Анксиозност

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
Вртоглавица/збунетост во супермаркет - анксиозност или нешто друго?
Ова само во супермаркети се случува

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.944
Поени од реакции
25.431
Анксиозност. Веројатно и мал напад на паника. Оди нон стоп во супермаркет, ќе видиш дека ништо нема да ти стане. Евентуално ќе го надминеш и стравот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Анксиозност. Веројатно и мал напад на паника. Оди нон стоп во супермаркет, ќе видиш дека ништо нема да ти стане. Евентуално ќе го надминеш и стравот.
Еве ме :)
Од лично искуство, цел живот ужасно се плашам од лифтови, најдобра другарка ми живее на 11 кат и пешки цел живот одам кај неа.
На новото работно место, исто, првите 3-4 месеци по 5-6 пати во денот од 1ви на 5ти кат пешки. После некое време, едно што стана исцрпувачки да се качувам нагоре, друго што премногу работа имам и премногу време губам на истото, одлучив да почнам да одам со лифт.

Можеби месец дена чекав уште некој да дојде пред да влезам во лифт, ако да речеме, тој некој одеше до 3ти, и јас таму излегував, па пешанката до 5ти.
После почнав сама да влегувам, ама мижење до горе.

Инаку, класични панични напади имав - ладна пот, тахикардија, вртоглавици, кога ќе излезев од лифт едвај на нозе стоев - неколку пати колеги ме прашуваа дали сум добро.

Сега немам проблем да го користам лифтот (почнав дури и еден мал, стар лифт да користам, кој инаку е голем колку мртовечки ковчег), иако не ми е сеедно, грч во стомак имам, ама барем немам панични напади.

Мислам дека со секој нереален страв е исто, успеав да преживеам и заглавување на лифт со асматичар кој почна да ми се гуши внатре, па топло препорачувам на сите паничари како мене - нема да умрете, нема да се угушите, нема ама ич ништо страшно да ви се случи - што и да ве плаши - вие сте поголеми од него.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Може да е анкциозност, ама и може да е едноставно преплавеност на сетилата. Кога треба да разгледуваш низ производите, одеднаш ќе ти дојдат многу бои, звуци, мириси и сл. и ќе се почувствуваш lightheaded.

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Дали поради анксиозноста имате кошмари навечер, сонувате некои блиски што сте ги изгубиле и други да ги наречам чудни работи?

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Дали поради анксиозноста имате кошмари навечер, сонувате некои блиски што сте ги изгубиле и други да ги наречам чудни работи?
Има милион причини за тие соништа :)

Член од
10 јануари 2015
Мислења
2
Поени од реакции
2
Колку што можев да забележам најчесто анксиозност или паничен напад се поврзува со здравјето-хипохондријата.Јас еве имам страв од мојата работа, постојано се преиспитујем дали нешто сум направил правилно, дали ќе имам последици јас, другите луѓе, моето достоинство, се осеќам многу одговорно и за се се грижам.пиев одредено време 2мг дијазепам кога ќе осетев паника, нервоза и последно се обратив на психијатар и добив Асентра, но скоро ја почнав.Што мислите искусни...?

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Колку што можев да забележам најчесто анксиозност или паничен напад се поврзува со здравјето-хипохондријата.Јас еве имам страв од мојата работа, постојано се преиспитујем дали нешто сум направил правилно, дали ќе имам последици јас, другите луѓе, моето достоинство, се осеќам многу одговорно и за се се грижам.пиев одредено време 2мг дијазепам кога ќе осетев паника, нервоза и последно се обратив на психијатар и добив Асентра, но скоро ја почнав.Што мислите искусни...?
Не сум експерт ама очигледно е дека треба да си го преиспиташ размислувањето и начинот на живот. Апчето може (и треба) извесно време да помогне да се носиш со стресот, но нема трајно да ги елиминира грижите.
Асентрата е SSRi и од мое искуство со тој тип на лекови би те советувал да го следиш препишаното дозирање и не прескокнувај. Ако случајно пропуштиш немој потоа да надокнадуваш туку земи си ја нормалната доза и потруди се да нема утки. СЕКОГАШ имај си кутивче плус во случај да се погоди неработен ден/недела па да не останиш цел ден/два без лекот и да почнат кризите. SSRi-то ствара зависност и нагло прекинување не смее да има. Дури и да се чувствуваш многу подобро прекинувањето со апчињата е бавен и контролиран процес со постепено намалување на дозата.

Последно уредено:
Член од
2 април 2014
Мислења
22
Поени од реакции
17
Najprvo se izvinuvam zasto nemam momentalno kirilicen font..
Vo vrska so ankcioznosta primetuvam deka se povekje se shiri megu mladite sto i bash ne me raduva...Srdecno gi zamoluvam da molcat tie sto nemaat iskustvo so ova a si dozvoluvaat da gi kritikuvaat onie sto stradaat od svojot um..Spored iskustvoto i teorijata sto ja imam razraboteno tvrdam deka ANKCIOZNOSTA NE E BOLEST !
Ona sto go pravat nasite psihijatri koi isto taka stradaat od nivniot um (samo se na poblago nivo od pacientite)
e delat hemii koi te praat glup i miren , kako da delat tik tak bonboni.. Pocekajte luge, citam i se cudam kako si dozvoluvate da se truete so apcinja za smiruvanje vo adolescencija i rana mladost??ne e toa izlezot !
Mora da bide jasno kako beliot den deka ni lift , ni smrten slucaj ,nikakva situacija ne e pricina za ankcioznost.. rabotite se takvi kakvi sto se ..tie ne se pricina za nasiot nejasen strav.. Tuku stravot i ankcioznosta i bolkata vo gradi i ziveenjeto vo zatvor se vo umot.. NE SE NADVOR TUKU VO UMOT!
Nasiot problem sto nie sme se indetifikuvale so umot! A jas ne sum umot ,ni ti ne si umot ! Ne se sekiraj ne e samo tvojot um bolen.. Sekoj um e bolen samo razlikata e vo nivoto na bolesta .. negovata priroda e takva on e sam po sebe bolest, nevolja! Toa go tvrdat site najgolemi mistici , uciteli , i Alhemisti..FAKT E..
Gresime koga probuvame da vospostavime kontrola nad nego ,se borime so mislite a so toa im davame pogolema mok da rastat, i ete ti belja posle demon vlegol vo nas i ajde po bajacki i po ekimi.. Narode toa e bolesta na 21vek golemata depresija..Veruvam nisto deka ne e slucajno , i deka se se deshava so pricina.. a bonbonite nema da ve spasat osven da ve oglupat i dushata da vi ja izgorat.. nema da se sredite bez trud nisto..Toplo preporachuvam na sekoj koj strada:
Stop pusenje
Stop sekakov vid na drogi
Stop alkohol
Stop kofein
Stop so antidepresivi !
Preporacuvam:
B kompleks i B6 vitamini , magnezium..
Trcanje , vezbi za isteganje , tocak
Masazi vo predelot na zadniot del od vratot i rbetot
crtanje i sekakov vid na kreativnost !
citanje kniga
pisuvanje od dnoto na dushata
aktivnost vo kujnata
Yoga
MEDITACIJA
Ljubov ,ljubete se okolu vas , duri i tie temnite misli dajte im ljubov , osvetlete gi , zablagodarete se za ova sto vi se slucuva toa e tuka da ve promeni ..I ke ve promeni Garantiram so glava.. a vie ke odlucite vo sto!
Peace

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Слободна душо, мене ми делува дека ти изгледа не знаеш што зборуваш, а не другите. :cautious:

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
  • sad,
  • anxious,
  • angry,
  • frustrated,
  • ashamed,
  • disgusted,
Има некој што често е анксиозен да ми каже дали прави лесно разлика меѓу горе наведените емоции или сите тие се мешаат?[DOUBLEPOST=1421104567][/DOUBLEPOST]
Еве ме :)
Од лично искуство, цел живот ужасно се плашам од лифтови, најдобра другарка ми живее на 11 кат и пешки цел живот одам кај неа.
На новото работно место, исто, првите 3-4 месеци по 5-6 пати во денот од 1ви на 5ти кат пешки. После некое време, едно што стана исцрпувачки да се качувам нагоре, друго што премногу работа имам и премногу време губам на истото, одлучив да почнам да одам со лифт.

Можеби месец дена чекав уште некој да дојде пред да влезам во лифт, ако да речеме, тој некој одеше до 3ти, и јас таму излегував, па пешанката до 5ти.
После почнав сама да влегувам, ама мижење до горе.

Инаку, класични панични напади имав - ладна пот, тахикардија, вртоглавици, кога ќе излезев од лифт едвај на нозе стоев - неколку пати колеги ме прашуваа дали сум добро.

Сега немам проблем да го користам лифтот (почнав дури и еден мал, стар лифт да користам, кој инаку е голем колку мртовечки ковчег), иако не ми е сеедно, грч во стомак имам, ама барем немам панични напади.

Мислам дека со секој нереален страв е исто, успеав да преживеам и заглавување на лифт со асматичар кој почна да ми се гуши внатре, па топло препорачувам на сите паничари како мене - нема да умрете, нема да се угушите, нема ама ич ништо страшно да ви се случи - што и да ве плаши - вие сте поголеми од него.

Тебе ти било многу подобро кога си одела по скали него сега со лифт. Еден страв кој те терал да бидеш физички активна, требало да го оставиш да си живее.

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
  • sad,
  • anxious,
  • angry,
  • frustrated,
  • ashamed,
  • disgusted,
Има некој што често е анксиозен да ми каже дали прави лесно разлика меѓу горе наведените емоции или сите тие се мешаат?[DOUBLEPOST=1421104567][/DOUBLEPOST]
Тебе ти било многу подобро кога си одела по скали него сега со лифт. Еден страв кој те терал да бидеш физички активна, требало да го оставиш да си живее.
Да, секако, оти некој друг ќе ми ја заврши работата.
Не е нормално да имаш ирационални стравови, и да, треба да се избориш со нив.
Не ми се верува дека се дрзнуваш да пишуваш на вака осетлива тема.

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Да, секако, оти некој друг ќе ми ја заврши работата.
Не е нормално да имаш ирационални стравови, и да, треба да се избориш со нив.
Не ми се верува дека се дрзнуваш да пишуваш на вака осетлива тема.
Јас немам некој ирационален страв од лифт али баш онака рационално им се плашам, од причина што досега едно 30 пати се иам заглавено и дефинитивно ги запознав луќето кои ги одржуваат кои мува не ги лази за ничија безбедност а најмалку мојата. Доста непријатно е да бидеш заглавен во лифт посебно ако ти се оди по голема нужда.
Зашто да не пишувам на темава, прашав само дали се мешаат негативните емоции кои горе ги набројав или се прави јасна дистинкција кај анксиозните луѓе? Ако имаш такво искуство те молам сподели го?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Јас немам некој ирационален страв од лифт али баш онака рационално им се плашам, од причина што досега едно 30 пати се иам заглавено и дефинитивно ги запознав луќето кои ги одржуваат кои мува не ги лази за ничија безбедност а најмалку мојата. Доста непријатно е да бидеш заглавен во лифт посебно ако ти се оди по голема нужда.
Зашто да не пишувам на темава, прашав само дали се мешаат негативните емоции кои горе ги набројав или се прави јасна дистинкција кај анксиозните луѓе? Ако имаш такво искуство те молам сподели го?
И јас се заглавувам редовно сега во лифт, and I am alive.

Чувствата можат и да се мешаат, а можат и посебно да се појават.
Самата анксиозност може да биде разновидна, за сега се определени шест видови: генерална анксиозност, опсесивно-компулзивно нарушување, фобии, PTSD (посттрауматско стресно нарушување), социјална анкзиозност и панично нарушување (анксизони напади).

Сите имаат заеднички особини, но се и различни.
И дефинитивно ниту едно од нив не е ,,едноставно,, за надминување, посебно ако имаш големи физички симптоми.

Kajgana Shop

На врв Bottom