Македонија е 12та најмизерна земја во светот

• Креатор на темата Креатор на темата dragonsky
  • Време на започнување Време на започнување
Makedonija e na vrvot vo kategorija zemja so najmrzliv narod so najmnogu lezaci i zaposleni i nezaposleni. I verujte mi i nemojte da se cudite i da se smeete koga ke vi kazam deka mnogu zapadnjaci ni zaviduvaat na lezenjeto.
:D
Vo mnogu golema zabluda si.
Narodot ne raboti ne zatoa sto go mrzi, tuku zatoa sto nesaka da raboti za djabe. Jas vo Veles rabotev za 80 evra plata, so dva slobodna dena vo mesecot, toa se nekoi 5000 denari. Ovde vo Crna Gora, imam grubo receno nekoi 450 evra plata, sto se nekoja normalna prosecna plata ovde. Poznavam mnogu Makedonci, sto rabotat gradeznistvo ovde vo Crna Gora, koi dosle zatoa sto makata gi naterala, isto kako mene, i kako site drugi sto izbegale od Makedonija, a sega kje ti kazam i zosto.
Eve ti primer, ako nekoj Trajce vo Veles lepel plocki za 2 evra od kvadrat, ovde lepi za 8 evra.
Ako nekoj petre zidal vo Veles za plata od 350 evra, ovde zida za plata od 1000 evra.
Ako nekoja Mitra vo Veles rabotela vo sank za 100-150 evra plata, ovde raboti vo sank ili e kelnerka seedno za 300 do 600 evra za sezona PLUS baksis.
E zatoa sto ti ne si videli zapoznal lugje sto nesakaat da rabotat, jas kje ti kazam deka se e toa rabota sto Crnogorcite vo svojata zemja ne bi ja rabotele, a prosekot i standardot e ist kako vo Makedonija, cenite se tuka nekade. A Makedonecot bi ja rabotel taa rabota vo svojata zemja, koga bi bila poplatena. Jas rabotev vo kafic i vo Veles, i sega rabotam vo kafic vo sank, so razlika sto sega imam dosta pogolema plata, koja e sosema dovolna za standardite ovde, i jas si priustuvam ubav zivot.
Jas znam deka vo Makedonija bev nesrekjna i siromasna, se sekjavam i kje se sekjavam za navek. Znam i uste mnogu drugi lugje koi se preselile so namera da ne se vratat, znam i lugje koi zivotna cel im e da se preselat i da ne se vratat.
I toa ne e vo red.
Koga 90% od mladinata saka da pobegne zatoa sto ne si ja gledaat idninata vo svojata zemja.
Mizerijata na Makedonecot e vo dusata, mizerno se cuvstvuva zatoa sto dostoinstvoto mu e zgazeno, zatoa sto za 300 evra plata drzavno e primoran celiot svoj zivot da go pomine klecejki zad necija zadnica, cliot svoj zivot e primoran da misli toa sto mu nalozuvaat da misli, i sekojdnevno mladi lugje digaat race od taa prokleta drzava i frustrirani zaminuvaat so namera da ne se vratat nikogas povekje.
Kako jas, kako i mnogu drugi.
Jas nesakam da zamislam da se vratam vo Veles da ziveam. Da gledam sekojdnevno lobotomirani mozoci, da slusam kolku ni e ubavo i kolku treba da si ja sakame drzavata. Jas ne ja sakam taa drzava sto mameto mi go eba 23 godini, i im go ebe na moite blisku sto ostanaa tamu da ziveat. Ne ja sakam i ne ja gledam kako svoj dom. Dom ti e tamu kade sto se cuvstvuvas srekjno, dom e tamu kade sto mirno mozes da zaspies, koga znaes deka site smetki ti se podmireni i ti ostanale pari za zivot bez da mu ja mislis sto ako snema i da ne se kratis od luksuzot sto vo Makedonija e narecen kafe vo kafic ili vecera vo restoran.
Makedonecot e mizeren vo dostoinstvoto i cesta, zatoa sto kriteriumite za nemanje se spusteni na nivo na ziveenje vo pestera.
Mizeren e zatoa sto ne zivee tuku prezivuva.
Mizeren e zatoa sto nema svoj stav.
Mizeren i frustriran. Nesrekjen covek.

Vo mnogu golema zabluda si.
Narodot ne raboti ne zatoa sto go mrzi, tuku zatoa sto nesaka da raboti za djabe. Jas vo Veles rabotev za 80 evra plata, so dva slobodna dena vo mesecot, toa se nekoi 5000 denari. Ovde vo Crna Gora, imam grubo receno nekoi 450 evra plata, sto se nekoja normalna prosecna plata ovde. Poznavam mnogu Makedonci, sto rabotat gradeznistvo ovde vo Crna Gora, koi dosle zatoa sto makata gi naterala, isto kako mene, i kako site drugi sto izbegale od Makedonija, a sega kje ti kazam i zosto.
Eve ti primer, ako nekoj Trajce vo Veles lepel plocki za 2 evra od kvadrat, ovde lepi za 8 evra.
Ako nekoj petre zidal vo Veles za plata od 350 evra, ovde zida za plata od 1000 evra.
Ako nekoja Mitra vo Veles rabotela vo sank za 100-150 evra plata, ovde raboti vo sank ili e kelnerka seedno za 300 do 600 evra za sezona PLUS baksis.
E zatoa sto ti ne si videli zapoznal lugje sto nesakaat da rabotat, jas kje ti kazam deka se e toa rabota sto Crnogorcite vo svojata zemja ne bi ja rabotele, a prosekot i standardot e ist kako vo Makedonija, cenite se tuka nekade. A Makedonecot bi ja rabotel taa rabota vo svojata zemja, koga bi bila poplatena. Jas rabotev vo kafic i vo Veles, i sega rabotam vo kafic vo sank, so razlika sto sega imam dosta pogolema plata, koja e sosema dovolna za standardite ovde, i jas si priustuvam ubav zivot.
Jas znam deka vo Makedonija bev nesrekjna i siromasna, se sekjavam i kje se sekjavam za navek. Znam i uste mnogu drugi lugje koi se preselile so namera da ne se vratat, znam i lugje koi zivotna cel im e da se preselat i da ne se vratat.
I toa ne e vo red.
Koga 90% od mladinata saka da pobegne zatoa sto ne si ja gledaat idninata vo svojata zemja.
Mizerijata na Makedonecot e vo dusata, mizerno se cuvstvuva zatoa sto dostoinstvoto mu e zgazeno, zatoa sto za 300 evra plata drzavno e primoran celiot svoj zivot da go pomine klecejki zad necija zadnica, cliot svoj zivot e primoran da misli toa sto mu nalozuvaat da misli, i sekojdnevno mladi lugje digaat race od taa prokleta drzava i frustrirani zaminuvaat so namera da ne se vratat nikogas povekje.
Kako jas, kako i mnogu drugi.
Jas nesakam da zamislam da se vratam vo Veles da ziveam. Da gledam sekojdnevno lobotomirani mozoci, da slusam kolku ni e ubavo i kolku treba da si ja sakame drzavata. Jas ne ja sakam taa drzava sto mameto mi go eba 23 godini, i im go ebe na moite blisku sto ostanaa tamu da ziveat. Ne ja sakam i ne ja gledam kako svoj dom. Dom ti e tamu kade sto se cuvstvuvas srekjno, dom e tamu kade sto mirno mozes da zaspies, koga znaes deka site smetki ti se podmireni i ti ostanale pari za zivot bez da mu ja mislis sto ako snema i da ne se kratis od luksuzot sto vo Makedonija e narecen kafe vo kafic ili vecera vo restoran.
Makedonecot e mizeren vo dostoinstvoto i cesta, zatoa sto kriteriumite za nemanje se spusteni na nivo na ziveenje vo pestera.
Mizeren e zatoa sto ne zivee tuku prezivuva.
Mizeren e zatoa sto nema svoj stav.
Mizeren i frustriran. Nesrekjen covek.
Е на кој најде да му објаснуваш. Тој не е член овде, него е билбоард - платена политичка програма.
Мора сирот да докажуе дека народот е крив, а не власта.
Па и крив е, покрив - здравје, кога дозволи вакви предавници да го водат.

Измишљотина. Ние имаме фабр... државни претп... младите често отвораат прива... летниот одмор не е лукс...

Е добро де, барем имаме топли срца.

Настрана од оваа статистика, ФАКТ е дека сме меѓу петте најмизерни држави во Европа. Конкуренција ни се Босна, Албанија, Романија и Бугарија. Косово не го споменувам, затоа што не е држава, Исто така е ФАКТ дека сме број 1 во СВЕТОТ по незапосленост. Значи, БРОЈ ЕДЕН. ПРВИ, најдобри, шампиони.
Исто така спрема некои статистики, поприлично релевантни, спаѓаме во топ 3 најнеинтелигентни нации во Европа, во тешка и равноправна борба со Босна и Албанија за таа ласкава титула.

Настрана од оваа статистика, ФАКТ е дека сме меѓу петте најмизерни држави во Европа. Конкуренција ни се Босна, Албанија, Романија и Бугарија. Косово не го споменувам, затоа што не е држава, Исто така е ФАКТ дека сме број 1 во СВЕТОТ по незапосленост. Значи, БРОЈ ЕДЕН. ПРВИ, најдобри, шампиони.
Исто така спрема некои статистики, поприлично релевантни, спаѓаме во топ 3 најнеинтелигентни нации во Европа, во тешка и равноправна борба со Босна и Албанија за таа ласкава титула.

И еве. Ќе речам пак настрана ова.

Доволно е да се качиш во двојка од Сарај и да се возиш до Автокоманда. И постојано да гледаш низ прозор. Нема да ти треба никаква статистика за да сфатиш до кое дереџе сме, гледајќи ги луѓето и нивното однесување.

Има држави со по висока незапосленост, а конкуренција правите на Србија, нивните показатели како GDP per capita/ PPP са слични. Иматe и поголем икономически раст от сите балкански држави, барабар и Турција.
Ова не са критериумите кои опрделјат една држава за "мизерна" или не. Веке писах за САД, тебе кефи ли те да јадеш неквалитетна храна например ? Нема бело сирене, нема убаво кисело млеко, нема лјутница (да не му викате како србите "аjвар"?) нема ваква храна. Тоа е едно на рка, има уште много показатели.

:lolzz:

Гледате Сител и во Бугарија?

Гледам IMF, World bank, Eurostat и уште слични.
Ето уште интересна информација:
Држави по големина на јавен долг:
Список

1. Грција - 158 %
2. Србија - 68 %
3. Албанија - 60 %
4. Х'рватија - 56 %
5. Словенија - 52 %
6. Црна Гора - 51 %
7. Босна - 46 %
8. Романија - 37 %
9. Турција - 36 %
10. Македонија - 28 %
11. Б'лгарија - 18 %
Мислаш ли ако и на нас не бева дали вакви милиарди немаше да сме многу подобре икономически ? На Грција са дали половин трилион !!! Познај дали ке ги врака, дори и да сака не може. Ке пиат узо и играат сиртаки.
На Македонија и Б'лгарија са дали помалку от 10 милиарда. Тоа е 500 пати помалку от Грција. Без ови пари Грција ке биде поне 10 пати победна от Македонија/Б'лгарија.

Искрено изненаден сум што dragonsky ти си ја отворил темава, познавајќи те и од фб сум можел да видам дека се работи за интелегентна личност. Ме чуди да мислиш дека сме 12-та најмизерна земја во светот.

Факт е дека во Европа сме мизерни, некаде на дното. Друштво ни прават уште 5-6 земји од Балканот и Источна Европа.

Ама да веруваме на истражување кое не става како 12-ти најмизерни во светот е лудост.

3.1 милиони деца под 5 годишна возраст умираат секоја година од глад.
Милиони умираат од маларија, сида и немање чиста вода.
Во еден куп Азиски, Африкански и Јужно Американски земји голем дел од популацијата нема ни основна медицинска нега.
Во околу 20 земји во светот моментално има крвави граѓански војни. (сечење глави, палење луѓе)
Само во Индија, околу 300 милиони луѓе живеат со помалку од 30 денари дневно.

Ако се погледне целата човечка популација од 7 милијарди, просечниот македонец живее подобро од најмалку 80% од светот. Западните земји не учествуваат премногу во вкупната светска популација.

Да, подобро ќе било да сум се родел во Шведска. Ама кога ќе размислам каков е светов и каде се сум можел да се родам, јас сум пресреќен што судбината ме ставила во Македонија.

Мора да се стремиме да го кренеме животниот стандард во нашата земја, да се стремиме кон најуспешните кон кои сме мизерни ако се споредуваме.

Ама од друга страна и премногу самите се мразиме и омаловажуваме. Се сереме секоја можна прилика. За се.
0 самопочит како народ. Преголема огорченост во нас.

Некое дете во Кина во моментов работи и робува за чинија ориз, додека јас комотно си пишувам постови на форум.

Очекував следно да биде ова. Релативизирање и класичното македонско кое впрочем и не доведе до ова дереџе ,,ќути може и полошо".

Очекував следно да биде ова. Релативизирање и класичното македонско кое впрочем и не доведе до ова дереџе ,,ќути може и полошо".

Ништо не си разбрал ти што сум напишал. Подобро во ѕид да си зјапал отколку да прочиташ.

Мора подобро. Не се задоволувам јас со нашата моментална состојба.

Ама 12-ти најмизерни во свет ?!

Ништо не си разбрал ти што сум напишал. Подобро во ѕид да си зјапал отколку да прочиташ.

Мора подобро. Не се задоволувам јас со нашата моментална состојба.

Ама 12-ти најмизерни во свет ?!

Подобро да зјапав во ѕид. Во право си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom