Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто не е сигурна купечката сува храна? Дрога клавет? :D

Мој совет е да му купиш нормална храна за мачки и плус да му даваш и од тоа вие што јадете.

Ако ужива да се бања добро, ако не не го присилувај. Самото ќе се лиже и ќе биде чисто.
Од некои такви храни можат да добијат рак, па мидли му ја. А, за храната што тие ја јадат- не. Прво, мачката не е канга за ѓубре за да ги фрламе во неа остатоците, второ, многу јадења што за нас не се опасни, опасни се за мачките.

Зошто не е сигурна купечката сува храна? Дрога клавет? :D

Мој совет е да му купиш нормална храна за мачки и плус да му даваш и од тоа вие што јадете.

Ако ужива да се бања добро, ако не не го присилувај. Самото ќе се лиже и ќе биде чисто.

Абе нека и вари по едно јајце дневно,и ќе нема гајле..Јас сум пишал и претходно,едно-две јајца по 7 денари=14 денари..И мирна глава цел ден,ем белката полна со протеини,ем ситост и држи,ем кога ќе се испрди смрди цела соба..10-11 години чувам една иста мачка,жива-здрава,се пердаши со кој стигне,али женско е нормално..Најдолг стаж имам од сите тука што чувате мачки..

Од некои такви храни можат да добијат рак, па мидли му ја. А, за храната што тие ја јадат- не. Прво, мачката не е канга за ѓубре за да ги фрламе во неа остатоците, второ, многу јадења што за нас не се опасни, опасни се за мачките.
Не мислев на остатоците од храна, туку дел од тоа што ние го јадеме. Обично на мачката и замирисува и од радозналост ќе дојде да провери што се јаде, ако и се допаѓа ќе го јаде и ќе побара уште. Ако не и се допаѓа ќе изгуби интерес и ќе си замине. Само нормално со усул, да не и се дава презачинета храна, благо и такви глупости али мевце, риба, тиква такви работи слободно.

А ова со готовата храна не се сложувам, и сувомеснато има шанса да ја зголеми веројатноста за заболување од рак па ние сепак го јадеме. Така да не се преокупирај премногу со тоа, се е генетика. Ако на мачката организмот и е склон кон тумори и канцер ти колку сакаш заштитувај ја џабе е. :(

^Не викам за сувомеснато, туку за варено пилешко. Тоа ем го обожаваат, ем сигурно е.

А, дека мојата мачка би ја хранела само со јајца- не би. Многу брзо и' здосадуваат едни исти јадења, па менувам рецепти. Не сум и' дала јајце да проба, но знам дека е многу корисно.

Jas mojot macor go hranam so suva maceska hrana, ponekogas mu davam tuna ili mu kupuvam maceskii konzervi. Mu kupuvav suva hrana na kilo od pet sop, 2,20evra kilo, ama nemam poima koja e, moze ne cini i pocnav sega da mu kupuvam Friskies na merenje, za 30centi poskapa e, ama nekako posigurno mi deluva.
Znae li nekoj kako da go oducam da mi grebe od namestajot?? mu kupiv grebalka nejke na nea, samo edas grebese. Vcera si kupivme nov krevet, samo sto go vnesovme vo stan odma mu se zakaci i vednas stom naceka prilika odi da grebe na nego, kje poludam, moram vratata non stop zatvorena da ja drzam poradi toa:mad:

Луѓе, мачево ми е полно болви ! 1 месец ме нема дома и дозволиле да се наполни. Го бањав денес со едно средство ма јооок не се требат ги имаа. Што е најдобро решение ? Ампулите? Колку им се цените знае некој и колку време траат ? И оние каишките против болви ефикасни се ?

Луѓе, мачево ми е полно болви ! 1 месец ме нема дома и дозволиле да се наполни. Го бањав денес со едно средство ма јооок не се требат ги имаа. Што е најдобро решение ? Ампулите? Колку им се цените знае некој и колку време траат ? И оние каишките против болви ефикасни се ?
400-500 се ампулите и се ефикасни.

Jas mojot macor go hranam so suva maceska hrana, ponekogas mu davam tuna ili mu kupuvam maceskii konzervi. Mu kupuvav suva hrana na kilo od pet sop, 2,20evra kilo, ama nemam poima koja e, moze ne cini i pocnav sega da mu kupuvam Friskies na merenje, za 30centi poskapa e, ama nekako posigurno mi deluva.
Znae li nekoj kako da go oducam da mi grebe od namestajot?? mu kupiv grebalka nejke na nea, samo edas grebese. Vcera si kupivme nov krevet, samo sto go vnesovme vo stan odma mu se zakaci i vednas stom naceka prilika odi da grebe na nego, kje poludam, moram vratata non stop zatvorena da ja drzam poradi toa:mad:
има лепенки посебни шо се лепат на намештајот за да не дрцаат мачките и исто и спреј.

Колку да ти го олеснам барањето, тие лепенките што ти ги препорача Кацар се нарекуваат Sticky Paws.

Pazi samo da ne tigi istrese na tepih ili na namestaj, posle toa cistenje, amin. Iscisti go brzo, i doma naprskaj so nekoe sredstvo (vetacid), za da ne ti se razmnozuvaat i da odat pak vo nego.
Mene dodeka me nemase macorot vriese bolvi, sestra mi mu gi odrzuvala na nekoe prifatlivo nivo, ama koga nea kje ja nema za rok od 3 dena se mnozele kolku sakas. Jas koga dojdov, go isprskavme so Vetacid, mu stavivme ampula po 2 dena, si go zedov so mene vo Crna Gora i eve go mesec ipol nema fateno, sekoj den go proveruvam. E sega, ako maceto ti se druzi so drugi macki racunaj deka sekogas kje fakja, ili ako izleguva nadvor, i sl. Vo MK sestra mi mojot macor go pustala vo dvorot da se seta i zatoa nikogas nemozese skroz da go iscisti, jas ovde go pustam samo na balkon i eve dobar si e.
A isto i mojot macor koga vriel bolvi dodeka me nemase, gi istresol doma kade stasal, posto najverojatno nemale povekje mesto da bidat vo nego, i doma napravil invazija od bolvi, po tepih, po krevet, po kjebinja, nasekade otisle, pa morale da prskaat so nekoe sredstvo i doma da bide zatvoreno neznam kolku vreme za da gi unistat.:confused:

И јас не можам да ги откачам од мојата мачка. Ставив Фронтлајн пред месец дена ете уште е полна. Пред тоа третирав со Неопитроид пак џабе. Не знам ко прво од кај ги фатила пошто воопшто не излегува од дома.

И јас не можам да ги откачам од мојата мачка. Ставив Фронтлајн пред месец дена ете уште е полна. Пред тоа третирав со Неопитроид пак џабе. Не знам ко прво од кај ги фатила пошто воопшто не излегува од дома.
Mnogu golema napast se. Znaci bukvalno moras da pazis od sekoja mozna strana odma fakjaat, toa cudo edno.
Jas vo Veles ziveev na prizemje, i imav golem dvor, kade sto on stop minat macki i kaj nas doma bese 24/7 gosti, celo vreme ima nekoj. Moite bratucedi imaat preku 10 dvorski macki, i normalno deka imaat bolvi, sto mnogu lesno mozat da gi donesat kaj mene doma i mojot macor da se napolni, posto bolvata se pika vo alistata izmegju rabovite (seriozna sum) i moze da opstoi dolgo vreme tamu dodeka da si najde nov dom. Zatoa treba mnoooogu pazenje. Eve ovde ziveeme na sprat, balkonot mi e visok, i skoro nikoj ne mi doagja doma, macorot ne izleguva dolu po dvorot kade sto ima trevi i kade minat macki, eve cist si e. A predhodno isto ko i ti, i jas kje mu stavev i neopitroid, i kais i frontlajn i protektor, i koi uste ne preparati i pak kje imase. Da ne zboruvam kolku mnogu go iritiraa, sto celiot grb si go imase izgrizano poradi niv. Sega e cist, nema bolvi i mu porasna novo krzno, niednas ne sum videla da se griza po grbot.

Јас земав ампула и после тоа мртви ги вадиш од неа. Уште се чудам од кај ги фати пошто у стан живеам, а освен до пред влезната врата нема мрднато подалеку.

Јас земав ампула и после тоа мртви ги вадиш од неа. Уште се чудам од кај ги фати пошто у стан живеам, а освен до пред влезната врата нема мрднато подалеку.
Која ампула ја зеде, како се става и колку пари е ?[DOUBLEPOST=1415631354][/DOUBLEPOST]
Која ампула ја зеде, како се става и колку пари е ?
И да прашам, мачето ми е мало, 3 месеци нема, не е ни вакцинирано уште сега треба да го вакцинираме, дали е безбедно да се стави ампула ?

Последно уредено од модератор:
a49n8Om_460sa_v1.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom