Анархија

• Креатор на темата Креатор на темата anarchy
  • Време на започнување Време на започнување
Анархијата е добра работа да му се случи на еден систем, затоа што во анархија само најспособните прежуваат и се истакнуваат, нема да има заштита од никого и ќе се почне од ново. Потребно е да се случува глобално на 2 000 години :). Само за прочистување на човековата раса. Инаку е класична утопија, џабе гледаш ко негледаш :D

Анархијата е добра работа да му се случи на еден систем, затоа што во анархија само најспособните прежуваат и се истакнуваат, нема да има заштита од никого и ќе се почне од ново. Потребно е да се случува глобално на 2 000 години :). Само за прочистување на човековата раса. Инаку е класична утопија, џабе гледаш ко негледаш :D
Од кај го набави инфово? Ова Миленко да не го има кажано во емисија кај него?

Дали поимот Анархокомунизам според вас е оксиморон?
Како гледате на тој поим?

Не толку колку анархо-капитализмот. Мислењата се поделени. Некои сметаат дека е, некои дека не е.

Не воопшто, затоа што станува збор за две блиски идеологии. Од комунизмот е земено само позитивното(барем јас така гледам на тоа).

Од кај го набави инфово? Ова Миленко да не го има кажано во емисија кај него?
Мој став, и тоа што јас мислам по ‘скромно‘ читање. А ти што си, стенографски бележник на Миленко ???
Не воопшто, затоа што станува збор за две блиски идеологии. Од комунизмот е земено само позитивното(барем јас така гледам на тоа).

Незнам во кој дел е земено позитивното ???

Под позитивно мисли на начела и ставови во пресек со анархијата.
примарно е изгледа на целењето кон економска еднаквост и статус на луѓето
безвезе ми се субтеориите анархо-комунизам/капитализам/синдикат :unsure:

Последно уредено:
примарно е изгледа на целењето кон економска еднаквост и статус на луѓето
безвезе ми се субтеориите анархо-комунизам/капитализам/синдикат :unsure:

Има и ред други заеднички принципи. Анархистите и комунистите имаат заедничка историја на кооперативност и заедничко дејствување.

Мене лично само тоа со анархо-капитализмот не ми штима. Се друго е во ред или се голта некако.

Има и ред други заеднички принципи. Анархистите и комунистите имаат заедничка историја на кооперативност и заедничко дејствување.

Да. И историјата нѐ учи дека не треба да им веруваме. Дејствуваме заедно и на крај го јадеме баш од нив. Авторитарни копилиња! :D

Инаку еве ви линкови каде што може да прочитате за анархистичкиот комунизам. Сигурна сум дека има уште, само што не можам да барам, спијам. Доволно е и ова.

http://anarhija.freediscussions.net/html-h8.htm

http://anarhija.freediscussions.net/html-h15.htm

http://anarhija.freediscussions.net/h37-page

Да ви кажам погрешни книги читате, за комунизмот интересно е се на хартија, ама пак има поставеност кој управуа, во Анарјија нема ! Од старт е различно, и кога се палите на комунизам, не заборавајте дека успешен систем кога би се достигнал тој би бил само во ектремно богата држава. Се друго е злоупотреба на поимот и корист да се стигне до позиција на владеење, а потоа сите ќе бидеме ‘еднакви‘.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom