Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Имам порачано на 08-01-2015 од Холандија.
Во Македонија стигна на 10-01-2015 а од царински терминал аеродром до царина под железничка стигна на 12-01 и заглави таму.
Најтрагично е што кога и да се јавам најверојатно одговорната ми вика аха денес пристигна до крај на работна недела ќе го добиете пакетот.
Полека ама сигурно изминува втората недела а пакетот ни милиметар накај мене да мрдне,а денес кога се јавив дотичната повторно ми вика аха денес пристигана до крај на недела ќе го добиете пакетот

Се прашувам во себе како ќе го добијам пакетот кога овој социјалистички дебил во компјутер ѕвери како мајмун банана преку решетки
pshte33.jpg

Има ли некој нарачано камера за во кола од алиекспрес? Не сакам да нарачам нешто неиспробано, па ако има некој да предложи некоја.. :)

А дали можат да му ја вратат пратката назад со моја согласност дека несакам да ја платам царината?

А дали можат да му ја вратат пратката назад со моја согласност дека несакам да ја платам царината?

Со самото неплаќање на царината aвтоматски не ја подигаш и се согласуваш пратката да биде вратена назад. На царинската декларација што ја прават во СК стои едно членче што вели дека во рок од толку и толку денови доколку пратката не се подигне истата се враќа на испраќачот. Исто е и со поштарината. Доколку не платиш поштарина и не ја подигнеш му ја враќаат на испраќачот.[DOUBLEPOST=1421892522][/DOUBLEPOST]
Се прашувам во себе како ќе го добијам пакетот кога овој социјалистички дебил во компјутер ѕвери како мајмун банана преку решетки Прегледај го приврзокот 112450

... и после царинењето наидуваме на ваква врата

28qvqis.jpg

кадешто ни самите не знаат кога им почнува и кога завршува работното време.

Последно уредено:
Со самото неплаќање на царината aвтоматски не ја подигаш и се согласуваш пратката да биде вратена назад. На царинската декларација што ја прават во СК стои едно членче што вели дека во рок од толку и толку денови доколку пратката не се подигне истата се враќа на испраќачот. Исто е и со поштарината. Доколку не платиш поштарина и не ја подигнеш му ја враќаат на испраќачот.
Му отворив кејс на продавачот дека пратката не ми е пристигната нека минги врати парите ни ја подигнувам ни ја катанам ќе барам друг Xbox

Му отворив кејс на продавачот дека пратката не ми е пристигната нека минги врати парите ни ја подигнувам ни ја катанам ќе барам друг Xbox

Според тракинг бројот пратката ти е пристигната во мкд, продавачот може да и пушти и потерница и ке види дека е пристигната затоа најубаво кажи му дека ти е стигната но дека царината ти е прескапа.

Според тракинг бројот пратката ти е пристигната во мкд, продавачот може да и пушти и потерница и ке види дека е пристигната затоа најубаво кажи му дека ти е стигната но дека царината ти е прескапа.
ДА му кажав но вика парите ќе ми ги врати дури не му се врати пратката и не го разбрав дали и шипингот или тој не а сепак незнам дали ќе сватат царинициве дека пратката сум ја купил поефтино а тој и залепил цена 150 евра .

ДА му кажав но вика парите ќе ми ги врати дури не му се врати пратката и не го разбрав дали и шипингот или тој не а сепак незнам дали ќе сватат царинициве дека пратката сум ја купил поефтино а тој и залепил цена 150 евра .

Двоен јузер?

Здраво народе.Штотуку добив две известувања за покренување на царинска постапка,едното е од Холандија(напојување за PC)на кое на пакетот стои вредност од 12.99ЕУ а го платив мн повеќе,другото е пратка(два парфема од Fragrancex)кои ги нарачав какако gift.Е СЕГА....

Фраерот од царина на МК пошти ми вика дека иако било гифт,секаде во светот се плаќало царина на пратката без разлика дали е гифт или не па ми бараат фактура со актуелна цена на производите...

Ова ми се дешава за прв пат,досега сум нарачувал се без проблем,ако некој може да ме упати или да ми покаже ставка во законот каде гласи дека пратка означена како gift не се царини,па ду му ја лупнам во фаца на шупакот,ке му бидам бескрајно благодарен! ;)

Здраво народе.Штотуку добив две известувања за покренување на царинска постапка,едното е од Холандија(напојување за PC)на кое на пакетот стои вредност од 12.99ЕУ а го платив мн повеќе,другото е пратка(два парфема од Fragrancex)кои ги нарачав какако gift.Е СЕГА....

Фраерот од царина на МК пошти ми вика дека иако било гифт,секаде во светот се плаќало царина на пратката без разлика дали е гифт или не па ми бараат фактура со актуелна цена на производите...

Ова ми се дешава за прв пат,досега сум нарачувал се без проблем,ако некој може да ме упати или да ми покаже ставка во законот каде гласи дека пратка означена како gift не се царини,па ду му ја лупнам во фаца на шупакот,ке му бидам бескрајно благодарен! ;)
Фирма не може да испрати подарок, тоа може само физичко лице, без оглед што пишува на пратката.
За парфеми и алкохол во секој случај се плаќа царина и данок а може и акциза.
Повеќе информации тука и тука

Нема таква ставка не скокај пред време. Ќе му ја дадеш реалната цена и ќе те царинат. Мислам дека за компјутерски елементи царината е многу помала.

Ви благодарам за одговорите ;) Работата е што за иста таква пратка од FragranceX летово нити ми стигна за царина нити за ддв,туку фино лепо си ја подигнав од пошта,no questions asked...
Ај сеа барај логика :nesumjas:

Си имал среќа да поминала незабележана, нема врска тоа со логика ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom