- Член од
- 24 јануари 2013
- Мислења
- 273
- Поени од реакции
- 316
Da ne znae nekoj kontakt za bugarskata amabasada? Broj ili email!!
Факт е дека успеала да извади?Друже си ги испомешал ти фактите. Фактот е дека nervoza успеала да исвади на база на тој документ, факт е и дека сестра и за краток рок после неа и се менува статусот на база на истиот документ плус документ приложен од неа. Ако можело да упали за нив, не гледам причина зошто не би можело истото да важи и за некој друг.
Друже, работиве што сакаш да ги разграничиш ти се сосема иста работа или па ја не те свакам. За каков бугарин што живее во Бугарија зборуваш ти? По националност и гражданство бугарин? Македонец кој има бг пасош има државјанство и има легално признаена приватна адреса на живеење у бугарија. Макар и тоа што тие адреси сите знаеме оти се фиктивни. Не ја гледам која е поентата која сакаш да ја разграничиш пошто и македонец да е со бг пасош/гражданство има еднакви права како секој останат државјанин на Р.Б што е роден на територија на Бугарија. Те молам појасниФакт е дека успеала да извади?
Јас поштено ја прашав дали братучед-и е Бугарин што живее во Бугарија, или е Македонец со претходно изваен бугарски пасош. Нека одговори, па ќе ги дознаеме фактите.
Друже, работиве што сакаш да ги разграничиш ти се сосема иста работа или па ја не те свакам. За каков бугарин што живее во Бугарија зборуваш ти? По националност и гражданство бугарин? Македонец кој има бг пасош има државјанство и има легално признаена приватна адреса на живеење у бугарија. Макар и тоа што тие адреси сите знаеме оти се фиктивни. Не ја гледам која е поентата која сакаш да ја разграничиш пошто и македонец да е со бг пасош/гражданство има еднакви права како секој останат државјанин на Р.Б што е роден на територија на Бугарија. Те молам појасни
Другар ќе се обидам јас да ти дадам одговор на твоето прашање.Друже, работиве што сакаш да ги разграничиш ти се сосема иста работа или па ја не те свакам. За каков бугарин што живее во Бугарија зборуваш ти? По националност и гражданство бугарин? Македонец кој има бг пасош има државјанство и има легално признаена приватна адреса на живеење у бугарија. Макар и тоа што тие адреси сите знаеме оти се фиктивни. Не ја гледам која е поентата која сакаш да ја разграничиш пошто и македонец да е со бг пасош/гражданство има еднакви права како секој останат државјанин на Р.Б што е роден на територија на Бугарија. Те молам појасни
Dobro ovoa tvojto izleze ako moze da crkne kozata na komsijata. Znaci nebitno kade e I od kade e on ima bg drzavjanstvo.I zedov na baza na toa ili ne bendisala sum I se na slikite.Факт е дека успеала да извади?
Јас поштено ја прашав дали братучед-и е Бугарин што живее во Бугарија, или е Македонец со претходно изваен бугарски пасош. Нека одговори, па ќе ги дознаеме фактите.
Друже јас ништо не разграничвам, ниту пак ја комплицирам работава. Разграничват тие во правосудство и во ДАБЧ.Друже, работиве што сакаш да ги разграничиш ти се сосема иста работа или па ја не те свакам. За каков бугарин што живее во Бугарија зборуваш ти? По националност и гражданство бугарин? Македонец кој има бг пасош има државјанство и има легално признаена приватна адреса на живеење у бугарија. Макар и тоа што тие адреси сите знаеме оти се фиктивни. Не ја гледам која е поентата која сакаш да ја разграничиш пошто и македонец да е со бг пасош/гражданство има еднакви права како секој останат државјанин на Р.Б што е роден на територија на Бугарија. Те молам појасни
Што тресеш зелени бе другар. А што е тогаш разликата од македонец со бугарски пасош до бугар со македонски пасош кој еве моментално живее во македонија ????? Според тебе и тој не е веродостоен за потекло. Каде си видел ти Македонец со бугарски пасош? Ако си ја имал честа да добиеш Бугарски пасош тогаш според нив ти никогаш не си ни бил македонец .[DOUBLEPOST=1421341301][/DOUBLEPOST]дечки гледам има бројчиња докај 12800 вратени на дополнителна имате инфо нови се или јас каснамДруже јас ништо не разграничвам, ниту пак ја комплицирам работава. Разграничват тие во правосудство и во ДАБЧ.
- Македонец со бугарски пасош НЕ Е еднакво на Бугарин што живее во Бугарија.
- Македонец со бугарски пасош може да послужи како "бугарски корен" само за неговите деца (за никој друг)
- Македонец со фиктивна адреса на живеење во Бугарија НЕ Е еднакво на Бугарин со постојано место на живеење во Бугарија, бидејќи Бугаринот е заведен во сите институции и подлежи на социјално, здравствено и пензиско осигурување (во рамките на цела ЕУ).
* Пример, за да се изваде картичка EHIC (со која може да се користат здравствените услуги ширум Европа, потребна е правна релација помеѓу службите во матичната земја и останатите во ЕУ. Од тука следи дека правата се далеку од еднакви, кога се работи за вистински Бугарин, и македонец со двојно државјанство.
Сега појасно е?
првата подточка ти е исто како да речиш оти македонец со италијански пасош ги нема истите права како италијанец. Те свакам која ти е поентата во 3тата и 4тата подточка што си ги навел. Немора да значи оти македонец зема бг пасош и нема никаква врска во институции по бугарија. Има куп фирми транспортни од бугарија, во кој работат македоници наши со бг државјанство, и се осигурани во нив и здравствено и пензиско и ја имаат таа карта што си ја навел погоре а таа е оваја, а со неа осигурањето ти ги покрива трошоците ако се разболиш во друга ЕУ членка.Друже јас ништо не разграничвам, ниту пак ја комплицирам работава. Разграничват тие во правосудство и во ДАБЧ.
- Македонец со бугарски пасош може да послужи како "бугарски корен" само за неговите деца (за никој друг)
- Македонец со фиктивна адреса на живеење во Бугарија НЕ Е еднакво на Бугарин со постојано место на живеење во Бугарија, бидејќи Бугаринот е заведен во сите институции и подлежи на социјално, здравствено и пензиско осигурување (во рамките на цела ЕУ).
* Пример, за да се изваде картичка EHIC (со која може да се користат здравствените услуги ширум Европа, потребна е правна релација помеѓу службите во матичната земја и останатите во ЕУ. Од тука следи дека правата се далеку од еднакви, кога се работи за вистински Бугарин, и македонец со двојно државјанство.
Сега појасно е?
Добро бе, требит да зеам во ПЕИНТ да ви цртам?Што тресеш зелени бе другар. А што е тогаш разликата од македонец со бугарски пасош до бугар со македонски пасош кој еве моментално живее во македонија ????? Според тебе и тој не е веродостоен за потекло. Каде си видел ти Македонец со бугарски пасош? Ако си ја имал честа да добиеш Бугарски пасош тогаш според нив ти никогаш не си ни бил македонец .[DOUBLEPOST=1421341301][/DOUBLEPOST]дечки гледам има бројчиња докај 12800 вратени на дополнителна имате инфо нови се или јас каснам
Ги болдирав нештата што ја прават клучната разлика. Само ќе дополнам дека и тоа - "никој македонец не се замара да се пријавува за невработен", не е баш така, туку ако проба тоа да го направи со фиктивната адреса (на која всушност има по 10-15 а можда и повеќе запишани македонци што добиле пасоши), постои голем ризик да си има проблеми со законот. И тоа дебели.првата подточка ти е исто како да речиш оти македонец со италијански пасош ги нема истите права како италијанец. Те свакам која ти е поентата во 3тата и 4тата подточка што си ги навел. Немора да значи оти македонец зема бг пасош и нема никаква врска во институции по бугарија. Има куп фирми транспортни од бугарија, во кој работат македоници наши со бг државјанство, и се осигурани во нив и здравствено и пензиско и ја имаат таа карта што си ја навел погоре а таа е оваја, а со неа осигурањето ти ги покрива трошоците ако се разболиш во друга ЕУ членка.
јас имам ваква, а иста е и бугарската. А за да има бугарин ваква било да е македонец државјанин на бугарија или бугарин мора да има работен однос, осигурање здравствено. Така да тоа што го тврдиш не го прави македонец-со бг државјанство ништо подолу правен од оригинал бугарин роден во бугарија. Значи во однос на болдираното погоре, тоа е така оти никој македонец не се замара да се пријавува невработен во бугарија, или па да бара работа во бугарија па да биди здравствено и пензиско осигуран него гледа што побрзо да фати граница. Заден пост на темата, и нека извини модераторот ако забегавме оффтопик.
Dobro so gi tepas zakonite tolku mnogu tamu kade ke odam imam se I zdravstveno I penzisko.Tamu kade sto e bratucet mi go ima istoto za toa uzivaj I ne se nerviraj gubes od lepota taka.Probala sum uspeala sum preku nego sreka li e so li e ic ne me interesira.A ni pa me interesiraat zakonite vo BG.Добро бе, требит да зеам во ПЕИНТ да ви цртам?
Двојното државјанство го напрајвте ко бинго со џек пот да е. Ојте таму прочитајте ко шо требит, па после дебатирајте овде.
Ги болдирав нештата што ја прават клучната разлика. Само ќе дополнам дека и тоа - "никој македонец не се замара да се пријавува за невработен", не е баш така, туку ако проба тоа да го направи со фиктивната адреса (на која всушност има по 10-15 а можда и повеќе запишани македонци што добиле пасоши), постои голем ризик да си има проблеми со законот. И тоа дебели.
Значи не се работиве црно-бели, како што многумина на темава ги сватиле. Ама ајде, со тек на време ке им станит све јасно.
За модераторот не се секирај ич.
TI ne si ni izvadila pasos...Dobro so gi tepas zakonite tolku mnogu tamu kade ke odam imam se I zdravstveno I penzisko.Tamu kade sto e bratucet mi go ima istoto za toa uzivaj I ne se nerviraj gubes od lepota taka.Probala sum uspeala sum preku nego sreka li e so li e ic ne me interesira.A ni pa me interesiraat zakonite vo BG.
Друар јас навистина незнам кај си го прочитал тоа само знам дека ептен си ги испомешал лончињата.Друже јас ништо не разграничвам, ниту пак ја комплицирам работава. Разграничват тие во правосудство и во ДАБЧ.
Сега појасно е?
A zosto mislis deka ne izvadila..koja e pricinata da laze stvarno ne svakam,pa verovatno ne e polunormalno devojceto da kaze takvo nesto sto ke dobie spored tebe i dva tri clena od forumov..Te molam objasni mi stvarno ne razbiram ?TI ne si ni izvadila pasos...