Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
Да не ти се мешам во животот ,само едно би додала на ваква тема.Секоја девојка која се пожалила на ова порано или подоцна се покајала што воопшто си дозволила да има таква врска.Човек кој гуши и внесува страв во врска а вие останувате со него буквално ве поседува,а да не спомнувам дека ве манипулира извонредно.
грешка, не си ме сватила убаво,
јас љубоморам, оддеднаш некако,
не тој..

грешка, не си ме сватила убаво,
јас љубоморам, оддеднаш некако,
не тој..

Тогаш се извинувам за недоразбирањето,моја вина :smir:
Мене претерана љубомора ми личи на падната самодоверба.Мала доза на љубомора пак на грижа што и не е лош знак.

Мене претерана љубомора ми личи на падната самодоверба.Мала доза на љубомора пак на грижа што и не е лош знак.
да ама јас, фатив фобија дан го изгубам, набив комплекси дека не сум за него, и искрено сето то ме прајт да сум створење, љубоморно до бескрај..

Неуоролошка несигурност поточно :)

@ Ancheto, Љубомората е всушност незадоволство од себе, кога ќе си го признаеш и воочиш тоа таа ќе заврши.

Ова ти го кажувам од позитивен аспект, реално.. како што е, немој да ме сватиш погрешно.

Сакај се себеси, и љубовта сама ќе дојде.

Неуоролошка несигурност поточно :)

@ Ancheto, Љубомората е всушност незадоволство од себе, кога ќе си го признаеш и воочиш тоа таа ќе заврши.

Ова ти го кажувам од позитивен аспект, реално.. како што е, немој да ме сватиш погрешно.

Сакај се себеси, и љубовта сама ќе дојде.

Mnogu se slozuvam so boldiranoto. Moras da se sakas sam/a sebe i da se pocituvas. Ne mislam tuka da bide nekoj Narcis.

Ljubomorata ne ja gledam kako bolest - taa e prirodna covecka osobina. Treba da ja osoznaeme i prifatime kako takva. Vo mali dozi e ok, ali se na ovoj svet u golema doza ne e zdravo :smir:

Mnogu se slozuvam so boldiranoto. Moras da se sakas sam/a sebe i da se pocituvas. Ne mislam tuka da bide nekoj Narcis.

Ljubomorata ne ja gledam kako bolest - taa e prirodna covecka osobina. Treba da ja osoznaeme i prifatime kako takva. Vo mali dozi e ok, ali se na ovoj svet u golema doza ne e zdravo :smir:

Се согласувам :)

Кога ќе се искорени суетата, рационалното, ќе се искорени и љубомората, посесивноста.

Ај разјасни за искоренувањето на рационалното.
Ај не биди љубоморен, ќе речат си го изгубил паметот. Така да тука, во рационализмот, се крие одговорот за постојаните војни, судири, расправии и што уште не.

Љубомората не е болест иако да има некои личности кои немаат голема самоконтрола и притоа нивната љубомора може да изгледа "болна". Но не постои човек кој никогаш во животот нема да почувствува љубомора затоа што љубомората ја чувствуваме за нешта кои нас ни значат. А ја чувствуваме поради тоа што во нас се буди страв да не го изгубиме тоа што го сакаме и се изразува токму на овој начин.

Љубомората е составен дел на секој човек. Доколку умее човекот да вледее со себе си и може да ја контролира љубомората и не е така страшно, бидејки љубомората е дел од насето секојдневие. Ако нема минимална љубомора кај нас луѓето нема ни љубов (мислам на телесната), но ако се претера со љубомората или во најмала раке се љубомори поради нешто земното што ние го немаме а нашите блиски пријатели го имаат тогаш со таквите луѓе треба малку да се поработи бидејќи љубомората го труе човекот и тој постепено умира.

Еве и јас сум љубоморен во врска со љубовта не велам дека не сум но искоренете ја ништо не добивате само може да изгубите ако завладее кај вас тешко ке ја искоренете но се може тоа таа е причината за безброј малди врска кои прекинуваат поради глупости токму од љубомора. :)
--- надополнето: Oct 9, 2011 6:53 PM ---
инаку не би рекол дека е болест

Пред се љубоморните луѓе без разлика од кој пол и да се мислам дека тоа се несигурни лицности со мал степен на самодоверба и можеби заради тој недостиг на верување во своите квалитети често им се случува комплекс на нижа вредност па и одтука и сомнежот кон партнерот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom