MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
А мене не ми е јасно како може нешто паганско, значи некое верување кое е ветер на магла, кое е бабини деветини и слични такви изрази имаме за нешто или некое верување кое нема никаков ефект со тие обреди и адети кои ги прават луѓето, да биде битно и составен дел на христијаните и никој тоа не го спречува, нити ги подучува луѓето дека тоа што го прават е воздух, нема ефект за христијанскиот живот.
Грижата за мртвите не е паганска измислица, туку дел од ве(р)бата кај зазлични народи, од различни времиња. во исто верување: дека после овоземниот, постои и вечен живот.
Тоа го практикуваа(т) и паганите, и незнабожците па и евреите.
Верувањето во задгробниот живот е потврдено не од паганите, туку од самиот Господ Христос, Кој умре и воскресна и не‘ повика да битисуваме во заедница со Него во вечноста, во Царството Небесно.
Према томе, не е точно дека рисјанската грижа за мртвите е без ефект.[DOUBLEPOST=1417465356][/DOUBLEPOST]
Со оглед на тоа дека твојот критериум за вистина е единствено тоа што тебе ти одговара, може и милијарда пути да кажеш дека сум у криво, тоа нема да ја смени вистината.
.
Чија вистина, твојата?...
И која е таа, дај конечно, напиши ја.[DOUBLEPOST=1417465436][/DOUBLEPOST]
Неможеш да го смениш тоа што го пишува во библијата, а пишува: "Од секое дрво може да јадете, освен од дрвото за спознавање на доброто и злото".
Не ни имам намера да ја сменам: ти си тој кој го крати болтуваниот дел од стихот.[DOUBLEPOST=1417465491][/DOUBLEPOST]
Како што кажа @Let 3
Сега ќе речеш и: „..како што кажа @SuBZerO..."...

Или како што би рекол мојот омилен професор: „Афирмативен заклучок од негативен пример„.
Последно уредено: