Колекционери на стари пари

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Толку многу затвор??
Не знам точно каков е законот сега (дали е менуван во последно време од ко се случија фалангите) но имам учествувано во идентификации на монети најдени кај луѓе и пријавени во полиција.
По правило монетата треба да ја однесеш во музеј и ако тие не сакаат да ти ја откупат, ќе те заведат тебе како имател на монетата, и ќе можеш да си ја чуваш но не и да ја продаваш и нудиш наоколу.
Инаку монетата онака на прв поглед без детално пребарување е римска, провинциско ковање од доба на империјата, ако добро се сеќавам, би требало да е од постарото доба на римско владеење со Македонија, тогаш имаше повеќе мотиви на коњаници на реверсот, после идат громови и штитови, ако ја сликаш твојата да се види натпис од двете страни можеби ќе се знае и каде е искована.
Постојат и доста фалсификати на антички монети, така да можно е и да не е оригинал, зато треба внимателно да се испита и да се знае и радиус и тежина на монетата.

Член од
16 јануари 2015
Мислења
17
Поени од реакции
23
Не знам точно каков е законот сега (дали е менуван во последно време од ко се случија фалангите) но имам учествувано во идентификации на монети најдени кај луѓе и пријавени во полиција.
По правило монетата треба да ја однесеш во музеј и ако тие не сакаат да ти ја откупат, ќе те заведат тебе како имател на монетата, и ќе можеш да си ја чуваш но не и да ја продаваш и нудиш наоколу.
Инаку монетата онака на прв поглед без детално пребарување е римска, провинциско ковање од доба на империјата, ако добро се сеќавам, би требало да е од постарото доба на римско владеење со Македонија, тогаш имаше повеќе мотиви на коњаници на реверсот, после идат громови и штитови, ако ја сликаш твојата да се види натпис од двете страни можеби ќе се знае и каде е искована.
Постојат и доста фалсификати на антички монети, така да можно е и да не е оригинал, зато треба внимателно да се испита и да се знае и радиус и тежина на монетата.
Можно е да биде и фалсификат..но штом толку многу големи казни,сигурно и е вредна :D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.738
Поени од реакции
25.157
@Let 3 дај ти кажи каде да копаме злато голд раш стајл... не ми е до тоа дали ќе направам пари повеќе малку у природа да се издувам пролетва.

Ова за монети ти е хит анд мис, ако те фатат прв пат ќе си платиш казна ама има многу што ништо не им направили или ги казниле релативно малку. јас си ја пренесов личната колекција без да ја пријавам пред 5-6 години, сега којзнае што процедура е да ја вратам, може и подобро да ја пријавам, ќе имам доказ дека е увезена

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
@Let 3 дај ти кажи каде да копаме злато голд раш стајл... не ми е до тоа дали ќе направам пари повеќе малку у природа да се издувам пролетва.

Ова за монети ти е хит анд мис, ако те фатат прв пат ќе си платиш казна ама има многу што ништо не им направили или ги казниле релативно малку. јас си ја пренесов личната колекција без да ја пријавам пред 5-6 години, сега којзнае што процедура е да ја вратам, може и подобро да ја пријавам, ќе имам доказ дека е увезена
јас имам извадено иљадници монети од земја, најстарата е од период на Александар а од поновите.... мислам дека чанкеста средновековна, дневно имам вадено по 50-60 монети, имам вадено монети кои не вредат речиси ништо до монети бесценети (историски и нумизматички)
И секогаш кога ќе излезев на терен со метал детектор ми велеа... еве сега грнето ќе го најде.
Јас им велев, сите монети кои ги најдов до сега, би ги менувал за една откршена глава од мермерна скулптура од хеленистички период. Една таква глава со скршен нос, изабена висока 20 сантими, вреди околу 100.000 долари. А за толку пари ти треба шлепер монети.
Не е злато се шо сјае

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.738
Поени од реакции
25.157
јас имам извадено иљадници монети од земја, најстарата е од период на Александар а од поновите.... мислам дека чанкеста средновековна, дневно имам вадено по 50-60 монети, имам вадено монети кои не вредат речиси ништо до монети бесценети (историски и нумизматички)
И секогаш кога ќе излезев на терен со метал детектор ми велеа... еве сега грнето ќе го најде.
Јас им велев, сите монети кои ги најдов до сега, би ги менувал за една откршена глава од мермерна скулптура од хеленистички период. Една таква глава со скршен нос, изабена висока 20 сантими, вреди околу 100.000 долари. А за толку пари ти треба шлепер монети.
Не е злато се шо сјае

Јасно ми е колекционер сум долги години. Те видов на сликата со детекторот па прашав да не истражуваш и терен каде потенцијално би можело да се најде злато (не монети)... Повеќе тоа ме интересираше, во МКД има доста неистражени места, незнам дали ги имаш загледано Gold Rush на Discovery како во УСА и Канада мали тимови бараат/вадат злато во прав.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
зато што имаш нешто шо не смееш да имаш, и да ја најдеш в земја - тоа е културно наследство и треба да ја однесеш и пријавиш в музеј
Како пример јас имав офицерска униформа од кралевина југославија, лично моја, не украдена не купена. Мој посед. За да ја извадам надвор од македонија ми требаше мислење и одобрување од музеј од министерство за култура и од управа за културно наследство. Со список опис фотографии потписи печати каде прво се установува дека таа не е културно наследство од Македонија и дека ми се дозволува да ја изнесувам.
Така е и со монети, стари саби, кубури, икони.....

Член од
8 септември 2014
Мислења
15
Поени од реакции
0
monetata pogore na prethodnata strana e makedon konion makedonija vo rimsko vladeenje 222-235

Член од
22 октомври 2009
Мислења
22
Поени од реакции
46
Еве ја и мојата колекција на монети: IMG_20150118_211602.jpg IMG_20150118_211634.jpg IMG_20150118_211602.jpg IMG_20150118_211634.jpg IMG_20150118_211656.jpg IMG_20150118_211740.jpg IMG_20150118_211705.jpg
Ќе ми простите за слабиот квалитет на сликите.
Ги има најразлични:Динари,стотинки,леки, драхми,центи,франци,фенинги и марки, и тн,а најомилени ми се 2 монети од по една марка и 5 рајх марки од 1951 година и ако ја забележите најдоле 50 дени од 1993 година со мотив на галеб на задната страна.позз ;);)

Член од
24 октомври 2011
Мислења
385
Поени од реакции
139
Еве ја и мојата колекција на монети: Прегледај го приврзокот 112165 Прегледај го приврзокот 112166 Прегледај го приврзокот 112165 Прегледај го приврзокот 112166 Прегледај го приврзокот 112167 Прегледај го приврзокот 112168 Прегледај го приврзокот 112169
Ќе ми простите за слабиот квалитет на сликите.
Ги има најразлични:Динари,стотинки,леки, драхми,центи,франци,фенинги и марки, и тн,а најомилени ми се 2 монети од по една марка и 5 рајх марки од 1951 година и ако ја забележите најдоле 50 дени од 1993 година со мотив на галеб на задната страна.позз ;);)
dali gi prodavas i ako da koja cena?

Kajgana Shop

На врв Bottom