"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
10 јануари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
31
Признавам, и јас сум од провинција дојден бидејќи немам работа во мојот роден крај.
Точно е дека ви ги земавме местата и ја бутнавме цената на трудот а девојките дојдоа само да се оженат во Скопје.
Затоа бидете фер драги мои профенцијаци бидејќи тоа што беше во Тетово и Гостивар пред 10-15години (тепачки, иселување) сега се случува и во другата страна на Вардар.
Од 2001ва ние патриотите од Источна Македонија кои ја браневме државата, добивме само потсмев и прекар ПРОВИНЦИЈАЛЦИ, тогаш одзивот беше 30% за регрутација (тогаш Скопјани заминаа на одмор во Грчка), но сега нема веќе да биде така.
Не Мразите и навредувате нас "Провинцијалците" што ништо не ве направивме а се гордеете што секој ден ве тепаат Браќата по Автобуси.
Да Сумираме:
Неминовна е војна за рок од 3-4 години и ние провинцијалците од Пробиштип, Кратово, Берово, Делчево, Прилеп, Струмица сме спремни и и наоружани со бугарски пасоши да ја здуваме а поголемиот дел нема да се вратат од најголемите Провинциски метрополи (Лондон, Берлин, Рим, да провинциски бидејќи Скопје е Центарот на вселената :D ) бидејќи и да го јадеме заради вас ниту признание ке добиеме (освен дека сме провинцијалци) ниту пак ке не ставаат во владата (како што направија со албанците).

Совет до најпаметните ѓрагани на светот наречени Скопјани:
Бранете го и оној дел што ви остана од албанизацијата, наместо да бегате и купувате станови во Аеродром, Центар....купувајте во Чаир и Гази Баба.
Така може ќе го спречите природниот прираст на албанците а неможете да го почуствувате поради приливот на браќа македонци со друг дијалект освен Скопскиот наречени Провинцијалци,читај Сељаци.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Признавам, и јас сум од провинција дојден бидејќи немам работа во мојот роден крај.
Точно е дека ви ги земавме местата и ја бутнавме цената на трудот а девојките дојдоа само да забременат во Скопје.
Затоа бидете фер драги мои профенцијаци бидејќи тоа што беше во Тетово и Гостивар пред 10-15години (тепачки, иселување) сега се случува и во другата страна на Вардар.
Од 2001ва ние патриотите од Источна Македонија кои ја браневме државата, добивме само потсмев и прекар ПРОВИНЦИЈАЛЦИ, тогаш одзивот беше 30% за регрутација (тогаш Скопјани заминаа на одмор во Грчка), но сега нема веќе да биде така.
Неминовна е војна за рок од 3-4 години и ние провинцијалците од Пробиштип, Кратово, Стумица, Берово, Делчево сме спремни и и наоружани со бугарски пасоши , бидејќи и да го јадеме заради вас ниту признание ке добиеме (освен дека сме провинцијалци) ниту пак ке не ставаат во владата (како што направија со албанците).

Совет до најголемите ѓрагани во светот наречени Скопјани:
Бранете го и оној дел што ви остана од албанизацијата, наместо да бегате и купувате станови во Аеродром, Центар....купувајте во Чаир и Гази Баба.
Така може ќе го спречите природниот прираст на албанците а немоте да го почуствувате поради приливот на браќа македонци со друг дијалект освен Скопскиот наречени Провинцијалци,читај Сељаци.
Ова е најлесно да се каже, не не гледај нас туку другите, во твојот случај Албанците. И не мешај баби и жаби, тука се говори за преселбата во Скопје од провинцијалците, а не за жителите на истокот на Републиката кои си живеат таму. Јас лично нема што да потсмевам или навредувам некој од Кочани, Берово или Пробиштип. Дојдените провинцијалци се деградирани, тие што си живеат во својот крај само најубаво. Терминот провинцијалец е само географски термин, значи само дека твојот град не е главен град на државата. Не е термин за класна или интелектуална разлика.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Точно е дека ви ги земавме местата и ја бутнавме цената на трудот а девојките дојдоа само да забременат во Скопје.
Не Мразите и навредувате нас "Провинцијалците" што ништо не ве направивме а се гордеете што секој ден ве тепаат Браќата по Автобуси.
Да Сумираме:
Неминовна е војна за рок од 3-4 години и ние провинцијалците од Пробиштип, Кратово, Берово, Делчево, Прилеп, Струмица сме спремни и и наоружани со бугарски пасоши да ја здуваме а поголемиот дел нема да се вратат од најголемите Провинциски метрополи (Лондон, Берлин, Рим, да провинциски бидејќи Скопје е Центарот на вселената :D ) бидејќи и да го јадеме заради вас ниту признание ке добиеме (освен дека сме провинцијалци) ниту пак ке не ставаат во владата (како што направија со албанците).

Така може ќе го спречите природниот прираст на албанците а немоте да го почуствувате поради приливот на браќа македонци со друг дијалект освен Скопскиот наречени Провинцијалци,читај Сељаци.
Потполно се согласувам. Остајте ги што велат некои индивидуи, имате огромна почит од моја страна, а се надевам и од другите патриоти како мене. Само продолжете да се борите за овој народ, секогаш имало кукавици и предавници, кои мислат само за себеси. Ако нашите херои размислувале така, ќе имавме ли слободна и независна држава? На овој народ му требаат повеќе луѓе како вас. Уште еднаш, имате огромна поддршка и почит од мене.

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Потполно се согласувам. Остајте ги што велат некои индивидуи, имате огромна почит од моја страна, а се надевам и од другите патриоти како мене. Само продолжете да се борите за овој народ, секогаш имало кукавици и предавници, кои мислат само за себеси. Ако нашите херои размислувале така, ќе имавме ли слободна и независна држава? На овој народ му требаат повеќе луѓе како вас. Уште еднаш, имате огромна поддршка и почит од мене.
Ако мерка за патриотизам е селење во Скопје тогаш ни се е*а мамето. А нели патриотизам е и да бидеш и локал-патриот, да живееш во својот град, да напредува.[DOUBLEPOST=1420854609][/DOUBLEPOST]треба сите да си го цениме својот град како центар на своето локално живеење. но не па да се деградираат другите места.
не е:
скопје>прилеп, велес, дебар, кратово, делчево
туку да е:
богданци=тетово=струга=неготино=скопје=каменица=битола

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2015
Мислења
8
Поени од реакции
31
Нас провинцијалците што доаѓаме од внатрешноста не сведовте на овчари и земјоделци кои зборуваат на дијалект кој не го поденсувате а девојките не лесни жесни (курви) што се давале за една пијачка или за да добијат работа.
Во меѓувреме, немо молчите кога ве малтретираат по автобуси и кого во сити мол слушате дијалект кој ни најмалку не го разбирате, всушност, тие ви ја земаат работа според рамоковен мора да се вработат, за да на крај за се ви бидат криви провинцијалците бидејки се преселиле во Скопје за подобра егзистенција.

Инаку, целата преселба во Скопје се заснова на 2 фактори.
1. Централизација (се што се гради и инвестира е во Скопје, од споменици, факултети, болници,трговски центри, па се до индустриски зони, за разлика во другите градови како Битола, Куманово,Кочани, Прилеп каде што луѓето или не работаат или работат за минимална плата).
2. Албанизацијата на Западна Македонија (поради рамковниот договор многу ја изгубија работата и немајќи егзистенција беа принудени да ги продадат становите пр: во Тетово пред војната полицијата беше 80% македонска, а после 2001, 90 % албанска). Поради рамковниот договор многу се иселија од Тетово, Гостивар, Дебар на релација Скопје, а сега се очекува и тој бран да дојде од Кичево и Струга.

Со вториот бран се очекува Скопје да стан град со милион жители, а ќе има помала површина бидејќи албаници си работат на планот за иселување треку теророт врз младите од чаир, гази баба, стајковци.

Не делете се на Скопјани - Провинцијалци, вмровци - комуњари....бидете Македонци!!!

Последно уредено:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
^^Не и според властите во Скопје.
Една капка немат капнато за нас шо не сме таму, ни базени, ни сали, ни ништо.(n)

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Нас провинцијалците што доаѓаме од внатрешноста не сведовте на овчари и земјоделци кои зборуваат на дијалект кој не го поденсувате а девојките не лесни жесни (курви) што се давале за една пијачка или за да добијат работа.
Во меѓувреме, немо молчите кога ве малтретираат по автобуси и кого во сити мол слушате дијалект кој ни најмалку не го разбирате, всушност, тие ви ја земаат работа според рамоковен мора да се вработат, за да на крај за се ви бидат криви провинцијалците бидејки се преселиле во Скопје за подобра егзистенција.

Инаку, целата преселба во Скопје се заснова на 2 фактори.
1. Централизација (се што се гради и инвестира е во Скопје, од споменици, факултети, болници,трговски центри, па се до индустриски зони, за разлика во другите градови како Битола, Куманово,Кочани, Прилеп каде што луѓето или не работаат или работат за минимална плата).
2. Албанизацијата на Западна Македонија (поради рамковниот договор многу ја изгубија работата и немајќи егзистенција беа принудени да ги продадат становите пр: во Тетово пред војната полицијата беше 80% македонска, а после 2001, 90 % албанска). Поради рамковниот договор многу се иселија од Тетово, Гостивар, Дебар на релација Скопје, а сега се очекува и тој бран да дојде од Кичево и Струга.

Со вториот бран се очекува Скопје да стан град со милион жители, а ќе има помала површина бидејќи албаници си работат на планот за иселување треку теророт врз младите од чаир, гази баба, стајковци.

Не делете се на Скопјани - Провинцијалци, вмровци - комуњари....бидете Македонци!!!
овчари сегде има, не само во провинција. сите збориме на дијалект. жените не се курви, прво не е културно. второ, неколку ќе се омажат па ќе им дадат повод за навреда. да, споменици се градат во скопје, ама пази, најнов универзитет е во Штип. индустриски зони се отворија на неколку места (мислам дека беа во жабени, и во берово и во делчево). скопје нема никогаш да стане милионски град бидејќи НЕМА селско население доволно во државата.

Член од
5 април 2011
Мислења
1.920
Поени од реакции
925
море сите вие сте за лечење....
мада и стварно гнасни типови има од тоа скопјанчињата.... онакви класични скопјанчиња, што прв пат на факултет коа идат дознаваат дека постои град во македонија по име кавадарци, свети николе, гостивар, берово и тн.... е тие се многу гадни, али гадни се од што се глупи, не од друго
мене другарите ми се од скопје и немам никакви проблеми за тие такви сељачки муабети, јесте да некогаш сме се заебавале али само на тоа
и башка у друштвото се имаат свртено од сегде типови и топ сме си минеле со сите
е сеа може тоа е пошто сме тотално либерте, откачени и си ја обожаваме добрата трефка :jeeee::tvg:

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Браво мајсторе, убаво им го плесна.
Точно е дека ви ги земавме местата и ја бутнавме цената на трудот а девојките дојдоа само да се оженат во Скопје.
Да Сумираме:

Така може ќе го спречите природниот прираст на албанците а неможете да го почуствувате поради приливот на браќа македонци со друг дијалект освен Скопскиот наречени Провинцијалци,читај Сељаци.

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
мада и стварно гнасни типови има од тоа скопјанчињата.... онакви класични скопјанчиња, што прв пат на факултет коа идат дознаваат дека постои град во македонија по име кавадарци, свети николе, гостивар, берово и тн....
баш тие не се класични скопјанчиња, тропаш само. на пример јас секој град од Македонија на карта ќе ти го најдам, а не па првпат да слушнам за него :P

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Конкретно, леб од уста ми има земено братучед ми и девојка му негова. Осум години мајка ми ги чуваше под наш покрив. Јадеа, пијеа, спијеа се ебаваа цели 8 години. Мрсулот кажувал по дома дека спиел под кирија и сам се хранел а парите што му ги давале на него од дома си ги трошеле со девојка му. Мајка ми ради нив двајца четири кредити имаше земено и потрошено преку 6000 евра. Си најде работа сега и го нема да се јави да ја праша мајка ми дали е жива или не е!
Паразити се тоа, ништо повеќе.
Како беше...„Не се плашам од непријателска војска која маршира накај мене, се плашам од овие меѓу нас, кои ќе удираат 2 пати посилно за да докажат дека се со нив“.
Провинцијалец кој удира по провинцијалците 2 пати посилно од правите Скопјани за да докаже дека е со нив.
Нормално е да не бараш доларче од дома, кога твоите имаат 4 кредити за плаќање.
Е сега ми е јасно дека се што кажуваш ти е од искуство од втора рака. Сигурно многу сликовито ти објасниле дома како живееле твоите во Гургурница и Бозовце пред да се запознаат продавајќи пипер на пазар.

Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661
Читам и не можам да верувам , а сигурно е така.
Се прашувам колку од тие силни Скопјанчишта се барем до 3 колено од Скопје па така да се нарекуваат. У мое време најсилните студенти на факултет беа од провинција. Кога ќе излезеш со некој од нив на кафе ти прави нормален муабет, а не што марка патики си купил и гаќите дека му се од Америка, демек ми е гајле мене. Отидете на одмор, скопјаништава седи ко морон и не фрла ни ѓубре, мисли у хотел е и мајка му чисти по него. А тие што тука ги викате провинцијалци имаат седено сами и се снаоѓале како знаеле и умееле и има осет дека треба чинијата да си ја крене од маса.
А, работните места демек им ги зимаат, па нели е трудот на слободен пазар, и ако некој е обучен добро за некоја работа, си има пемпелиња, се уклопува во средината, ништо не му е тешко да сработи и не те гледа ко мајка му да си му ја убил додека му даваш задача , тогаш нормално ќе си ја земе работата. Ајде бе луѓе, а кога идеме во Америка или на друго место , треба ли сите да не мрзат?
Македонци ,освестете се-сите сме едно во исто котле се вариме.
П.С.јас сум пола од тие скопјаништата а другата половина ми е од планините и ме движи кон напред.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.711
Поени од реакции
31.804
,,,dosta jadenje trici i podelbi po sekoj osnov ,,,vo princip,najglasni vo protivenjeto na doseluvanje vo skopje od drugite gradovi,se tochno onie koi imaat koreni od bilokade vo drzhavava,,obichno toa se sluchuva so vtorata ili tretata generacija na dojdeni vo skopje od vremeto na , zhelezara ,staklara, cementara ,i da ne nabrojuvam shto i koi drugi golemi kapaciteti se izgradija vo skopje ,a koi po svojata vokacija se od politichka priroda,,
,,,vistinski skopjani se onie koi se na vozrast od 80desetina godini,a domagi imaat krstenicite na nivnite prapradedovci rodeni tuka vo skopje,,,
,,,,i zatoa dosta so megusebni navreduvanje bidejki 99,99 i 102,3%,se i ste dojdeni od nekade ,,,ne e bitno od koj kraj ili grad,,,
,,,ko shto kazha nekoj pogore bidete predi se makedonci,,,

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
,,,
,,,vistinski skopjani se onie koi se na vozrast od 80desetina godini,a domagi imaat krstenicite na nivnite prapradedovci rodeni tuka vo skopje,,,
И тие вистински скопјани, нивното најчесто име веројатно било Исмаил, Мустафа, Кенан, Орхан....така да ако сакате да се прчите дека сте вистински скопјани со генерации..... осознајте си го фактот дека веројатно сте Турци!

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.711
Поени од реакции
31.804
И тие вистински скопјани, нивното најчесто име веројатно било Исмаил, Мустафа, Кенан, Орхан....така да ако сакате да се прчите дека сте вистински скопјани со генерации..... осознајте си го фактот дека веројатно сте Турци!
,,,,na samo edna sekunda pred da se pojavat tie ismaili,,,mustafi,,kenani,,i ostanali turci /i soniv doneseni drugi /vo skopje takvi voopshte ne postoele,,,nitu pak drugi bilokakvi obelezhja i objekti osven ,,makedonski,,,
,,,,,:icon_mrgr:,,,,,,:kuracc:,,,

,,,i PS,,,,istite shto gi naveduvash ne bile samo vo skopje tuku bile i do vienskite porti,,,pa sega pola avstrija ,,ako ne i poveke, se turska serija,,;)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom