Можеби е така како што велиш во Лондон, од каде си. Голема е веројатноста тој што го изгубил телефонот да го пријавил за украден. Тогаш МВР мора да се вмеша и, доколку го лоцира, ќе го осомничи тој што го поседува за кражба.Со здравје да си го користиш, не мораш имеи да смениш. Никој нема да ти тропне на врата, мислиш од Мвр ќе се замараат со такви работи, најдени телефончиња и таблети или евентуално лаптопи?
Не е ова закон Држава, овде само некои казни да ти лупнат. Кој најде телефонче или нешо друго казна 100 евра. Е тогаш ќе ги наоѓаат. Тука има ептен чесни гледам по коментариве момци и слично,али доколку најдат нешо на улица или во некое кафиче, се сомневам баш дека ќе го вратат, а и да го дадат во полиција, мислиш ќе стигне до сопственикот на изгубеното? Нема шанси!
Чесни се во Македонијата пензионерите што играат шах пред зграда и тие што чуваат домашни миленичиња дома и ги ранат. Они да најдат нешто верувам дека би го однеле во полициска станица.Можеби е така како што велиш во Лондон, од каде си. Голема е веројатноста тој што го изгубил телефонот да го пријавил за украден. Тогаш МВР мора да се вмеша и, доколку го лоцира, ќе го осомничи тој што го поседува за кражба.
Колку и да се сомневаш со твоето богато искуство, сепак постојат чесни луѓе на светов.
Како што кажав во првиот коментер, ми најдоа смрдлив Сони Ериксон к750 после 6 месеци, и 2 години се ашкав по судови за глупости, кражба на телефон со вредност поголема од 10.000 денари е 2 години затворска казна. Од кај знаете па дека сопственикот не штедел пари за тој телефон, може на рати го зимал, глупости зборите...Со здравје да си го користиш, не мораш имеи да смениш. Никој нема да ти тропне на врата, мислиш од Мвр ќе се замараат со такви работи, најдени телефончиња и таблети или евентуално лаптопи?
Не е ова закон Држава, овде само некои казни да ти лупнат. Кој најде телефонче или нешо друго казна 100 евра. Е тогаш ќе ги наоѓаат. Тука има ептен чесни гледам по коментариве момци и слично,али доколку најдат нешо на улица или во некое кафиче, се сомневам баш дека ќе го вратат, а и да го дадат во полиција, мислиш ќе стигне до сопственикот на изгубеното? Нема шанси!
Да надополнам само, има во лептокарија доколку сакаш да си смениш ИМЕИ и да си раат, дечките што работат таму за пет минутки го менуваат и никому ништо не зуцнуваат, си даваш 1000 и толку Во овој случај пошто се работи за поскапо промени си го и немај гајле.
Aj сега ти стави се во ситуација кога си при крај на штедење, ти фалат уште 2000 денари и наоѓаш ама баш ист телефон каков што планираш да купиш, во одлична состојба. Значи наоѓаш, не го крадеш. Ќе го вратиш?Ваквите теми ми се многу болни бидејќи имам искуство со изгубен телефон (досега не е најден) и верувам дека за сите ваквото искуство е многу болно. Штедев година и пол со плата од мизерни 8.000 денари за да си го дозволам. МВР нема ништо да направи, но апел до креаторот на темата да се стави на местото на тој што го загубил, да проба да сочувствува и да го врати телефонот. Некој можеби не јадел многу за да заштеди за телефонот.
Колку ли само пoвршно размислуваш, ти се чудам. Сигурно ако сум собрал сума пари и ми фалат уште 2.000 ден. ќе ги дособерам, макар и да потрае. Битно знам дека тоа ќе биде лично мое и сум го заработил. И да, ќе го вратам.Aj сега ти стави се во ситуација кога си при крај на штедење, ти фалат уште 2000 денари и наоѓаш ама баш ист телефон каков што планираш да купиш, во одлична состојба. Значи наоѓаш, не го крадеш. Ќе го вратиш?
Се разбира дека би го вратила. Ама ете, луѓе кои размислуваат како тебе не би сфатиле...Aj сега ти стави се во ситуација кога си при крај на штедење, ти фалат уште 2000 денари и наоѓаш ама баш ист телефон каков што планираш да купиш, во одлична состојба. Значи наоѓаш, не го крадеш. Ќе го вратиш?
А јас каде реков дека ќе го задржам??? Само ти ја поставив обратната ситуација.Се разбира дека би го вратила. Ама ете, луѓе кои размислуваат како тебе не би сфатиле...
Не се глупости, како можеш да штедиш пари, да не јадеш за нешо и на крај да го изгубиш? Значи не си марел од него ич... Чим си дозволил да го изгубиш, јас зимам пример лично од мене, ако е требно сто пати ќе се вратам, ќе се свртам да видам да не сум испуштила нешо, да не забораив нешо или пример коа седнувам некад ама секад обично од коа ќе станам три пати се вртам, да видам да не сум заборавила нешо. Пошо и јас имам скап мобилен, ама никад не ми се десило нешо да изгубам, било телефони, било апарати било тоа и пари Пошо си знам колку тешко се заработува тоа и не губам. Едино еднашка ми украдоа новчаник, со 1000 внатре. Али тоа не е непажња, туку се работи за професионални крадци. Од ташна додека одев ми го лапнаа новчаничето. И ако неам плус пари, не би си купела телефон од 1,000 евра. Ќе си зеам некој од 50. Колку да ме служи.Како што кажав во првиот коментер, ми најдоа смрдлив Сони Ериксон к750 после 6 месеци, и 2 години се ашкав по судови за глупости, кражба на телефон со вредност поголема од 10.000 денари е 2 години затворска казна. Од кај знаете па дека сопственикот не штедел пари за тој телефон, може на рати го зимал, глупости зборите...
Чесни се во Македонијата пензионерите што играат шах пред зграда и тие што чуваат домашни миленичиња дома и ги ранат. Они да најдат нешто верувам дека би го однеле во полициска станица.
Не пишав јас никаде дека не постојат. А дека ќе го осомничи тој што го поседува за кражба мало морген. Немаат право на тоа бидејќи тоа нешто е најдено. А не украдено. Знаеме сите тука во каква ситуација се наоѓаме и колкава економска криза владее, се молиме на Бога за да најдеме некогаш нешто, за да се израдуваме.
На што се должи ----> ? Не е точно тоа дека Македонија веќе е рамна со Бангладеш, Африка ?