Al Jazeera Balkans

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.524
Поени од реакции
29.033
На Ал Џезеира имаа по 10-15 минутни репортажи за сите студентски протести што се случија кај нас. Редовно известуваат за сите работи што се случуваат тука, а нашиве партиски канали се кријат како пизди. Така да, додека реално се известува за сите срања што се случуваат во државата, ќе го имаат моето внимание.
Не глеј само што поддржуваат соросоиди дека реално известуваат. Пушти на пример емсии за Сирија и Украина и ке видиш колку реално изветсуваат (copy - paste CNN).

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.921
Поени од реакции
11.298
Не глеј само што поддржуваат соросоиди дека реално известуваат. Пушти на пример емсии за Сирија и Украина и ке видиш колку реално изветсуваат (copy - paste CNN).
Можно е. Али за кај нас видов известувања, што нашиве воопшто не ги прават, што е најлошо.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Баче, апсолутно е апсурдно.
Тогаш да сумирам -нашата влада односно ние македонците преку т.н. инвестиции од Катар може го зајакнеме нивното делување на терен во Македонија кој на сметка на нас неверниците се шири на овие простори, односно федерализацијата. Ок, што и не е некоја логика да го каниме Катар, а се дешава такво нешто на терен со македонците, а да тв каналот ни продавал пропаганда.
Највише информации има на 24 вести и Ал џезаира така да и мене ми одговараат како тв.
Инаку за независноста, не знам дали негде постои. СНН, Слободна Европа, Дојче Веле Русија денес, RTV 21, Rtk Sat, RT Sh...
Конкретно за Ал Џезаира лани биле затворени тројца новинари во Каиро заради медиумски ограничувања во Египет. Бонус, текст за оружјето од балканот во рацете на ИСИЛ

И не е можда моја работа ама пристрасност и глобална политика на една тв кон држава или религија некако не ми иде за во овој подфорум.

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.053
Поени од реакции
8.362
Синоќа имаше документарен филм за Тоше Провески мислам дека насловот на документрецот е "Последните шест часа " последните 10 минути ги начекав од документарецот.
Го ставив во првиот пост :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
И не е можда моја работа ама пристрасност и глобална политика на една тв кон држава или религија некако не ми иде за во овој подфорум.
Пријателе те рачунам за озбилен и искусен момак, те молам немој вака наивно. :)

Ако АЛ Џ се телевизија, и ако дел од содржината тебе лично ти се допаѓа... дали тоа значи дека тоа е доказ дека агендата на АЛ Џ нема политичка, и геополитичка пропагандна основа.
Или сакаш да кажеш дека подфорумов се однесува за телевизиите, но дека не сепак овде не е место да зборуваме чива агенда и пропаганда шират АЛ Џ??
Па каде да зборуваме за агендата и пропагандата на АЛ Џезеира, ако не на темата со наслов АЛ Џезеира??

Целите на АЛ Џ им се секако геополитички, а занаетот им е научен од ББЦ (истиот стил, и на дизајн и на известувањето) го имаат. Јас не велам дека шител и анал5 и музичка тв, дека пообјективно известуваат... Ама пошто си свесен дека сите медиум се нечива пропаганда, биди свесен и чива пропаганда се Ал Џезеира.
Веќе ти напишав која им е позадината, и дека газдата е емирот на Катар. Катар е еден од главните извозници на вахабизам, и еден од главните основачи, подржувачи и финансиери на главосечите терорисит од ИСИС/ИСИЛ, кои патем се исто така вахабисти.
Катар не се занимава со ширење на космополитизам и култура, агендата на Катар е ширење на вахабизмот и тероризмот. Зарем не ги пролиста текстовите од линковите кон колумните од западните медиуми (кои се дури и сојузници на Катар, на блискиот исток)?

Покрај тоа неколку поста погоре, убаво покажаа колку објективно известуваат за Македонија:
http://studies.aljazeera.net/en/reports/2013/10/20131088412517496.htm
For instance, the murder of five young men near Skopje resulted in the charge without evidence and arrest by the Ministry of Interior of some Macedonian Muslim citizens on the claim that they belonged to a Jihadist group that fights alongside Al-Qaeda and the Taliban in Afghanistan and Pakistan. Their parents and relatives were taken to the police stations for investigation, and all the evidence to prove the charge of terrorism against them has only included copies of the Quran translated into Macedonian and Albanian.
Така да, во инстанците каде Ал Џ не се засегнати (по верска и албанска линија)... Да, таму ќе напишат подетално за тоа што владинава пропаганда нема да напише. Ама за се што е во врска со етничкиот (верски уствари) аспект ќе ти ја полнат главата (тебе, ама и на твоите) со НИВНА вахабистичка пропаганда.
Тука имај во обзир дека многу работи од секојдневниот живот задираат во етнички/верски аспект. Некои индивидуи се доволно свесни за да ја прочитаат пропагандата, но многумина не се свесни -посебно помладите.
Евтино се продаваме, практично им даваме соблечен задник да му прават што сакаат. Во замена за некој документарец за Тоше, или слушање „објективни вести„.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.935
Можеме да се присетиме како оваа вехабистичка инсталација известуваше за Смилковско, за протестите и за сите непогоди кои Албанците ни ги приредуваат катадневно.
Можете да побарате во темата за Смилковско, ако не ве држи меморија, а и секогаш кога домашниве wanna-be-Арапи ќе ни направат срање.
Според сите нивни известувања за ваквите настани кај нас, до сега, би рекол дека дописниците на оваа фирма од тука, би требало да имаат големи проблеми со совеста.[DOUBLEPOST=1423410828][/DOUBLEPOST]
Druze ne preteruvaj.AL jazeera e televizija od svetski rang.Oni ne spagaat vo nivoto na Sitel,Kanal 5
pa da prodavaat propaganda.
Vistinski profesionalci i fenomenalna programska shema imaat.:tvg:
Стварно?
Ти си видел некад некое нивно (барем едно) известие како личи, за било која пиздарија која Албанците ни ја праат или вака ти личи, од око, дека е Ок?[DOUBLEPOST=1423411160][/DOUBLEPOST]
Ако е така со вахабизмот и алџезаира од ова што го прочитав, зошто тогаш македонската влада и претседателот одат по инвестиции во Катар?
Хах, а зашто премиерот и македонската власт, со прст не мрднуваат пред континуираниот флагрантен притисок врз Македонците од страна на Муслиманите Албанци?
А зашто премиерот и македонската власт ги амнестираа оние кои вршеа воени злосторства врз македонскиот народ, наспроти препораките на таканаречената меѓународна заедница?
А зашто премиерот и македонската власт, ги оставија на Косово убијците од Смилковско?
А зашто премиерот и македонската власт, на сите ултранасилни протести на Албанците реагираат со сразмерно неколку пати помала сила, одколку на ретките и ни приближно толку насилни и бројни протести на Македонците?
А зашто премиерот и македонската власт континуирано вршат социо-економски терор само во македонските средини и ни приближно таков во албанските-муслимански средини?
Зашто премиерот и македонската власт, дозволуваат ЕВН што кур сака да им праи на Македонците, а во струшките вехабистички села , да не плаќаат, да ги истепаат коа ќе дојдат да им ја исклучат струјата, а после ете така оти се бунеле, да им ја остават (иако не плаатиле)?

Мислам дека одговорот се знае.

Затоа и гзот под кирија на вехабиите го дадоа и меѓу другото склучија робски договор со Катар за работа на наши робинки тамо.
Затоа и ќе роварат тука разни ЕлХилали, АлЏезаири и други вехабијски испостави.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Пишуваат за робовите од Македонија во 2012, а во македонските медиуми истите информации се објавуваат дури една година подоцна
The plight of Qatar's migrant workers
бе лично ти се допаѓа... дали тоа значи дека тоа е доказ дека агендата на АЛ Џ нема политичка, и геополитичка пропагандна основа.
Или сакаш да кажеш дека подфорумов се однесува за телевизиите, но дека не сепак овде не е место да зборуваме чива агенда и пропаганда шират АЛ Џ??
Па каде да зборуваме за агендата и пропагандата на АЛ Џезеира, ако не на темата со наслов АЛ Џезеира??
.
Темата е отворена во тв и емисии, инаку треба да распалиме по сите тв, како и од каде се финансирани и за која цел, како и зошто се случуваат случајни таласи на насилство врз македонци, текот и процесите на Смилковско, инвестициите на емирот, договорите меѓу двете земји и ред други збиднувања. За ниедно од нив Алџезаира не се виновни. И пред Алџезаира, се случуваа исти работи.
Хах, а зашто премиерот и македонската власт...
Па тоа и го зборам дека ние од нашите патиме. Башка домашните тв не се ништо подобри од овие. На пример ќе забележиш одржување верска и национална нетрпеливост кај нашите медиуми во одредено време, зависно од потребите.
Алџезаира доаѓа како Алџезаира Балканс негде 2011, а пред тоа кој ни е виновен? Оние со кратки гаќи и оние кои купуваат македонски имоти со милиони не се од вчера.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.935
"Оние со кратки гаќи и оние кои купуваат македонски имоти со милиони не се од вчера."

АлЏезаира ти е дел од истиот пакет.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
Па тоа и го зборам дека ние од нашите патиме. Башка домашните тв не се ништо подобри од овие. На пример ќе забележиш одржување верска и национална нетрпеливост кај нашите медиуми во одредено време, зависно од потребите.
Кој кажа дека шител, анал5 и музичка тв дека се подобри... Ирелевантно е тоа, јас не ги бранам шител, анал5 и музичка тв но ти укажувам на ФАКТОТ ДЕКА НЕМААТ ВАХАБИСТИЧКА АГЕНДА КАКО АЛ ЏЕЗЕИРА.

Јас лично НЕ ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЈА.
Согледај ја разликата. Јас не ти велам дека е подобро да те онадат домашни онакви, отколку вахабистички онаков... Ти велам дека воопшто не треба да те онадат (освен ако тоа не е по твој личен избор).
Извини ако беше премногу графичка илустрацијата, не сакам да те навредам но навистина треба малку свесноста да се крене.

Јас не знам што се треба да се деси за да ти се запали црвено светло. На Велигден вахабисти убија македонски деца, за што вахабистичкава телевизија Ал Џезеира те известува дека кафирските власти во Македонија ги дискриминираат локалните вахабисти со тоа што ги апсат пошто се вахабисти (не затоа што убиле деца).

И ако тебе сето ова не те алармира, не знам што да ти кажам. Излегува дека за тебе доволно е тоа што вахабистичкиве страња се „подобри„ од домашниве страња. Фактот дека одбираш помеѓу страња и страње, тоа изгледа не те загрижува... Важно поубаво лизгаат и лесно се консумираат, м’хмм...?
Жално, жално е каква хипнотизирана нација од зомби стануваме се повеќе и повеќе. :cautious:

D

Deleted member 54216

Гостин
Еднаш имам гледано вести, само не сум сигурен дали беше балканската или глобалната телевизија.
Имаше репортажа за дневните "протести" или лудувања на муслиманите во Ерусалим, каде отворен повикуваат за "смрт на сите евреи" и "убивање на секој евреин што ке го сретнат", нормално проследено со пресметување со полицијата.За тој случај единствено кажаа дека има немири во Ерусалим и веднаш дадоа интервју со некој муслиман кој се жали дека неговото 17 годишно дете било истепано и уапсено од полицјата затоа што бил со група на млади деца кој фрлале камења кон полицјата, ама тој не фрлил ни еден камен, а и на снимка се гледало дека детето нема камен во раката.

Тоа е тој дивајчки менталитет на муслиманите, не е битно дали се во Македонија, Израел или Франција.
Човекот буквално нема НИКАКВА грижа на совест дека син му со група од други деца повикувале смрт на некој луге и фрлале со камења кон полицијата, во нивиов свет тоа е прифатено и нормално, затоа исламот никогаш нема да може да живее во цивилизиран свет и да ко-егзистира со друга религија.

Исти примери имаме и во Македонија, ништо страшно децата си играле и пукнал пиштолот сам или Абдул малку посилно мавнал со каменот па го отепал на Мехмет, детска работа...

Телевизијава е чиста исламска пропаганда, во секој случај муслиманите се невини, а исламот е религија на мирот, ако ви е толку интересна телевизијава, научете албански и пуштете Alsat M исти курац ви е.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Кој кажа дека шител, анал5 и музичка тв дека се подобри... Ирелевантно е тоа, јас не ги бранам шител, анал5 и музичка тв но ти укажувам на ФАКТОТ ДЕКА НЕМААТ ВАХАБИСТИЧКА АГЕНДА КАКО АЛ ЏЕЗЕИРА.
за нешто да обвиниш дека е пристрасно, треба да имаш репер за пристрасност. Кои тв се непристрасни? Соседните или СНН, ББЦ кои пред 13 години не направија агресор врз албанскиот народ, ради кои беше Македонија скоро беше бомбардирана од НАТО?
Од овие текстови дали може да посочиш што е тука вахабистички или пропагандистички
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sest-uhapsenih-na-nasilnim-protestima-u-skoplju
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/albanci-u-skoplju-odrzali-protest
Дали домашните провладини медиуми направиле истражување за т.н. ветерани и јавни претпријатија, за милионите со кои се купени цели региони македонски куќи или кампањските напади врз македонци во автобуси и на станици. Уште побитно колку џамии се изградени во населбите, кој им дал дозвола и колку од нив се т.н. вахабистички.
Нели приметуваш дека тебе повеќе те дупчат домашните медиуми (од кои над 90% провладини) неголи странските со тоа што вакви податоци воопшто и нема? Што се тогаш подобри овие наши медиуми?
Јас не знам што се треба да се деси за да ти се запали црвено светло. На Велигден вахабисти убија македонски деца, за што вахабистичкава телевизија Ал Џезеира те известува дека кафирските власти во Македонија ги дискриминираат локалните вахабисти со тоа што ги апсат пошто се вахабисти (не затоа што убиле деца).
тоа е мислење на Ферид Мухиќ колку што читам.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.360
Поени од реакции
21.790
Ти си видел некад некое нивно (барем едно) известие како личи, за било која пиздарија која Албанците ни ја праат или вака ти личи, од око, дека е Ок?[DOUBLEPOST=1423411160][/DOUBLEPOST] Хах, а зашто премиерот и македонската власт, со прст не мрднуваат пред континуираниот флагрантен притисок врз Македонците од страна на Муслиманите Албанци?
А зашто премиерот и македонската власт ги амнестираа оние кои вршеа воени злосторства врз македонскиот народ, наспроти препораките на таканаречената меѓународна заедница?
А зашто премиерот и македонската власт, ги оставија на Косово убијците од Смилковско?
А зашто премиерот и македонската власт, на сите ултранасилни протести на Албанците реагираат со сразмерно неколку пати помала сила, одколку на ретките и ни приближно толку насилни и бројни протести на Македонците?
А зашто премиерот и македонската власт континуирано вршат социо-економски терор само во македонските средини и ни приближно таков во албанските-муслимански средини?
Зашто премиерот и македонската власт, дозволуваат ЕВН што кур сака да им праи на Македонците, а во струшките вехабистички села , да не плаќаат, да ги истепаат коа ќе дојдат да им ја исклучат струјата, а после ете така оти се бунеле, да им ја остават (иако не плаатиле)?

Мислам дека одговорот се знае.
Те држат за јајца бе пријателе. Ти вели: или ќе биде по мое, или ќе го паљим со бензин. Јас не знам само како не им скурчува на овие нашиве, па да отераат сè у курац. Јебемти држава ако чмарот ѝ е како шахта отворен.

Ферид Мухиќ те известува, не Ал Џезеира.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
з
тоа е мислење на Ферид Мухиќ колку што читам.
Ферид Мухиќ те известува, не Ал Џезеира.
Ej изгледа ми се развила диоптрија... не можам да видам убаво, ај ве молам помогнете ми и прочитајте за мене каде е хостирана е*аната колумна?
http://studies.aljazeera.net/en/reports/2013/10/20131088412517496.htm

Ааа еве успеав, абе на АЛ ЏЕЗЕИРА било хостирано ова, а?
Па добро бе мајку му, што се правите глупави со сила. Демек тоа што се објавува е став на новинарот, а не на куќата. :cautious:

И Лурц шител, анал5 и музичка тв, СНН, ББЦ, Ал Џезеира, последен пат: не сакам да ми споредуваат екскремент со друг екскремент, за да ми кажат кој поубаво мириса. Не ме интересира. Јас не консумирам екскремент (не гледам телевизија). Ако некој од вас инсистира, нека повели бе. Јас само сакав да нагласам дека овoj екскремент е вахабистички, e сега ако вам ви прија... Епа Bon Appétit бе гурманчиња.

Поздрав, и извинете што ве ометав во темава... уживајте во Ал Џезеира.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.360
Поени од реакции
21.790
Демек тоа што се објавува е став на новинарот, а не на куќата. :cautious:
Ако под колумната од Мухиќ има објавено и колумна од Миленко (иста тема, друга амбалажа), кој ќе биде ставот на куќата? Оној од Мухиќ или оној од Шарпланиленко?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
@Vanlok , нема независни телевизии дури и во овој контекст. Сигурно паметиш што се СНН објавуваше пред и за време конфликтот и какви "репортажи" објавуваа по конфликтот (тема албанци, ислам, ...).
Повеќе загрижува зашто домашните тв не истражуваат и не споменуваат (наводно пинк звездице и белото памукче се приоритети на РМ) она што се случува во делови од Македонија и Скопје отколку објавите на странски тв.
И доволно е офт барем од моја страна оти подфорумов баш и не е за странски пропаганди.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
Ме прозивате, па да ви одговорам.
Прво, @Con Artist куќата ако не стои позади новинарот нема ни да го објави неговиот текст. Пробај да напишеш текст за врлините на христијанството, или на шиа исламот... па провери дали кје ти го објават на Ал Џезеира.
Второ, @ Lurtz ако се согласивме дека сето тоа се страња... сега ќе се убедуваме кое страње помалку смрди?
Нели имаш опција да не консумираш ниедно од тие страња, зошто воопшто мораш да одбереш кога изборот е мизерен... Башка ти реков дека ова конкретно страње е вахабистичко страње. Но ако инсистираш, никој не те спречува.

Јас само сакам да ги покажам работите такви какви што се. Изборот е ваш...
Но консеквенците ќе бидат на сите нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom