Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Ако сакаш во Македонија да имаш реална слика за настаните.

Ќе ја змеш бројката од 3 илјади на КУРИР и компанија и ќе ја собереш со бројката од 18 илјади на Инфо Плус кога овој збир ќе се подели со два се добива реалната слика од околу 10 илјади луѓе.

Јас така правам со сите вести и скоро секогаш функционира.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Овој Brutus е хипнотизиран од штабот на ВЕМЕРО-ДРПМНЕ, тој е веќе роботизиран од машинеријата, џабе што му објаснувате цело време, едноставно игнорирајте го..

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.075
Поени од реакции
74.791
Зошто го спомнувам ова?
Затоа што за мене е несфатливо да марширам со Албанци рамо до рамо. Неможам да го употребам другиот збор за Албанци затоа што е против правилата. Секоја чест за Албанците има супер луѓе кај нив, но тука ги нема таквите тука се оние дивјаците од Косово и од околината дојдени само за проблеми. Марширате со луѓе што секако ќе имаат поголема плата од вас, а вие сте со диплома и во сопствена држава.
- На вас економисти не ви е мака со дипломите да работите у веро на каса, додека они без дипломи работат во министерства?
- На вас правници не ви е мака со дипломите да работите за ич пари, најчесто и вработени во нешто трето, а не по струка т.е. да ви ги зимаат местата ?
- На сите останати зар не ви е мака да рмбате за мизерни плати, а поминувате низ пекол или веќе сте го поминале дур завршите факултет, додека они работат во држава администрација и се со полни џебови?
Не ви е мака кога ќе отидете во МТВ по документи и пола од нив уште не знаат граматика и мешаат јазици албанско-македонско-англиско бидејќи уште не го знаат јазикот на државата која ги бутнала во државна администрација и од тоа јадат леб?

Сега некој ќе рече сите сме студенти, не е битна верата. Точно сите сме студенти, ама дали сите учиме исто ? Дали сите ги потиме столиците до 6 сабајле ? Дали сите се откажуваат од многу работи и остануваат дома за да учат? Дали сите се еднакви во системот ?
Несфатливо е за мене на протести да се апелира да не се носат национални симболи и истите како на минатиот да се тргаат. Секој со ВМРОвски симбол треба да се тргне од масата, како и СДСМ или било која партија, но национален симбол ? Тотално погрешно.

Едните додека мака мачат со студирањето, додека живеат во мизерни услови во студентски домови, додека немаат греење, ладење, топла вода, чисти соби и кревети, додека немаат услови за живеење и гледаат што побрзо да го завршат факултетот со учење 24/7 другите си ги купуваат дипломите или едноставно вадат ДУИ/ДПА книшка и работат во министерство. Епа срце ми се кине, а вие осудете ме како сакате. Тоа не е нормално и никој нема да ме убеди во спротивното.
Прегледај го приврзокот 109081 Прегледај го приврзокот 109082 Прегледај го приврзокот 109083

За мене ова е несфатливо и неприфатливо. Неможам да се помирам со тоа дека јас треба да скапам од учење на факултет, а некој според рамковен да си добие државна функција. И немој да се обидувате да ми докажете дека не е така. Отидете во МТВ за документи и проверете дали има еден Македонец што е вработен. Отидете во МВР да видите сооднос Македонци - Албанци. Отидете во здравство видете сооднос Македонци - Албанци.
И на крај отидете со една дијагноза кај Македонски доктор и кај Албански па да се уверите во нивната стручност. Или во било кој орган на државава проверете ја стручноста нивна.
Македонија е двојазична држава во поголемиот дел од територијата, дали ни се допаѓа или не, кретените кои си играат со студентите и со целиот народ, така си изгласаа.
На протест некој ако сака може и на Кинески да напише парола. Целта на протестот е будење на студентите и конечно барање на своите права, во случајов контра законот кој планира владата да го воведе, закон од кој освен финансиска заработка по нивните џебови, нема никакво влијание врз подобрување на образованието.
На овие протести сигурно нема да излезат истине албанци кои си ги набројал, ниту пак Македонците кои се од истата сорта.
Нашите приватни факултети се на иста тежина со албанските државни, сакал да признаеш или не.
Покрај нивните вработувања на неспособни кадри, истото го има и кај нас, со тоа што они се бунат и ги обвинуваат Македонците дека не можат да најдат работа, а не нивните неспособни сонародници кои со врски им ги земале местата, додека ние знаеме кои се виновни, ама си ќутиме за да не ги избркаат "мама и тато од работа ако прави многу галама" или не се замараме бидејќи 90% од студентите имаат аспирации да ја напуштат државата по студирањето.

Ова е ротест на студенти, се додека не добиваат национален карактер со истакнување на државни знамиња, партиски карактер со истакнување на партиски знамиња, протестите се студентски.
Мене лично не ми сметаат паролите на албански, иако ми се сере од фаци кои намерно прават пароли со сите јазици кои се говорат во Македонија, иако на протестите има многу мал број албанци, Турци, Роми итн.

И самиот знаеш дека албанците не се виновни за ништо, туку виновни се оние кои тоа им го дозволиле. Кога гледаат дека се им е дозволено, никогаш нема да престанат да бараат и бараат и бараат, се дури не завладеат во државава.
И тогаш ништо нема да се смени, затоа што сме ист тип на народ, преваранти политичари и на едната и на другата страна, за жал они тоа ќе го сфатат откако ќе ги нема Македонците, па ќе нема кого да обвинуваат за нивните неуспеси.
Протестираат масовно на секој анти-Македонски протест, а за сите други работи се пасивни како и Македонците. .

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Е па тоа е проблемот :) не те обвинувам тебе, нивна грешка е што не го претставија подобро иако рака на срце ова не е некаква реформа што толку ќе засегне некого (иако секогаш после некои вакви најави од 1990 до сега имало незадоволство што е и нормално, нешто ново се случува дополнително испрашување и кој го сака тоа?). Деновиве очекувам да излезат со подобри објаснувања а особено кога ќе има дебата. Знам сега дека ќе речеш каква дебата местено све, сепак у овој случај би требало да е малку подобро пошто ќе бидат присутни еден куп универзитетски професори. Очекувам издржана дебата. За овие реформи не мислам дека се воопшто реформи ова е повеќе као маркетиншки трик као демек пробуваме да направиме нешто. Искрено не се надевам дека ќе сменат нешто пошто како што рече ти образованието е осакатено длабоко од 90 навака. Единствено што мое мислење е дека му нема спас на образованието :) кој е паметен ќе си научи сам, ако чека реформи и не знам што ништо нема да дочека. Толку се испревртени работите што не помагаат правни измени туку измени во менталниот склоп на луѓето :) Да не ги глеаме црно - бело работите тоа е најбитно....
Значи горе доле се согласуваме за се. Зошто тогаш не излезе на протест:D
И дај боже да има квалитетна дебата, дај боже да се усвојат издржани предлози. Ама да не се лажеме, да не беа протестите дебатата ќе беше како онаа за абортусот.
На образованието му има спас, само треба да падне во нечии способни раце. Па у целава партија нема ваљда само специјалисти за маркетинг и спинови.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Ти си брате печен за екстерно + државно, знаењето ти е минимално. Се надевам дека си на шумарски.
Ја уствари и не сум студент, ме пратија од Сорос да ти контрирам ;)

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.021
Поени од реакции
12.692
Јас стварно ќе замолам модератор да го банира @Brutus од темава пошо цело време провоцира и ја тера дискусијава во политички правец. И јас неколку пати му реплицирав, може не требаше, ама стварно последните 30 страни се само буцкања од негова страна. Да не испадне после дискутираме за политика и да ни ја затворат темава.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.546
Поени од реакции
29.128
Македонија е двојазична држава во поголемиот дел од територијата, дали ни се допаѓа или не, кретените кои си играат со студентите и со целиот народ, така си изгласаа.
На протест некој ако сака може и на Кинески да напише парола. Целта на протестот е будење на студентите и конечно барање на своите права, во случајов контра законот кој планира владата да го воведе, закон од кој освен финансиска заработка по нивните џебови, нема никакво влијание врз подобрување на образованието.
На овие протести сигурно нема да излезат истине албанци кои си ги набројал, ниту пак Македонците кои се од истата сорта.
Нашите приватни факултети се на иста тежина со албанските државни, сакал да признаеш или не.
Покрај нивните вработувања на неспособни кадри, истото го има и кај нас, со тоа што они се бунат и ги обвинуваат Македонците дека не можат да најдат работа, а не нивните неспособни сонародници кои со врски им ги земале местата, додека ние знаеме кои се виновни, ама си ќутиме за да не ги избркаат "мама и тато од работа ако прави многу галама" или не се замараме бидејќи 90% од студентите имаат аспирации да ја напуштат државата по студирањето.

Ова е ротест на студенти, се додека не добиваат национален карактер со истакнување на државни знамиња, партиски карактер со истакнување на партиски знамиња, протестите се студентски.
Мене лично не ми сметаат паролите на албански, иако ми се сере од фаци кои намерно прават пароли со сите јазици кои се говорат во Македонија, иако на протестите има многу мал број албанци, Турци, Роми итн.

И самиот знаеш дека албанците не се виновни за ништо, туку виновни се оние кои тоа им го дозволиле. Кога гледаат дека се им е дозволено, никогаш нема да престанат да бараат и бараат и бараат, се дури не завладеат во државава.
И тогаш ништо нема да се смени, затоа што сме ист тип на народ, преваранти политичари и на едната и на другата страна, за жал они тоа ќе го сфатат откако ќе ги нема Македонците, па ќе нема кого да обвинуваат за нивните неуспеси.
Протестираат масовно на секој анти-Македонски протест, а за сите други работи се пасивни како и Македонците. .
Точно, во право си од прв до последен збор. Никаде не ги ни осудив Албанците дека се криви. Не ни можат да бидат кога тоа сами не го направиле туку некој им го дозволил, а истите тие ги спомнав во неколку наврати ВМРО и СДСМ во позадина со ДУИ/ДПА.
Реални да бидеме колкав број на албанци се невработени?
Па и самиот знаеш дека Омер Буњаку работи во министерство за финансии иако сега го затворија, а колкави познавања има он од економија и од Македонски? Криминалец прва класа. Не, не и не за движење со нив.
Можеби погрешив што не ги вметнав и кај нас педерите со ВМРО книшки, а се необразовани, можеби тоа доведе да мислиш/мислите дека имам само против Албанците. Да имам против нив, ама најголем противник сум на партиски вработувања кои са жал кај нив се во најголем број.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Значи горе доле се согласуваме за се. Зошто тогаш не излезе на протест:D
И дај боже да има квалитетна дебата, дај боже да се усвојат издржани предлози. Ама да не се лажеме, да не беа протестите дебатата ќе беше како онаа за абортусот.
На образованието му има спас, само треба да падне во нечии способни раце. Па у целава партија нема ваљда само специјалисти за маркетинг и спинови.
Затоа што мислам дека не беше за протест на улица :) Да, протестот првиот имаше веројатно влијание малку да се направат работите потранспарентни. За абортусот не коментирам (и тоа беше напумпано :)) туку ај....мислам реално што се деси од тогаш? Повторно тоа беше обид да се влијае маркетиншки пред се пошто стварно абортусот стана заебанција. А дали му има спас на образованието ќе видиме, тука сме нигде не идеме, ја барем за тебе не знам.:) и се разбира повторно да ја обвинам опозицијата - партијава на власт најмногу почна да лета во облаци откако се раскурца втората најголема партија, еве можда ос пленумов ќе искочи материјал за трета опција у иднина? Тешко веројатно но возможно.

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Разговарав сабаљето со еден другар кој впрочем таткому е полицаец во МВР,му вршеле притисок на таткому ако виделе некој од нивната фамилија на протести ќе му ги крателе бодовите од самата плата....јасно е дека повеќето што работат во администрацијата се со решение и тешко ќе се постигни такво нешто,но вака да ги заплашуваат луѓето е најдолно нешто што можат да измислат....колку гнасни,прости и мизерни се луѓето што ни ја водат државата што се служат со вакви подли работи е приказна за себе...

Искрено не верувам дека нешто ќе се промени после овие масовни протести иако ги подржувам максимално,само се надевам дека за овие протести ќе се слушни и надвор од нашите граници па одговорните да почуствуваат било каков притисок од Европа..бидејќи во современите земји студентите се иднината и скелетот на државата,а кај нас уште од лајно подолу не не направија

Член од
1 декември 2014
Мислења
52
Поени од реакции
68
Друже, таа иста национално свесна младина влезе во партии, партии кои дозволија да Македонија загуби војна на зелена маса, да Македонија изгуби контрола врз 50% од територијата, да Македонија го слави денот на Албанското знаме, да Македонија гледа како Македонци се прободувани со ножеви секој ден и никој не одговара за тоа, да Македонците станат угнетувани од сопствените политичари и третирани како граѓани од најнизок ред, да Македонците гледаат како власта дава милиони евра за градење фасади додека луѓето земаат плати (ако воопшто земат) со доцнење од година дена.
Оваа младина со ситуацијава во која живее, не знам што би можела да промени ;)

Пошто порано пишуваше и во темите за Комити со другите акаунти, знаеш многу добро дека овие истиве имаат вмешано прсти и во растурањето на секакво навивачко движење во државата ;)
Немој жити се да ги правдаш овие гнаси што се наполнија со пари од тогаш.
Лажни патироти, преку куров од вас!
Македонија имаше само 28% одзив на регрутација за резервисти. Сите други вадеа лажни лекарски уверенија дека се неспособни. Додека се војуваше пола Македонци летуваа во Грција на одмор. Тоа е националниот капацитет наш. Пред неколку месеци кога Љочки во сред град ни кршеа и протестираа пола наша младина, т.е. сегашниве студенти се бањаше во Грција или дуваше трава во градски парк наместо да го брани својот град. Каде се сите овие студенти кога се во прашање национални протести? Каде се овие студенти кога треба вас Комитите да ве заштитат или да ви дадат подршка? Дојдоа 4-5 Булетини со косовски пароли и сите наши им се улижаа во шупак. Братство и единство.

Груевски и Антонио Милошевски не се криви што Македонците се лесно поткуплив народ и сите продадоа куќи на Љочки и се начукаа во три населби. Нормално дека денес ќе немаш контрола.

Груевски и Антонио не се криви тоа што од петни жили го убедуваат народот наместо на дрога, алкохол и журки да ги трошат своите пари на создавање семејство, деца, куќа и сите здрави вредности. Овие другиве се множат, а ти се потиснуваш, стеснуваш, па нормално дека и ќе попушташ и правиш отстапки. Многу ни е лесно на нас да судиме преку компјутер, но кога ќе дојдеш во фотеља и треба да одлучуваш такви тешки одлуки или да пуштиш млади луѓе да гинат на воено поле ќе те прашам дали исто ќе размислуваш.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Направи ги построги условите за упис на факултет и стави приемен, намали ги квотите за уписи, посебно на хуманистичките науки, построги критериуми при изработка на дипломските, помалку бубање на факт (од кои голем дел без никаква практична примена) и повеќе изработка на практични проекти......
Лесно спроводливи и логични чекори кои за разлика од ова екстерно (или државен испит како и да е) и ќе постигнат нешто.

Kajgana Shop

На врв Bottom