Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Гледам дека некои љубители на политичките опции, сакаат да го одведат муабетов во друга насока и затоа треба да се подсетиме што е тоа универзитет
Универзитет е здружение за професори и студенти
universitas magistrorum et scholarium
во превод ова значи
Заедница на учителите и учениците
и во таа заедница немаат што да се мешаат коекакви типови кои сами себе се нарекуваат „ реформатори “, а не се способни да ги исчистат улиците од снег
Пуштете ги учителите и учениците сами да одлучуваат!
http://en.wikipedia.org/wiki/University

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Гледам дека некои љубители на политичките опции, сакаат да го одведат муабетов во друга насока и затоа треба да се подсетиме што е тоа универзитет
Универзитет е здружение за професори и студенти
universitas magistrorum et scholarium
во превод ова значи
Заедница на учителите и учениците
и во таа заедница немаат што да се мешаат коекакви типови кои сами себе се нарекуваат „ реформатори “, а не се способни да ги исчистат улиците од снег
Пуштете ги учителите и учениците сами да одлучуваат!
http://en.wikipedia.org/wiki/University
http://en.wikipedia.org/wiki/National_university
A national university is generally a university created or managed by a government, but which may at the same time operate autonomously without direct control by the state.
Суштината на проблемот не сега туку од формирањето на Универзитетите во Македонија. Целосна автономија има на приватен универзитет, а овие нашиве стари универзитети (колку ги има такви 2-3?) секогаш биле во некој неразјаснети односи со државата. Се знае кога можеш да бидеш целосно независен - кога не зависиш од нечии пари. Е сега поентата е што можеби е можно да функцинираат целосно независно ама државата не сака да се откаже од своето влијание таму (сепак нели ги создала:)) . Дали се причините финансиски, идеолошки, политички или било какви други не навлегувам а веројатно се комбинација од сите...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
http://en.wikipedia.org/wiki/National_university
A national university is generally a university created or managed by a government, but which may at the same time operate autonomously without direct control by the state.
Суштината на проблемот не сега туку од формирањето на Универзитетите во Македонија. Целосна автономија има на приватен универзитет, а овие нашиве стари универзитети (колку ги има такви 2-3?) секогаш биле во некој неразјаснети односи со државата. Се знае кога можеш да бидеш целосно независен - кога не зависиш од нечии пари. Е сега поентата е што можеби е можно да функцинираат целосно независно ама државата не сака да се откаже од своето влијание таму (сепак нели ги создала:)) . Дали се причините финансиски, идеолошки, политички или било какви други не навлегувам а веројатно се комбинација од сите...
Парите со кои управуваат властодршците се се нивни, тоа се пари на граѓаните!
Според Уставот суверенитетот припаѓа на граѓаните тоа се првите два члена на Уставот
Член 1
Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава.
Суверенитетот на Република Македонија е неделив, неотуѓив и непренослив.
Член 2
Во Република Македонија суверенитетот произлегува од граѓаните и им припаѓа на граѓаните.
Граѓаните на Република Македонија власта ја остваруваат преку демократски избрани претставници, по пат на референдум и други облици на непосредно изјаснување.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Парите со кои управуваат властодршците се се нивни, тоа се пари на граѓаните!
Според Уставот суверенитетот припаѓа на граѓаните тоа се првите два члена на Уставот
Член 1
Република Македонија е суверена, самостојна, демократска и социјална држава.
Суверенитетот на Република Македонија е неделив, неотуѓив и непренослив.
Член 2
Во Република Македонија суверенитетот произлегува од граѓаните и им припаѓа на граѓаните.
Граѓаните на Република Македонија власта ја остваруваат преку демократски избрани претставници, по пат на референдум и други облици на непосредно изјаснување.
Да ама граѓаните секои 4 години бираат претставници кои ги претставуваат нивните интереси во парламентот :)

Е сега да видиме што се случува пред Собранието во моментов? Не повеќе од двеста луѓе протестираат (или можеби се забавуваат? Од снимката видов дека се всушност среќни додека протестираат :))

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.760
Поени од реакции
9.540
Нормално дека парите се на граѓаните. Ама што е власта. Избрани претставници од страна на граѓаните да ја управуваат државата (без разлика како и кој е на власт). Данок и разни давачки плаќа секој граѓанин, а власта е одговорна да им обезбеди јавни добра во возврат на тие давачки и даноци. А образование е јавно добро и власта е логички да го обезбедува и да се грижи за неговиот квалитет. Лошо е дефинирана автономноста и тоа е друг проблем. Затоа се сложувам со @Brutus.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Нормално дека парите се на граѓаните. Ама што е власта. Избрани претставници од страна на граѓаните да ја управуваат државата (без разлика како и кој е на власт). Данок и разни давачки плаќа секој граѓанин, а власта е одговорна да им обезбеди јавни добра во возврат на тие давачки и даноци. А образование е јавно добро и власта е логички да го обезбедува и да се грижи за неговиот квалитет. Лошо е дефинирана автономноста и тоа е друг проблем. Затоа се сложувам со @Brutus.
Господин Зони... очигледно гледа негативно на државата како концепт а јас од друга страна секогаш сум бил етатист :) Тука имаме проблем. Мене воопшто не ми пречат луѓе што се се дури и анти-етатисти или можеби анархисти доколку се искрени, а најмногу ми пречат луѓе кои стануваат етатисти само кога нивната опција е на власт:)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Владата може да ја практикува власта само во рамките на своите надлежности
Автономијата на универзитетот е гарантирана со Уставот, а Владата не е овластена да го крши Уставот
Само што денешниве властодршци се однесуваат како да Македонија е нивна сопственост и дека се да им е дозволено во склад со зборовите на Луј IV - Државата тоа сум јас! l'état, c'est moi!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
[q
Господин Зони... очигледно гледа негативно на државата како концепт а јас од друга страна секогаш сум бил етатист :) Тука имаме проблем. Мене воопшто не ми пречат луѓе што се се дури и анти-етатисти или можеби анархисти доколку се искрени, а најмногу ми пречат луѓе кои стануваат етатисти само кога нивната опција е на власт:)
Се слагам дека имаме проблем... Проблемот е во твојот концепт за етатизам.. и во оние што кај нас практикуваат Етатизам....

@Смрт за зони и пајак воз. убаво ти рече - L`etat c`est moi....

ама кој за што учел, како што рече Етатистот...

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Владата може да ја практикува власта само во рамките на своите надлежности
Автономијата на универзитетот е гарантирана со Уставот, а Владата не е овластена да го крши Уставот
Само што денешниве властодршци се однесуваат како да Македонија е нивна сопственост и дека се да им е дозволено во склад со зборовите на Луј IV - Државата тоа сум јас! l'état, c'est moi!
Ова?
^len 46
(1) Na univerzitetot mu se garantira avtonomija.
(2) Uslovite za osnovawe, vr{ewe i prestanok na dejnosta na
univerzitetot, se ureduvaat so zakon.

Според оваа логика вториот став е во спротивност со првиот барем според твоето поимање на автономијата. Или не?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ова?
^len 46

Според оваа логика вториот став е во спротивност со првиот барем според твоето поимање на автономијата. Или не?
Брат не биди досаден и не се однесувај како првооделенец... И не се прави правник со сила.. .

милијарда пати @true blue и други на подфорумов ти дадоа јасни и концизни објаснувања што „автономијата“ значи и како е таа уредена со Устав (ст.1 од членот) и со Закон (ст.2 од членот)... на последниве 100 страници не знам колку пати само е спомнато...

Што се правиш сеа недоветен и тераш инстант логика?! Земи листај наназад и читај... или можеби те мрзи, затоа што ќе видиш нешто што сепак нема да ти се допадне...како грешиш и како го менуваш мислењето ....

У осталом, што е поентава со муабетов?! Нешто си земаш за сила ради денешниве „протести“ па сеа као нешто малку излегле.. или што?!?

Не го тупи аман заман... ако пак не ти е јасно.. еве земи читај мајката зошто со новиве измени се врши упад во автономијата на универзитетите. .во чл.46 ст.1 од уставот на рм... бооооооооооо мајката да се терало инает.. абе магаре е попаметно еј.. факинг магаре...

http://www.tmf.ukim.edu.mk/DOC/zakonVO.pdf

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.318
Поени од реакции
10.354
Ја снема жарта, ќе си се донесе и законот.Тоа е епилогот на секој протест во државава,па уште некој тука сакаше да ме убеди дека ова ќе потрае.Немаме менталитет за вакви работи , а и многу луѓе си паднаа на притисокот.Жал ми е што бев во право кога реков дека 70% од тие што одеа не знаеа зошто одат односно одеа зошто беше тоа во тренд.Последен пат бев на расправата пред собрание и кога видов дека има уште 50 студенти кои држат еден ист говор и ја продолжуваат монотонијата знаев дека ова всушност е класичен блам.Може да си се тешите дека сме го имале најмасовниот протест во државава итн, но епилогот е ист како и на тие со 50 души.И да борбата нема да продолжи , зошто борбата ви заврши во истиот момент кога студентскиот пленум реши дека нема муда и дека не бара оставка од владата туку сакаше да ги вразуми пратеничките глави дека овој закон нема да го подобри високото образование во нашата ни мила држава. Многу ме интересира дали ќе се продолжи во борбата за студентските права и нивните услови во студентските домови или сите горди организатори на пленумот тивко ќе си се повлечат како што и си мислам.Не ве напаѓам, само си ја повторувам тезата дека кога ќе спласне жарот јалова е борбата на неколкумина колку и да е правилна и реална.Не го искористивме максимумот на првите два протести , третиот потфрли.Потфрлија и професорите.Оној кој што нема што да изгуби е најопасен, а 90% од оние кои што протестираа одеа со став дека ќе го продолжат своето високо образование без оглед дали ќе се донесе или нема законот за државен испит.Ова беше јасно како ден, и токму ради тоа вашите мирните протести и статистики не ги пипнаа тие што дремат у фотељи и гласаат да зошто така рекол премиерот.Класична диктатура владее во државата , а нејзино решение не е мирен протест исполнет со статистики и потписи од професори во узбекистан и гватемала.Жал ми е колеги, се обидовте и ви симнувам капа за сево ова.Се надевам сите ќе научиме од грешкиве за друг пат, ви посакувам лесно понатамошно студирање и успех во животот.Ова е последно мое мислење на темата обид за студирање во Македонија

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ова?
^len 46

Најлошо е што власта се меша кај што не и е работа
Највисоката извршна власт преговарала со Топлификација, од тие преговори исклучените треба да плаќаат- Кај има надлежност Владата да преговара со криминалците од Топлификација? И сега властодршците ја бранат Топлификација само за да прикријат дека биле глупи кога преговарале со апла криминалци
Таква е и сега ситуација околу Универзитетот
Постои Магна Карта за слободите на Универзитетот. Таа е потпишана 1986 и важи за цела Европа и Свет, а нашиве се „ тртат “ таму и ја укинуваат автономијата која ја имаат сите универзитети. После јас ќе им бидам крив што ќе испаднат глупи
http://en.wikipedia.org/wiki/Magna_Charta_Universitatum

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Брат не биди досаден и не се однесувај како првооделенец... И не се прави правник со сила.. .

милијарда пати @true blue и други на подфорумов ти дадоа јасни и концизни објаснувања што „автономијата“ значи и како е таа уредена со Устав (ст.1 од членот) и со Закон (ст.2 од членот)... на последниве 100 страници не знам колку пати само е спомнато...

Што се правиш сеа недоветен и тераш инстант логика?! Земи листај наназад и читај... или можеби те мрзи, затоа што ќе видиш нешто што сепак нема да ти се допадне...како грешиш и како го менуваш мислењето ....

У осталом, што е поентава со муабетов?! Нешто си земаш за сила ради денешниве „протести“ па сеа као нешто малку излегле.. или што?!?

Не го тупи аман заман... ако пак не ти е јасно.. еве земи читај мајката зошто со новиве измени се врши упад во автономијата на универзитетите. .во чл.46 ст.1 од уставот на рм... бооооооооооо мајката да се терало инает.. абе магаре е попаметно еј.. факинг магаре...

http://www.tmf.ukim.edu.mk/DOC/zakonVO.pdf
Па не ме читај ако сум ти досаден сега што да правам :) некако ми е тешко да поверувам дека некој правел проект зад кој застанале толку луѓе а тој проект во старт да ти имал мана - не бил уставен, а сето тоа е разоткриено од студентите. Според мене не го крши Уставот затоа што не се меша во начинот на кој се управува факултетот, изборот на професори и тн. Тоа е суштината на автономијата.[DOUBLEPOST=1421237750][/DOUBLEPOST]
КУРир кажаа дека денес имало едвај 100 до 200 лица, претежно блиски до опозицијата или пак лица кои имаат политичка агенда. :shook:

Прегледај го приврзокот 111759
Првото е точно, второто е 50-70% точно.

Kajgana Shop

На врв Bottom