Ај да дадам еден пример и јас.
Живеам во држава каде мнозинството се муслимани. Имам едни колеги од работа (муслимани) што важат за прилично еманципирани (жената со факултет, мажот професор на факултет, живееле 5-6 години во Франција, двајцата работат, пијат алкохол, итн). За некоја пригода требаше да отидеме кај нив на гости и како што е редот кога одиш на гости - купивме вино. Worst decision ever. Жената кога го виде виното, поцрвена стана од него. Мажот го зграпчи и го однесе директ во кујна. Причината беше што во ист момент неговите и нејзините родители биле исто така на гости, и овие не сакале да ги видат дека пијат алкохол.
Седнуваме на маса и ми ставија да пијам безалкохолно пиво... Со нозете (дека ми се долги) ја шутнав онаа кутијата каде го чуваат Куранот... Срање ден.
Наредната недела, идеме на ручек во ресторан и овие двајцата 30 минути се расправаа кое вино да нарачале за пиење (бидејќи живееле во Франција, нели тоа инстантно те прави експерт за вино).
Поентата ми е иста како што беше споменато и претходно, кој сака нека е еманципиран колку сака - доколку живее во средината каде е и неговата фамилија, ќе сноси последици за неговите акции.
Ти можеш да бидеш еманципирана и да глумиш лудило за тоа колку голем космополит си доколку се рокаш со шкон, но оди тоа објасни им го на твоите тетки, стрини, браќа, сестри, родители кога некој зајадлив комшија ќе ги потпраша за името на твојот маж - шкон! Оди ти бриши и ја потта на мајка ти кога измислува приказни за неговата фамилија и за тоа колку они биле кул. Оди објасни му на брат ти дека твојот маж иако е 2ри братучет со Љуљзим (што му ја рокна аркадата на брат ти), не е како него и дека јавно и транспарентно на Фејсбук (ејјјј Фејсбук) објавил дека е против меѓуетнички тензии (!). Оди објасни му на татко ти архитект дека не треба да се замара што потслушнал дека ѕидарите што работат за него, играат курташак за твоите постапки.
Или дај да заглавиме у тинејџ годинки дека сите се против нас и дека никој не разбира што е љубов и како љубовта нема граници, додека си ставаме ковери на Фејсбук со пар како си држат ра4енца.
Или дај јавно и гордо да изјавиме дека сме се рокале со шкон за да неколку страници попосле пишеме (ДЕМЕК !) он бил христијанин.
А и вие другите што ја браните на база на модератори/познаници од РЛ/ wannabe рокаџии - патетично е.
А вие шконови што и кликате лајкови на секој пост, не значи дека и на вас ќе ви даде бе
Ај да не излезат проблеми после, да си ја тагнам
@Magde. да не каже дека сум немал мадиња.