Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
The context of the Olivet Discourse leads us to believe that Jesus was speaking either of the offspring of Jacob (the Jews), the generation of God's children, or of a future generation among us he had just addressed.Alternatively, genetai may be translated "begin to happen" in Matthew 24 34.

Одговоров е "ако дедо ми имаше цицки, ќе се викаше баба". Ако пишувало genetai тогаш можеби ќе значело "почнува да се случува". Е арно ама, никаде не го пишува тоа.

Tи само заклучокот си го прочитал. Ти се виде многу за читање:)?

Што мислиш за следниве толкувања?

1. Тhe spiritual generation interpretation

In this view, Jesus was speaking of the generation of God's children. God does not have grandchildren - he only has sons and daughters. They are made His sons and daughters by virtue of the new birth.

Во ова толкување, Исус зборува за генерацијата на Божјите деца. Бог нема внуци - има само синови и ќерки. Тие стануваат Негови синови и ќерки врз основа на крштевањето.

2. Тhe "offspring" interpretation

"By ‘generation’ here He means the whole human race, and the Jews in particular. And He adds, ‘Heaven and earth shall pass away, but my words shall not pass away,’ to confirm their faith in what has gone before; as though He had said, it is easier to destroy things solid and immovable, than that aught should fail of my words."

Oвде под „генерација“ Он ( Господ Исус Христос) мисли на целиот човечки род, а особено на Евреите. „ Небото и земјата ќе поминат, но моите зборови нема да поминат", за да ја потврди нивната вера во она што било претходно; се мисли дека Он кажал, полесно е да се уништат цврстите и неподвижни работи, отколку да пропадне нешто од моите зборови“.

The Greek word genea, translated “generation” here, does also mean the offspring of a common human ancestor. It can also mean the offspring of a spiritual parent (God, the World, or Satan).

Грчкиот збор genea, преведен овде како генерација, исто така значи потомство на заедничкиот човеков предок. Може да значи и потомство на духовен родител (Бог, Свет или Сатана).

Последно уредено:
Tи само заклучокот си го прочитал. Ти се виде многу за читање:)?
Значи според тебе, одговорот од моја страна треба да биде елаборат со иста големина за да заклучиш дека сум прочитал?
Нареден пат постирај три четири книги, за да ми треба месец дена да спремам докторска дисертација и да ја постирам овде.
Ги прочитав сите толкувања, ниедно не држи вода, сите се од типот што ти го кажав.
The Greek word genea, translated “generation” here, does also mean the offspring of a common human ancestor. It can also mean the offspring of a spiritual parent (God, the World, or Satan).

Грчкиот збор genea, преведен овде како генерација, исто така значи потомство на заедничкиот човеков предок. Може да значи и потомство на духовен родител (Бог, Свет или Сатана).
Не е точно. Во текстот јасно и недвосмислено се вели - "оваа генерација нема да помине", и истото им го кажува на луѓето на кои им се обраќа! За човечки род, има посебни, соодветни термини, што значи интерпретацијата дека тоа се однесувало на сите генерации е лага и манипулација, обид да се прикрие контрадикторноста.

Значи според тебе, одговорот од моја страна треба да биде елаборат со иста големина за да заклучиш дека сум прочитал?
Нареден пат постирај три четири книги, за да ми треба месец дена да спремам докторска дисертација и да ја постирам овде.
Ги прочитав сите толкувања, ниедно не држи вода, сите се од типот што ти го кажав.

Прочитај ги и страните 1176-1180 од линкот за да го видиш значењето на праиндоевропските корени ĝen-1, ĝenǝ-, ĝnē-, ĝnō- и кои зборови се формирале од овие корени во современите индоевропски јазици:

https://marciorenato.files.wordpres...oto-indo-european-etymological-dictionary.pdf

ĝen-1, ĝenǝ-, ĝnē-, ĝnō-

English meaning: to bear
Deutsche Übersetzung: “erzeugen”

Во грчкиот се формирале зборовите:

Gk. γίγνομαι “ to come into being; of persons, to be born; of things, to be produced; of
events, to take place, come to pass, come on, happen, and in past tenses to be; to come
into a certain state, to become “

Gk. γεννάω “ of the father, to beget, engender; of the
mother, to bring forth, to produce “

Gk. -γνητός “ born “

Gk. γενετή “birth”

Gk. γένεσις “ origin, source, beginning; an ancestor “

Gk. γενετήρ, -῅ρος, γενέτωρ, -ορος “progenitor, father”, γενέτειρα “mother”

Gk. γένος “gender, sex”

Gk. γόνος m., γονή f. “birth, parentage, ancestry”

Gk. νεο-γνός “ new-born “

Gk. ὁμόγνιος “of the same descent “

Прочитај ги и страните 1176-1180 од линкот за да го видиш значењето на праиндоевропските корени ĝen-1, ĝenǝ-, ĝnē-, ĝnō- и кои зборови се формирале од овие корени во современите индоевропски јазици:

https://marciorenato.files.wordpres...oto-indo-european-etymological-dictionary.pdf

ĝen-1, ĝenǝ-, ĝnē-, ĝnō-

English meaning: to bear
Deutsche Übersetzung: “erzeugen”

Во грчкиот се формирале зборовите:

Gk. γίγνομαι “ to come into being; of persons, to be born; of things, to be produced; of
events, to take place, come to pass, come on, happen, and in past tenses to be; to come
into a certain state, to become “

Gk. γεννάω “ of the father, to beget, engender; of the
mother, to bring forth, to produce “

Gk. -γνητός “ born “

Gk. γενετή “birth”

Gk. γένεσις “ origin, source, beginning; an ancestor “

Gk. γενετήρ, -῅ρος, γενέτωρ, -ορος “progenitor, father”, γενέτειρα “mother”

Gk. γένος “gender, sex”

Gk. γόνος m., γονή f. “birth, parentage, ancestry”

Gk. νεο-γνός “ new-born “

Gk. ὁμόγνιος “of the same descent “
Го знам значењето на зборот, а неговото потекло не го менува неговото значење во времето кога е напишан текстот. За човештво си имаа соодветни термини, генеа не се користи за човештво.

Го знам значењето на зборот, а неговото потекло не го менува неговото значење во времето кога е напишан текстот. За човештво си имаа соодветни термини, генеа не се користи за човештво.

Знаеш и самиот дека гледиштето во кое еден збор има исклучиво едно значење е неосновано.

Поентата е ако Адам е создаден од Бог тоа би значело дека е негов син. Во тој случај Каин и Авел се внуци на Бог.
.

Ти ова сериозно го мислиш или само „замишљаш„?...

Ти ова сериозно го мислиш или само „замишљаш„?...
Навистин си „темелит“ и од цел пост успеа само ова да го прочиташ?!
Уствари, заборавив дека ти само даваш совети, а не одговараш на прашања.[DOUBLEPOST=1424284643][/DOUBLEPOST]... „Христијанството не треба да се кити и украсува: тоа водеше војна до смрт против оној, повисок тип на човек, ги прогонуваше сите основни инстинкти од овој тип, од тие инстинкти го одвои злото, злобникот - силен човек како изопачен тип, „изопаченик". Христијанството застана на страната на сите слаби, ништовни, безуспешни. Од спротивставувањето на инстинктите, за да се одржи снажен живот, тоа создаде идеал; го искриви умот на духовно најмоќната природа, со тоа што подучуваше да на највисоките вредности на духовноста се гледа како на грешни, како на блудни вредност, како на „искушение“. Најтажен пример: Паскаловата расипаност, кој верувал дека расипаноста на неговиот ум доаѓа од прародителскиот грев, додека тој беше расипан само со неговото христијанството!“... (Фридрих Ниче – Антихрист, 1888)

Последно уредено:
(Фридрих Ниче – Антихрист, 1888)

Ја знаеш „онаа„: „Некој за нешто зборува, а ороспијата зборува за пошетноста„.
Таков е и твојов обид, каде со став од антихрист се обидуваш да ја процениш рисјанската вера.

Ха, ха, ха ... Нели е смешно кога се негираш смиот себеси. Се вели: Исус - божјиот син!
Ама нема везе, поентата е зошто требало потоп, а не ги оставил луѓето да живеат проколнати. Нели е тоа пострашно.
Морало физички да ги снема за да мораат подоцна преживеаните да живеат во страв.

Се согласувам дека за сите масакри не е виновна верата, туку се виновни оние кои во нејзино име убиваат.
Од тоа се донесува заклучок дека ако убиеш човек, и истовремено држиш крст во рака, и велиш дека убиваш во мое име,
значи дека си чист пред бога?!
Или дека јас треба да одам во пеколот затоа што не верувам во Бог, а убицет верува во Бог, ама по СВОЕ УБЕДУВАЊЕ убива?!

За Америка и за многу други работи не пишува, но треба да се чита меѓу редови за да може верникот да го согледа светот во целина.
Како што многу работи не ги пишува, а атеистот секогаш добива одговор од верникот дека не може се да е напишано во Библијата.
Но за робовите пишува:
- а седмиот ден е сабота на Господ, твојот Бог: не врши во него никаква работа, ни ти, ни синот твој,
ни ќерката твоја, ни робот твој, ни робинката твоја, ни волот твој, ни магарето твое, ниту друг твој добиток,
ниту дојденецот што е кај тебе, за да си почине робот твој и робинката твоја, како и ти.

Освен за робовите, во Библијата пишува и за уште нешто:

- Да, и робот роден во домот твој, и купениот мораат да бидат обрезани, и
така Мојот завет на вашето тело ќе остане вечен.

- А необрезаното машко, на кое не ќе му се обрезе крајче од телото негово (во осмиот ден),
да се истреби од родот свој; таквиот го нарушил заветот Мој
.”

Дали секој верник треба да има РОБ и да го практикува обрезувањето на робот и машкото, или тоа треба да го прави по ЛИЧНО УБЕДУВАЊЕ?!
Сигурен сум дека ќе најдеш соодветен одговор на мојава „глупа“ констатација. Или можеби не сум разбрал што пишува?!
Еволуција,не се лути ама немаш благе везе од Библијата,Христијанството и Бог воопшто.Среќа твоја,па овде има далеку поголеми религиски аналфабети.Си запнал како вол у дол со потопов ама добро,ајде вака да ги поставиме работите.Кај мене дома доаѓаат гости,и се опијануваат,им удира тоа алхохолот во глава па се губат себеси.Почнуваат да кршат,јас толерирам,ги опоменувам они пак,кршат,кршат,кршат јас пак толерирам.Толерирам и навредување кон моето семејство.Дали тоа значи само затоа што сум јас мирољубив човек треба да дозволам да ми ја срушат мојата куќа која е лично моја ? Не така ? И јас имам граница на толеранција.И ако веќе неможе со милина,тогаш употребата на сила е легитимен начин да се запре нивното дејство.Така и Бог.И земјата и се во вселената се негова сопственост.Он нема имотен лист за нив,ама се негови.Он не удостоил да живееме на земјата,да уживаме во нејзините убавини и во убавините на животот,ама тоа не значи дека Он е поглуп од луѓето за да ги трпи вечно.Они да прават такви зла што се монструозни,и Он да се смее.Не,извини,ти кажав дека тогаш Бог не би бил нормален по својата суштина и природа да го трпи тоа.И потопот бил единственото решение,како што Судниот Ден ќе биде првото и последно решение за злото на човекот.

Тоа со крстот,од кај го извади тој заклучок само ти и никој друг на планетава не знае.Да е така,ај сите ќе држиме крст во рака и ќе се колеме.Такво нешто нити има во Библијата нити па Христијанството го содржи.Тоа ти само знаеш од кај си го донел тој заклучок.А за убиецот,Библијата вели ако луѓето не се покајат,ќе одговараат ПРЕД СИТЕ дури и за лошите изговорени зборови,а делата нивни(срамни,гнасни и зли од прво до последно) ќе бидат откриени пред сите.Така да,убиството е голем поим.Зависи од која причина е направено и дали убиецот се покајал за истото/истите.

Ти имаш роб дома ? Немаш.Па што си запнал со робовите ? Ете живееш во демократија,го имаш добието правото на слобода,што е патем најголемата суштина на Христијанството и тоа е тоа.

Уште верувате у ова булшит? Христијанство, ислам.... Верници, вера.. Тоа е слабите оние кои цело време сакат да бидам гледани „одозгора“, да бидат контролирани, да се молат кога ќе им дојде нож до коска, кога ќе бидат среќни и кога се ќе им биде полно и рамно КОЈ Е ГОСПОД??? кога ти треба било што, 5ка на тест, 10ка на испит, пари... „Молам те ГОСПОДЕ дај утре да искарам 5ка.... сите светци ВЕ молам помогнете ми, Амин...“ ЖАЛНИ СТЕ МНОГУ СТЕ ЖАЛНИ ОЧАЈНИ... Не знам дали се сеќавате од Социологија што се учеле, ако сте учеле, Конт вика вака: Има 3 фази низ кои мине човекот - 1. Теолошка - апсолутни вистини, појави во општеството се препишуваат на БОГ (натприродни сили)
2. Метафизичка - видоизменета Теолошка,
3. Позитивна - се напуштаат идеите за постоење на апсолутни вистини, СЛОБОДЕН САМ СВОЈ ГОСПОДАР - ЧОВЕКОТ

Е вие драги мои сте или 1 или 2 фаза... Не сите ама +95% сте... Не знам ако ви е убаво да живеете во илузија - живејте :)

Јас не сум атеист... Само верувам во она што можам да го видам, да го докажам да ми биде докажано, да го решам како математички проблем или слично... Мене ако ме прашате јас ќе ви кажам Оти не постои Господ, не пости рај, пекол итн. се од таа Сај-фај приказна за мали деца... Но ако некој ми донесе факти, докази јас ќе ги видам, прочитам и ако се доволни ќе признаам.

Толку од мене

Јас не сум атеист... Само верувам во она што можам да го видам, да го докажам да ми биде докажано, да го решам како математички проблем или слично... Мене ако ме прашате јас ќе ви кажам Оти не постои Господ, не пости рај, пекол итн. се од таа Сај-фај приказна за мали деца... Но ако некој ми донесе факти, докази јас ќе ги видам, прочитам и ако се доволни ќе признаам.

Толку од мене
Poleka poleka...nemoj taka ...Tuka na forumov imame prectavnici sto se vo direktna komunikacija so gospoT ke te nakodoshat...da se pazis!

Od sebe da se pazam..? :angel::angel::angel::LOL::LOL::LOL::LOL:[DOUBLEPOST=1424293186][/DOUBLEPOST]inace fala sto me izvesti za takvite sto gi ima tuka na forumov :LOL::LOL::LOL:

Знаеш и самиот дека гледиштето во кое еден збор има исклучиво едно значење е неосновано.
Во случајов зборот што е употребен значи генерација, за човечки род или човештво постојат други зборови. Ако нешто е неосновано, тогаш тоа е да користиш термин што значи една работа, за да опишеш друга, иако за другата постои соодветна терминологија.
Еве ти конкретен пример, во Откровение 9:18, се зборува како третина од човештвото ќе загине. Ајде да видиме кој збор, кој термин е употребн таму:

Revelation 9:
18. A third of mankind was killed by the three plagues of fire, smoke and sulfur that came out of their mouths.

18. ἀπὸ τῶν τριῶν πληγῶν τούτων ἀπεκτάνθησαν τὸ τρίτον τῶν ἀνθρώπων, ἐκ τοῦ πυρὸς καὶ τοῦ καπνοῦ καὶ τοῦ θείου τοῦ ἐκπορευομένου ἐκ τῶν στομάτων αὐτῶν.

νθρώπων - човештво.

Е сега, ако во Марко 13:30 се мислело на човештвото во целост, зошто е употребен збор кој означува генерација, кога постои посебен збор што се употребува за човештвото во целост?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom