https://www.facebook.com/profesorskiplenum/posts/837346022973157Има ли некаква одлука од Собрание? И да не има директен пренос некаде некој линк да остави?
http://www.sobranie.mk/prenos-od-sednica.nspxИма ли некаква одлука од Собрание? И да не има директен пренос некаде некој линк да остави?
на ова одговорив во предходните постови...во Германија.Тебе те прашав, а не @Благоев, кој само дрдори со цел да ги обесхрабри студентите и на никаков начин не придонесува за објективна дискусија.
Затоа ќе те прашам повторно:
Каде заврши ти факултет ?
Дали ако Македонец завршил факултет во странска држава, еве да речеме во некоја држава членка на ЕУ во која нема задолжително екстерно тестирање, неговата диплома има иста вредност со твојата диплома, или твојата диплома има поголема вредност од неговата само бидејќи ти си положил екстерен тест ?
Значи едно е да знаеш што сакаш, друго е да знаеш како да го изведеш.Во Македонија конкретно ако сакаш нешто да се забошоти и да не се заврши дај го на комисија. Ќе падне тој товар врз грбот на студентите, како што во моментот падна товарот студентите да ја рушат власта. Иако тоа не беше целта на ниеден протест што го одржаа. Не знам дали осетивте како метаморфозира целата ситуација. Или јас сум премногу параноичен?![]()
Друго, дали сакаш да кажеш студентите не знаат што сакаат, само знаат што не сакаат? Прашав и погоре, кои реформи и промени се прифатливи за студентите, а добив само предлог за нови учебници. Па добро, барем тука може слободно да размислувате и да си кажете мислење што подразбирате под реформи/што сакате да имате на факултет.
Не си. Само си ја читал Најчевска...Или јас сум премногу параноичен?![]()
![]()
Ајде сега, барањата воопшто не се за да се полага државен испит. Ајде немој така, треба ли да бидам како Курир да заокружувам со црвени кругчиња кое е централното нешто на целата оваа каша? Мислам ајде сега да не си играме дрш не дај, ти реков ми рече.....
Знам дека студираш на правен. Затоа што со некакви представки/поставки избегнуваш директно прашање. Едноставно, напиши кои реформи се прифатливи лично за тебе. Никој не бара од една личност да напише се до најситен детал. Затоа си има колективна интелигенција.Значи едно е да знаеш што сакаш, друго е да знаеш како да го изведеш.
Ако не знаат студентите да напишат образовна реформа, не значи дека не сакаат да постои или дека не би знаеле да ја оценат откако ќе биде изготвена.
Ја ако сакам да сменам електрична инсталација дома, не се запишувам на ноќна школа за електричари or whatevs, него плаќам луѓе да ми ја завршат работата.
За тоа се работи тука.
Не ќе да е до тоа.Не си. Само си ја читал Најчевска...
https://www.facebook.com/profesorskiplenum/posts/837346022973157
можно е да е завршено досеа
И мене. Сигурно завршиле.
Во ред, значи си завршил факултет во Германија.на ова одговорив во предходните постови...во Германија.
дипломите низ европска Унија се признаени едни со други. Затоа Германија пред едно 10тина години го воведе и Болоњскиот систем иако не комплетно, многу универзитети сеуште го нудат и стариот дипломски систем.
во Германија дефинитивно дипломите од германски факултети имаат поголема тежина одколку на пример од Бугарија или Романија...кога би конкурирал на некое работно место и без работно искуство со некој со работно искуство имам поголеми шанси да влезам. Ако некој рече дека Бугаринот ќе го платат помалку...не е точно, освен во малечки фирми, големите фирми плаќаат по тарифа договорена со синдикатот во таа индустриска гранка.
Јас поминав неколку фази (подолг претстој во Америка на почетокот на кариерата) и после тоа прескокнав неколку нивоа и сум надвор од тарифниот систем на плаќање...бидејќи, јазиците кои ги зборувам и интернационалното искуство ми овозможија да си ја кренам цената при преговарање за работно место и плата.
Сепак, влезот во првата фирма ми беше благодарение на добрите факултетски резултати со репутација на професорот кај кого ја правев дипломската.
Не знам како знаеш дека студирам на Правен, кога студирам на ФИНКИ о.оАјде сега, барањата воопшто не се за да се полага државен испит. Ајде немој така, треба ли да бидам како Курир да заокружувам со црвени кругчиња кое е централното нешто на целата оваа каша? Мислам ајде сега да не си играме дрш не дај, ти реков ми рече.
Него, атмосфера за реформи има последните 20 години. Овие што се на власт не ебат жива сила, ставаат се црно на бело, предлози, конкретни нешта, конкретни решенија. Колку и да се глупави, неиздржани, недоделкани, ги има црно на бело. Предлози. А по ова богами се разликуваат од сите други кои биле претходно на власт. Цела машинерија е тоа.
Се што сакав/сакам да видам е од студентите и професорите исто црно на бело алтернативи. Не колумни писма, довикувања, изјави. Знаеш зошто? Затоа што секое едно нешто од тие е чудо за три дена.
Знам дека студираш на правен. Затоа што со некакви представки/поставки избегнуваш директно прашање. Едноставно, напиши кои реформи се прифатливи лично за тебе. Никој не бара од една личност да напише се до најситен детал. Затоа си има колективна интелигенција.
пс. И предлог законот има консултирано универзитетски професори, студенти, и други експерти, платени за тоа. Верувај. Што е проблемот тогаш? (Немој со такви примери, неадекватни се)
Не ќе да е до тоа.
Со оглед на тоа што сеуште ништо нема по порталите cигурно не се завршени и јасно е зошто не гледамеИ мене. Сигурно завршиле.
Staatsexamen не е исто со тоа што го опишав. Кај ова се работи за државен испит а не за екстерно тестирање. Овој државен испит се прави и кај занимања од среден степен (по наше средно стручно образование)....медицински сестри и учители со виша на пр. значи не само на факултетите.Во ред, значи си завршил факултет во Германија.
Дали екстерниот тест кој си го полагал е овој Staatsexamen, за кој пишува на Википедија ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Staatsexamen
Доколку ова што го пишува во оваа статија на Википедија е точно, тогаш сегашниот екстерен тест во Македонија горе-долу е сличен, ако не и ист со германскиот, бидејќи важи претежно за правниците и за лекарите, извини ме бидејќи не знам дали важи и за фармацевтите и за психотерапевтите, мислам дека не важи, но немој да ме држиш за збор, не сум до толку запознаен, а за прехранбените хемичари сигурен сум дека не важи.
Земајќи ги во предвид овие факти - доколку е точно наведеното на Википедија - ајде објасни зошто треба екстерното тестирање/државниот испит да биде задолжител(но)ен и за економистите, електротехничарите, информатичарите, математичарите, геодезите, филолозите/лекторите и сите останати студенти на сите останати факултети во Македонија, покрај медицинскиот и правниот ?
Ако екстерното тестирање/државниот испит не е задолжител(но)ен за сите студенти на сите факултети во Германија, зошто па тогаш да биде задолжител(но)ен за сите студенти на сите факултети во Македонија ?
Моја грешка за што студираш, веројатно сум те помешал со друг член, за кое се извинувам. Ти лично се оградуваш од тоа, ама не значи дека во масата од илјадници незадоволни ќе се оградат од тоа, затоа што имаат идеја и искуство. Зошто само се посочува со прст?......
Тебе те прашав, а не @Благоев, кој само дрдори со цел да ги обесхрабри студентите и на никаков начин не придонесува за објективна дискусија.
Затоа те прашувам повторно:
Каде заврши ти факултет ?
Дали ако Македонец завршил факултет во странска држава, еве да речеме во некоја држава членка на ЕУ во која нема задолжително екстерно тестирање, неговата диплома има иста вредност со твојата диплома, или твојата диплома има поголема вредност од неговата само бидејќи ти си положил екстерен тест ?
+1
Значи само со постов ми ја докажуваш поентата дека не ме читаш. Со болдираното.Моја грешка за што студираш, веројатно сум те помешал со друг член, за кое се извинувам. Ти лично се оградуваш од тоа, ама не значи дека во масата од илјадници незадоволни ќе се оградат од тоа, затоа што имаат идеја и искуство. Зошто само се посочува со прст?
Не сум јас ниту слеп, ниту пак одбивам да примам аргументи. Јас ги читам сите тука со еднаква внимателност. Знам дека секој си има сопствена логика, правда, и мислење на тоа што се случува. Јас не гурам особено ако е лошо напрај подобро да те видам. Јас гурам покажи дека има конкретна алтернатива која е подобра и прифатлива за ректорат/деканати/професори/доценти/асистенти и студенти. Покажи нешто повеќе од НЕЈЌАМ.
Не се сеќавам доволно, мислам дека конкретно се зборува за овој член од Уставот: “На универзитетот му се гарантира автономија. Условите за основање, вршење и престанок на дејноста на универзитетот, се уредуваат со закон.“?
Тука, ако бидеме реални, има бааааеги простор за различно толкување. И извршната власт си ја искористува таа слобода и простор до максимум.
пс. Не мора да ме цитираш или да ми сипаш во главата. Имам доволно бумбари во неа, и сите претендираат да бидат високообразовани.![]()