Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Р

~~РубинРед~~

Гостин
Љубомората е многу лоша работа,тешко е да се искорени...заради нејзе можеш да ги изгубиш саканите личности...Премногу сум љубоморна личност,се обидувам да го променам тоа но не иде.Но не сакам ни мене да ми љубоморат,не сум ништо повеке од другите.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
а, дали може некој поискусен и поупатен во темава да даде мислење како да се справиме со љубомората на саканата личност, како да си помогнеме себе...? на некои им треба оваа помош, па ако има некој, ве молам пишете...
Па тоа што е љубоморен најверојатно е последица на неговата несигурност дали и колку го сакаш...
не е на одмет да го прашаш за што те смета, за лесна женска што ќе го откачи за првиот што ќе и се пушти или дека ќе го изневериш со секој што ќе проба да те легне, ако има такво ниско мислење за тебе што бара тогаш со тебе... или подобро не го прашувај, докажи му дека го сакаш, нека стекне доверба во тебе па љубомората сама по себе ќе исчезне

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Егото е болест , а љубомората е последица на егото.
Така да барајте длабоко во корените што скоро и да не се ваши , туку на раѕни "учители" кроз животот.

Член од
8 јануари 2010
Мислења
134
Поени од реакции
1
а, дали може некој поискусен и поупатен во темава да даде мислење како да се справиме со љубомората на саканата личност, како да си помогнеме себе...? на некои им треба оваа помош, па ако има некој, ве молам пишете...
На тоа никој неможе да те насочи или поучи напротив љубомората треба самата да ја контролираш т.е да се контролираш себе...И јас мислев дека има решение за неа ама едноставно нема има само контролирање на неа..значи неизлечива болест ако веќе може да ја сметаме во болести :)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.089
Љубомората е чувство на лутина,предизвикано од помали чувства на невозвратена љубов,со примеси на срам...и може да се искорени...

Член од
2 јули 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Па вака имам дечко со кој првиот пат одевме 4 месеци и се скаравме бидејки беше мн љубоморен по некое време се спорoстивме пак и тој ми вети дека ке се промени но ништо од тоа сега одиме година и пет месеци ама се мислам дека веке ке пукнам од неговата љубомора:оти сум го прифатила вој ној на фејзбук(а јас не му се лутам он што додава),па некој ми титна со непознат јас сум била крива оти сум го давала на секој бројот(а нов ми е само пет души ми го знаат),па да не сум седела со машки и триста др глупости а му немам дадено никаква причина да љубомори зошто го сакам и му имам простено неверство првите два месеца и после се јас можам пак да му верувам а ја што ништо му немам направено не ми верува:Sстварно незнам што да правам дали да се скарам или???за муабет имам правено мн пати ми ветува ке се сменам ке се сменам џабе е се:Sмногу ми е убаво со него и мн е добар ама без доверба не успева ниедна врска:(се плашам сега а не па ако имам сексуални односи ке биде уште повеке:S:S

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Па тоа што е љубоморен најверојатно е последица на неговата несигурност дали и колку го сакаш...
не е на одмет да го прашаш за што те смета, за лесна женска што ќе го откачи за првиот што ќе и се пушти или дека ќе го изневериш со секој што ќе проба да те легне, ако има такво ниско мислење за тебе што бара тогаш со тебе... или подобро не го прашувај, докажи му дека го сакаш, нека стекне доверба во тебе па љубомората сама по себе ќе исчезне
фала за советов, ама се му имам кажано, имам праено муабет, и не разбира. не сфаќа дека ме повредува со тоа, дека ме вреѓа и дека мислам дека мисли дека сум проста девојка штом мисли дека не можам да се врзам само за него и да не ми е доволен. и не разбира. и му имам кажано дека не треба да биде со мене ако мисли дека сум таква простачка и глупа да не можам само да бидам со него и со никој друг.
цело време му ги простувам испадите не љубомора, пробувам да му докажам дека го сакам, дека ми значи, и сето тоа многу пати имам зборено, и не разбира, не разбира, не разбира...

--- надополнето ---

На тоа никој неможе да те насочи или поучи напротив љубомората треба самата да ја контролираш т.е да се контролираш себе...И јас мислев дека има решение за неа ама едноставно нема има само контролирање на неа..значи неизлечива болест ако веќе може да ја сметаме во болести :)
ама, не сум јас љубоморната :) јас немам воопшто проблеми, ни со доверба, ни со љубомора. дечко ми е љубоморниот.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
цело време му ги простувам испадите не љубомора, пробувам да му докажам дека го сакам, дека ми значи, и сето тоа многу пати имам зборено, и не разбира, не разбира, не разбира...

Е па што да прави човекот, се заљубил и стравот да не те изгуби е поголем откоку довербата, најверојатно никогаш нема да се промени ама со време ќе навикнеш на неговата љубомора па нема толку да ти смета...

Член од
29 јуни 2010
Мислења
40
Поени од реакции
1
Па вака имам дечко со кој првиот пат одевме 4 месеци и се скаравме бидејки беше мн љубоморен по некое време се спорoстивме пак и тој ми вети дека ке се промени но ништо од тоа сега одиме година и пет месеци ама се мислам дека веке ке пукнам од неговата љубомора:оти сум го прифатила вој ној на фејзбук(а јас не му се лутам он што додава),па некој ми титна со непознат јас сум била крива оти сум го давала на секој бројот(а нов ми е само пет души ми го знаат),па да не сум седела со машки и триста др глупости а му немам дадено никаква причина да љубомори зошто го сакам и му имам простено неверство првите два месеца и после се јас можам пак да му верувам а ја што ништо му немам направено не ми верува:Sстварно незнам што да правам дали да се скарам или???за муабет имам правено мн пати ми ветува ке се сменам ке се сменам џабе е се:Sмногу ми е убаво со него и мн е добар ама без доверба не успева ниедна врска:(се плашам сега а не па ако имам сексуални односи ке биде уште повеке:S:S
Ако ти е дечко не значи дека ти е маж или мајка или татко. Сите имаме потреба од одреден простор, и заради тоа не треба на секое да ни стојат на вратот дечкото или девојката. Ти најарно да си го прашаш во што има проблем тоа што ти така се однесуваш и што е тоа што на секое ти љубомори, најарно е со разговор али на секое да ти гледа постапките некој и да ти кажува што како си направил не е на арно.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Е па што да прави човекот, се заљубил и стравот да не те изгуби е поголем откоку довербата, најверојатно никогаш нема да се промени ама со време ќе навикнеш на неговата љубомора па нема толку да ти смета...
ама, не може тоа така, ме гуши љубомората... многу пати се има дешавано навечер да ми се јави во 3 саат и да ме прашува кај сум и да не ми верува дека сум дома дека спијам, ми праи проблем коа ќе излезам со другар... не знам. иам 19 години и не можам да си го живеам животот како што треба да го живее 19 годишна девојка, без обврски без замарање... мислам, јас и вака се осеќам како да не сум изживеана, а не па со ова да не можам да мрднам без на него да му поднесам извештај... сфаќам дека ме сака, ама он не сфаќа дека ако сака дека не смее да ме гуши и да ме стави во кафез. мора да ми даде шанса да му докажам дека сум вредна да ми верува. а он не сфаќа. не сфаќа. не знам како веќе да му објаснам. треба недела дена низ пекол да поминам за да можам да излезам со другар.
мислам, за варање нема проблем. знам дека ме нема изварано и нема ни намера. ама како може он секогаш да си излегува со другари, другарки, да нема никаков проблем... јас на пример имам излез до 2 и он кога ќе ме испрати после си излегува до сабајле си шета... мислам, јас му верувам и не се замарам околу тоа, ама како може он да си дозволи да излегува така кога мене ми јаде гомна за се и сешто? како не гледа дека не е праведно...?
не знам како да се борам со ова. а го сакам. кога не прави сцени кога е се океј многу е мил, фин и све. и се има десено повеќе пати онака сериозно да се искараме и да му речам дека ќе раскинеме, и два или три пати сум го мислела тоа, ама ми се извинувал, ми плачел, ме молел и пак сум потпаднала. а ако раскинам дефинитивно многу ќе ми биде тешко да го преболам, пошо сегде сме биле заедно низ скопјево, онака може да се каже буквално на секое местенце. и после тоа нема да можам да излезам од дома зашто ќе ми биде страв да не се расплачам кога ќе поминувам од секаде кај што сме оделе заедно... а ми се има десено сама да поминам од тие места и да се расплачам кога сме скарани... не можам веќе и со пријателите се имам оддалечено поради него... не ме сфаќа, не ми верува. не знам што да направам. заедно сме една година и не можам веќе... итно ми треба совет како да направам за да не ми ги прави овие работи? :(:(:(

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
ама, не може тоа така, ме гуши љубомората... многу пати се има дешавано навечер да ми се јави во 3 саат и да ме прашува кај сум и да не ми верува дека сум дома дека спијам, ми праи проблем коа ќе излезам со другар... не знам.
Радувај се, чим те буди повеќе пати во сред ноќ за да ти разбие сон стварно многу те сака :), а чим ти му дигаш слушалка и ти го сакаш, прекрасна врска имате :). Респект :icon_lol:.

треба недела дена низ пекол да поминам за да можам да излезам со другар.
Навикни се дека нема да шеташ со другари и дека ќе му поднесуваш извештаи и понатаму. Тоа нема да се промени.

ама како може он секогаш да си излегува со другари, другарки, да нема никаков проблем... јас на пример имам излез до 2 и он кога ќе ме испрати после си излегува до сабајле си шета... мислам, јас му верувам и не се замарам околу тоа, ама како може он да си дозволи да излегува така кога мене ми јаде гомна за се и сешто? како не гледа дека не е праведно...?
Ти така си се поставила а освен тоа во љубов нема праведно него како си ја наредиш. Он супер си ја наредил а ти си прифатила и нема што да се жалиш. Што го пушташ да излегува без тебе? Речи му дека не смее да искача без тебе и дека правилата како за тебе важат и за него :). Само ќе видиш што ќе те снајде ако така се поставиш :icon_lol:.

и се има десено повеќе пати онака сериозно да се искараме и да му речам дека ќе раскинеме, и два или три пати сум го мислела тоа, ама ми се извинувал, ми плачел, ме молел и пак сум потпаднала.
И чим ти пушти солза толку ти треба, меко душиче и ти и тој. Ете доказ дека и на машко му користи да си поплаче повремено :icon_lol:.

а ако раскинам дефинитивно многу ќе ми биде тешко да го преболам, пошо сегде сме биле заедно низ скопјево, онака може да се каже буквално на секое местенце. и после тоа нема да можам да излезам од дома зашто ќе ми биде страв да не се расплачам кога ќе поминувам од секаде кај што сме оделе заедно... а ми се има десено сама да поминам од тие места и да се расплачам кога сме скарани... не можам веќе и со пријателите се имам оддалечено поради него... не ме сфаќа, не ми верува. не знам што да направам. заедно сме една година и не можам веќе... итно ми треба совет како да направам за да не ми ги прави овие работи? :(:(:(
Досега бев малку ироничен ама ти си за греота дека ништо не ти е јасно. Си се заплеткала во некоја тапа ситуација од година дена а не си сфатила дека тоа нема никогаш да се промени. Нема шанси од патолошка љубомора да стане врска со верба и слобода која ти ја сакаш, избиј тоа од глава. Ако вака продолжиш ќе останеш и без пријатели така да соочи се со тој факт. У врска треба да ти е убаво а тебе веќе не ти е, си закаснила многу.

Или постави си граници до каде смее да иде со тебе (ти сеа ги немаш и си станала „идеална“ женска за мерак :)), или прифати дека така ќе биде стално и помири се со тоа или знаеш кое е крајното решение. Со среќа!

H

HITCH

Гостин
Радувај се, чим те буди повеќе пати во сред ноќ за да ти разбие сон стварно многу те сака :), а чим ти му дигаш слушалка и ти го сакаш, прекрасна врска имате :). Респект :icon_lol:.

Навикни се дека нема да шеташ со другари и дека ќе му поднесуваш извештаи и понатаму. Тоа нема да се промени.

Ти така си се поставила а освен тоа во љубов нема праведно него како си ја наредиш. Он супер си ја наредил а ти си прифатила и нема што да се жалиш. Што го пушташ да излегува без тебе? Речи му дека не смее да искача без тебе и дека правилата како за тебе важат и за него :). Само ќе видиш што ќе те снајде ако така се поставиш :icon_lol:.

И чим ти пушти солза толку ти треба, меко душиче и ти и тој. Ете доказ дека и на машко му користи да си поплаче повремено :icon_lol:.

Досега бев малку ироничен ама ти си за греота дека ништо не ти е јасно. Си се заплеткала во некоја тапа ситуација од година дена а не си сфатила дека тоа нема никогаш да се промени. Нема шанси од патолошка љубомора да стане врска со верба и слобода која ти ја сакаш, избиј тоа од глава. Ако вака продолжиш ќе останеш и без пријатели така да соочи се со тој факт. У врска треба да ти е убаво а тебе веќе не ти е, си закаснила многу.

Или постави си граници до каде смее да иде со тебе (ти сеа ги немаш и си станала „идеална“ женска за мерак :)), или прифати дека така ќе биде стално и помири се со тоа или знаеш кое е крајното решение. Со среќа!
Хах имаат врска од соништата :pos2:

Љубомората е најлоша болест. Бегај додека можеш, ова ти е најискрен совет од мене. Никогаш нема да се промени и цело време ќе ти прави проблеми. Со тоа што е љубоморен дури покажува и дека нема доверба во тебе, а што бараш со некој кој не ти верува?!

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178

значи, решение, само раскинување, а?
океј фала што си се потрудил да помогнеш :)
не се лутам за иронијата, си заслужувам кога сама сум си дозволила да оди до кај што отишол. глупа сум што сум толку добра. ама тоа е тоа. од грешките се учи. ќе си знам за понатаму.
thanks anyway :)

A

ancheto

Гостин
помош!
претходнава 1 недела чуствувам неконтролирана љубомора према дечко ми,
и покрај 11 месеци врска..
незнам зошто е тоа така, само знам дека морам да се сменам, нејкам да е тоа така, и ве молам за помош.
некој текст што ке ме поттикне и промени, што ке ме натера да размислувам,
или некое свое искуство,
или паки совет за понатака како да постапувам.
Благодарам однапред, и ве молам побрзо.:(:(:(:(

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
помош!
претходнава 1 недела чуствувам неконтролирана љубомора према дечко ми,
и покрај 11 месеци врска..
незнам зошто е тоа така, само знам дека морам да се сменам, нејкам да е тоа така, и ве молам за помош.
некој текст што ке ме поттикне и промени, што ке ме натера да размислувам,
или некое свое искуство,
или паки совет за понатака како да постапувам.
Благодарам однапред, и ве молам побрзо.:(:(:(:(
Да не ти се мешам во животот ,само едно би додала на ваква тема.Секоја девојка која се пожалила на ова порано или подоцна се покајала што воопшто си дозволила да има таква врска.Човек кој гуши и внесува страв во врска а вие останувате со него буквално ве поседува,а да не спомнувам дека ве манипулира извонредно.

Kajgana Shop

На врв Bottom