- Член од
- 16 септември 2013
- Мислења
- 702
- Поени од реакции
- 691
Вртоглавица/збунетост во супермаркет - анксиозност или нешто друго?
Ова само во супермаркети се случува
Анксиозност. Веројатно и мал напад на паника. Оди нон стоп во супермаркет, ќе видиш дека ништо нема да ти стане. Евентуално ќе го надминеш и стравот.Вртоглавица/збунетост во супермаркет - анксиозност или нешто друго?
Еве меАнксиозност. Веројатно и мал напад на паника. Оди нон стоп во супермаркет, ќе видиш дека ништо нема да ти стане. Евентуално ќе го надминеш и стравот.
Може да е анкциозност, ама и може да е едноставно преплавеност на сетилата. Кога треба да разгледуваш низ производите, одеднаш ќе ти дојдат многу бои, звуци, мириси и сл. и ќе се почувствуваш lightheaded.Вртоглавица/збунетост во супермаркет - анксиозност или нешто друго?
Има милион причини за тие соништаДали поради анксиозноста имате кошмари навечер, сонувате некои блиски што сте ги изгубиле и други да ги наречам чудни работи?
Не сум експерт ама очигледно е дека треба да си го преиспиташ размислувањето и начинот на живот. Апчето може (и треба) извесно време да помогне да се носиш со стресот, но нема трајно да ги елиминира грижите.Колку што можев да забележам најчесто анксиозност или паничен напад се поврзува со здравјето-хипохондријата.Јас еве имам страв од мојата работа, постојано се преиспитујем дали нешто сум направил правилно, дали ќе имам последици јас, другите луѓе, моето достоинство, се осеќам многу одговорно и за се се грижам.пиев одредено време 2мг дијазепам кога ќе осетев паника, нервоза и последно се обратив на психијатар и добив Асентра, но скоро ја почнав.Што мислите искусни...?
Тебе ти било многу подобро кога си одела по скали него сега со лифт. Еден страв кој те терал да бидеш физички активна, требало да го оставиш да си живее.Еве ме
Од лично искуство, цел живот ужасно се плашам од лифтови, најдобра другарка ми живее на 11 кат и пешки цел живот одам кај неа.
На новото работно место, исто, првите 3-4 месеци по 5-6 пати во денот од 1ви на 5ти кат пешки. После некое време, едно што стана исцрпувачки да се качувам нагоре, друго што премногу работа имам и премногу време губам на истото, одлучив да почнам да одам со лифт.
Можеби месец дена чекав уште некој да дојде пред да влезам во лифт, ако да речеме, тој некој одеше до 3ти, и јас таму излегував, па пешанката до 5ти.
После почнав сама да влегувам, ама мижење до горе.
Инаку, класични панични напади имав - ладна пот, тахикардија, вртоглавици, кога ќе излезев од лифт едвај на нозе стоев - неколку пати колеги ме прашуваа дали сум добро.
Сега немам проблем да го користам лифтот (почнав дури и еден мал, стар лифт да користам, кој инаку е голем колку мртовечки ковчег), иако не ми е сеедно, грч во стомак имам, ама барем немам панични напади.
Мислам дека со секој нереален страв е исто, успеав да преживеам и заглавување на лифт со асматичар кој почна да ми се гуши внатре, па топло препорачувам на сите паничари како мене - нема да умрете, нема да се угушите, нема ама ич ништо страшно да ви се случи - што и да ве плаши - вие сте поголеми од него.
Да, секако, оти некој друг ќе ми ја заврши работата.Има некој што често е анксиозен да ми каже дали прави лесно разлика меѓу горе наведените емоции или сите тие се мешаат?[DOUBLEPOST=1421104567][/DOUBLEPOST]
- sad,
- anxious,
- angry,
- frustrated,
- ashamed,
- disgusted,
Тебе ти било многу подобро кога си одела по скали него сега со лифт. Еден страв кој те терал да бидеш физички активна, требало да го оставиш да си живее.
Јас немам некој ирационален страв од лифт али баш онака рационално им се плашам, од причина што досега едно 30 пати се иам заглавено и дефинитивно ги запознав луќето кои ги одржуваат кои мува не ги лази за ничија безбедност а најмалку мојата. Доста непријатно е да бидеш заглавен во лифт посебно ако ти се оди по голема нужда.Да, секако, оти некој друг ќе ми ја заврши работата.
Не е нормално да имаш ирационални стравови, и да, треба да се избориш со нив.
Не ми се верува дека се дрзнуваш да пишуваш на вака осетлива тема.
И јас се заглавувам редовно сега во лифт, and I am alive.Јас немам некој ирационален страв од лифт али баш онака рационално им се плашам, од причина што досега едно 30 пати се иам заглавено и дефинитивно ги запознав луќето кои ги одржуваат кои мува не ги лази за ничија безбедност а најмалку мојата. Доста непријатно е да бидеш заглавен во лифт посебно ако ти се оди по голема нужда.
Зашто да не пишувам на темава, прашав само дали се мешаат негативните емоции кои горе ги набројав или се прави јасна дистинкција кај анксиозните луѓе? Ако имаш такво искуство те молам сподели го?