ФЕМЧЕ, ФЕМЧЕ другарче мое најдобро на свет!
Сакам нешто да те прашам... Кога постираш мислења на Кајгана форумот, особено на оваа тема
дали се тоа твои лични ставови или Ни продаваш ефтин великобугарски утопизам?
Никога не сум изразал никакви други ставиво,освен мои лични. Не знам што те натера да мислиш нешто различно?!
Говориш дека Бугарија се уште не знае или демек не може да се одлучи да избере кој модел на повеќе наменски борбен авион од генерација 4++ во блиска иднина ќе го брани небото на Бугарија, а истата нема желба а можеби нема ниту можност да одржи во оперативна кондиција петнаесет воени авиони од сите категории (кои се оперативни од класа пропелери до два три суперсонични борци со праисториска авионика).
Нас не лажеш или себе си се лажеш кога велиш дека Бугарија има намера да купи JAS 39 Грипени.
Да стане jaсно, Бугариja не е во состоjба да удржи во оперативна кондициja авони поради нивната спесифика и поради системното забавуване на делови от Русиja,кое не е случаjно. Бугариja се уште има премного бормени авиони,кои не са j потребни за целите,които си поставува армиjaта.
Само за пример за 350 часа на работа на двигател на МиГ29 и веке е за нов. Тоа покачува цената и честите ремонти,кои мора да се прават на ваквиот изтребител. Само за сравнение со западните модели, тамо станува збор приближно за 1500-2000 часови. Да не зборуваме за ефикасноста на двигателот и какви икономии може да има от керосин.
Jaс не си измислувам за ни един от споменатите можни авиони,а тоа са авиони,кои се проучуват от министерството за одбрана и тоа може да се види. Какво ке биде решението, тоа е друга тема.
Во игра са F-16MLU, Gripen JAS 39 и Eurofighter. Еве ти едно интерву, малце постаро со сегашниот командвашт на ВВС
http://argumenti-bg.com/22261/brigaden-general-rumen-radev-nyama-da-dopusnem-nashite-lettsi-da-letyat-na-letyashta-skrap/
Еве ти и за сека посета во Италиja, Португалиja и Шведска за да се преговара и да се видат машините реално,а и да се тестират
http://aeropress-bg.com/categoryblog/1412-triabva-da-napravim-nai-dobria-izbor.html
Една Чешка која е европска потетенцијална воздухопловно воена супер сила е во можност да поседува 12-ет изнајмени JAS 39 Грипени а бугарите сичко ке платат во кеш, да се чуди човек.
Чак да зборуваме Чешка за воена супер сила...си промашил.
Само да припамтам,дека спроед командваштиот ВВС - Румен Радев, потребната броjка за Бугариja на модерни многоцелеви изтребители е поне 16. Тоа е планот до 2030 година.
Ги спомна италијанските половни Еурофаитери, точно Италија треба се ослободи од нив бидејќи е во финални преговори за купување на 40-етина на број Ф-35ки ама за користените Еурофајтери има потенцијални купувачи кои се подготвени да платат во кеш, а вие?
Во самиот договор,коj наjвероватно ке биде мегу влади на две држави,ке има jaсни условиja за лизинг,дали директно от државата коja продава или от банка, тоа не е jaсно се уште.
А за чешките Л-39, тое е исто интересна приказна за половина од нив јавноста во бугарија не знае каде се наоѓаат кој ги продал на црно и кому.
Даже не сакам да зборувам за градски легенди,кои немат никаков официалне характер. Предпоставувам и гледам дека ти може би имаш повеке информации,па можеш да ни споделиш.
А за судбината на бугарските Ми-17 хелихоптери или како ги нарекувате таму вертолети теба да пишувам цела вечер. А богами може да се отвори и посебна тема.
Даа,баш како ги нарекуваме.
А момците од
www.pan.bg гласно говорат за проблемите во бугарското воено воздухопловство и многу ги боли бидејќи се свесни дека под закрилја на НАТО за десетина години Турција ќе обезбедува небото над Бугарија.
Момците (дедовците) от pan, кои са старите советски кримки,кои са дел от силното проруско лоби во армиjaта вчера,днес и утре само можат да лаат. За воздухоплавство да ми зборуваш и да ти верувам- не си попаднал на точното место. 15 години сум се будел и легал со взукот на борбените авиони на главата ми,а бога ми и двама бивши военни от воздухоплавството на Бугариja са ми дома,единиот со 20 години, другиот со 50 години во ВВС. Тежко,ама многу тежко ке ми продаваш баjки. Аjде да се кладиме,дека Турциja нема да обезбедува небото на Бугариja. Сакаш?
Тоа са само заигравки от некои кругови,кои сакат да печелат поени.
Тоа е тоа ФЕМЧЕ, другарче мое најдобро на свет.
Во право си, тоа е тоа