат власта и со тоа да го спречат Турскиот ток, туку се дојдени да ја дестабилизираат државата (како најслаба алка од Турскиот ток) и со тоа да го забават или спречат Турскиот ток.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.800
Поени од реакции
34.052
...демек ... било кој друг е моќен да каже не или да на евентуално веќе направен план за гасовод што треба да поминува низ државава, демек некој ќе ги праша политичарите во државава, ако Грција Турција Србија Австрија Унгарија Италија итн договорат да се гради или да не се гради?
Интересни анегдоти раскажуваш. :) Ама актуелниве настани ги демантираат сите што до сега кажуваа „абе на кој му е важна Македонија бе, мали сме ние„. Не дека не беа делумно во право. Но ете излезе дека големите сили навистина се СЕКАДЕ инволвирани, ако за ништо друго тогаш затоа што никогаш не се знае што и кога може да затреба за нешто.

Гасоводот мора да се изгради, односно ако добиеме можност за тоа, и не зависи од тоа дали ние сакаме или не сакаме да се гради, цевките идат од грција нагоре не заборавајте, и ако овие земји решат да се гради ќе се гради....
Тука грешиш, кога кажуваш дека „Грција Турција Србија Австрија Унгарија Италија„ ако решат дека гасовод ќе градат ... тогаш Македонија нема збор во изградбата. Има, на жалост (само за овој случај зборам) право да одбие... и тогаш другите ќе мора да бараат како гасоводот да ја заобиколи Македонија.
Ланецот е силен колку што е силна наслабата алка. Една земја ако се откаже, цел гасовод паѓа. Ова веќе се случи, кога Бугарија се откажа (откако по „обоени„ протести, падна владата и новата влада експресно брзо се откажа од учество во Јужен Тек).

П.С. Не спомнувај имиња на политичари, пошто муабетов ќе отиде во политичко прекпукување а знаеш дека домашна политика е забранета: ќе ни ги избришат коментарите, а можеби и темата ќе ја заклучат времено.
П.П.С Добро прашање, кое и други погоре го повторија: Зошто сега пукаат „бомбите„? Во 2010та, 2011та се снимани... ама тек сега излагаат во јавност снимените материјали. Зошто токму сега, а?[DOUBLEPOST=1426103630][/DOUBLEPOST]
Партиски гледано, нема никаква разлика во расположението на луѓето дали се за исток или се за запад и во двата Македонски пополитички блока.

Тезата не е дека бомбите се дојдени да ја сменат власта и со тоа да го спречат Турскиот ток, туку се дојдени да ја дестабилизираат државата (како најслаба алка од Турскиот ток) и со тоа да го забават или спречат Турскиот ток.
^^
Ова!
Со тоа што би додал дека иако целта не е смена на власта, дека тоа не е примарна цел... Ни тоа не е исклучено, ако е потребно за да се оствари целта: стопирање на гасоводот.

Како што вели и пријателот Пуно, и крв може да падне ако затреба (да се заштити демократијата и западните вредности). Претпоставувам знае за што зборува.

Kajgana Shop

На врв Bottom