Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
10 јануари 2015
Мислења
225
Поени од реакции
104
За каков процесор и графичка станува збор?
аха видив погоре, значи 6770 и атхлон 4400+, графичката пробај ја на друг компјутер тестирај ја максимално, и пробај на твојот ком со друго напојување, за да се осигураш за што станува збор..
Јас типувам дека графичката е при крај зошто сум го имал порано сличен проблем со една постара конфигурација>..
Ова само на сервис може да се направи, немам друго напојување или компјутер да е тестирам графичкава. Али еве да речиме дека е графичката, тогаш зошто не крашнува кога правам stress test само на неа? А искрено и јас мислев дека е графичката, ама ситоацијава е тешка, графичкава има 3 години, а останативе компоненти имаат по 6-7 години и тешко е да се поверува. Освем напојањето што го имам купено пред година и пол.

?

..........

Гостин
Mora da провериш графичката на друг компјутер и со друго напојување за да знаеш на што си, или носи го на сервис...

Т

Триптико

Гостин
@Dovahkiin за секој случај апдејтувај се до последно и види дали имаш нов chipset driver за матичната. Можно е и да прегрева при оптеретување. Пробај со отворено куќиште и, ако падне, допри ја картицата слободно. Ќе биде жешка и нормално е тоа. Ако биде до толку што нема да можеш да ја допреш нормално, тогаш нешто ја гуши додека работи ( нејзина термална паста, вентилатор или само куќиште има проблем со ладење. Пробај го ова прво, па после сервис и слично

На крај пробај со драјвери од сам windows. Избриши ја и после рестарт сам ќе инсталира.
На нормална работа не ти прави вака?

Член од
10 јануари 2015
Мислења
225
Поени од реакции
104
@Dovahkiin за секој случај апдејтувај се до последно и види дали имаш нов chipset driver за матичната. Можно е и да прегрева при оптеретување. Пробај со отворено куќиште и, ако падне, допри ја картицата слободно. Ќе биде жешка и нормално е тоа. Ако биде до толку што нема да можеш да ја допреш нормално, тогаш нешто ја гуши додека работи ( нејзина термална паста, вентилатор или само куќиште има проблем со ладење. Пробај го ова прво, па после сервис и слично

На крај пробај со драјвери од сам windows. Избриши ја и после рестарт сам ќе инсталира.
На нормална работа не ти прави вака?
Знам бато се разбирам колку толку, дури играм имам пуштено MSI Afterburner, температурите се сосем солидни на Skyrim, 55 степени GPU, 60 CPU, не е проблем прегревањето, имам чист формат направено дане е проблем со вируси,малвери и такви остали работи, пак е проблемот тука, вратив на 13.8 стабилните драјвери, па навратив на Omega, пак тука е проблемот. Дефинитивно е хардверски, а за чипсетот, матичната е стара, имам најнови драјвери се, биосот е најнов, нешто друго мачи. Утре ќе се дознае сигурно.

Mora da провериш графичката на друг компјутер и со друго напојување за да знаеш на што си, или носи го на сервис...
Дефинитивно сервис.

Фала ви на двајцата сепак :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.326
Поени од реакции
34.927
Вака сега, тестирав едно 5 минути со FurMark, немаше краш, после тестирав заедно FurMark со CPU burner, и после 5 секунди крашна. Дали тоа значи дека напојањето е проблемот? И ако е се прашувам што е случено, како може да биде исправно па сега да не тера работа? Иначе крш модел е ATX 700w
Тест е кога тестираш 6 саати, како за проба. Кога 48саати е стабилно тогаш можеш дека нешто е стабилно. За 5 минути можеш само да се сликаш.

Навистина, не се шегувам. :)
Ајде сега назад на проблемот. Според ова што го слушам јас би типувал на напојување (или плоча/процесор/рам). Треба да најдеш или -некој со волтметар, или -друго напојување, и да истестираш се детално.

Друга работа, за да ги исклучиш драјверите за плочата како фактор, треба или да:
- преинсталираш ОС (ризик од погрешни драјвери пак да ставиш, затоа симни ги тие од сајтот на производителот)
- или дa употребиш WinPE за тестирањето, oд USB стик, или од CD/DVD (симни
Hiren's BootCD, 15.2 е последна верзија а торентот може да го најдеш на било кој торент сајт)
- крајна (мрзлива) варијанта, иди во safe mode и пушти prime 95 (small FFT) барем тие 24 саати

Исто така, лесна варијанта за тестирање: вади ја видео картата и истестирај ја кај пријател/роднина. Барем 12саати loop 3DMark со најјаки сетинзи (а може и играње захтевни видео игри неколку денови). :)

Член од
10 јануари 2015
Мислења
225
Поени од реакции
104
Разбирам, ама нема што да се тестира повеќе кога после 15 секунди крашнува со CPU Burner и FurMark истовремено. Ќе го однесам утре на сервис нека тестирет со волтметар такви работи. Иначе пробав со small FFТ не крашнува освем да ставиш и GPU Load на 100 % преку FurMark.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.326
Поени од реакции
34.927
FurMark не сум го користел, ама ако крашира кога ставаш лоад на GPU... тогаш кулпритот е или GPU (поверојатно), или напојувањето... а не е дека не е можно и двете. ;)

Член од
20 мај 2011
Мислења
126
Поени од реакции
52
Ima nekoj resenie za ova "The current input timing is not supported by the monitor display. Please change your input timing to 1920x1080@60hz or any other monitor listed timing as per the monitor specifications." Gledam cesto se javuva problemov kaj Dell monitorite .... se raboti za UZ2715H Ultrasharp Dell monitor , obicno se slucuva koga kje uklucam nekoja igra , se gasi ekranot i ova go pisuva ... Ja namestiv rezolucijata na 1920x1080 i 60 hz ama pak isto ...

Член од
10 јануари 2015
Мислења
225
Поени од реакции
104
Го однесов на сервис и точно не се идентификува проблемот, рекоја се дека е исправно али рекоја дека напоните биле ослабнати но и не би требало да има проблем поради тоа. Исто спомнаја дека на матичната крајот и се ближит, па сега работава прерасна во ѓавол и пол. Да го сменам напојањето со некое Real Power? Ако повторно прави проблемот значи до матичната е и ќе треба цел компјутер да се менува...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.326
Поени од реакции
34.927
A што точно (и како) тестирале во сервисот? Врз основа на што го донеле тој заклучок „и се ближи крајот„?

Член од
10 јануари 2015
Мислења
225
Поени од реакции
104
A што точно (и како) тестирале во сервисот? Врз основа на што го донеле тој заклучок „и се ближи крајот„?
Па детали не знам, ми кажаја ја тестирале меморијата, графичката, процесорот и биле исправни, а за матичната ми рекоја дека е печена, дека е потемната и кај и да е нема да издржи долго. Се деси најлошото сценарио, да не знам што да прам сега...

Член од
20 ноември 2014
Мислења
100
Поени од реакции
1
Imam problem so internetot ukl safe mode da izbrisam edna program so mi se simna od internet youtube aceeler soznam kako bese i koga probav da a izbrisam vikase deka e ukl vo antivirusot i neznaev da go izgasam i ukl safe mode preku msconfig a izbrisav i koga restartirav nemase internet nneznam sto da pravam sega pise na wi fi deka ima internet povrzan a nekje na hrome mozila na nisto

Член од
12 март 2009
Мислења
20.579
Поени од реакции
16.777
земавме нова конфигурација и веднаш приметивме дека кабелот за напојува не влегува целосно во гнездото на куќиштето. Напајање има, компјутерот работи, но ме плаши да не дојде до клатење и искрење. Дали некој има сознанија за нов тип на гнездо или се работи до грешка во гнездото ?? Ако не постои друг тип кабел ќе мора кукиштето да го носам во Сервисот....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.326
Поени од реакции
34.927
...кабелот за напојува не влегува целосно во гнездото на куќиштето. Напајање има, компјутерот работи, но ме плаши да не дојде до клатење и искрење... ќе мора кукиштето да го носам во Сервисот....
Овака без да го видиме кабелот од повеќе агли, ништо не можеме да заклучиме. Нема зијан да прашаш во сервисот (однеси го куќиштето и кабелот, а претходно можеш да го пробаш кабелот на друго куќиште).

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
земавме нова конфигурација и веднаш приметивме дека кабелот за напојува не влегува целосно во гнездото на куќиштето. Напајање има, компјутерот работи, но ме плаши да не дојде до клатење и искрење. Дали некој има сознанија за нов тип на гнездо или се работи до грешка во гнездото ?? Ако не постои друг тип кабел ќе мора кукиштето да го носам во Сервисот....
Пробајте со друг кабел, можда и тој да нечини.

Kajgana Shop

На врв Bottom