Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Не, ништо не им се случи, освеш што умреа. Види во Постанокот 5,5.
Мики после им се случија работи али важно е да се види како госпо манипулирал со фактиите и го монтирал цел случај, значи прво имаш дека Адам и ева слободно јаделе од секое дрво и никому ништо, после испадна дека Адам и Ева се криви оти јаделе од некое дрво, па испадна дека се криви оти избрале зло место добро иако госпо тврди дека тие не знаеле шо е добро а шо зло, па иако не им било забрането да каснат од плодот - после им велел дека им забранил, па испадна дека заканата на госпо дека во оној ден кога ќе каснат од плодо - ќе умрат е лажна (адам живеел уше скоро 1000 години после тоа) а ги казни со казна која не им ја ни спома на почеток (бркање од рајот)
Очигледна е местенката на госпо према Адам и Ева, и провиден монтиран политички процес против нив кој нема врска ни со закони ни прописи ни пропишани казни
Со ваков лажлив госпо не си фаќај работа можи и тебе да те заведи да веруваш во некоја црква па после в пекол ќе те пикни ради тоа

Како бе, нема? Ај види во Постанокот, 3,6 па поврзи го со Постанокот 2,16, и 2,17.[DOUBLEPOST=1417798067][/DOUBLEPOST]@SuBZerO,

ај наместо делење „лајко‘и„ на празнословни постови, пиши нешто паметно на темава. Ќе мојш?...:sneaky:
Hahaaa :pos:ziva patetika si! ... Idi sea zali mu se Roger deka lajkuvam postovi so tebe ne ti se svigaat....! Od koza te vadi ovoj erectorot na bradavicki.....! Te utepa....!

PS:Od potpisot moj popametno Amin!

Последно уредено:
Пош‘о толку ти сече, не можеш да напишеш ништо паметно...
Uste edna pricina (subzero e nepameten) da me prijavis kaj Roger! Nego da te optiam nesto ... denes petok nemas li ti nesto za peenje...parastos ,vencavka nesto...te gleam nesto nervozen?

http://www.motika.com.mk/italijanskata-crkva-se-modernizira-so-specijalni-avtomati-za-palenje-sveki/

iPop aplikacija ....Najnovata liturgija od S G G Stefan za samo 59 den +ddv! Digital Download only.:pos:

Последно уредено:
Не мислиш дека принципот на слободна воља во овој случај го решава проблемот? Зошто не?
Или сметаш дека слободната воља е невозможна ако Бог е семоќен и сезнаен? Зошто слободната воља не би била резултат на Божјата семоќна воља. Зошто сезнајноста би била пречка за неговото решение да не се меша во одлуките произлезени од слободната воља? Во овој поглед Библијата е доследна. Колку што јас се сеќавам никаде нема пример дека Бог ја спречува слободната воља. Тој настојува да ги убеди луѓето да не прават нешто. Но никогаш не ги спречува да го направат тоа што го наумиле и да ги трпат последиците.
Затоа што веќе мал милион пати напоменав - слободната волја е можност да одбереш од опциите што ти се на располагање! Ако ти си сезнаен и семоќен, едноставно тие исходи што ги сметаш за погрешни, зли, непотребни, ќе ги елиминираш - нема да постојат. Слободна волја можеш да имаш за да избереш три опции, а слободна волја можеш да имаш и за да избереш милион опции.
Втора работа кај апсурдноста со судењето на битие кое е апсолуно. Ако се потекнува од тебе, ако ти си прапричина за се, тогаш од кого се допуштени оние ситуации и особини што ти ќе ги судиш? Тоа е исто толку глупаво, како производителот да тврди дека има грешка во неговата креација, но тој е безгрешен и вината за тоа е во производот.
Самата перцепција на нешто како "погрешно" од страна на апсолутно и совршено битие е апсурдна. Бидејќи со тоа индиректно би ја порекнало својата апсолутност и семоќност, би признало дека од негов аспект постојат нешта кои се погрешни, нешта за кои тој не неоѓа смисла, улога, причина за нивното постоење.

Не знам кој го пишувал куранот, но библијата е пишувана со посредство на светиот дух и затоа е света книга. А таму јасно стои дека пророците кои го имале светито дух го најавувале раѓањето на Исус Христос и јасно пишува дека Господ кажува дека тоа е неговиот возљубен син.[/quot
[DOUBLEPOST=1417807742][/DOUBLEPOST]
Најбитно е секој верник да се здобие со смирение и трпение. Овде на земјата владее многу нетрпеливост помеѓу народите и религиите, и кај луѓето има многу агресивност, а со таково понашање или особини не може никој да биде исправен пред Господ Бог.

И јас тоа се обидувам но откако почнаа некои да зборуваат против мојата вера нормално дека ке застанам и ке ја бранам мојата вера[DOUBLEPOST=1417807835][/DOUBLEPOST]
На Алах ќе да му е бааги досадно да си битисува онака сам и осамен...

Не бе вашиот Господ си има и духови и мајки и керки и синови . Еј ај кажи ми керка која му е ? Или само син има[DOUBLEPOST=1417807887][/DOUBLEPOST]
Разликите помеѓу Јехова и Аллах:

http://www.truth-that-matters.com/differences.htm

Нема ниту јехова нту ништо Алах е еден и единствен Господ[DOUBLEPOST=1417808280][/DOUBLEPOST]
Вистина е.. Мухамед ве тера на џихад,вие еве Сирија,Ирак,Афганистан ги рушувате.. вашите џихадисти земаат невооружени луѓе и ги колат во името на Алах,Мухамед ве тера светски калифат да правите,фала Богу,ИСИС одма мапа направи.. како да не е вистина!? а тоа со научниците ти верувам,И ИСКРЕНО ВЕРУВАМ ДЕКА СИТЕ ЧЛЕНОВИ КОИ ПИШУВААТ НА ФОРУМОТ РЕЛИГИЈА ИСТО ТАКА ВЕРУВААТ ВО ТОА СО НАУЧНИЦИТЕ.. (y)

Тоа што го прават луѓе јас би ги нарекла НЕЛУЃе тоа е друго доколку еден верник се базира на Куранот никогаш не би убил некого тек така. Тие што ти постојано ги споменуваш не се муслимани туку се неверници кои се прикажуваат како муслимани за да го оцрнат Исламот но тоа не им успева.Сектите си го прават своето и не ме интересират за такви неверници кои не прават како што им налага Куранот.[DOUBLEPOST=1417808389][/DOUBLEPOST]
Не знам кој го пишувал куранот, но библијата е пишувана со посредство на светиот дух и затоа е света книга. А таму јасно стои дека пророците кои го имале светито дух го најавувале раѓањето на Исус Христос и јасно пишува дека Господ кажува дека тоа е неговиот возљубен син.

Библијата има и авторрр пишуванаааа???? Куранот е симнат од небото од старана на Алах преку Мухамед а.с а бИБЛијата кажи ми кој е автор. Во Куранот кој нема автор и не е пишува дека Иса алејхис селам не е син на Господ туку пејгамбер[DOUBLEPOST=1417809452][/DOUBLEPOST]МОЈАТА СОВЕСТ МЕ ТЕРА ДА ГО КАЖАМ ОВА. САКАМ ДА КАЖАМ ДЕКА СИТЕ МОИ ПРИЈАТЕЛИ/КИ ШТО СЕ ХРИСТИЈАНИ ГИ ПОЧИТУВАМ И ИМ СЕ ИЗВИНУВАМ ЗА МОЈОТ НАЧИН НА ИЗРАЗУВАЊЕ НО СУМ ПРИНУДЕНА ПОРАДИ НЕКОИ ВО ФОРУМОВ КОИ ЈА НАВРЕДУВААТ МОЈАТА ВЕРА ДА ЈА БРАНАМ НА ТАКОВ НАЧИН. СТАВАМ КРАЈ НА МОЈАТА ДИСКУСИЈА НЕМА ДА СЕ СПУШТАМ НА НИВО НА НЕКОИ КОИ ОДЛУЧИЛЕ ДА НАВРЕДУВААТ. СЕКОЈ СИ ЈА ИМА СВОЈАТА ВЕРА И НЕМА ПОТРЕБА ДА СЕ НАВРЕДУВАМЕ И РАЗУБЕДУВАМЕ ПОВЕЌЕ. АЛАХ НЕКА МИ ПРОСТИ

Последно уредено:
Библијата има и авторрр пишуванаааа???? Куранот е симнат од небото од старана на Алах преку Мухамед а.с а бИБЛијата кажи ми кој е автор. Во Куранот кој нема автор и не е пишува дека Иса алејхис селам не е син на Господ туку пејгамбер

Значи не зам како не разбра, Господ Бог ја пишувал Библијата. Пророците кои тоа го забележувале на папирус биле вдаховени или исполнети со светиот дух.

@Llola што е разликата во реториката што ти сама рече во постот погоре ,,Нема ниту Јахве ниту ништо,само Алах е Господ'' и реториката на ИСИС ,,АЛАХ ЕКБЕР,убијте ги неверниците'' ?.. вашето ИСИС е правото лице на вашата религија.. немој да те учим што правела Отоманската империја во името на Исламот врз христијанското население на Балканот.И они беа секта ?

(subzero e nepameten).

Е ми ако де, биди си и даље, а јас сум трпелив и ќе го причекам твојот прв паметен пост, како емергентна појава у Вселенава...

Нема ниту јехова нту ништо Алах е еден и единствен Господ

Знаеш ли ти воопшто што значење имаат зборовите Јехова, Алах и Господ или пишуваш онака напамет?

Arabicالله (allāh), contraction of اَل (al) + إِلَه (ʾilah, “ilāh”); cognate with the Aramaic אלה (aláh) and אלהא (aláhâ), and Hebrew אֵל (él), אֱלוֹהַּ \ אֱלֹהַּ (elóah) and אֱלוֹהִים \ אֱלֹהִים (elohím); ultimately from Proto-Semitic*ʾil-.

Арапскиот збор аллах, слеано од ал и илах; истозначно е со арамејските зборови алах и алаха, и хебрејските ел, елоах и елохим; доаѓа од протосемитското 'ил-.

'Ил на протосемитски значи божество, бог.

http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Semitic/ʾil-

Видиш дека никаде не е споменато дека Алах значи Господ.

Господ етимолошки потекнува од протословенскиот збор gospodь што значи Бог, господар.

http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/gospodь

Teтраграматонот (хеб. יהוה) е едно од имињата на Богот на Израел во Стариот Завет.

Излез 3:14

Бог му одговори на Мојсеја, велејки: 'ЈАС СУМ КОЈ СУМ' Па продолжи: 'Така ке им кажеш на синовите Израилеви: 'ЈАС СУМ, ме испрати кај вас.'

וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל משֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי

God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"

Последно уредено:
Единствено што е смешно е библијата да се толкува буквално, бидејќи таа е симболичка книга, не зборува за историски настани, туку за метафорични. Нејзиното интерпретирање на буквален начин, доведува до вакви смешни ситуации како во предходните страници.
Треба да се дополни како приоритет, Библијата претставува Црквена Книга! Инаку имаш приближен став по ова прашање.(y)
И оваа твоја интерпретација е подеднакво погрешна. Ако Бог е семоќен и сезнаен, има увид во сите идни исходи, како може да постои било што кое според него не требало да биде?
БОЛД:Од твоја па и општо, безбожно, човечка перспектива така изгледа, но гледано од Полнотата на све во све т.е. од Бог, све си оди по Предвечниот План за обожување на човекот( во Кој спаѓаат и таквите како тебе;)).[DOUBLEPOST=1417824902][/DOUBLEPOST]
Затоа што веќе мал милион пати напоменав - слободната волја е можност да одбереш од опциите што ти се на располагање! Ако ти си сезнаен и семоќен, едноставно тие исходи што ги сметаш за погрешни, зли, непотребни, ќе ги елиминираш - нема да постојат. Слободна волја можеш да имаш за да избереш три опции, а слободна волја можеш да имаш и за да избереш милион опции.
Втора работа кај апсурдноста со судењето на битие кое е апсолуно. Ако се потекнува од тебе, ако ти си прапричина за се, тогаш од кого се допуштени оние ситуации и особини што ти ќе ги судиш? Тоа е исто толку глупаво, како производителот да тврди дека има грешка во неговата креација, но тој е безгрешен и вината за тоа е во производот.
Самата перцепција на нешто како "погрешно" од страна на апсолутно и совршено битие е апсурдна. Бидејќи со тоа индиректно би ја порекнало својата апсолутност и семоќност, би признало дека од негов аспект постојат нешта кои се погрешни, нешта за кои тој не неоѓа смисла, улога, причина за нивното постоење.
До кога ќе ја вртиш верзијава за „неспособниот бог со неспособно создание“?
Сваќаш ли дека имаш(a со тебе @Let 3,@SuBZerO ...) проблем со сопствената „Совест“?[DOUBLEPOST=1417825184][/DOUBLEPOST]
. после смрта само мрак и ништавило, нема да те чека некој чичко шо ќе брои колку пати си маструбирал во животот
Сваќаш сега зошто си „хепи“?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom