Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Член од
12 јули 2007
Мислења
40
Поени од реакции
0
dali e bolest ljubomarata??? moe mislejne DA.zaedno sum so edno momce veke 2 godinina pocetokot na vrskata ne bese ljubomoren no sega toa e preterano kade bese, so kogo bese, nemoj so ovaj zboris nemoj so ovaj da stojs nema da odis sama se custvuvam kako zarobenik poradi negovata ljubomora ...site nie sme ljubomorni no ova e preterano

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Болест е да, доколку нема реална причина за тоа.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Љубомората е знак на недостиг на самодоверба. А дали е болест... ами некогаш има случаи на претерана љубомора која наликува на лудило =S

dali e bolest ljubomarata??? moe mislejne DA.zaedno sum so edno momce veke 2 godinina pocetokot na vrskata ne bese ljubomoren no sega toa e preterano kade bese, so kogo bese, nemoj so ovaj zboris nemoj so ovaj da stojs nema da odis sama se custvuvam kako zarobenik poradi negovata ljubomora ...site nie sme ljubomorni no ova e preterano
Доколку не си му дала реална причина за така да се однесува, треба сериозно да зборуваш со него.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Болест е да, доколку нема реална причина за тоа.
Претерено е да се каже дека е болест, јас мислам. Еве и за стравот честопати луѓето немаат реална причина па пак се плашат. Што значи сега тоа, дека и стравот е болест???

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Не е..Љубомората е чувство.Не мора да е појавена само од недостиг на самодоверба,туку и од страв да не загубиме нешто или затоа што нешто немаме,а другите имаат и уште од милион други причини..Е сега може да прерасне во болест кога љубомората е опсесивна односно без потреба,кога е еден вид на параноја...Е тогаш веќе можеш да си закажиш кај некој психолог..

Член од
25 мај 2008
Мислења
547
Поени од реакции
14
Не е болест далеку е од тоа, чуство е но негативно чуство, да зависи кој како гледа на неа ако личноста за која сме љубоморни си ласка тогаш е делумно ок

Член од
2 септември 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
завршив во медицина и имам учено лекција за тоа. љубомората припаѓа во група на патолошки заболувања и најчест предизвикувач е самата психа на човекот. самиот си создава мистерии во главата и ги заплеткува своите мисли така што не може да излезе на крај со тоа и почнува да го искажува тоа чувство. љубомората се јавува уште од мали нозе и трае цел живот. но таа не е не излечлива. секој што сака може да ја прекине само треба повеќе самодоверба и се ќе биде како што треба.
најлошо нешто е љубомора во врска зошто тоа не с етрпи долго време и поради неа најчесто доаѓа до прекинување на врската со нервози,многу караници и слично а се било без потребно. нормално е да постои до одредени граници но кога ќе се претера стварно е многу лошо.

halloween

Real Madrid
Член од
23 септември 2008
Мислења
19
Поени од реакции
0
Definitivno BOLEST....
No se podrazbira da ima odredena doza na ljubomora e ok i taa ne smeta taa e slatka i interesna, no sekoe sledno pominuvanje na normalna ljubomora doveduva do psihicka rastroenost na licnost, nestabilnost i nedostatok prostor i vreme za da mozi racionalno da ja sogleda situacijata na koja ako bi se nasol kako posmatrac bi se cudel na to odnesuvanje. A plus seto toa ne go zabelezuva i ima custvo deka e vo trasn....begajte od takvi uzasna e vrskata so niv ...osven ako ne posakuvate da ste necija sopstvenost :wink::vozbud:

Член од
24 септември 2008
Мислења
450
Поени од реакции
14
завршив во медицина и имам учено лекција за тоа. љубомората припаѓа во група на патолошки заболувања и најчест предизвикувач е самата психа на човекот. самиот си создава мистерии во главата и ги заплеткува своите мисли така што не може да излезе на крај со тоа и почнува да го искажува тоа чувство. љубомората се јавува уште од мали нозе и трае цел живот. но таа не е не излечлива. секој што сака може да ја прекине само треба повеќе самодоверба и се ќе биде како што треба.
најлошо нешто е љубомора во врска зошто тоа не с етрпи долго време и поради неа најчесто доаѓа до прекинување на врската со нервози,многу караници и слично а се било без потребно. нормално е да постои до одредени граници но кога ќе се претера стварно е многу лошо.

Se soglasuvam so ova i mislam deka se javuva poradi nedostatok na samodoverba i doverba vo partnetot. Zatoa rascistete so sebe i ljubomorata ke iscezne.

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7

Se soglasuvam so ova i mislam deka se javuva poradi nedostatok na samodoverba i doverba vo partnetot. Zatoa rascistete so sebe i ljubomorata ke iscezne.
Некако ми нема логика да е болест, зошто на пример има наследни болести а не сум разбрал некој да е наследно љубоморен. Не би го третирал како патолошко заболување едноставно би го нарекол особина на личноста.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.399
Поени од реакции
37
Чуство да.. ама се има граници.. после поминатата граница е болест ! а самата особа за мене е психопа ! Па може слободно да оде у психијатрија да му соопштат дијагноза ОПСЕСИВНА ШИЗОФРЕНИЈАА! :nerv::nerv::nerv::nerv::nerv::nerv: леле се изнервирав на оваа тема :nerv:

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Не е болест, тоа е само показател дека не се сака доволно.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44

Јас сега последно учев за тоа и никаде не е споменато дека е патолошко заболување освен во случај кога станува збор за патолошка љубомора,т.е за опседнување со личноста или пак со нештото на кое сме насочени....

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
Чуство да.. ама се има граници.. после поминатата граница е болест ! а самата особа за мене е психопа ! Па може слободно да оде у психијатрија да му соопштат дијагноза ОПСЕСИВНА ШИЗОФРЕНИЈАА! :nerv::nerv::nerv::nerv::nerv::nerv: леле се изнервирав на оваа тема :nerv:
Тоа што го сметаш таквиот за психопат не значи дека стварно е.

Јас сега последно учев за тоа и никаде не е споменато дека е патолошко заболување освен во случај кога станува збор за патолошка љубомора,т.е за опседнување со личноста или пак со нештото на кое сме насочени....
Така е повеќе е особина на човекот отколку болест.

PSYtisfaction напиша:
Ако е болест, тогаш Планетава држи ужасно болно човештво. :)
Во наредниве 24 часа не можам да давам веќе репутација али за ова болдираново утре или задутре имаш некој поен од мене. Да знаеш само што се држи земјава ке посакаш да не снема...

Kajgana Shop

На врв Bottom