Да скратам, пош‘о гле‘ам нејќеш да одговориш: очекуваше од мене да ти одговорам дека и политичарите и свештениците ем лажат ем крадат и тоа ги чини да бидат „исти„, така?...
Да кажеш дека политичар лаже и краде, со тебе ќе се согласам „секундарно„, оти е појќе од очигчлдно дека во жалосна Македонија (а и шире...) нема фаца у политиката, дури и од најнискиот партиски ешалон, која не се офајдила од позицијата која фацата ја стеклана преку својата партиска поставеност на таа позиција.
Но, да кажеш дека свештенството лаже и краде, а притоа сам Бог (им) заповеда да не лажат и крадат, тоа е, најблаго речено, приглуп став, заснован на ништо, односно заснован на својата/твојата омраза кон свештенството.
Политичарите пак, пош‘о се „ред до ред„ све јаааааки атеисти, за нив „не важат„ Божјите Заповеди па они и немаат пречки во своето лажење и крадење, кое е лесно за евидентирање...[DOUBLEPOST=1419963214][/DOUBLEPOST]
Веќе одгвоорив: болтуавниот текст ја има суштината од мојот одговор:
„...Не ме спречува ништо, а еве зашто не одговарам.
Пред неколку години, по стек од околности, бев во хабардовиот центар во Скопје, и глумејќи „ја нисам одавле„, побарав да ми дадат една брошурка со прашања, која ја барав не ради мене, туку ради други луѓе (да не должам „што и како„). Госпоѓицата која ми ја даде брошурката, стана нападно агресивна кон мене, очигледно добро увежбана за таа улога, обидувајќи се да ме „навлече„ на финта која веќе ми беше позната. За среќа, се отарасав брзо од неа.
Брошурката ја земав дома и од љубопиство, ја пролистав да видам „што има во неа„. Има(ше) збирка од прашања, едно 100 и кусур, од поедноставни кон посложени. Ги читам ја‘ така прашањана и што да видам: прашањата се склопени така, што во едно и исто прашање, вметнати се најмалку две и повеќе прашања, кои се меѓусебно противречни, а кои треба да се одговорат со еден и ист одговор, понуден во брошурката, по начелото „да-не„. Се обидов на ги прочитам прашањата и да ги одговорам и оп, пробљем!
На било кое прашање, било кој одговор и да го дадев, одговорот ќе беше погрешен! Финта?...Оф корс: на едно сложено и противречно прашање не можев да дадам прост одоговор со „да„ или „не„, оти било кој даден одговор ќе беше точен во дел од прашањето а погрешен кон остатокот од прашањето.
Има и друга финта: ако некој се нафати да одговори на поставените прашања, а одговорите ги достави до „центарот„, тогаш одреден батка од „центарот„ ќе ги прегледа доставените одговори, ќе „увиди„ дека одговарачот згрешил во сите одговори, ќе рече дека одговарачот има страотен психички проблем, ама нема везе, тие од „центарот„ ја имаат „вистинската„ терапија, која се состои од курсеви од неколку нивои, за кои одговарачот на прашањата ќе мора да плати-нели!
Еве ги двете главни причини ради кои нејќам да одговорам:
- првата, ја имаш во погорниот текст: што и да ти одговорам, ќе биде погрешен одговор и
- втората: ми поставуваш исконструирани прашања за ситуации, кои не се дел од моето секојдневие и живеење....„.