Тој што губи ...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Од грешките учиме де. Ако не сме успеале да победиме сега, секогаш има следен пат. Ниту еден воз не е последен. Но додека го чекаме возот да пристигне, наместо да седиме и да не правиме ништо, пожелно е да размислиме каде е грешката што претходниот воз избегал. Секако, и во тоа размислување не треба да се внесеме премногу, затоа што возот може повторно да побегне, а ние занесени од барањето на проблемот да го пропуштиме и тој.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Пораз во дебата , што понатаму?

Сите од нас сме учествувале во дебати .
Од дебатите сме излегувале во секој случај со повеќе знаења , меѓутоа не секогаш сме ние во право.
Што тогаш кога дебатата е „изгубена“ ?
Како го трпите поразот ?
Некој од нас го игнорираат и иако знаат дека не се во право продолжуваат по нивни пат криејќи го поразот , други го прифаќаат и му „честитаат“ на противникот , трети нешто сосема друго.
Што правите вие?

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Ќе му честитам или нешто слично и мислам како да му вратам у дебатата:vozbud:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
[Narcis] Неам изгубено дебата па да знам, сигурно нема да ми биде сеедно [/Narcis]

R

RAYTHEON23

Гостин
нема пораз кај дебати...јас учам од нив...еве на пример денес научив дека су малце хммм видете!!!!!:vozbud::vozbud:

:eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Сите од нас сме учествувале во дебати .
Од дебатите сме излегувале во секој случај со повеќе знаења , меѓутоа не секогаш сме ние во право.
Што тогаш кога дебатата е „изгубена“ ?
Како го трпите поразот ?
Некој од нас го игнорираат и иако знаат дека не се во право продолжуваат по нивни пат криејќи го поразот , други го прифаќаат и му „честитаат“ на противникот , трети нешто сосема друго.
Што правите вие?
Супер ќе научам нешто ново.
Достоинствено го чувствувам поразот, ова не само во дебати туку и во животот во некој спорт итн, секогаш сум витешки настроен.
Што правам јас? Па наредната прилика ќе имам повеќе информации од таа област и при слична дебата нема да загубам. Секојдневно учам нови работи, отфрлам стари непотребни и така се справувам со животот :toe:.

П.С. Тој што мисли дека нема пораз во дебати само себеси се лажи, но не и другите :). Тој човек нема ништо ново да научи ќе си остани заглавен таму кај што е со тоа што го смета за своја вистина не гледајќи туѓа или општа вистина, а со тоа ќе живее во лага.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Двете теми се бавеа со иста тематика само во едната имаше дадено конкретен пример. За да не се појават и други теми со различни примери ги споив двете теми. Продолжете тука со дискусијата.
Од сега ве замолувам во предвид да ги земате и новопоставените прашања (во случајов прашањата на BliND:)
Ви благодарам.
гладиус:smir:

R

RAYTHEON23

Гостин
Супер ќе научам нешто ново.
Достоинствено го чувствувам поразот, ова не само во дебати туку и во животот во некој спорт итн, секогаш сум витешки настроен.
Што правам јас? Па наредната прилика ќе имам повеќе информации од таа област и при слична дебата нема да загубам. Секојдневно учам нови работи, отфрлам стари непотребни и така се справувам со животот :toe:.

П.С. Тој што мисли дека нема пораз во дебати само себеси се лажи, но не и другите :). Тој човек нема ништо ново да научи ќе си остани заглавен таму кај што е со тоа што го смета за своја вистина не гледајќи туѓа или општа вистина, а со тоа ќе живее во лага.
нема пораз...ако учењето од тугите поконструктивни идеи го гледаш ко пораз дон кихот тогаш:toe:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.912
Поени од реакции
50.620
ааа си ги бирам битките ја, ако во нешто не се разбирам не се ни фаќам за спорење и инатење туку седам, потпрашувам, слушам и учам. Терање инат ко сељак не работам.
Е сеа ако сум доктор по материјата и некој приучен дрипец ми се меша во ресор*, си иде дома со животна лекција башка вреѓан и резилен ко бонус. : )

ресори многу немам :)

Тошо Малерот

Фудбалер
Член од
12 април 2009
Мислења
79
Поени од реакции
3
Тој што губи, има право да се лути, тоа е докажано :)

Иначе јас мислам дека тој што ќе изгуби треба да го признае поразот и да продолжи со животот бидејќи ќе му биде и него а и на останатите полесно :)

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Тој што губи треба да се запраша ,а не е ли ова зло за добро ? Многу често удираме со глава во зид ,мислејќи дека тоа е наша цел , многу често откако ќе стивне првата бурна реакција, ќе наидеме на нешто подобро за нас . Ако сме направиле се што е во наша моќ и покрај тоа сме изгубиле ,не треба да се лутиме ,не сме ние виновни секогаш ако изгубиме ,многу фактори го решаваат тоа .

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
тој што губи треба да подразмисли зашто изгубил каде му се грешките да се поправи за да не ги прави повторно следниот пат..

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.680
Поени од реакции
34.171
Јас продолжувам со глава во ѕид.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Значи вака ... тој што губи има право да се лути знаеме, ама дали треба да се лути и да се откаже од тоа во што изгубил или треба да оди напред да ја поправи грешката поради која најверојатно изгубил нешто? Треба да е полн со гнев кон другите што успеале (во таа некоја одредена работа да кажам) или сепак да се сврти кон себе и својот неуспех и да се поправи нареден пат?
Најмногу идејата за темава ми беше од една емисија каде што гостуваше Есма и колку (изненадно за мене) изреволтирано и погрдно зборуваше за Елена и компанија. Не се задржувајте на ова, тоа ми беше мотив, земете го ова како општо прашање:kajg:
малку офтопик вовед
Терминот "губи" ,губитник ,лузер,failer..постои само во психата на човекот.Кога човек нема да успее во нешто често почнува да тоне и си вика јас сум губитник.. и тоа станува дел од него.Му паѓа нивото на вредност.Единствен начин да го елиминираш тоа е да го споредиш со цената што си ја платил за лекцијата што си ја научил.И ќе сфатиш дека тоа што си го научил од падот е непроценливо,и позитивна работа.

Ако си личност со тврдо Ч и карактер со висока вредност,никогаш нема да ја префрлаш вината и одговорноста за себе и се што се случува околу тебе.. на други.Тоа е само знак на лоу статус..

Има два типа на добитници,винери.. еден тип е да победиш за наградата да го постигнеш тоа што го сакаш , за тоа што си се натпреварувал , а другиот тип е да ги победиш само другите,да направиш другите да изгубат.
Спореди го напредокот само со себеси, не глеј да бидеш подобар од другиот или да се радуваш што тој е послаб од тебе.Туку глеј да постигнеш нешто повеќе од тоа што си бил.Глеј да направиш прогрес во нештото.Сум бил послаб сега одам .. напред итн..

Зборот ми беше никогаш не губиш ништо!
продолжи .. секогаш си во добивка и учиш нешто ново.
како што спомнав тоа постои само во нашата глава .

Падот е успех ако научиш од него

Kajgana Shop

На врв Bottom