Домашно вино (црвено, бело, розе)

  • Креатор на темата Креатор на темата boogeyman
  • Време на започнување Време на започнување
Нека се јави Let3 на темава да го прашам за совет пошто не можам да го контактирам преку приватна порака. :)
 
Не е ваљда дека сега се реши да почнеш со правење вино, во најлошата година за тоа (од кога јас памтам)? :)
Скоро никој од луѓево што прават свое вино, годинава нема земено грозје. Малку има понуда, што ја дигна цената иако грозјето е со прилично лош квалитет (многу малку шеќерни единици).
 
Не е ваљда дека сега се реши да почнеш со правење вино, во најлошата година за тоа (од кога јас памтам)? :)
Скоро никој од луѓево што прават свое вино, годинава нема земено грозје. Малку има понуда, што ја дигна цената иако грозјето е со прилично лош квалитет (многу малку шеќерни единици).

za vince ce izode zza rakija ic ne kapnuva :)
 
Катастрофа оваа година, иако уште не е готово малце ми има лош мирис, едвај набравме нешто за вино, одамна немало ваква година, го утепа дождот во скопје.
 
Годинава лајно грозје, лајно! Не туривме од ко памтам на назад години со ред, не можам да се сетам, а да не сме туриле.

Со купечко ќе се истера некако.
 
Летово пробав сајдер па сакам да прашам за совет. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Cider
https://www.youtube.com/watch?v=-qYknjqEAWc
Неам правено јабуковача имам пиено иако не би требало да е нешто посебно комплицирано, пошто принципот на сите алкохолни пијалоци е вриењето, јас лично се мислам медовина да направам, кажи што те интересира?[DOUBLEPOST=1415173824][/DOUBLEPOST]
Годинава лајно грозје, лајно! Не туривме од ко памтам на назад години со ред, не можам да се сетам, а да не сме туриле.

Со купечко ќе се истера некако.
Јас турив иако моето шесто чуло ми викаше “немој ќе се заебеш“ и така и бидна, комината е кислојна, а излаченото вино не проработи, нкако да врие, последно му ставив и вински квасец, деновиве ќе пробам да видам што е, ако е направено во киселкасто вино ќе пробам да спуштам киселината со сода, ако не ќе го дооставам да скисне до крај па че си имам 50 литри убава домашна киселина, не турам јас по многу 100-150 кила годишно лачам 50 литри вино остаток оди во ракија и добивам во завискност од грозјето од 15-25 литри ракија 53-55 степена која после ја спуштам на околу 50. Ова година зедов прокупец, ми се виде добар, али ете скисна, годината беше ужас за грозјето, нема гајле ќе имам киселина за следни 5-6 години, и така само домашна користам и веќе ми е при крај.
 
Последно уредено:
Каде да најдам рефрактометар и вински/шампањски квасец и дали ми треба таа специјалната затка или можам да импровизирам како што ти кажа ставаш црево на чепот во бочвата, а другиот крај во вода за да не прима воздух?
Инаку не е тоа јаболковача(ракија) тука некоја варијанта на лесно алкохолно сокче и млак оцет инаку вкусот е доста пријатен.
 
Каде да најдам рефрактометар и вински/шампањски квасец и дали ми треба таа специјалната затка или можам да импровизирам како што ти кажа ставаш црево на чепот во бочвата, а другиот крај во вода за да не прима воздух?
Инаку не е тоа јаболковача(ракија) тука некоја варијанта на лесно алкохолно сокче и млак оцет инаку вкусот е доста пријатен.
Рефрактометар само од ибеј/алиескпрес. Квасец можеш од тука (има и храна за квасец ти ја препорачувам да ја земеш) може и по карго да ти прати. За затката доволно ти е црево и во шише со вода да го ставиш (се треба да ти биде дезинфикувано и да дихтува) И на крај спреми се да чекаш над 3 недели за да исферментира и да се избистри. Немој да додаваш бел шеќер затоа што ќе има гаден вкус, само жолт шеќер ако сакаш да има повеќе алкохол.
 
Има некој од вас конкретни искуства со квасциве?
Не прашувам конкретно за тој од линкот, туку генерално за квасците што се достапни овде... иам слушнато дека не сите работат поштено и дека има и продавање на лебен квасец. Пак да нагласам дека зборувам генерално, и дека само пренесувам гласини кои немам појма дали се вистинити или не.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom