Зошто го спомнувам ова?
Затоа што за мене е несфатливо да марширам со Албанци рамо до рамо. Неможам да го употребам другиот збор за Албанци затоа што е против правилата. Секоја чест за Албанците има супер луѓе кај нив, но тука ги нема таквите тука се оние дивјаците од Косово и од околината дојдени само за проблеми. Марширате со луѓе што секако ќе имаат поголема плата од вас, а вие сте со диплома и во сопствена држава.
- На вас економисти не ви е мака со дипломите да работите у веро на каса, додека они без дипломи работат во министерства?
- На вас правници не ви е мака со дипломите да работите за ич пари, најчесто и вработени во нешто трето, а не по струка т.е. да ви ги зимаат местата ?
- На сите останати зар не ви е мака да рмбате за мизерни плати, а поминувате низ пекол или веќе сте го поминале дур завршите факултет, додека они работат во држава администрација и се со полни џебови?
Не ви е мака кога ќе отидете во МТВ по документи и пола од нив уште не знаат граматика и мешаат јазици албанско-македонско-англиско бидејќи уште не го знаат јазикот на државата која ги бутнала во државна администрација и од тоа јадат леб?
Сега некој ќе рече сите сме студенти, не е битна верата. Точно сите сме студенти, ама дали сите учиме исто ? Дали сите ги потиме столиците до 6 сабајле ? Дали сите се откажуваат од многу работи и остануваат дома за да учат? Дали сите се еднакви во системот ?
Несфатливо е за мене на протести да се апелира да не се носат национални симболи и истите како на минатиот да се тргаат. Секој со ВМРОвски симбол треба да се тргне од масата, како и СДСМ или било која партија, но национален симбол ? Тотално погрешно.
Едните додека мака мачат со студирањето, додека живеат во мизерни услови во студентски домови, додека немаат греење, ладење, топла вода, чисти соби и кревети, додека немаат услови за живеење и гледаат што побрзо да го завршат факултетот со учење 24/7 другите си ги купуваат дипломите или едноставно вадат ДУИ/ДПА книшка и работат во министерство. Епа срце ми се кине, а вие осудете ме како сакате. Тоа не е нормално и никој нема да ме убеди во спротивното.
Прегледај го приврзокот 109081 Прегледај го приврзокот 109082 Прегледај го приврзокот 109083
За мене ова е несфатливо и неприфатливо. Неможам да се помирам со тоа дека јас треба да скапам од учење на факултет, а некој според рамковен да си добие државна функција. И немој да се обидувате да ми докажете дека не е така. Отидете во МТВ за документи и проверете дали има еден Македонец што е вработен. Отидете во МВР да видите сооднос Македонци - Албанци. Отидете во здравство видете сооднос Македонци - Албанци.
И на крај отидете со една дијагноза кај Македонски доктор и кај Албански па да се уверите во нивната стручност. Или во било кој орган на државава проверете ја стручноста нивна.