Реформите не треба да се ПРАВНИ туку ПРАКТИЧНИ го отекоа со тоа уставно , не уставно , правно не правно. ФИЛОЗОФИЈА не ни треба ни треба практика формата не е битна важно да функционира.
А не е битно што е уставно, што не е уставно? Ок, твоето право на приватна сопственост е уставно загарантирано. Замисли утре се носи Закон кој вика: Нема веќе приватна сопственост, се е државна сопственост. Супер е, топ си е, нема врска што е противуставно. Примерот не е ист, али да ти доловам малку со попластичен пример, кој се надевам ќе го разбереш, што значи противуставно.
А кажи ми законите сами по себе, какви акти се? Правни акти. На крај, врти сучи, пак ќе ти треба правник да го склопи тоа во нормативен текст. И тоа не е воопшто лесно. Нормативниот текст на ова што сакат да го донесат е катастрофален. Токму Правен имаше големи замерки и за тоа, техничкиот дел на самиот текст.
Ама не, ти ако не можеш да сфатиш дека самиот концепт на испит каков што сакаат да воведат ја нарушува автономијата на универзитетите, јас не можам понатаму што повеќе да ти објаснувам.
А, што се однесува до Марјановиќ, кој патем кажано е пензиониран професор, иди прочитај, имаше една добра статија баш за него на Фокус ако не се лажам. И досаден си со тоа најнепродуктивен, најнепродуктивен. Видов троа од техничките факултети, посебно ФИНКИ се' продуктивни кадри. А партизацијата ако е најочигледно кај Правен, не значи дека кај нема кај други.
Друга ствар - што е ултиматум? Да го повлечат законот, па ќе има дебата? Да го повлечат законот е барање, или сфати го како сугестија која ја бараше премиерот.
А тоа ќе биде поткрепено со суштински аргументи.
Ај пошто ми се пишува, некако не ми се учи во моментов, па поинтересно ми е ова. На страна автономијата, противуставноста. Самиот концепт. Пет прашања со заокружување. Самиот концепт на заокрожување е лудост, глупост. Некој од електро да го оценуваш со таков вид прашања. Или медицина, па и правниците. Првниците треба да знаат да се изразат, пред се' усно. Второ, ај да ти објаснам еден мој испит: Имаш бар 7-8 прашања на кои треба концизно да одговориш, некои од нив се и малку логички, треба да поврзеш различни делови од материјалот, за должината не е важно, најчесто минимум 3-4 реченици, зависи од самото прашање. Некаде е со повеќе пократки, негде со помалку подолги и така. На техничките факулетти па и на природно-математичките имаш и задачи, решавање формули итн итн. А со испитов имаш, замисли 5 прашања на заокружување, кои покажуваат само пасивно и никаков друг вид на знаење. Толку за ова.
Не знам од каде ти е идејата дека Правен е моторот на ова движење кога има уште 7-8 други пленуми, не се секирај опфатени се и пмф и техничките факултети. Одлучувањето е заедничко.
Не знам исто така зошто спомнуваш лошо судство, тапа новинарство и слично. Знаеш кој е крив за тоа? Партиите, затоа што кога се на власт си играат курташак со сите, не само судство, медиуми.