Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Се согласувам дека свештенството треба да е поактивно, но пред се‘, секој поединец во Црквата треба да тргне од себе и да види колку е активен, а не да ја гледа туѓата неактивност и да ја критикува.
Се лажеш самиот,или така ти кажале.Пред 50 -70 години,кога православната црква беше единствен монопол на овие простори,тогаш воопшто не се замарала за паганските ритуали кои ги вршеше обичниот православен верник.Но сега што се случува,откако постои верската слобода,откако државата е секуларна,доаѓаат слободно од Запад разни деноминации.Тие проповедаат типично баптистичко учење,каде традицијата,ритуалите,обичаите воопшто не вредат за спасение,туку само Библијата,и ништо друго освен верата.Сега православната црква кога ја осети конкуренцијата,почнува да ги исправува своите ставови бар за нијанса да личат на оние протестантските.Дали вас навистина ви значи луѓето да имаат свое правоверно верување,или навистина се имате уплашено од конкуренцијата,времето ќе каже.Но демократијата,конкуренцијата,и слободниот пазар навистина имало ефект,како во економијата,така и во религијата.Купецот знае што е најдобро,а каде нема потреба да плати многу висока цена.

Но демократијата,конкуренцијата,и слободниот пазар навистина имало ефект,како во економијата,така и во религијата..

Слободно можеш да си живееш со ова убедување, во облик од прелест од полесна категорија.

Што проповедаат „другите„, дали и‘ чинат „конкуренција„ на Црквата и слични нешта, не се тема со која верните треба да се оптеретуваат, доколку го следат учењето од Црквата и доколу спасението им е цел во животот. Верните, кои ги следат нештата и во Светов и во Црквата пошироко, знаат дека живееме во времиња во кои Богоотпаѓањето е неповратен процес, кој е „ствар„ на личен избор од отпаднатите, со кои врените не треба да се „замараат„.

Што било пред 50 или 70 г., тоа можеш само да нагаѓаш и да не погодиш.

Слободно можеш да си живееш со ова убедување, во облик од прелест од полесна категорија.

Што проповедаат „другите„, дали и‘ чинат „конкуренција„ на Црквата и слични нешта, не се тема со која верните треба да се оптеретуваат, доколку го следат учењето од Црквата и доколу спасението им е цел во животот. Верните, кои ги следат нештата и во Светов и во Црквата пошироко, знаат дека живееме во времиња во кои Богоотпаѓањето е неповратен процес, кој е „ствар„ на личен избор од отпаднатите, со кои врените не треба да се „замараат„.

Што било пред 50 или 70 г., тоа можеш само да нагаѓаш и да не погодиш.
Сите нудат спасение,вера во Еден Бог,сите велат дека се вистинската црква,Библијата е иста за сите,а ти велиш дека Црквата е една,а сите други се отпаднати.Кој е знакот на Вистинската Црква,мора да постои белегот кој го оставил Христос и Апостолите?

Еве го твојот одговор на моето прашање, цитирам:

„...Од моето лично сведоштво и увид...„.

Превземено од:

http://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанстовото-и-останати-убедувања.71895/page-132#post-6962832

Ова е, признавам, еден од попразните одговори кој го имам добиено.
МИКИ, кажано од твоја уста, немаш поим каков комплимент е ова, со оглед на тоа што кај тебе се е извртено наопаку.

Сите нудат спасение,вера во Еден Бог,сите велат дека се вистинската црква,Библијата е иста за сите,а ти велиш дека Црквата е една,а сите други се отпаднати.Кој е знакот на Вистинската Црква,мора да постои белегот кој го оставил Христос и Апостолите?

Во линкот имаш одговор на твојата недоумица и споредба помеѓу Православието, Католицизмот и Протестантизмот:

Зошто Православието е вистинска вера

http://preminportal.com.mk/content/view/613/54/

Како може вера да биде погрешна или вистинска?! Вера е! Не е знаење, не е факт.....верување е!

„Кажете ми кои се вашите светии, и јас ќе ви кажам каква е вашата црква.“

„Кажете ми кои се вашите светии, и јас ќе ви кажам каква е вашата црква.“
Не ми одговори. Како може верување да биде погрешно или вистинско? Верување е? Самите верници тврдат дека не им треба доказ, дека вербата им е доволна, тогаш зошто се расфрлате со епитети како вистинска вера и лажна вера? Вера е! Ти немаш знаење - сознание, имаш само верување, кое се темели на ужаснувањето од помислата дека после смртта немало ништо - Првата врата од текстов. Дури и денешниве деца се кадарни да препознаат глупост во ваков фаличен аргумент, каде причина за отфрлање на нешто како можна алтернатива е личната одбивност на дотичниот субјект. Со други зборови, ова го прогласувам за лага, затоа што едноставно таа алтернатива ме ужаснува и ми прави морници по грбот.
Оној што трага по Вистината, не отфрла ниедна опција, не одлучува уште на самиот почеток што несмее да биде вистината! Тоа е залажување и заблуда.

Како може вера да биде погрешна или вистинска?! Вера е! Не е знаење, не е факт.....верување е!

Многу е едноставно! Знаењето е променливо, а верата е константна.

Да го земеме примерот со прогресијата на атомската теорија:

1. Првин било чистото филозофско гледиште на Демокрит непоткрепено со никакви докази.
2. Атомскиот модел на Далтон
3. Моделот на пудинг од сливи на Томсон
4. Радерфордов модел
5. Боров модел
6. Моделот на квантен облак

И ова сигурно не е конечен модел, туку и понатаму атомската теорија ќе се менува.

atom_history.png

Гледаш дека знаењето е променлива величина?

Вистинската вера на Православните била иста и во 1-от, и во 4-от, и во 10-от, и во 15-от и во 20-от век и ќе остане иста засекогаш.

Гледаш дека верата е константна величина?[DOUBLEPOST=1416780612]

[/DOUBLEPOST]
Со други зборови, ова го прогласувам за лага, затоа што едноставно таа алтернатива ме ужаснува и ми прави морници по грбот.

Дали огнот што многу лесно може да ја изгори органската материја од која се состои твоето тело е лажен зашто те ужаснува и ти прави морници по грбот?

Ipsissimus напиша:
Ти немаш знаење - сознание, имаш само верување, кое се темели на ужаснувањето од помислата дека после смртта немало ништо

Погрешно! Ти немаш знаење-сознание, додека јас можам да ти постирам томови со сознанија кои ти од некои необјасниви причини си ги превидел. Искрено, се чудам како можеш да превидиш, пренебрегнеш, занемариш толку многу докази, а притоа да бидеш трагач. :confused:

Оној што трага по Вистината, не отфрла ниедна опција, не одлучува уште на самиот почеток што несмее да биде вистината! Тоа е залажување и заблуда.

Јас трагав и мојата потрага заврши зашто ја најдов Вистината. За неа има уверливи докази колку што сакаш, само треба да се потрудиш и да ги пронајдеш.
Од сè срце ти посакувам и ти да ја најдеш Вистината.:)

Последно уредено:
МИКИ, кажано од твоја уста, немаш поим каков комплимент е ова, со оглед на тоа што кај тебе се е извртено наопаку.

Велиш дека другите лажат, а самиот не кажа ниту една вистина...
Кој овде извртува?

Многу е едноставно! Знаењето е променливо, а верата е константна.

Да го земеме примерот со прогресијата на атомската теорија:

1. Првин било чистото филозофско гледиште на Демокрит непоткрепено со никакви докази.
2. Атомскиот модел на Далтон
3. Моделот на пудинг од сливи на Томсон
4. Радерфордов модел
5. Боров модел
6. Моделот на квантен облак

И ова сигурно не е конечен модел, туку и понатаму атомската теорија ќе се менува.

Гледаш дека знаењето е променлива величина?

Вистинската вера на Православните била иста и во 1-от, и во 4-от, и во 10-от, и во 15-от и во 20-от век и ќе остане иста засекогаш.

Гледаш дека верата е константна величина?
Појдовната премиса дека ако нешто не е апсолутна вистина, тогаш е лага е фалична да пофалична неможе да биде. За да ја знаеш апсолутната вистина, треба да имаш апсолутен капацитет на осознавање и контемплација. Со други зборови, треба да бидеш апсолутно битие, за да може и твојот капацитет за Разбирање да биде апсолутен.
Во примерот што си го навел, самиот го употребуваш клучниот збор што те побива - "модел", значи не е залудно употребен тој збор. На пример теоријата на релативноста на Ајнштајн, ја заменува - ја редефинира Њутновата теорија или модел, но тоа незначи дека Њутн погрешил, тоа единствено значи дека се нашол некој што го дополнил и проширил сознанието за природата на универзумот. И покрај тоа што Ајнштајновата теорија е различна од онаа на Њутн, денес сепак Њутновите закони се тие што се користат за да се извршат пресметки за лансирање на летала, сонди и сателити во вселената. Науката се надградува, усовршува и се дополнува, токму таа неконстантност ја прави вистинско орудие за барање на вистината. Вербата од друга страна, сеуште заглавила во место па можеме да видиме трагикомични ситуации каде христијаните и муслиманите веруваат дека земјата е 8000 години стара или дека човекот е направен од кал.
Дали огнот што многу лесно може да ја изгори органската материја од која се состои твоето тело е лажен зашто те ужаснува и ти прави морници по грбот?
Не е, но според текстот на линкот за влегувањето во "првата врата", ако тоа те ужаснува и не гледаш смисла, треба едноставно да веруваш дека не е точно. Според вас, предуслов за нешто да биде вистина е да ви одговара.....што е детски, наивно....да не речам дебилно.[DOUBLEPOST=1416782082][/DOUBLEPOST]
Велиш дека другите лажат, а самиот не кажа ниту една вистина...
Кој овде извртува?
Јас невидов ниеден доказ за бедните клевети и лаги што беа изнесени за ОТО. Јас како член во ОТО, безброј пати имам нагласено дека тоа е лага. А тоа го можам, затоа што сум член и имам увид. Ако ти како и твојот соверник Изгрев си соучесник во ширењето на таа лага, каде ви се доказите? Јас и многу мои браќа и сестри го имаме демантирано тоа лажно обвинување.

Последно уредено:
.Кој е знакот на Вистинската Црква,мора да постои белегот кој го оставил Христос и Апостолите?

Бараш „знаци„?...:icon_lol:
А можеби и „докази„?...:icon_lol:

Види се‘а: кога Христос чинеше чуда пред евреите, самите евреи, иако Го гледа и слушаа Христа, а беа и очевидци на Неговите чуда, пак и пак не Му веруваа па од Него очекуваа да им даде „...знак на небото...„, демек: „...дај ни знак, стори ни чудо па ние (можи) ќе поверуваме дека Ти си Месијата...„.

Белегот кој е повеќе од очигледен, е следниот: Христос зад Себе ја постави Црквата, која е „столб на вистината„ и „глас Божји„ на Земјава и која го чува непроменето Христово учење. Плус, вистинската Црква секогаш ќе биде „...мало стадо...„ и (ќе биде) намразена и гонета од Светов и ќе опстои се‘ до крајот од Светов и до Судот Христов.

На пример теоријата на релативноста на Ајнштајн, ја заменува - ја редефинира Њутновата теорија или модел, но тоа незначи дека Њутн погрешил, тоа единствено значи дека се нашол некој што го дополнил и проширил сознанието за природата на универзумот.

Грешка. Њутновите закони и понатаму важат во класичната механика, додека сите останати претходни атомски модели што претходат на моделот на квантен облак не важат.

Погрешно! Ти немаш знаење-сознание, додека јас можам да ти постирам томови со сознанија кои ти од некои необјасниви причини си ги превидел. Искрено, се чудам како можеш да превидиш, пренебрегнеш, занемариш толку многу докази, а притоа да бидеш трагач. :confused:

Јас трагав и мојата потрага заврши зашто ја најдов Вистината. За неа има уверливи докази колку што сакаш, само треба да се потрудиш и да ги пронајдеш.
Од сè срце ти посакувам и ти да ја најдеш Вистината.:)
Што чекаш? Постирај! Постирај доказ дека баш православието е вистинско се друго лажно. Повели.[DOUBLEPOST=1416782457][/DOUBLEPOST]
Грешка. Њутновите закони и понатаму важат во класичната механика, додека сите останати претходни атомски модели што претходат на моделот на квантен облак не важат.
Ти изгледа не го разбираш значењето на зборот модел...
Ајде уште еднаш:
Појдовната премиса дека ако нешто не е апсолутна вистина, тогаш е лага е фалична да пофалична неможе да биде. За да ја знаеш апсолутната вистина, треба да имаш апсолутен капацитет на осознавање и контемплација. Со други зборови, треба да бидеш апсолутно битие, за да може и твојот капацитет за Разбирање да биде апсолутен.

Науката се надградува, усовршува и се дополнува, токму таа неконстантност ја прави вистинско орудие за барање на вистината. Вербата од друга страна, сеуште заглавила во место па можеме да видиме трагикомични ситуации каде христијаните и муслиманите веруваат дека земјата е 8000 години стара или дека човекот е направен од кал.

Последно уредено:
Јас невидов ниеден доказ за бедните клевети и лаги што беа изнесени за ОТО. Јас како член во ОТО, безброј пати имам нагласено дека тоа е лага. А тоа го можам, затоа што сум член и имам увид. Ако ти како и твојот соверник Изгрев си соучесник во ширењето на таа лага, каде ви се доказите? Јас и многу мои браќа и сестри го имаме демантирано тоа лажно обвинување.

Хмм, да: вербално изнесениот став дека „...тоа е лага....„, а кој не е поткрепен со доказна постапка, сам по себе е тешка вистина...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom