Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зошто сеа глеав прилог на Шител за тоа дека Давитковски, Фрчковски, Узунов... немале трудови и не биле во кабинетите, убаво ќе било да сврателе у спат и кај Каракамишева и кај Додовска (ваљда така се презиваше) па да видиме они колку трудови имаат напишано. Не ги бранам Давитковски, Фрчковски, Узунов и таквите како него, ама ако ете да речеме они не чинат дај да ги видиме и другите. Да бидеме за сите мајка, а не демек овие не чинат ама другите не ги спомнуваме.

И уште една работа, курир ја спомнува Силјановска дека не била добра. Ајде да речеме и дека е така како што зборат (а не е), тогаш зошто ја викаат на јавната дебата за уставните амандмани ?
Ако промена на устав е најголема работа во општеството зошто се бараат мислења од такви „неквалитетни“ професори ?
Нека ги викнат квалитетните тогаш...
И друга работа, викаат Давитковски бил лош. Ајде и тоа да речеме дека им е точно (ама не е), зошто тогаш го ставија претседател на комисијата за 24 декември ?
Сите знаеме дека нели тоа беше голем проблем, а уште поголема работа беше разрешувањето на проблемите кои настанаа тој ден. Зошто тогаш се остава на некој „неквалитетен“ професор да разрешува волку битно прашање ?
Смешно, стварно смешно...
Стигнаа и првите најави за тужба.
sitel.com.mk/najglasnite-profesori-bez-nitu-eden-nauchen-trud-so-impakt-faktor-0
Во коментар синот на Малчески.

http://a1on.mk/wordpress/archives/430252

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Кога се очекува да биде изгласан законов? Мислам, јасно е дека ќе гледаат да го изгласаат најбрзо што може, но колку е тоа најбрзо?

Интересен, краток, и конкретен текст... вреди да се прочита..

http://r.ping.mk/tb/5qpg
Нема некои невистини во текстот. Проблем може да биде тоа што, тие, такви какви што се (во некоја поширока смисла, исток-запад, западни вредности и сл.) се напишани од личности,кои иако универзитески професори, и не се баш најповикани да ги напишат.[DOUBLEPOST=1419884281][/DOUBLEPOST]
Стигнаа и првите најави за тужба.
sitel.com.mk/najglasnite-profesori-bez-nitu-eden-nauchen-trud-so-impakt-faktor-0
Во коментар синот на Малчески.

http://a1on.mk/wordpress/archives/430252
Па добро, што е таа фама со импактот? Јасно е дека во некои сфери од науката, претежно за природните науки, постои извесен простор за пројавување (ако има средства), но еден значаен дел поврзан со културата, историјата, етнологијата (веројатно тука се вбројуваат и др. области, како правото, можеби и економијата?) и сл. ниту е атрактивен за редакциите на ваквиот тип списанија, ниту би го објавиле, независно од не/квалитетот. Не ги интересира толку, како што нас не би не интересирало за митските компоненти во поезијата на некој просечен андалузиски поет од почетокот на минатиот век).

Последно уредено:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Остај то во моментов ми текна дека Латас е професор на факултет, незнам дали да прашам кои научни трудови ги има објавено или да земам да си ги избршам постовите од темава.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Остај то во моментов ми текна дека Латас е професор на факултет, незнам дали да прашам кои научни трудови ги има објавено или да земам да си ги избршам постовите од темава.
Ама затоа Бојо Андрески растура.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666

ʞönig

Миле... ми текна!
Член од
29 декември 2014
Мислења
131
Поени од реакции
614
Латас има научни трудови од меѓународен карактер.
Првиот труд носи наслов ''Lepljive prste u socijalistickoj ekonomii'' објавен во далечната 1978 во Скопје, каталошки број 287 при универзитетска библиотека Идризово.
Корица:

Увод:

Магистратурата и докторатот му се за примена на Гебелсовите методи во современиот грујовизам. Не знам кај му се објавени :toe:

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Да им ебам се курирско-сармовска багра, до вчера не знаеа дипломска како изгледа, сега откако ја научија фразата „импакт фактор“ од пастирот, од уста не ја вадат, а ниту он ниту тие гарант појма немаат ни шо значи ни какви се тие списанија каде се објавуваат трудови.

Не ни очекувам од нив да го прокоментираат изнесениот факт колку се одделува во други земји за наука и образование а колку тука.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Само да го демантирам Курир со директен скриншот од Web of Science. А за другите што ме имате цитирано ќе пробам да најдам времe да ви одговорам. :)

Јас нема да го заокружувам со црвено кругче. :D

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Па добро, што е таа фама со импактот? Јасно е дека во некои сфери од науката, претежно за природните науки, постои извесен простор за пројавување (ако има средства), но еден значаен дел поврзан со културата, историјата, етнологијата (веројатно тука се вбројуваат и др. области, како правото, можеби и економијата?) и сл. ниту е атрактивен за редакциите на ваквиот тип списанија, ниту би го објавиле, независно од не/квалитетот. Не ги интересира толку, како што нас не би не интересирало за митските компоненти во поезијата на некој просечен андалузиски поет од почетокот на минатиот век).
Научиле две три фрази минатата недела како „импакт фактор“ и „Web of Science“, па сега се прават мангупи. Преку ноќ важна стана само Web of Science, база кон која МОН никогаш не обезбедил пристап. Мене живо ме интересира како Курир проверува кој е индексиран во WoS кога во Македонија едноставно не постои институција која е претплатена на ова :)

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.379
Поени од реакции
8.980
Мене не ми е јасно како овие од Курир не се гнасат од себеси после сите лаења и гнасни инсинуации. Грам чест и достоинство да се немало...

Kajgana Shop

На врв Bottom