Си купив книга

• Креатор на темата Креатор на темата Setsuko
  • Време на започнување Време на започнување
Од Топер, прекрасна колекција „365 приказни“. Повеќето се многу кратки, некои по малку бесмислени, ама сите познати класични приказни ги има собрани на едно место.

Да се покурчам уште малце, си ја зедов „Историја во 10 1/2 поглавја“ од Џулијан Барнс издание на Табернакул. Очекувајќи дека ќе почне со некакви историски термини (според веќепрочитаната Артур и Џорџ) изненаден сум од постмодернистичкиот пристап. Позитивно.

This... :свиркам:
CM_BG_1.jpg

Не е којзнае што, ама сепак морам да се пофалам: по 6 месеци барање под дрво и под камен, конечно ја комплетирав серијата „Мали приказни“ на Топер од 33 сликовници. Ми недостасуваше само „Девојчето со кибритчињата“ која во Топер ја немаа на залиха во ниту еден од своите продажни салони, а и ми рекоа дека нема да се препечатува. Ја барав скоро цели 6 месеци во сите продавници, книжарници и маркети каде продаваат изданија на Топер - секогаш без успех. Вчера, случајно, шетајќи низ маркетот во Рамстор Центар - ја најдов! :vozbud:

Trainspotting by Irvine Welsh.. Ja zedov od amazon nekoi 15$ .. Materijal ne mi se dopagja posho e od onaa evtina, tenka i mrsna hartija.. Izdanieto e na shkotski i toa na ulicen dijalekt pa na pocetok mi bese tesko da ja citam, no sega veke go naviknav i sum dosta zadovolen, posebno od prikaznata vo knigata koja e mnogu porazlicna od taa vo filmot.
1984 - George Orwell. Ja kupiv 11$ od knizarata na aeorodromot vo Istanbul. Prekrasno izdanie koe go imav citano samo na mak. j. Za zhal prvicno mi ja natopija so voda, za podocna da ja zaboravam na mestoto kade prestojuvav.
Inferno - Dan Brown. Ja kupiv od Wallmart, mislam deka bese 15$. Uste nemam zapocnato da ja chitam,
The Hunger Games - Suzanne Collins. 25$ cela kolekcija od 3te knigi (gi nacekav na nekoj popust isto vo Wallmart), I niv seuste nemam pocnato da gi chitam..
Isto i Brakja Karamazovi od Dostoevski na angliski ja nabaviv t.e. ukradov na eden drugar, no toa ne se vazi kako kupena bidejki ke mu ja vratam

Јас „несакајќи“ си правам колекција од Хесе.
Ова е последно што земав од него...
http://www.mojakniga.com.mk/index.p...e.tpl&category_id=28&product_id=251&Itemid=92
http://www.mojakniga.com.mk/index.p...e.tpl&category_id=28&product_id=340&Itemid=92
Ужасни се преводите од Ѓурѓа. Ај што се катастрофа преводите - да речеме: би можеле да поминеме преку тоа - барем не се единствени со такви преводи. Но не можам да разберам како можат да ги кратат книгите? Јас би те советувал да не трошиш веќе пари за „книги“ од таму.

Ужасни се преводите од Ѓурѓа. Ај што се катастрофа преводите - да речеме: би можеле да поминеме преку тоа - барем не се единствени со такви преводи. Но не можам да разберам како можат да ги кратат книгите? Јас би те советувал да не трошиш веќе пари за „книги“ од таму.
Еднаш се заебав и купив книга од „Ѓурѓа“ и никогаш повеќе. Од Ниче беше „Волја за моќ“ и беше скратена за околу 200 страници. Еееј, 200 страници. Катастрофа! Не можам да разберам скратување на книги. Ако веќе толку им е проблем да ги печатат како што треба, нека не ги печатат воопшто.

Денов напнат максимално. Шетав низ градот за да се релаксирам малку и си викам ај да го пробам добро познатиот рецепт, оти шопингот опуштал. Макар и со последните пари у џеб, повеќе од се ми требаше опуштање. Се мислев храна, ништо не ми се ставаше у уста. Облека, кој ќе шета по дуќани со преценети и воздигнати до небо цени на производи. Уште толку има да се напнам. И налетувам во вистински момент на книжарница на Икона. Повеќе од пола саат чачкав низ полиците за да одберам нешто за читање. На крај ја земав "Исповедите на измамникот Феликс Крул" од Томас Ман. Краткиот опис на задната корица, со првото читање, ме наведе да помислам ситуацијата во која се наоѓам и знаев оти морам да ја имам книгава. Еве почнав да читам, за сега добра ми е. И да, ме опушти најмногу што можеше денес да се опуштам.

Денес се подновив. Ја купив од Владимир Мајаковски - „Облак во панталони“ на српски („Облак у панталонама“) од Табернакул. Ми се виде како ретка можност, никаде немам ништо видено од Мајаковски, ниту антикварно ниту по книжариве, па ај си викам...

Ова е изданието
_sp-oblak-u-pantalonama-vladimir-majakovski.jpg

Најновите изданија од Или Или во едицијата прOaза, едната на Џон Фаулс а другата на шведскиот автор Пер Улов Енквист. Иначе не сум читал ништо од Џон досега па ова ќе ми биде прво негово дело, сигурен сум дека после тоа ќе трчам по библиотеки да ги барам Колекционер и Волшебникот со оглед што веќе ги нема во продажба. Инаку двете ги земав за 620 ден, а 500 ден им е редовна.

Attachments

• 10859699_10205848080068152_288258969_n.jpg
    10859699_10205848080068152_288258969_n.jpg
    38,9 KB · Прегледи: 32

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom