Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
?

..........

Гостин
Не кога ни се допаѓа да не' викнат, туку кога е правилно да не' викнат. А аргументите се кажани повеќе пати, слободно ти и кој сака прегледајте писма/дописи, изјави на студенти, излагања во јавност...
А многу јако ми е што барате аргументи од Пленумот, а не барате аргументи од Владата и МОН со кои ќе ја оправдаат мерката државен испит. (кои впрочем и не постојат)
Ne smeat da zborat protiv fireirot, koj e seznaen i nebesen, uste li ne svativte kako funkcionira edna vmrofca, pa tie ispadnaa na kontraprotest protiv onie sto protesriraa protiv regulatorna komisija....hehe ej samo vmrovca glupa moze da ispadne na kontraprotest i da protestira za cenata na energensite, vo stilot eftina ni e strujata dajte poskapa, nc,nc
Se sekavate koga pretija od stab potrckovci da gi tepat studentite od gtadezen na plostad, ete kolku pamet nosat vo lejkite, a ne deka se hrabri ne se, pogolemi picki nema od niv, hrabri se samo da tepat mirni studenti, a brakava koga se serat na Makedonija nikade gi nema se krijat u stab.
Ne se predavajte, se rezimot nema veke diskusija site na protesti na ulica, rezimot mora da padne.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Дали може некој од поддржувачите на законот да ми објасни како државниот испит ке ми помогне мене како студент?
Што добивам јас со државниот испит?
Ќе добиеш подобро образование и нема веќе да има купување на дипломи. Ако не ти е јасно како тоа ќе се оствари...нека не ти биде јасно, ќе видиш.

Е, со вакви флоскули се користи Владата во оправдување на државниот испит. Кажува Груевски „јавна тајна е дека се купуваат дипломи“. Ок бе, јавна тајна е дека и вие и владите пред влас крадете од парите на народот, па не можам да докажам. Докажи, дај анализа во која ќе видиме колку се купуваат дипломи, каде се купуваат дипломи и кој купува дипломи.

Ne smeat da zborat protiv fireirot, koj e seznaen i nebesen, uste li ne svativte kako funkcionira edna vmrofca, pa tie ispadnaa na kontraprotest protiv onie sto protesriraa protiv regulatorna komisija....hehe ej samo vmrovca glupa moze da ispadne na kontraprotest i da protestira za cenata na energensite, vo stilot eftina ni e strujata dajte poskapa, nc,nc
Se sekavate koga pretija od stab potrckovci da gi tepat studentite od gtadezen na plostad, ete kolku pamet nosat vo lejkite, a ne deka se hrabri ne se, pogolemi picki nema od niv, hrabri se samo da tepat mirni studenti, a brakava koga se serat na Makedonija nikade gi nema se krijat u stab.
Ne se predavajte, se rezimot nema veke diskusija site na protesti na ulica, rezimot mora da padne.
Одбегнувам да користам речник од типот вмро-овци и слично. И уште еднаш да се потенцира - Студентскиот пленум не е против Владата и не бара нејзина оставка туку бара повлекување на овој предлог.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.709
Поени од реакции
25.120
Затоа што е подобро да речете дека приказната е завршена отколку демек да поставувате услови. Некако изгледа несериозно. Бидете реални, најмногу што може да добијат студентите членови на ова движење е јавно да го искажат својот став на дебата. Вие се поставувате во улога на некаков рамноправен партнер во креирање на политиките за државното образование.

Јок, само игнорирање и плукање. Заедно со ставовите на опозицијата и ред други организации на крајот сите (па и европа) ќе сфати дека системот во македонија не функционира и дека таму владее тивка диктатура

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ќе добиеш подобро образование и нема веќе да има купување на дипломи. Ако не ти е јасно како тоа ќе се оствари...нека не ти биде јасно, ќе видиш.

Е, со вакви флоскули се користи Владата во оправдување на државниот испит. Кажува Груевски „јавна тајна е дека се купуваат дипломи“. Ок бе, јавна тајна е дека и вие и владите пред влас крадете од парите на народот, па не можам да докажам. Докажи, дај анализа во која ќе видиме колку се купуваат дипломи, каде се купуваат дипломи и кој купува дипломи.

Одбегнувам да користам речник од типот вмро-овци и слично. И уште еднаш да се потенцира - Студентскиот пленум не е против Владата и не бара нејзина оставка туку бара повлекување на овој предлог.
Ако е толку јавна тајна и ако имаат доволно докази, има и повеќе од доволно членови во КЗ-то кривично да одговараат и професорот кој ја „продава“ и студентот кој ја „купува“ дипломата.

А такви коперациски приказни во стилот „јавна тајна е ова или она“ така сите паушално можеме да објавуваме.

Има Јавно обвинителство, има закони, црно на бело да видиме кои се тие што продаваат и купуваат дипломи, се друго е трачарење на селска чешма, во кој улогата на главна алапача деновиве гледаме кој ја има.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.326
Поени од реакции
26.270
Аргументите ќе бидат повторно изнесени, но не на дебата со која ќе се даде легитимитет на недемократското донесување на измените во ЗВО.
Ако барањето за почитување на правниот поредок за тебе е дебилно, за нас е обврска, прво како граѓани на оваа држава, а потоа како студенти. Затоа што има луѓе кои веруваат во правниот поредок.
Вие во моментов правите ама баш се во корист на легитимитетот на законов. Инсистирајќи на некој ретардиран легалитет, бидејќи нели, ако се појавите на дебата ќе го рушите правниот поредок ( :pos: ), се самоубивате.

Ама ок, ваш избор. Ќе правиме муабет за некоја недела.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Дали може некој од поддржувачите на законот да ми објасни како државниот испит ке ми помогне мене како студент?
Што добивам јас со државниот испит?
Потврда за знаењето и еден механизам кој би филтрирал (до некаде) испити положени со врски. Но побитно е што државата добива потврда за твоето знаење.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Вие во моментов правите ама баш се во корист на легитимитетот на законов. Инсистирајќи на некој ретардиран легалитет, бидејќи нели, ако се појавите на дебата ќе го рушите правниот поредок ( :pos: ), се самоубивате.

Ама ок, ваш избор. Ќе правиме муабет за некоја недела.
Нема да го рушиме, но ризикуваме да станеме соучесници во рушење. Бидејќи сам по себе законот е противуставен. Ако Уставот за тебе е глупост, за мене е една од светите работи во една држава, па сакаш наречи ме глуп идеалист или што и да сакаш. Света работа затоа што е основата на целиот правен поредок во државата, што е еден од најзначајните елементи во општеството. Али, тоа не значи дека сметам дека е перфектен, баш напротив, има низа недостатоци, како и одредби кои не ми се допаѓаат донесени со амандманите низ годините.
Потврда за знаењето и еден механизам кој би филтрирал (до некаде) испити положени со врски. Но побитно е што државата добива потврда за твоето знаење.
Нели, бидејќи: Државата пред се'!

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Многу ми е гајле мене дали државата ќе добие потврда за моето знаење или не.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.326
Поени од реакции
26.270
Нема да го рушиме, но ризикуваме да станеме соучесници во рушење. Бидејќи сам по себе законот е противуставен. Ако Уставот за тебе е глупост, за мене е една од светите работи во една држава, па сакаш наречи ме глуп идеалист или што и да сакаш. Света работа затоа што е основата на целиот правен поредок во државата, што е еден од најзначајните елементи во општеството. Али, тоа не значи дека сметам дека е перфектен, баш напротив, има низа недостатоци, како и одредби кои не ми се допаѓаат донесени со амандманите низ годините.
Уставот и Библијата. Тие се светите работи кои мора да се почитуваат, знам... Многу значајни елементи, исто.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Уставот и Библијата. Тие се светите работи, кои мора да се почитуваат, знам... Многу значајни елементи, исто.
Библијата за мене не е. Ама да не идеме оф-топик. :)
А кој рече дека на државата и е гајле за твоето мислење :)
Предметот Политички систем (пример) -кој го полагав на два дела со по 7 прашања, каде имаше по едно прашање со дополнување и заокружување и 5 полу-есејски прашања каде требаше концизно да одговорам на прашањето, да спојам повеќе различни делови од материјалот, како и да поврзам нешто од материјалот со македонското секојдневие; Сега државата треба да ми го провери ова знаење со 5 прашања на заокружување. Како тука се проверува знаењето? (а види, уште и само 6ка се бара)

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Библијата за мене не е. Ама да не идеме оф-топик. :)

Предметот Политички систем (пример) -кој го полагав на два дела со по 7 прашања, каде имаше по едно прашање со дополнување и заокружување и 5 полу-есејски прашања каде требаше концизно да одговорам на прашањето, да спојам повеќе различни делови од материјалот, како и да поврзам нешто од материјалот со македонското секојдневие; Сега државата треба да ми го провери ова знаење со 5 прашања на заокружување. Како тука се проверува знаењето? (а види, уште и само 6ка се бара)
Може многу лесно да се провери знаењето, вакви тестови не се нешто ново во светот. Ако може четиригодишно образование со тест да се провери на крај од 4та може и ова.[DOUBLEPOST=1420725025][/DOUBLEPOST]
Со овој пост може да ја затвориме темава. И форумов. И устите. :cuc:
За него конкретно напишав. Детски беше коментарот и одговорот :)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
Може многу лесно да се провери знаењето, вакви тестови не се нешто ново во светот. Ако може четиригодишно образование со тест да се провери на крај од 4та може и ова.
Дали ја прочита паралелата која ја направив? Ако да, дали си сигурен? :D Сакаш да кажеш дека ако јас го положам овој испитот што ти го кажав, со оценка 10, без врски, без ништо, само јас и моето знаење, а после го паднам испитот на тој предмет поради икс причини, дека јас сум покажал незнаење?

Збориш за матурата веројатно. Прво, со матурата се оценуваат помал број на предмети. Во еден ден полагаш еден предмет. И така уште 2 пати (по ново), интерна матура е глупост у боја, однапред дадени прашања најчесто и слично. Имаш цел тест, различни типови на прашања, и заокружувања и дополнувања, и да одговориш концизно, имаш некои лесни текстови со прашања што немаат врска со материјалот и на крај да напишеш есеј (бираш на која тема сакаш, дали од материјал или слободната) Ова ти зборам за македонски. И матурата не служи за проверка на знаењето, за тоа служи она идиотско екстерно тестирање. Матурата ти е пат до факултетот.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Дали ја прочита паралелата која ја направив? Ако да, дали си сигурен? :D

Збориш за матурата веројатно. Прво, со матурата се оценуваат помал број на предмети. Во еден ден полагаш еден предмет. И така уште 2 пати (по ново), интерна матура е глупост у боја, однапред дадени прашања најчесто и слично. Имаш цел тест, различни типови на прашања, и заокружувања и дополнувања, и да одговориш концизно, имаш некои лесни текстови со прашања што немаат врска со материјалот и на крај да напишеш есеј (бираш на која тема сакаш, дали од материјал или слободната) Ова ти зборам за македонски. И матурата не служи за проверка на знаењето, за тоа служи она идиотско екстерно тестирање. Матурата ти е пат до факултетот.
За екстерното зборував. А инаку чим зборуваш за тоа како се изведува тестирањето значи се согласуваш да има само битно ти е на кој начин? :)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.031
Поени од реакции
11.667
За екстерното зборував. А инаку чим зборуваш за тоа како се изведува тестирањето значи се согласуваш да има само битно ти е на кој начин? :)
Хахаха, не сум ја Ванковска, а не си ти Груевски, за да ме фатиш на тие финти. Чисто онака си разглобувам, пробувам да сфатам, да влезам во вашите глави, да видам зошто толку сте за државен испит. :D Плус, и не го прифаќате аргументот дека законот е противуставен, пошто за вас Уставот е парче хартија=ѓубре.

Kajgana Shop

На врв Bottom