Просечна плата

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Логички администрација не ни треба да влезе во пресметки на просечни плати, зошто платите ги добиваат од приватен сектор.

И која е иронијава, ти земаш 17 000, а него му даваш 25 000 и згора на тоа те забева на шалтер неписмениот! И нема да ги жалам никогаш, нивниот гз од наша пот се ложи, колку што нив им е гајле за приватен сектор толку и мене за нив. Себични подлизурковци партиски копита.

Неможам органски да ја смислам нашата администрација, алергија добивам на било каков контакт од било која служба или министерство. Па толку бе па до толку идиоти и неспособни клошари на едно место собрани неможам да сфатам еј, го мрзи газот да го мрдне за еден податок да ти даде, а тоа му е работа! Мејл ако испратиш после година дена ќе ти вратат ако воопшто ти вратат, тоа од што се зафатени многу се шинати од работа. Го чекам денот пола на улица кога ќе ги избркаат ако се појави некој таков јунак во иднина, огномет ќе организирам.
Со тој просек на 3-то место на најсиромашни држави во Европа.

Изгледа нема да дојде тој ден кога ќе ги избркаат, може само да го зголемат нивниот број.
На толку голем развој на ИТ има 200.000 вработени на 2 милиони жители.
Пола година им е неработна, но еден софтвер може слободно да замени 70% од администрацијата и ќе работи 24/7.
Разбирам да има по еден вработен за оние што нема да знаат да плаќаат преку интернет, ама по тројца на еден шалтер и по пет во една канцеларија. Па за сите нема биро и фотељи. :D
E па еден треба да игра на мобилен,2-3 да го гледаат,некој треба и да збори на телефон за некоја да си ги лакира ноктите,друга да и го држи лакот,трета да ја мириса аромата а кафекуварката да го рестаритира компјутерот оти се блокирал од неработа а ти жива вода испотен оти од кај странките нема клима ти доаѓа да го искршиш стаклото да им влезеш внатре и пуздер да ги направиш.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Логички администрација не ни треба да влезе во пресметки на просечни плати, зошто платите ги добиваат од приватен сектор.

И која е иронијава, ти земаш 17 000, а него му даваш 25 000 и згора на тоа те забева на шалтер неписмениот! И нема да ги жалам никогаш, нивниот гз од наша пот се ложи, колку што нив им е гајле за приватен сектор толку и мене за нив. Себични подлизурковци партиски копита.

Неможам органски да ја смислам нашата администрација, алергија добивам на било каков контакт од било која служба или министерство. Па толку бе па до толку идиоти и неспособни клошари на едно место собрани неможам да сфатам еј, го мрзи газот да го мрдне за еден податок да ти даде, а тоа му е работа! Мејл ако испратиш после година дена ќе ти вратат ако воопшто ти вратат, тоа од што се зафатени многу се шинати од работа. Го чекам денот пола на улица кога ќе ги избркаат ако се појави некој таков јунак во иднина, огномет ќе организирам.
Логички ние не ни треба да имаме администрација ама инаку како реформаторите ќе се одржат на власт.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Оваа Леандра во Македонија е, да беше во Германија ќе заборавеше на секојдневните проблеми тука, и нема потреба од крема алергиска :icon_lol:.

А платите се мизерија...

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Едно е факт ќе го дочекаме денот кога административците како зомби ќе одат на штрајкови и сигурно или најверојатно пензионерите ќе им се придружат у друштво.ДЕНОТ НА БАНКРОТ

Тоа ќе биде некое грчко сценарио после ова најверојатно немири или граѓанска војна затоа шо на се има крај.

И после тоа ќе има ред и поредок ќе се цени приватниот сектор а со закон ќе се донесат забрана за вработување во државата за наредните 15 години со декрет.

Исто мој апел е до приватниот сектор да формира некоја комора саглам за да се наметне како 3 трера власт.

Администрација е болест на државата.

Значи тоа е решението!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Член од
24 јули 2014
Мислења
118
Поени од реакции
64
Платата е добра, ама онаа брутото. Нетото е тиња.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ај ќе прашам и овде
Имаше еден закон каде за секоја професија и степен на образование следеше минимум утврдена плата.
Не ми текнува во кој закон беше...минимално утврдена бруто плата за адвокатски стручен соработник некој да знае?

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Ај ќе прашам и овде
Имаше еден закон каде за секоја професија и степен на образование следеше минимум утврдена плата.
Не ми текнува во кој закон беше...минимално утврдена бруто плата за адвокатски стручен соработник некој да знае?
Според закон мин. утврдена плата е 8050 денари, за сите професии! работодавецот сам си одредува дали ќе ти покачи или не, зависи како ќе се покажеш

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ај ќе прашам и овде
Тоа е уредено со колективни договори кои владата ги потпишала со одредени гранки на стопанството, таму е утврдено спрема минимална плата и коефициенти на примања по звања, мислам дека се уште не се потпишани со сите гранки мислам. На пример, првенец во опер има (пример коефициент 3,5) и то иди минимална плата пута 3,5 али то се разликува од гранка во гранка како тие си направиле систематизации

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Според закон мин. утврдена плата е 8050 денари, за сите професии! работодавецот сам си одредува дали ќе ти покачи или не, зависи како ќе се покажеш
Не, не се работи за тоа, нема логика, некој со основно и некој со докторат ист аршин. Прашањето ми е за адвоакти на пр. има законкси утврдена бруто од 30-35 000 ден. минимум, ме интересираше прописот кај што ова е утврдено.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не, не се работи за тоа, нема логика, некој со основно и некој со докторат ист аршин. Прашањето ми е за адвоакти на пр. има законкси утврдена бруто од 30-35 000 ден. минимум, ме интересираше прописот кај што ова е утврдено.
То ти е систематизација и таа може да варира, од работодавец до работодавец, некаде адвокат може да зема 20.000 денари некаде 50.000 денари, шеф на книговодство во ЕЛЕМ зема 60.000 во Бит5олска пивара 16.000

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Ако било така сите правници ќе сакале адвокати да бидат.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
То ти е систематизација и таа може да варира, од работодавец до работодавец, некаде адвокат може да зема 20.000 денари некаде 50.000 денари, шеф на книговодство во ЕЛЕМ зема 60.000 во Бит5олска пивара 16.000
Да, да баш затоа јас зборам за минимумот колку изнесува, затоа прашувам и колеги ама не знаат јбг.[DOUBLEPOST=1416176970][/DOUBLEPOST]
Ако било така сите правници ќе сакале адвокати да бидат.
Едно е да сакаш, друго е да потиш гз и губиш нерви 4-5 месеци над 200 закоби за правосуден :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Да, да баш затоа јас зборам за минимумот колку изнесува, затоа прашувам и колеги ама не знаат јбг.
Не знат оти нема пропишана законска минимална плата за одредена струка, неа некој закон кој вели “минимум плата за адвокат, докто, градежен инженер, пекар, сатчија, паркетар, ветеринар, шофер....“
има само пропишана минимална плата во МК и таа се однесува општо за сите аботни места, испод тоа не смее да се исплаќа, а изнад тоа, како ќе одлучи работодавецот (газдата)

Kajgana Shop

На врв Bottom