- Член од
- 27 ноември 2008
- Мислења
- 1.433
- Поени од реакции
- 341
Интерактивни апликации за втор колоквиум теорија да не чува некој прашања што се паднале?
Јас лани теоријата ја полагав на испит, ама прашањата беа релативно лесни, предавањата ги поминав вечерта пред полагање и положив. Знам дека имаше примери и да заокружиш на пр. каква навигација е ова, итн. Лесно е.Интерактивни апликации за втор колоквиум теорија да не чува некој прашања што се паднале?
TreeMap(Comparator comp)//Constructs a new, empty tree map, ordered according to the given comparator.Дечки, некој што слушал Напредно програмирање или има познавање, сакам да прашам:
- кога треба да искористам некоја колекција (листа, мапа, сет, табела whatever) и треба да ги одржувам елементите сортирани (да речеме, треба да бидат сортирани според име, а ако имаат исто име, тогаш според презиме), која колекција би требало да ја искористам? Интуитивно некако TreeMap или TreeSet ми доаѓа (листите природно не се сортирани при додавање нови елементи), но проблемот со нив е што не дозволуваат да имплементираш свој компаратор, па сум во конфузија. Некој идеја/совет?
Благодарам однапред.
П.С. Што во случај кога треба да ги чувам сортирани според позиција (позицијата не постои ко атрибут внатре во класата)...?
https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/util/TreeMap.html
Пиши му меил најдобро, не знам дали имаат одредено термини за консултации за распустов.Ај некој да ми каже Игор Мишковски кога има консултации ? Да му отидам да го посетам
Пишано е Ама ќе да се на одмор ради сесијаваПиши му меил најдобро, не знам дали имаат одредено термини за консултации за распустов.
За Алгоритми и сложеност што кажуваа колегите е дека бил доста потежок од АПС, но и се учеле доста работи. Мене АПС не ми се свиѓаше многу зашто колоквиумите ни беа copy-paste на алгоритам и смени 2-3 реда. Ако те интересираат алгоритми и сакаш да научиш повеќе бирај го, ако сакаш полесни предмети дефинитивно избегни го.Здраво колеги, сакам да ве прашам за совет/мислење/искуство во врска со следниве предмети :
Mобилни апликации, Операциони истражувања, Интелегентни системи, Безбедност на компјутерски системи, Алгоритми и сложеност, Интернет технологии.
БНКС го слушав минатиот летен кај Весна Димитрова, но колку што знам, го слушавме колеги од повеќе смерови, вклучувајќи и колеги кои го слушаат Безбедност и Криптографија од ИИ, поради што предметот содржеше и доста криптографија што според мене е непотребно, со оглед на тоа што има цел предмет посветен на криптографија. Годинава најверојатно ќе го сменат.Здраво колеги, сакам да ве прашам за совет/мислење/искуство во врска со следниве предмети :
...Безбедност на компјутерски системи...
Па баш за овој предмет го читав "дескрипшнот", ми се виде како интересни работи да ќе се учат, ама па овие работи што ми ги наброја, AES CBC, ECB, RSA, сите ги имаме учено по Крипто, не сакам да ми биде предметов како повторување....БНКС го слушав минатиот летен кај Весна Димитрова, но колку што знам, го слушавме колеги од повеќе смерови, вклучувајќи и колеги кои го слушаат Безбедност и Криптографија од ИИ, поради што предметот содржеше и доста криптографија што според мене е непотребно, со оглед на тоа што има цел предмет посветен на криптографија. Годинава најверојатно ќе го сменат.
Не го полагавме на колоквиуми, имаше еден тест (кој беше 70% математика, а на аудиториски немаме ниту една задача решена), 4 лабораториски во стил "имплементирај AES во CBC и ECB режим", "имплементирај RSA" и сл... претежно copy-paste од нет, и проект кој беше факинг 50% од предметот. Првичната замисла на Весна и беше да направиме некои веб апликации, да ги ставиме на сервер и да си ги напаѓаме, но не добивме сервер од Боро и така си останаа апликациите, чисто за презентација.
не се учи ?Архитектура на системите за заштита кај оперативни системи, автентикација, контрола на
пристап:листи на пристап, имплементација на контрола на пристап (Unix, Java), Bell и La
Padula модели. Механизми на оперативни системи за подршка на MAC политиките.
Безбедносни политики Clark-Wilson и Кинески ѕид. Слабости на заштитата кај оперативните системи. Безбедност на интернет протоколи. Web сигурност. Безбедно управување со мрежи. Заштитни механизми кај TCP/IP базираните мрежи и кај DNS.
Злонамерници. Злонамерни софтвери. Заштитни ѕидови (Firewalls). Детекција на вируси, тројански коњи и обиди за неовластено најавување. Spam (преку e-mail подсистем).
Заштита кај smart и други видови на картички. Протоколи за безбедни електронски
трансакции; Безбедност во комуникациските програми. Безбедност во бази податоци.