Најекономично греење и ладење

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
E hvalim te boze i na tvojata ednas nesto da i fali....
Inace e povrzano so namaluvanje na gustinata na freonot so namaluvanje na T, pa kompresorot ne moze da digne dovolno pritisok, se pregrejuva, a efektot na greenje se namaluva. Poradi toa dobrite invertori imaat zgolemena kolicina na freon od 400-500 grama (zboruvam za 12-ka) koj go cuvaat vo risiverot za vakvi potrebi.
е сега друже ме стави во мисли
може ли да му биде нешто на компресорот ако продолжам уште да се грејам со неа бидејќи ги задоволува сеуште моите потреби-20с.постигнува со малку зголемена потрошувачка (подолго работи)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.146
Do -5 C nema da ima nikakov problem, samo ce imas se ponizok COP, mozebi okolu 1.5. Ispod ova ce dobivas COP edvaj nad 1, a mozebi i pomal kako sto ce se odalecuvas od -5 C. Inace kompresorot bi trebalo da ima klasicna termicka zastita od pregrervanje, ce iskluci mislam na +130 C, znaci energijata koja ce ja trosi ce ja trosi toj da se zagreva, a ne tebe, istovremeno za mnogu mu go skratuvas vekot na traenje.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Значи да си спремам јас каминот овие денови ако падне под нулата ич да не ја малтретирам климава, но секако дека ќе ја пробам и на минус како грее(ако грее):D и ќе ви пренесам

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Firmeve polaku propadjaat kaj nas ili sme vtori vo evropa? Nekako onaka sledam kako povece klimi da imase lani po tehnomarket, neptun i pogotovo advancemedia, sega se prodava samo zaostanata roba, vo cenovnikot na pakom skoro i nisto da nema od inverteri. Susari za alista lani imase vo tehnomarket samo od electrolux dva modela so toplotni pumpi a sega skoro i da nema kondeziracki. Vo tetovo tehnomarket zatvori a cuv i vo drugi gradovi ce zatvorat.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
-3с надвор кај мене
ја пуштив за проба точно во 8.00 дури сега дигна на 19с. од утринска 14
7мин. и требаше дур почне да дува со малку зголемена бучава на надворешната
35-40мин. одработи и влезе во дефрост уште на прво пуштање, ова не бев го видел до сега, ќе ја оставам сега нека мрзне малку гледам се дигна на -2 надвор Т :D
за тие што не се во тек се работи за најобична НЕО клима купена само за ладење

Член од
25 ноември 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво
Пишав пред неколку недели дека имам проблем со инверторот дека не ми постигнува температура во соба поголема од 18 - 19 степени. Станува збор за beko bynu 120/bynu 121 inverter with kit
•Инвертер клима уред •Капацитет ладење/греење: 3,5kW 12000Btu/ 3,65kW 12400Btu.
Како што напишав и тогаш беа мајсторите кои што го монтираа инверторот и по неколку констатации дека најверојатно е напонот ( а испадна дека не е) ме пратија да се обратам кај официјалниот сервис на Нептун. Дечките од Сервис Македонија пратија човек кој треба да го опрај проблемот инвероторот. По испитувањето со манометар иако @tzlatko советуваше дека не е исправно ( они си ја знаеле работата и дека ако го заебеле уредот ќе ми ставеле нов - нивни одговор затоа и се сложив)
Дечкото констатиташе дека фали фреон и истиот го дополни и рече дека сега се треба да е ок. Е сеа, дека потопло е за волја на вистината потопло е, но само до 20-21-макс 22 степени и тоа по цел ден греење. Го поставувам инверорот на греење на 25 ( а некогаш и повеќе) степени и на циклус од 60 минути имам првите 40 мин солидно ладење, од 40-50 мин има дување на млак млаз топлина, со што се губи топлина во просторијата и последните 50-60 мин влага во процес на дефрост и тогаш фала богу воопшто не грее. Ова е значи нонстоп за цел ден се праат по 10 дефрост процеси .Мене ми е чудно што толку често влага во дефрост, без разлика какво е времето надвор. имало или немало значителна количина на влага. Еве и слика како тоа на секој саат ми се прави надворешната единица. прашањето ми е дали е ова нормално. Бидејќи сега најверојатно не фали фреон и е ок претпоставувам. Дали самиот уред не го бива?? Да ги викам пак од сервис да му баат сеа?? Или бидејќи со закон за потрошувачи имам право додека е уредот во гаранција да им барам да си го демонтираат и да ми ги вратат парите за него и за монтажа, па да си барам друго чаре со друг инвертор(друг бренд) .

Attachments

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.146
Na bilo koj ured ako sobira na primer 850 gr mu stavite plus 150 gr freon toj ce gree 20 % podobro, no koga ce dojde na red da ladi (ako do togas izgura kompresorot) ce ladi za 20 % poslabo. Toa e povrzano so namaluvanje na gustinata na tecniot freon na niski T, pa so dodavanjeto na freon se nadomestuva ovoj hendikep, no so ova dodavanje visokot na tecna faza obicno zavrsuva vo kompresorot. Imam videno kompresori koj bile potopeni vaka, strasno e da se gleda kakvi se toa havarii.
Od druga strana, ako i navistina fali freon nema logika da se dotura a da ne se utvrdi kade propusta sistemot zar ne. Znaci eve jas javno prifacam opklada so bilo koj serviser koj ce uspee samo so manometar da ja dovede kol. na freon TOCNO na potrebnata koja e navedena na nalepnicata. Pravilno se raboti vaka:
★se sobira celiot freon so REKUPERATOR
★se meri na DIGITALNA VAGA kolicinata na freon
★ako fali freon se bara i sanira mestoto na
propustanje
★se polni so azot sistemot i se proveruva na propustanje na p=15 bari
★ako ne propusta se vakumira so DVOSTEPENA VAKUUM PUMPA
★se polni sistemot so freon tocno na kol. od nalepnicata na DIGITALNA VAGA, ne na manometar
Ova se pogore podrazbira cisti izmenuvaci, ispravni i cisti ventilatori....Ako posle ova uredot ne raboti dobro se se baraat pricinite vo elektronikata ili ostanatite i izvrsni elementi...
Popravka so manometar e smesna i vo najmala raka e neozbilna, takvi majstori ne gi primajte doma.
Rekuperatorot e malce poskap ( od 800 do 1000e) bidejci ima kompresor i e poslozena naprava koja i vo kraen slucaj ako ja nema ce go ispusti freonot vo atmosfera, pa nema ni da se znae kolku imalo freon i dali ispusta negde sistemot, no ako se ispostuva ostatokot od procedurata pak se ce bide vo red so sistemot.
Znaci vakuum pumpa i toa dvostepena (so obicna moze i tri dena da smuka za djabe i nisto nema da napravi) MORA da ima kako i digitalna vaga.
Sekakvo drugo rabotenje nemojte da dozvolite vo svojot dom bez razlika dali e uredot pod garancija ili ne, bidejci garancijata ce pomine brzo....

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
не знам какви инвертори се тие БЕКO што не можат 20с. да постигнат@Vanlok ќе каже но мојот денеска НЕО неинвертер 3 пати отиде во дефрост првиот пат уште од старт после тоа на секој 5-6 саати, а грееше одлично прво на 20 па после тоа на секој саат дигав по еден степен дојдов до 25 повеќе не можев да издржам ме фати нервоза од жешко намалив на нормални 20с. како за возрасни луѓе, и еве го уште дува жешко кој не верува ќе снимам клип па уверете се сами
инаку после 10 саат сабајле се качи Т во плус да беше во минус не верувам дека ова ќе го напишав

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Fala na nmarkovski , eve za sega skoro 12 saati ja koristam toshibata i samo pofalni zborovi, samo nekako ja mestam na 22 a zagreva do 24 pa me faka nervoza i sklet;-)

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Kaj mene kogaj go imav problemot so gree change probaja i so freon i bas od prva do posledna tocka sto ja navede @tzlatko ja ispostuvaa, mislam deka so azot rekoja deka i pustaat okolu 100 bar-a (ne sum siguren precizno) i rekoja deka so toj pritisok ce se procisti sistemot i eventualni tecenja taka da ovoj pristap so beko-to e krajno amaterski i obicno takvi majstori ne se komunikativni kao ti ne se sekiraj ne citaj po internet... mene zorba sto i da gi prasav se detalno mi objasnuvaa ne patea od nekoj kompleksi

Nego jas doma si gi skrativ makite, iskluciv samsungot i go vkluciv termoto 4.5kw koe e staro 35 godini so cop 0.98 i sega sum so 25° po maica i se mislam da go pustam samsungot da se razladam :). Ovie denovi sto sledat batalite gi klimite

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Nego jas doma si gi skrativ makite, iskluciv samsungot i go vkluciv termoto 4.5kw koe e staro 35 godini so cop 0.98 i sega sum so 25° po maica i se mislam da go pustam samsungot da se razladam :). Ovie denovi sto sledat batalite gi klimite
мојата денеска издржа машки на -3 еве ушите ми горат од неа сега на +4 надвор
здравје ако залади повеќе повторно ќе има тест заради некој личности тука што мислат дека обичните клими се за до 5с. да се грееш
@goran0505 нели тој самсунгот имаше 50с издув пред некој ден што така наеднаш се откажа од него знам дека не му работи дефростот ама зар до толку блокира со лед, мојата едвај побелува далеку од некој лед да фати барем денеска

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
@goran0505 нели тој самсунгот имаше 50с издув пред некој ден што така наеднаш се откажа од него знам дека не му работи дефростот ама зар до толку блокира со лед, мојата едвај побелува далеку од некој лед да фати барем денеска
mnogu ednostavno, zatoa sto termopeckata ima izduv...

20141229_005323.jpg

... i plus smeniv trofazen utikac i se toa da ne se koristi? :) Sala nastrana od iskustvo samsungot vrti do -7 i toa so maka a najaveni se temperaturi i do -17 vo narednite denovi.
Nego koj si koristi pojaki potrosuvaci pozelno e pred sezona da si gi proveri kablite i kontaktite, taka da jas sekoja godina proveruvam i najmalku sumlivo menuvam, ete godinava vo spalnata na 3.5kw ja najdov nulata spalena vo samoto cumbe, skrativ i prevrzav. Poradi takvi gluposti nastanuvaat pozari

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
не знам какви инвертори се тие БЕКO што не можат 20с. да постигнат@Vanlok ќе каже но мојот денеска НЕО неинвертер 3 пати отиде во дефрост првиот пат уште од старт после тоа на секој 5-6 саати, а грееше одлично прво на 20 па после тоа на секој саат дигав по еден степен дојдов до 25 повеќе не можев да издржам ме фати нервоза од жешко намалив на нормални 20с. како за возрасни луѓе, и еве го уште дува жешко кој не верува ќе снимам клип па уверете се сами
инаку после 10 саат сабајле се качи Т во плус да беше во минус не верувам дека ова ќе го напишав
Не снимај клип, викни не на скара на лице место да утврдиме како работи.

Kajgana Shop

На врв Bottom