Помош: Кратки програмки

Член од
21 јануари 2013
Мислења
231
Поени од реакции
144
Ве молам за помош ... Ако некој ги знае решенијата на овие 2 задачи го молам да помогне :)

1. Денес на страната на една авионска компанија се направени N резервации на авионски билети. Секој патник при резервација го пишува своето име, презиме, број на пасош и државата во која живее (сите одвоени со по едно празно место). Администраторите во авионската компанија во својата база на градови внесуваат M броеви на пасоши и информација дали истите истекуваат за помалку од три месеци (одвоени со празно место). На крај се внесува број на пасош на еден човек. Треба да се провери дали тој човек денес направил резервација во авионската компанија. Доколку денес не направил резервација, на екран да се испечати “<ime prezime> ne rezerviral”. Доколку направил резервација, но пасошот му истекува за помалку од три месеци, на екран да се испечати порака “Ne smee da leta <ime prezime>”, во спротивно да се ипечати порака “Prijaten let <ime prezime>”.

Пример: 2

Petko Petkov A11111 Makedonija

Nikola Nikolov A55555 Makedonija

3

A11111 true

A55555 false

A33333 true

А55555

Prijaten let Nikola Nikolov

2.На мапата не една држава се претставени N градови, заедно со патните врските помеѓу нив. За секој пат кој поврзува два града се знае должината изразена во километри. Еден патник сака да ги посети сите градови и се знае градот од кој тргнува. Треба да му погнете да ја минимизира вкупната патека, при што вкупната помината километража да биде што е можно најмала.
ВИ БЛАГОДАРАМ МНОГУ :)
Ова од алгоритми? Во кој јазик ти треба?

Член од
20 август 2014
Мислења
5
Поени од реакции
0
Да, од алгоритми. Во Java треба да е кодот

Член од
14 август 2014
Мислења
7
Поени од реакции
0
Здраво :)
Ве замолувам ако знае некој да ми помогне да ми ги напише барем приближно решенијата на овие 2 задачи ...
1. Претставена е структура на врабптени во една прганизација и односи помеѓу нив. За секој вработен е познато неговото име и се знае со кои останати членови во организацијата истиот соработува. Секоја соработка има вредност пд 1 до 10 која кажува колку добро соработуваат членовите (1 - многу слабо, 10 - многу добро).
Треба да се испечати името на најпопуларниот работник во организацијата, односно онпј член кој има најмногу соработки, како и името на најистакнатиот работник, односно членот кој има најголема вредност на соработки.
Да се напише структурата на графот.

2. Да се напише функција која како аргумент прима двојно поврзана листа со јазол водач чии јазли се сортирани во растечки редослед. Функцијата треба да формира две нови двојно поврзани листи, во првата ќе ги смести јазлите од оригиналната листа кои имаат непарно инфо поле, во растечки редослед, додека во втората листа ќе ги смести јазлите од оригиналната листа кои имаат парно инфо поле, но во опадачки редослед. На крај првичната листа да ги содржи двете нови листи, но споени.
Пример:
Оригинална: 1|2|3|5|7|8|9|10
Прва: 1|3|5|7|9
Втора: 10|8|2
Оригинална по спојување: 1|3|5|7|9|10|8|2

Задачите да се напишани во C. Ви благодарам многу :)

D

DAoliHVAR

Гостин
не мислам да навредам некој со ова,ама вие шо барате да ви решат задачи.за што ви се?

Член од
2 март 2007
Мислења
4.097
Поени од реакции
893
Апсолутен почетник сум и сам не знам како се навлеков на оваа работа но кога веќе почнав потребна ми е малку помош.

Се работи за едноставно програмче во Excel кое го користам за фактурчиња. Си има основни формули, листи, vlookup, условено форматирање, vba module за директно да ми зачувува во .пдф со дефинирано име на фајл без да кликам save as... Значи би можел тука да прекинама ама сакам уште една работа да автоматизирам.

Значи ми треба код за следново: вредноста од ќелија К19 од работен лист 1 да се копира во наредната слободна ќелија од колона А во работен лист 2 (значи прво ќе се копира во А1, па во А2, А3 итн...). К19 си ги добива вредностите со vloookup.

Има ле некој што се разбира во ова бар да ми каже дали е можно ова што го барам во Excel или ќе мора да се земе комерцијален софтвер специјално за оваа намена...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Апсолутен почетник сум и сам не знам како се навлеков на оваа работа но кога веќе почнав потребна ми е малку помош.

Се работи за едноставно програмче во Excel кое го користам за фактурчиња. Си има основни формули, листи, vlookup, условено форматирање, vba module за директно да ми зачувува во .пдф со дефинирано име на фајл без да кликам save as... Значи би можел тука да прекинама ама сакам уште една работа да автоматизирам.

Значи ми треба код за следново: вредноста од ќелија К19 од работен лист 1 да се копира во наредната слободна ќелија од колона А во работен лист 2 (значи прво ќе се копира во А1, па во А2, А3 итн...). К19 си ги добива вредностите со vloookup.

Има ле некој што се разбира во ова бар да ми каже дали е можно ова што го барам во Excel или ќе мора да се земе комерцијален софтвер специјално за оваа намена...
Во view code (десен клик на sheet-овите) одбери ја од листата sheet 1.
одбери worksheet и SelectionChange и копирај го следниов код:

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
br = 0
Do While True
br = br + 1
If Worksheets("Sheet2").Cells(br, 1).Value = 0 Then Exit Do
Loop
Worksheets("Sheet2").Cells(br, 1).Value = Worksheets("Sheet1").Cells(19, 11).Value
End Sub

Првиот и последниот ред треба да ги има, внимавај да не ги дуплираш.

Член од
19 јуни 2014
Мислења
180
Поени од реакции
158
Од тастатура се читаат N цели броеви (N се внесува од тастатура). Да се напише
програма која на екран ќе испечати дали внесените броеви формираат строго растечка низа (односно секој елемент да е помал од неговиот следбеник).

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.320
Поени од реакции
1.277
Помош, зошто ми ја јавува оваа грешка? Untitled.png

Член од
28 август 2013
Мислења
4.486
Поени од реакции
13.688
M

Mr.InF3ction

Гостин
@nikac17

На линија 20 зошто има { ? си утнал нешто таму..фали некоја линија код....функција ?

Kajgana Shop

На врв Bottom