Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
@reading. Јас незнам како одговорив на ова прашање...страв ми ее да не го утнав одговорот... Сите други ги одговорив безгрешка освен за ова малку ми е збунка... Затоа прашав ако се утне некое прашање далу би можели да ижма последици.
dokolku ti dale kartonce so brojce i si potpisal potrebni dokumenti sto ti gi davat nema nikakov problem i da si rekol deka nemas rodnini vo bugarija ne e bitno biten e dokazot sto go imas ...da taka ne se misli u red e..

Член од
11 јуни 2014
Мислења
47
Поени од реакции
20
Дали е ке ми ја прифатат нотрската изјава од македонија секако дека ке треба да ја преведам на бугарски .Благодарам
So notarska izjava nema da pomines bidejki ne e oficijalen dokument na RM. Napisi baranje do naticnata sluzba vo tvojot grad da ti izdadat uverenie deka se raboti za ista licnos. Se plaka 50 denari teksa .Pisav podolu deka go imav istiot problem so moite roditeli[DOUBLEPOST=1422990736][/DOUBLEPOST]
mene me prasaa dali imam rodnini i jas rekov da imam no dalecni ...i taa mi rece dobre.

posrednikot ti gi kazuva site prasanja sso bi mozele da te prasaat ..i ako znaes so da odgovoris nema da utnes.[DOUBLEPOST=1422985265][/DOUBLEPOST]

znaci deka cekas ukaz..
mene me prasaa dali imam rodnini i jas rekov da imam no dalecni ...i taa mi rece dobre.

posrednikot ti gi kazuva site prasanja sso bi mozele da te prasaat ..i ako znaes so da odgovoris nema da utnes.[DOUBLEPOST=1422985265][/DOUBLEPOST]

znaci deka cekas ukaz..
Nemoj da go lazes covekot kakov ukaz kakvi bakraci, Ako e bil na intervju ke treba da poceka za ukaz nekade vo 2016

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
So notarska izjava nema da pomines bidejki ne e oficijalen dokument na RM. Napisi baranje do naticnata sluzba vo tvojot grad da ti izdadat uverenie deka se raboti za ista licnos. Se plaka 50 denari teksa .Pisav podolu deka go imav istiot problem so moite roditeli[DOUBLEPOST=1422990736][/DOUBLEPOST]

Nemoj da go lazes covekot kakov ukaz kakvi bakraci, Ako e bil na intervju ke treba da poceka za ukaz nekade vo 2016
@Romano toj odgovor go dadov za drug formski lik sto prasa sto mu znacil statusot i jas pisav deka ke treba da ceka ukaz. Izgledami ne sum dobro citirala nemora bre odma da plukate po narodot .

btw ..i da ako sum kazala deka ke treba da ceka za ukaz ne sum kazala deka sega ke mu dadat tuku da ceka....ne sum precizna ko tebe da kazuvam na koj koga ke im izlezat ukazite.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Не разбирам зошто преовладува впечатокот дека прашањата имаат точно определени одговори? Видов некаде низ темава листа од прашања и одговори. Какви одговори се тоа "да", "да", "да", "не"? Најлошо ми звучи "Што ќе се случи кога ќе го добиеш државјанството? - Ќе се потврди моето бугарско потекло", по сеќавање цитирам. И не гледам кој е проблемот во тоа да немаш роднини во Бугарија, ти аплицираш врз основа на тоа дека ТИ СИ Бугарин, независно од тоа дали имаш роднини таму или не. Сигурно не мислите дека од сите нас очекуваат да имаме роднини таму.[DOUBLEPOST=1422991529][/DOUBLEPOST]
Grazdanstvo ili drzavjanstvo makedonsko treba da se kaze a nacionalnost bugarska mislam taka bese.
Не беа три поими? Народност, националност и гражданство?

Член од
18 ноември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
3
Можи се повторувам со некого со прашањево но ако можи некој да ми кажи кој документи се потребни за барање за пасош во мојов случај сакам преку Битола ако менува тоа нешто

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
@reading. Јас незнам како одговорив на ова прашање...страв ми ее да не го утнав одговорот... Сите други ги одговорив безгрешка освен за ова малку ми е збунка... Затоа прашав ако се утне некое прашање далу би можели да ижма последици.
Исто и јас како тебе се препотуваше цела година за тоа но се распрашав и од сигурно извори не се секирај тоа не е клучно прашање. Како што кажа еден член најбитно е околу државјанството и националноста тоа. Но реално сега гледаат според документи. Мислам најбитно е тоа

S

Sukhoi-27

Гостин
Дали е ке ми ја прифатат нотрската изјава од македонија секако дека ке треба да ја преведам на бугарски .Благодарам
Ќе ја преведеш на бугарски и ќе ја легализираш.Можеш во амбасада во Скопје.15 евра е легализација (заверка).Преводот треба и двете страни околу 500 ден.250 ден =страна

Член од
11 април 2012
Мислења
4.768
Поени од реакции
5.519
^мн зависи и кај кого ќе го носиш преводот да ти го прави, еве денес бев да преведам 2 изводи за дополнителни документи да предавам вкупно за 2та превода + таа молба за приложување на дополнителни документи за потекло да ми ја состават платив 500 денари.

S

Sukhoi-27

Гостин
^мн зависи и кај кого ќе го носиш преводот да ти го прави, еве денес бев да преведам 2 изводи за дополнителни документи да предавам вкупно за 2та превода + таа молба за приложување на дополнителни документи за потекло да ми ја состават платив 500 денари.
Ако одиш преку амбасада,пред амбасадата тука има изложено листа на преведувачи со кои соработува амбасадата со мобилни броеви.Ви препорачувам некој од нив да си одберете оти ако одите со некој друг нема да ви го примат документот за легализирање...

Член од
23 октомври 2014
Мислења
84
Поени од реакции
38
Мене ми заврши работа за происход сега чекам указ па ќе видиме дали ќе помине Lorena е пред мене со таков документ па ќе пише ако и се промени статусот. Плус тоа прадедо ти го пишува на документот сигурно а тој секако е татко на дедо ти.
master ama dokumentot mi e od brat na dedo mi, a ne od pradedo mi, mene toa mi mati pamet :)

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
И јас толку платив само ќе провериш да ти дадат и копии од се како преведуваат. Мислам потсети ги тие знаат ноти кога ќе одеш во амбасада за легализација ќе ги побараат и оригиналите и фотокопиите.

Мора да се оди кај овластен преведувач од градот во кој што се. Овластените преведувачи имаат специјален печат кој е признат. А плаќањето за легализација се прави во уни банка. Провизија се зема 150 ден. Од амбасада ќе дадат едно бело ливче кое ги има сите информации како да платите. Работа на амбасада од 09:30-12. Од амбасада ако сакате да ви ги преведат одма се наплаќа дупло а ако не друиот ден за 15 евра од документ. Еве да споделам во врска со превод и легализација тука во мк

Член од
23 октомври 2014
Мислења
84
Поени од реакции
38
да точно е тоа дека бараат доста информации. но и самиот архивот е доста богат со информации..треба да прочитате историја нивна и да разгледате во страната. за секој полк има дадено точно од која година до која и какви видови информации се зачувани. тие нема да ви пребараат според местото каде бил туку му се сортирани според полкови.секој полк си има свое таканаречно број на фонд. тие ви се достапни на самата веб страна. значи име на полкот и негов број.
иначе за одговор на пребарувањето праќаат слика дека треба да извршите плаќање. потоа откако ќе платите и испратите скениран налог од извршената странсакција ви праќаат писмо. по обична пошта трае 2-3 недели. како што прашав во амбасада тоа е доволен доказ за тоа што го бараат во бугарија затоа што е доказ издаден од бугарски орган. така ми кажаја ќе видиме како ќе биде :) секој со среќата а некој и без неа :)
значи пребарувањето за твојот предок било успешно? нашле податоци или?......

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
значи пребарувањето за твојот предок било успешно? нашле податоци или?......
Да го најдоја. Ми пратија потврда. Полкот времето и основниинформации за дедо ми. Тоа е всушност потврдата.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
а како дозна во кој полк е дедо ти?
Па ми кажа рода на дедо ми.потоа почнав да читам на нет за историјата односно за бугарската армија. за полкот за информација кои се останати. Така дојдов до линковите кои претходно ги постирав..
Како да помогнам околу полковите.хмм барем областа дс ја знаете каде служел дедп ти и потоа ќе барате во таа област кои полкови биле. Или да прашате постариве генерации

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom