- Член од
- 16 март 2007
- Мислења
- 317
- Поени од реакции
- 20
Vidi fino e sto postis, ama i pametno e se sto go pravis da go pravis znaejki ja pravata pricina za toa.:wink:
Sk girl: постењето е морален чин, но не знам дали е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН, иако секој би требало да сака да го практикува (без разлика дали има или нема цитати од Библијата)!
Да ги поздравам сите оние што постат! Не знам дали постои нешто подобро за здравјето и за духовноста од постење.
Дали постите само со вода или според новите, модернизирани
постови, со употреба на лимонада или џусови од овошје?!
POstenjeto e oruzje koe Bog ni go dal za borba protiv mracnite sili na zemjata. POstot bez molitva e BEZVREDEN. Nemoj da se zalazuvas deka dokolku postis, a ne se molis, ne si posveten na meditacija nad Bozjoto slovo, deka postot ke ima nekakov efekt. Efektot od takviot post e NULA vo ocite na BOg.
Znaci, mnogu pogresno e na postot da se pristapuva kako na zdrav cin, telesno procistuvanje i nekakva dieta.
Vidi toa sto sum jas ne e voopsto bitno za diskusijava i za Hristovata vistina.Епа, по тоа сте познати вие ПРОТЕСТАНТИТЕ стихови, цитати, а незнам далаи сте слушнале за Свето Предание. Ако Православната Црква дава погрешна слика за Христовито учење тогаш вие како слика давате:pos2:
![]()
A kazi mi kakov HRISTIJANIN si ti sto ke omalovazuvas STIHOVITE. Za mene samo Svetoto Pismo ima VAZENJE i nikakvo drugo predanie ili ne znam sto, samo BOZJIOT ZBOR. Ako si hristijanin bi trebalo i ti istot taka da razmisluvas.I vo Biblija pisuva deka onoj koj ke pridodade ili odzeme od pisanoto ke snosi odgovornost. Zatoa ne dodavajte na onoa sto Bog go rekol zaradi svoi SEBICNI interesi.
Bog e dovolno jasen i za postot i za Pricesta.
Ne si gi zatvaraj ocite so svojata gordost.
Dobro mozhebi ne si spomnala postenje od odreden broj dni, no sigurno i vie ne postite povekje denovi, zashto Bog ne bi vi dopushtil da se vozgordeete ushte povekje. No toj shto posteshe po 39 dena tokmu taka, nemashe potreba od post za da se prichesti, bidejkji se prichestuval na sekoja liturgija shto ja sluzhel. Stanuva zbor za sv. vl. Nikolaj Ohridski i Zhichki,inaku vistina za da se pristapi do svetata chasha pripremachkiot post ne e zadolzhitelen, no zadolzhitelni se postite shto gi propishuva svetata Crkva. Od druga pak, koga se prichestuvame se soedinuvame so GIH, go jademe negovoto telo i ja pieme negovata krv.
Tebe koga ti idi nekoj vazhen gostin, dali ja chistish kukjata, dali spremash najrazlichni jadenja se so cel da pokazhesh kolku gi cenish i uvazhuvash? Pa zarem nema da se spremish samata za da go prechekash Hristos? Zarem nema da go ochistish teloto, hramot na sv. Duh. Kako kje go ischistish teloto ako ne so post? Zarem kje se drznish da go primish Hrista vo neischistena odaja?
Vidi, koj kako postel ne mi e bitno i kolku dena postel. JAS licno postam koga imam duhovna potreba za toa, koga imam blagodarnost kon Bog, ili koga imam neresliv problem za koj mi treba BOZJA intervencija, ili koga sakam da se doblizam do Nego itn. od razni pricini. Kolku dena ke postam odlucuvam soglasno na potrebata, moznosta i verata....
E sega za cistenjeto... Bog veli ne e vazno onoa sto vleguva vo ustata... ti teknuva...tuku toa sto izleguva od nea.....vtoro, Bog nikade vo Svetoto Pismo ne pobaral da se spremime telesno pred da se Pricestime... vo red e da postis pred Pricest ako imas potreba od toa, nekoja duhovna potreba za da Mu se doblizis na Bog, za da ja razberes NEgovata zrtva, za da sfatis deka grevovite ti se prosteni preku Negovata krv itn...megutoa za da se iscistis pa tek TOGAS DA BIDES DOSTOEN DA GO PRIMIS, NE SE SLAGAM, ZASTO NIKOGAS NA ZEMJAVA NE MOZEME DA BIDEME DOVOLNO CISTI PRED NEGOVOTO LICE, OSVEN I SAMO PREKU HRISTOVATA KRV....VPROCEM I ZATOA SE PRICESTUVAME ZA DA SFATIME DEKA SAMI NE MOZEME NISTO I NE SME ZASLUZNI ZA NISTO HRISTOS E POBEDNIK A NIE SAMO JA DELIME POBEDATA SO NEG...SE NADEVAM BEV DOVOLNO JASNA....