Терористички Напад во Париз, најмалку 12 загинати

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.859
Поени од реакции
4.791
nz kako da ti objasnam deka batkata bese pogoden vo glava na odalecenost od 20 cm a ovie kopucive se vstomak izreseteni i da naglasam da ne nekoj svati deka gi branam dzikadistive ne sum musliman ni hristijan ednostavno mrazam nekoj da me praj majmun ida me ubeduva deka primer slikickava na prof e oficijalno zname na mak
Batka od kade znaes ti kade precizno mu pukale "dzikadistive"...? Od videoto snimeno so rezolucija na digitron? Kakov lenjir koristeshe da izmeris 20 cm?
PS: Sto vera si ako ne si musliman ili "hristijan" budist so los makedonski?
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.811
Поени од реакции
26.375
nz kako da ti objasnam deka batkata bese pogoden vo glava na odalecenost od 20 cm a ovie kopucive se vstomak izreseteni i da naglasam da ne nekoj svati deka gi branam dzikadistive ne sum musliman ni hristijan ednostavno mrazam nekoj da me praj majmun ida me ubeduva deka primer slikickava na prof e oficijalno zname na mak
Со 7.62, поготово од толку мало растојание, нема ни да му се мрдне главата, Куршумот само ќе го прониже и толку. Дури и нема време толку бргу крв да почне да тече, колку што беше краток фокусот на видеото.
 
Член од
13 декември 2014
Мислења
103
Поени од реакции
31
Попо, ти експерт си за религии. Флагрантна глупост е да ги ставиш христијанството и муслиманството у исти кош само затоа што одредена самонаречена група на луѓе „христијани“ правеле нечовечни злосторства и друга самонаречена група на „муслимани“ прават злосторства денес.
Ќе го изоставиме фактот дека збориме за 12 век и тогашното образование и политичка состојба во Европа конкретно и 21 век и сегашното образование и можност за едукација и ќе идеме конкретно на аргументот кој го изнесуваш.

Имаш група на самонаречени христијани у 12 век. Тоа што би требало да ги прави христијани е Новиот Завет специфично. Но, тие не ги почитуваат каноните на Новиот Завет за да имаат моќ и превласт и ја злоупотребуваат својата позиција. Де факто, не се они христијани.

Имаш група на муслимани денес, во 21 век. Тоа што би требало да ги прави муслимани е Куранот и некои од официјално потврдените Хадити. Они ГО ПОЧИТУВААТ Куранот и повеќето се повикуваат на специфични стихови од истиот притоа правејќи исто така крвави злосторства ко горенаведените.

Ја приметуваш разликата?
Прво времињата се различни. Денес, муслиманите се тие имбецили, ме заболе уво што правеле „христијаните“ кој не ни биле христијани пред 10000000 години. Збориме за денес. Ние денес се соочуваме со проблемот и бараме ефективни решенија за денешните муслимани, а не за повеќето од денешите христијани.

Второ, книгите и каноните по кои идат се скрос различни.
Христијанството проповеда вртење на друг образ, Куранот проповеда заб за заб.
Пошто еве ја ги иам прочитано и Библијата и Куранот, ја ТИ ТВРДАМ без да навлагам у детали дека, тие (христијанството и муслиманството) се заликуваат, со различна премиса почнуваат и многу ми е смешно кога некој што ама баш врска нема што е што, ама да се пофали, да каже нешто.

„Абе глупости, све тоа христијани, муслимани, будисти, хиндуисти и други религии се срање“. Ајдее... Тоа Стар, Нов Завет, статистички примероци за религиозни злосторства од страна на муслимани кон други муслимани/христијани/итн... од религиозни пориви, јебеш тоа. Битно пред 8 века тогашните „христијани“ биле инквизитори. Уште посмешни ми се оние другите... „И муслимани и христијани, сите веруваат во истиот Бог, сите религии проповедаат љубов, сите ние сме чеда не универзалната свест...“

Кога анализираш такви скрос различни религии, првенствено мора да си запознаен со „светите книги“, со тоа што претставуваат религиите и во што се слични/различни.
Не може да се дрзнуваш да кажуваш вакви небулози, а да не знаеш за што зборуваш.


И што? Има причини позади акцијата на секој. Ја ако го анализирам до атом Хитлер, можам да ти наведам зошто он убивал, зошто Стојна ја закопала свекрва и' у нива.
Знаеш што? Дали ќе бидеш ти со испран мозок или ладнокрвен социопат е нерелевантно кога правиш убиство и кога твоите акции доведуваат до одредена штета.

Како ќе дефинираш кога на некој му е „всадена“ идејата и колку некој има слободна волја да ја прифати истата или не? Самиот КУРАН, бара од муслиманите да го прават тоа што го прават, а не САМО луѓе кои ја злоупотребуваат религијата како во претходно наведениот пример со христијаните и инквизицијата.
Тебе религијата те направила лош пошто РЕЛИГИЈАТА БАРА ОД ТЕБЕ ДА УБИВАШ.
Конташ?
Резонирањево ти е еквивалент пер на аутистично прваче.
Колку си објективен бате, бравос.
 
C

cige

Гостин
Убиствата денес во Париз не се резултат на неуспехот на Франција да асимилира две генерации на муслимански имигранти од нејзините поранешни колонии. Тие не се поради француската воена акција против Исламската држава во Блискиот Исток, или американската инвазија на Ирак пред тоа. Тие не се дел од некој општ нихилистички бран на насилство во економски неразвиениот, општествено атомизиран, морално шуплив Запад - париска верзија на Њутаун или Осло. Најмалку тие треба да се „разберат" како реакција на непочитување на религијата од страна на неодговорни карикатуристи, пишува Џорџ Пакер во The New Yorker.[DOUBLEPOST=1420832114][/DOUBLEPOST]Тие се само последните удари испорачани од една идеологија која се обиде да се стекне со власт преку терор со децении. Тоа е истата идеологија која го испрати Салман Ружди да се крие една деценија под закана од смртна казна за пишување на роман, а потоа го уби неговиот јапонски преведувач а се обиде да го убие и италијанскиот преведувач и норвешкиот издавач. Идеологијата што уби три илјади луѓе во САД на 11 септември 2001. Онаа која го закла режисерот Тео ван Гог на улиците во Амстердам, во 2004, поради снимен филм. Онаа која спроведе масовно силување и клање во градовите и пустините на Сирија и Ирак. Што масакрираше сто триесет и две деца и тринаесет возрасни во едно училиште во Пешавар во Пакистан, минатиот месец. Која редовно убива толку многу Нигеријци, особено млади, на што ретко кој обрнува внимание.
 

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Шиитската “Хезболах”: Терористите штетат на исламот повеќе од карикатурите

Лидерот на шиитската група “Хезболах” Хасан Насрала изјави денеска дека исламистичките терористи штетат повеќе на исламот од која и да е карикатура или книга. Насрала изјави дека “терористичките групи такфири” го навредуваат исламот повеќе дури и од оние кои ги напаѓаат божјиот намесник преку книги, филмови или карикатури на кои е насликан пророкот Мухамед.



Агенција “Ројтерс”, објаснува дека “такфири” е термин со кој се опишува муслиман кој ги обвинува другите, вклучувајќи муслимани во отпадништво. За “Хезболах” членовите на радикалните претежно сунитски групи како “Ал Каеда” и “Исламска држава” се “такфири”.

Хасан Насрала не ги споменува конкретно терористите кои убија 12 лица во редакцијата на сатиричниот неделник “Шарл ебдо” во средата и кои беа убиени по напната заложническа драма.

“Шарл ебдо” налути голем дел од муслиманите во светот пред неколку години поради карикатурите на пророкот Мухамед, како и на голем број исламски лидери.

Во некои од записите на нападот во “Шарл ебдо” се слуша како еден од двајцата бомбаши – браќата Саид и Шериф Куаши – извикува “се одмаздувам за пророкот Мухамед”.

Хасан Насрала зборуваше пред поддржувачите на “Хезболах” во либанската престолнина Бејрут, а повод беше одбележувањето на раѓањето на пророкот Мухамед.

Групата “Хезболах”, која САД ја смета за терористичка група, функционира како политичка партија и е дел од владата во Либан. Има и воено крило, кое испраќа стотици борци во поддршка на сирискиот претседател Башар ал Асад
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Генерално се согласувам со твојот став за негенерализирање, но за ова што го одвоив морав да ти реплицирам.

Јас не сум атеист. Јас сум верник. Мене не ми е сеедно кога некој се исмева со моја религија. Не верувам ни во исмевање на туѓи религии. Знае и да ме навреди некоја шала, но ја гасам и тоа е тоа. Не ми е сеедно, но јебига, негово толкување, негово право. Едноставно нема да го купувам тој весник и ќе го игнорирам и ќе го критикувам каде ќе стигнам, бидејќи тоа е мое право.

Крај краева, има и легални методи, нека се тужи, нека крене галама во јавноста, за да добие осуда и останатата јавност.

Не почитувам исмевање религија од било кого. Ни моја, ни туѓа. Но, не можам да забранам, ниту сакам да забранам, можам само да игнорирам и критикувам доколку некој го направи тоа.

И доколку некој Христијанин го направи ова, ќе го осудам на истиот начин. Тоа што некој навредил религија, не значи дека треба да умре.

Ако ме навредила некоја шала како религиозна особа, не значи и дека ќе оправдам смрт на луѓе.

Верувам во слобода на говор и како што иде онаа реченица: Може да не се согласувам со тоа што го кажуваш, но ќе се борам до смрт за твоето право да го кажеш тоа.
Ама не си ме следела изглеа цело време :D
Цело време викам дека во никој случај не оправдувам убиство заради критика или исмевање на религија и уште стојам на тоа.
И понапред кажав дека ваквите работи се решаваат преку судови.
Овој муабет повеќе ми беше за да кажам дека и христијаните исто како и муслиманите се осеќаат навредени кога некој ќе им исмејува сегмент од религијата. Разликата меѓу нас и овие каубојциве шо тепаат луѓе е степенот на образование. Ние знаеме дека е глупаво и ирационално дека заради цртеж да убиеш 12 луѓе, ама овие не се. Затоа треба да се работи на интегрирање на деловите во Африка што се пример без основни услови за живот во 21 век, во модерното општество. Ако ги образуваш луѓето, ако работиш на унапредување на општеството ги намалуваш шансите некој лесно да биде изманипулиран.
 
C

cige

Гостин
Бидејќи идеологијата е производ на голема светска религија, многу прецизно извртени логики се обидуваат да објаснат каква врска има или нема насилството со исламот. Некои добронамерни луѓе одат на прсти кога зборуваат за врската со исламот, тврдејќи дека масакрот нема никаква врска со верата, или дека исламот е религија на мирот, или, најмногу од нив дека насилството претставува „искривување" на големата религија. (По самоубиствените бомбашки напади во Багдад, јас се навикнав да слушам како Ирачаните велат: „Ниту еден Муслиман не би го направил ова.") Други сакаат да ја префрлат вината целосно на теолошкиот контекст на исламот, како да другите религии се поинхерентно мирни - поим противречен на историјата исто како и Светото Писмо.[DOUBLEPOST=1420832332][/DOUBLEPOST]Религијата не е само збир на текстови, туку животни верувања и практики на нејзините следбеници. Исламот денес вклучува значителен број на верници кои се согласуваат со степенот на насилство во примената на нивните убедувања кои во моментов е уникатен иако самите не го практикуваат. Чарли Ебдо не беше поврзан со било која религија во својата сатира, премногу боцкаше со прстот во чувствителноста на Евреите и христијаните, но само муслиманите одговорија со закани и акти на тероризам. За некои верници, насилството служи за наметнување на волја за апсолутна власт во името на Бога, што е форма на тоталитаризам која се нарекува исламизам-политиката како религија, религијата како политика. „Аллах Акбар!", извикуваа убијците на улицата надвор од Шарли Ебдо. Тие, во секој случај, знаат за што се работи.[DOUBLEPOST=1420832411][/DOUBLEPOST]Ова размислување не нуди водич за ублажување на неверојатниот пораст на убиства извршени од исламисти низ целиот свет. Бесот и осудата не вршат работа, ниту е корисно да се отуѓат милиони муслимани кои не го сакаат она што се прави во името на нивната религија. Многу од нив веднаш го осудија нападот врз Шарли Ебдо, изразено во тони болка особено за оние чии најдлабоки верувања добија дамка. Одговорот секогаш мора да биде внимателен, промислен и прилагоден на соодветните околности. Во Франција ќе треба да се обнови дебатата за тоа како Републиката може да спречи умовите на голем број од своите млади муслимански граѓани да се откажат од убиствена идеологија, како повеќето од нив може да размислат и да го земат за пример херојот, уредникот коректор на Шарли Ебдо, Мустафа Урад, еден од жртвите кој беше од алжирско потекло. На други места, одговорите мора да бидат различни, со повисоко ниво на контранасилство.
 
Член од
13 април 2013
Мислења
49
Поени од реакции
16
Batka od kade znaes ti kade precizno mu pukale "dzikadistive"...? Od videoto snimeno so rezolucija na digitron? Kakov lenjir koristeshe da izmeris 20 cm?
PS: Sto vera si ako ne si musliman ili "hristijan" budist so los makedonski?

aha zedov aglomer poso so drugio nemozev mn mal monitor imam i pod PS od kade stekna mislenje deka sekoj mora religiozno da bidi opredelen
 
C

cige

Гостин
Но убиствата во Париз беа толку специфични и така дрско сторени за нивното значење да биде сосема јасно. Карикатуристи умреа за една идеја. Убијците се војници во војна против слободата на мислата и говорот, против толеранцијта, плурализмот, како и правото да се навреди - против се што е пристојно во едно демократско општество. Значи сите ние мора да се обидеме да бидеме Шарли, и не само денес туку секој ден.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
zosto gi spomnuvate samo napadite sto gi izvrsuvaat "muslimanite" a drugite napadi sto sekojdnevno se izvrsuvaat vrz muslimani niz Gaza Sirija Irak Iran Burma?
breivik sto napravi kakov go smetate nego? pedofilskite popovi sto vrijat niz svetot i srede vatikan sto se tie?
А објасни како едно се исклучува со друго?

Првин запрашај се дали постои валидна причина за бранење на ваквото дело, а потоа пробај да најдеш човечка емпатија во себе и да ни кажеш дека правилата на игра кои одредени исламски групации ги детерминираат, се прифатливи и за тебе?
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
Бројните мухамеданци во Франција можат да бидат неисцрпен извор на луда забава во таа убава земја, која Рајхот ја преслуша за месец и половина. Неколку десетици временски усогласени активности на орките (70-тина девици не се за потценување, макар и на оној свет) од овој или од сличен тип и ете вонредна состојба за неколку дена. Можеби се уште не е доцна за Петливе да се опаметат. Предоцна ќе биде во оној момент кога мујезинот од Ајфеловата кула ќе ги соопшти новите правила на игра. Мислам, ако Света Софија можеше да биде претворена во џамија, зошто да не бидне и Ајфеловото минаре?
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.793
Поени од реакции
6.207
Цццц некултурa.....пa требaше дa ги стaвaт зa министри зa Oдбрaнa и Прaвдa

Фрaнцијa вaкa или oнaкa ќе си гo реши прoблемoт...нa крaј Бaлкaнoт ќе гo нaе*е кaкo и секoгaш
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
58 страни, и јас како и некои други се прашувам зошто дури 58 страно досега испишавме за овој настан.

Одоговорот е едноставен, не не погодува толку ако се случува во Сирија, Пакистан, Нигерија.

Но на европски континет, на нашиот континет, пред се се работи за страв, наш оправдан страв, сите ние со различни мислења и ставови тука, но заедничка основа ни е стравот, затоа што знаеме како се осеќаат француските граѓани во моментот, затоа што не демнат истите опасности, затоа што ако радикални исламисти го запалат Париз или Лондон во своето лудило, уште полесно после ќе падне и Скопје, затоа што делиме заеднички цивилизациски вредоности со французите, со вистинските французи, многу повеќе од што мислиме, затоа што ги имаме истите фанатици, кои ги следат истите „учители“ и „идеолози“ во истите џамии тука, во нашите градови.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.967
Поени од реакции
17.799
Во меѓувреме во Нигерија се убиени најмалку 2000 илјади луѓе во масакар извршен од исламистички терористи. За жал за ова не гледам дека се тргнаа многу да известуват медиумите на западот,
Зашто треба да не боли кур што се дешава во Нигерија?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom