Македонија ќе добие нов државен грб

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.508
Поени од реакции
9.325
Не плукам, само сметам дека и претходниот беше добар ако не и подобар и немаше потреба за нови непријатности со соседите. Глупо е да се глуми хардасс со грб со сменати бои или со статуа воин на коњ. Ако се толку јаки нека направеа статуа Александар Македонски и грбот да си беше од вистинското ВРМО.
нема никаква глума или покажуванње сила, не дека имам нешто против стариот грб ама кога решиле да го менуваат, нормално дека тоа треба да биде лавот а не да се измислуваат глупости како со знамето, немам ништо прротив знамето, го почитувам како државно, али начинот и причината на кој што беше донесен во најмала мера беше навредувачки и понижувачки.
А за соседите не се мисли, со нив секако имаме непријатности, единствен начин да немаме непријатности е да не постоиме, друго решение нема за нив.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
нема никаква глума или покажуванње сила, не дека имам нешто против стариот грб ама кога решиле да го менуваат, нормално дека тоа треба да биде лавот а не да се измислуваат глупости како со знамето, немам ништо прротив знамето, го почитувам како државно, али начинот и причината на кој што беше донесен во најмала мера беше навредувачки и понижувачки.
А за соседите не се мисли, со нив секако имаме непријатности, единствен начин да немаме непријатности е да не постоиме, друго решение нема за нив.
Под ова знаме падна крв во 2001. Ова знаме е натопено со крв на современите Македонци. Секој што го нарекува вентилатор плука врз жртвите од 2001. Лицемерие!

In the "World Almanac 2002" - The Macedonian Flag in Second Place

(Dnevnik, 29.12.2001) - The Macedonian flag is in second place in the selection of the editors of "World Almanac" for 2002. The ten of the best flags of nations according to the editors of the almanac are: first place the flag of Bhutan, then Macedonia, the third place is the flag of Kiribati, followed by Sri Lanka, Brazil, Canada, Japan, Switzerland, the Seyshell Islands and the flag of France in tenth place.

Инаку исто вакво сонце е пронајдено и во кратово

The solar eight-ray symbol engraved in stone, discovered three years ago in the place Orlof Kamen near the village of Trnovec, Kratovo, by members of a mixed Macedonian - Italian crew, after it was properly returned to us in the Italian embassy in Skopje, will be placed in the Museum of Kratovo.

целата вест на следниот линк

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.508
Поени од реакции
9.325
Под ова знаме падна крв во 2001. Ова знаме е натопено со крв на современите Македонци. Секој што го нарекува вентилатор плука врз жртвите од 2001. Лицемерие!

In the "World Almanac 2002" - The Macedonian Flag in Second Place

(Dnevnik, 29.12.2001) - The Macedonian flag is in second place in the selection of the editors of "World Almanac" for 2002. The ten of the best flags of nations according to the editors of the almanac are: first place the flag of Bhutan, then Macedonia, the third place is the flag of Kiribati, followed by Sri Lanka, Brazil, Canada, Japan, Switzerland, the Seyshell Islands and the flag of France in tenth place.

Инаку исто вакво сонце е пронајдено и во кратово

The solar eight-ray symbol engraved in stone, discovered three years ago in the place Orlof Kamen near the village of Trnovec, Kratovo, by members of a mixed Macedonian - Italian crew, after it was properly returned to us in the Italian embassy in Skopje, will be placed in the Museum of Kratovo.

целата вест на следниот линк
никој не плука по знамето, читај што сум напишал не само истрчувај ...такво сонце може да биде најдено секаде, може и некој други глупости да се најдат исцртани по некој карпи, тоа никогаш не било знаме, .. освен сега.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
никој не плука по знамето, читај што сум напишал не само истрчувај ...такво сонце може да биде најдено секаде, може и некој други глупости да се најдат исцртани по некој карпи, тоа никогаш не било знаме, .. освен сега.
The Macedonian Sun is undoubtedly the oldest symbol in the world that still survives as cultural symbol of the Macedonians. This 8-rayed and 16-rayed Macedonian Sun had been cherished by the Macedonians for over 3,000 years.

http://www.historyofmacedonia.org/Macedoniansymbols/MacedonianSun.html

The first picture shows a fresco entitled The Crucifixion and was painted in 1350. The fresco is located above the altar at the Visoki Decani Monestary in Kosovo

На горната слика јасно се гледа дека Господ Исус Христос е преставен како доаѓа на звезда со 8 - крако сонце што само покажува и докажува дека овој симбол е свет. Ете го осговорот зашто им пречи на некои луѓе затоа што тие се нечисти и не го сакаат светото.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Збунуваат сегашните децидни отфрлања на се што не е грб и тоа најповеќе од хералдичарите кои во 90тите предложиле сосема друг грб за Македонија.
Дали новиот предлог кој силно го застапуваат некои кругови е исправен предлог? Дали е погрешен предлогот на Грчев од 90тите за жолт лав на црвена позадина (кој според весникот, "наликува" на новиот предлог на владата :confused:). Или е погрешен тогашниот предлог од хералдичарите да се земе 16крако сонце со стилизирана буква М и брановидни линии?
http://republika.mk/?p=358693
Дали доколку собранието го прифатело едниот или другиот, Македонија сега ќе користела погрешен грб?

Последно уредено:
Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Сега на ред е името (Северна Фиромистанска Република Буќефал), ново знаме ( лавот од вомаро го јава античкото магаре буќефал) и спремни сте за во ЕУ. :popce:

M

mar30

Гостин
Dve raboti ne sa jasnicki
-prvoto e dali e tova cirkuski ili uvezan lav
-vtoroto e dali e tova lavo kastriran ili bez muda ste se go uvezele?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
До скоро мислев дека лавот нема никогаш да стане официјаен грб поради невозможноста да помине преку Бадинтер. Не знаев дека ќе наиде на толку отпор кај Македонците и искрено малку сум зачуден. Идејата за лавот не е од вчера, стара е 20 години и од предходно познати причини не можеше да се реализира (ако воопшто се реализира и сега). Од тука не знам зошто дел од вас се изненадени, кога оваа тема е дискутирана и во собрание и во медиуми.

Она што можам да забележам е дека скоро сите што на форумов се настроени против власта се против предлогот, а сите што се про-власт го бранат предлогот. Тоа е по малку тажно, затоа што млади луѓе како вас треба да се поотворени за самостојно размислување, да имаат сила да кажат НЕ кога нешто не е во ред но и да не отфрлаат секаков предлог по дифолт само затоа што доаѓа од таборот кој моментално ни оди на нерви.

Јас мрчам (во последно време многу) што против владата што против редакцијава (не знам кој ме нервира повеќе во последно време тука се некаде) но за ова (ако се реализира) давам бел бумбар, и еве некои од причините:

Најважната е што ова е ретка и неочекувана можност да имаме грб кој (да не се лажеме) е еднонационален, што е мал зрак на светлина во оваа рамковна Македонија. Без разлика што тој лав значи и дали има било каква поврзаност со нас (а кој лав има било каква врска со сите оние држави што го имаат на грб?) сепак е симбол кој единствено Македонците во оваа држава го чувствуваат за близок. Ако се пропушти оваа можност гарантирано во блиска иднина ќе имаме нов рамковен симбол од кој сите колективно ќе се срамиме а соседите ќе не исмејуваат.

Исто така, се работи за историска отстапка на Албанскиот фактор, без разлика дали нешто ќе добијат за возврат или пак се обидуваат да останат на власт по секоја цена. До сега не памтам да попуштиле милиметар од која год идеја ја имале, како онаа за орел на грбот и слично... Ова е прв пат да не прават проблем.

Стариот грб нема да опстои, порано или подоцна ќе биде заменет. Тоа не е ништо трагично, сите поранешни држави од СФРЈ го изменија веќе одамна. Нејасно е зошто ние треба да се потресуваме околу тоа. Еве јас сум од оние кои имаат генерално позитивно мислење за старата држава и кои дебатираат дека подобро се живееше во таа држава, но не гледам зошто ние Македонците треба да сме последните чувари на симболите од таа држава.

Дали е лавот жолт или црвен или шарен мене ми е помалку важно се додека нема други животињи покрај него.

На кратко, мислам дека треба да бидеме практични во однос на ова.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
До скоро мислев дека лавот нема никогаш да стане официјаен грб поради невозможноста да помине преку Бадинтер. Не знаев дека ќе наиде на толку отпор кај Македонците и искрено малку сум зачуден. Идејата за лавот не е од вчера, стара е 20 години и од предходно познати причини не можеше да се реализира (ако воопшто се реализира и сега). Од тука не знам зошто дел од вас се изненадени, кога оваа тема е дискутирана и во собрание и во медиуми.

Она што можам да забележам е дека скоро сите што на форумов се настроени против власта се против предлогот, а сите што се про-власт го бранат предлогот. Тоа е по малку тажно, затоа што млади луѓе како вас треба да се поотворени за самостојно размислување, да имаат сила да кажат НЕ кога нешто не е во ред но и да не отфрлаат секаков предлог по дифолт само затоа што доаѓа од таборот кој моментално ни оди на нерви.

Јас мрчам (во последно време многу) што против владата што против редакцијава (не знам кој ме нервира повеќе во последно време тука се некаде) но за ова (ако се реализира) давам бел бумбар, и еве некои од причините:

Најважната е што ова е ретка и неочекувана можност да имаме грб кој (да не се лажеме) е еднонационален, што е мал зрак на светлина во оваа рамковна Македонија. Без разлика што тој лав значи и дали има било каква поврзаност со нас (а кој лав има било каква врска со сите оние држави што го имаат на грб?) сепак е симбол кој единствено Македонците во оваа држава го чувствуваат за близок. Ако се пропушти оваа можност гарантирано во блиска иднина ќе имаме нов рамковен симбол од кој сите колективно ќе се срамиме а соседите ќе не исмејуваат.

Исто така, се работи за историска отстапка на Албанскиот фактор, без разлика дали нешто ќе добијат за возврат или пак се обидуваат да останат на власт по секоја цена. До сега не памтам да попуштиле милиметар од која год идеја ја имале, како онаа за орел на грбот и слично... Ова е прв пат да не прават проблем.

Стариот грб нема да опстои, порано или подоцна ќе биде заменет. Тоа не е ништо трагично, сите поранешни држави од СФРЈ го изменија веќе одамна. Нејасно е зошто ние треба да се потресуваме околу тоа. Еве јас сум од оние кои имаат генерално позитивно мислење за старата држава и кои дебатираат дека подобро се живееше во таа држава, но не гледам зошто ние Македонците треба да сме последните чувари на симболите од таа држава.

Дали е лавот жолт или црвен или шарен мене ми е помалку важно се додека нема други животињи покрај него.

Kако не разбираш дека тоа е партиски грб. Полиција, војска, пасоши итн. сите ќе носат партиски грб. Тоа не е убаво. Као да земе сега сдсм да стави бела ружа за грб. Не иде така. Ама тоа на луѓе како тебе не им е јасно.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Kако не разбираш дека тоа е партиски грб. Полиција, војска, пасоши итн. сите ќе носат партиски грб. Тоа не е убаво. Као да земе сега сдсм да стави бела ружа за грб. Не иде така. Ама тоа на луѓе како тебе не им е јасно.
Какви се тие луѓе како мене?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Какви се тие луѓе како мене?
Тие се луѓе кои се изманипулирани да не им биде важно дали е црвен или е жолт лавот. Јас ќе го прифатам лавот кога вмро ќе се откаже од својот партиски симбол.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Јас сакам да биде шарен. Сметам дека никој не ме манипулирал бидејќи никој освен мене не сака да е шарен.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Кога ружата била историски симбол на Македонија? Не те разбирам нешто сакаш да докажеш ама не ти иде баш:) Прво рече бојата ти пречела сега ти пречи и лавот како симбол. Одлучи се.
Што се однесува до нашето сегашно знаме - нормално е што после толку години се прифати како симбол и така треба. Сепак тоа е стилизирано сонце, уште еден симбол како лавот кој го има низ целата македонска историја. Отпорот кон тоа знаме беше затоа што прво имавме едно знаме па го сменивме за ова сегашново под притисок. Значи во тие моменти тоа беше симбол на нешто наметнато од странство (Грција), нешто како наша капитулација и срам. Сепак од оваа временска дистанца можеме да видиме дека на Грците не им беше целта да се смени знамето туку нон сотп да не дупчат како држава да не тераат да менуваме симболи да се изгуби достоинството и тн. Делумно успеаа. Еве и денес има луѓе (и на форумов еве прегледај ја темава) кои пишуваат фиромистански лав и тн. Јас лично сум бил против ова наше знаме порано но никогаш во животот не сум го нарекол вентилатор а мојата држава (дури и кога се согласи некој без да праша) не сум ја нарекол фиром ни на шала ни озбилно.
Енивеј лавот бил е и ќе биде симбол на Македонија и тука нема дилеми. Боите? Тоа е најмал проблем ако воопшто е проблем. нашата перцепција за жолт лав е благодарение на владејачката партија која го зема за симбол. Еве сега видовме дека има доста извори во кои тој лаџ е жолт или без боја. Еве тоа наречи го уште еднаш како отстапка од владејачката партија бидејќи лавот ќе има друга боја. Јас така го гледам тоа за другите не знам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303

Тоа е у ствари битно за проблематика. Според хералдичарите и историчарите, за хералдиката и понатаму за државата, битна била и шепата накаде е свртена, дали е издигнат на две или на три нозе и така натаму.

Затоа чекам да ми одговори некој од хералдичарите зошто се разликите од предлогот во 90тите од Грчев и предлогот од самите хералдичари (сонцето и бквата м). Дали сега Македонија ќе користеше погрешен грб или грб по нивна волја. Јоновски по се изгледа е единствен хералдичар овде ама ни од него досега не добив одговор. Врз која основа имаат дадено предлог тогаш за сонце со буква м во средината, а врз која основа за лав сега. Очигледно е дека добра волја за дебата од надлежните, од хералдичарите и историчарите нема (освен на една тв каде беа повикани неколкумина по нарачка да климат со глава).
Затоа што е тоа исто што и знамето и химната и името. Нека го тргнат грбот со венецот ако им пречи ама нека не дрндаат дека се работи за советски знак затоа што таа небулоза како и за петокраката претходно ја расчистивме.
Вака, без образложение зошто се менува боја, предлог и слично, се менува и во однос на старите предлози дадени од истите стручњаци, е играње спрдачина од некои високи кругови со државните македонски обележја.

Ајде ондак да го смениме и името, нели сме навистина поранешна? Сетики ќе се најде "оправдание" кое долго ќе се плаќа од буџетот низ медиумите, па полека ќе се наведнеме и за тој државен белег.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom