Графички карти

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Некој да препорача графичка, не сакам да зимам многу скапа пошто пц-то ми е старо, ако би одел со скапа графичка тогаш би составил нов компјутер.

Еве што имам:
Pentium(R) Dual-Core CPU E5500 @280GHz 2.80 GHz, 2.00 GB of RAM
Графичката што ми цркна беше Nvidia Ge Force 210

Па препорачајте некоја асолна не многу скапа графичка што ќе ми фаќа од новиве игри како CoD, Battlefield, Assassin Creed итн.
Јас би ти рекол да земеш на старо некоја чим не планираш новата карта да ја ставиш во новиот компјутер во иднина, земи нешто како 5750/5770/GTS450 на старо околу 2000 би требало да се, не се исплати повеќе од тоа да даваш бидејќи и онака процесорот е преслаб за било кои нови игри, (овие карти се способни да пуштат нови игри на low-medium сетинзи во зависност од резолуцијата но можно е и воопшто да нема да можеш да ги играш заради процесорот, ќе има премногу lag spikes и паѓања на фрејмови) башка само 2GB рам имаш.

Ај да прашам и јас...
Конф: i5 3570K, 8GB , P8Z77-V
Буџетот е некаде до 10k...се мислев меѓу ASUS R9270X-DC2T-2GD5 и ASUS R7260X-DC2OC-2GD5..може и некоја друга поефтина ако тука некаде се со перфорамнси за чат пат gaming )
Инаку, се двоумам меѓу тие две пошто не ми е за long-term и не играм многу игри, така да доволно е да тера до наредната година па тогаш би правел upgrade..ако не и порано :)
270x е многу побрза од 260x, што ќе играш?

M

Mr.InF3ction

Гостин
@MasteR_#0

Па истите игри што ги спомна и @Samurai Jack
И заборавив да напоменам дека напојувањето е CM 460W Elite..ваљда ќе тера со графичката според тоа што прочитав низ нет....
Се двоумев пошто немам идеа колку е подобар, дали воопшто вреди да дадам уште 2,5к за 270x .

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
@MasteR_#0

Па истите игри што ги спомна и @Samurai Jack
И заборавив да напоменам дека напојувањето е CM 460W Elite..ваљда ќе тера со графичката според тоа што прочитав низ нет....
Се двоумев пошто немам идеа колку е подобар, дали воопшто вреди да дадам уште 2,5к за 270x .
Ќе добиеш бајаги подобри перформанси во тие игри со 270x, според мене вреди. Ако планираш да ја менуваш за неколку месеци тогаш воопшто не зимај сега и собирај пари, за некој месец ќе искочи R9 285 т.е. Tonga, би требало да има слични перформанси со 280x но по пониска цена и со помала потрошувачка, таман ќе ти одговара дека имаш и послабо напојување.
Најверојатно ќе крепи напојувањето со 3570K и било која од овие карти но не би пробувал да оверклокувам.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Сет.

Подобар и потивок кулер.

Поефтина.

1 година повеќе гаранција.

Супериорен дизјан (квалитет - изработка)

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
До вечерва ако е можно да добијам совети. Вака, имам 4200 dual core amd 64, 2gb ddr2 ram i hd4730 512mb gddr5 графичка, плоча GA-MA790X-DS4, напојување 650w spire.
Графичката ми откажа, бев во сервис сега дефинитивно ми треба нова.
Дајте предлози до кај 3000ден или повеќе нека е, да земам или иста во јачина или појака за тие пари.
Не се разбирам многу, затоа ми треба помош од луѓе кои редовно следат што е јако, што е слабо, дали за тие пари ќе добијам нешто јако со directx11 или тешко? Нека биде и појака во однос на процесорот(знаете на што мислам), кога тогаш и процесорот и рамот ќе се сменат, здравје.

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Дали ти е битно дали е нова или стара?

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Нова ми треба со гаранција ако на тоа мислиш. Цело време барам по нашиве фирми на интернет, дали да барам само со gddr5 или? После одам на гугл и споредувам една со друга да видам која е подобра?
Пример како овдека што проверував:
http://www.hwcompare.com/11978/radeon-hd-4730-vs-radeon-hd-7770/
Графичката ја има во мебиус:
HD7770 1GB GDDR5, 128bit, HDMI (3D), DP, DVI, 800/1000MHz (4500MHz),512 stream processing units, 28nm, ATI Eyefinity, AMD HD3D, CrossFireX™ Multi-GPU, revolutionary new GCN (Graphic Core Next) architecture with over 150% improvement, OpenGL 4.2, HDMI with 3D, 80W
цена: 5980ден со 2г. гаранција.

За мојава плоча читам пишува дека подржува Dual PCI-E 2.0 x16, веројатно картици со PCI-E 3.0 не подржува?:(

Последно уредено:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Нова ми треба со гаранција ако на тоа мислиш. Цело време барам по нашиве фирми на интернет, дали да барам само со gddr5 или? После одам на гугл и споредувам една со друга да видам која е подобра?
Пример како овдека што проверував:
http://www.hwcompare.com/11978/radeon-hd-4730-vs-radeon-hd-7770/
Графичката ја има во мебиус:
HD7770 1GB GDDR5, 128bit, HDMI (3D), DP, DVI, 800/1000MHz (4500MHz),512 stream processing units, 28nm, ATI Eyefinity, AMD HD3D, CrossFireX™ Multi-GPU, revolutionary new GCN (Graphic Core Next) architecture with over 150% improvement, OpenGL 4.2, HDMI with 3D, 80W
цена: 5980ден со 2г. гаранција.

За мојава плоча читам пишува дека подржува Dual PCI-E 2.0 x16, веројатно картици со PCI-E 3.0 не подржува?:(
имам HD4770 512 ddr 5 sapphire, користена и ти давам збор дека ке ти работи без проблеми.

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Потврдете ми дека може pcie 3.0 графичка да работи на мојава плоча која подржува 2.0, GA-MA790X-DS4? Дајте некои предлози, не ми требаат стари стварно, преку глава ми е секоја година да менувам графички. Ако е можно да начекам некоја со пример 2 г. гаранција добро би било, бидејќи оваа сафир што ја имав траеше едвај година ипол а една година гаранција. Мислев до вечерва да изберам па да нарачам за да ја имам утре, но нема да брзам, ќе размислам убаво што вреди.
Мислам дека ќе ми се исплати и појака графичка па здравје кога ќе се има некое чаре ќе сменам процесор и рам па ќе се искористи 100% моќноста.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
@icemaher Нема да имаш никаков проблем, бендвитот на PCI-E 2.0 x16 е повеќе од доволен за 90% од карите на пазарот моментално, разлика има само некој процент кај хај енд картите. Солиден избор е 7770.
Инаку брзо откажа картава, памтам лани ја зема или крај на 2012 така нешто беше?

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Фебруар 2013. Или струјата ме зезнала нешто или толку саглам била. Имав упс со 2 акумулатори внатре, едниот цркна, друг додадов однадвор, потоа и другиот внатре цркна и почнав да го користам без упс, веројатно затоа цркнуваат од некои удари. Фала.

Член од
7 април 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Konfiguracija.png Вака сега, сакам да си составам сам PC, па сакав да прашам дали оваа конфигурација е добра, значи збориме за таа цена 30.000 плус треба да зеам уште хард диск.. е сега друго прашање, дали да зеам некоја друга рам меморија, можеби помалце кеш за нејзе да дадам и да додадам за напојувањето па да зеам појако напојување? Работата е што не сакам да се маткам многу по продавници, сакам од една да земам се.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.544
Поени од реакции
29.116
Прегледај го приврзокот 109349 Вака сега, сакам да си составам сам PC, па сакав да прашам дали оваа конфигурација е добра, значи збориме за таа цена 30.000 плус треба да зеам уште хард диск.. е сега друго прашање, дали да зеам некоја друга рам меморија, можеби помалце кеш за нејзе да дадам и да додадам за напојувањето па да зеам појако напојување? Работата е што не сакам да се маткам многу по продавници, сакам од една да земам се.
За која намена ти е компјутерот?
Башка немаш потреба од толкаво напојување, можеш да земеш помало и поквалитетно.

Kajgana Shop

На врв Bottom