Ауфвидерзен Македонијо!

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Богами стварно ова. Денеска баш имавме состанок за да се дискутира околу предлози за подобрување на работата, жалби итн.
Даваат колегиве замерки како: немаме теретана и тушеви на работа, некои канцеларии се со по 8 луѓе во нив и тоа било многу, регулација на можноста за home office и да работиш дури си во движење (воз, авион...), па кафе машините пред некое време ги сменија од поедноставни, во некои што се со тачскрин и коктели дури што може да мешаат... Е такви некои работи што за наши услови се незамисливи, се со цел вработените да се што позадоволни од работата.
Да не спомнувам дека организираат секоја година тим-билдинг, на кои повеќе ивенти се на располагање да одбериме кој го сакаме и се’ е покриено од фирмата: коли, хотели, трошоци за настанот. Годинава имаше работи како трки со четирицикли, качување по карпи, laser-tag... И дури од фирмата обезбедија неколку Ауди А8 W12 и неколку S8 само за нашиот тим за да одиме на ивентот. И после некој ќе речи: да заработувам 1000-1500 евра во МК исто ко на запад ќе живеам... My ass исто :cool:
Кај нас се жалаат оти греење не им пуштаат за да заштеди газдата за нова кола или викендица, па мораат со две јакни облечени да работат (се разбира дека за минималец).
Како што и претходно сме дискутирале, ОВА е она за што сите сакаат да си одат од Македонија, не сите одма да се фаќаат за големината на платата. Ова и еден куп други работи наречени живот, а не се плата, плата и плата. Ама со кој ли ќе се објаснуваме.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Кога ќе преживеат месец Германецот или Јапонецот со 3 евра дневно тогаш да ми кажеш дека се поспособни од нас :нинџ:
Преживувале и они со многу помалку, ама сфатиле дека да им биде поубаво на своите деца треба да работат, а не да чекаат некоја вештачка замисла наречена држава да им ги реши проблемите

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Како што и претходно сме дискутирале, ОВА е она за што сите сакаат да си одат од Македонија, не сите одма да се фаќаат за големината на платата. Ова и еден куп други работи наречени живот, а не се плата, плата и плата. Ама со кој ли ќе се објаснуваме.
хммм брзо заборави дека има Strasse , а има и Gasse и дека 90 % од светот живее по такви ќушиња.
И не обесујте , ако некој те плаќа и ти овозможува Ауди А8 W12 и неколку S8 само за твојот тим да оди на некаов ивент уживај се додека не те исшутираат од тимот.
Од ќушето кај што си се родил никој нема да те исшутира и треба со почит да се однесува кон него , а не само да се биде незадоволен зошто нашето гассе не е Вилхемштрассе, а се чека некој друг такво да го направи.

Преживувале и они со многу помалку, ама сфатиле дека да им биде поубаво на своите деца треба да работат, а не да чекаат некоја вештачка замисла наречена држава да им ги реши проблемите
хе тие имале и времиња каде двете чрвени се викале најлон чорапи...., ама никогаш не биле под пусто-турско и не ја пропуштиле реформацијата на Лутер, па научиле да пливаат и кога по некој случај паднат у некој вир , бргу и ефикасно се вадат.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Тука немој да заборавите на таа прекрасна фраза, јао па како је лепа ова Југославија, а го имаш погледот кон Охридското езеро. Не е само пусто турско период кога било потребно да им се избрише почита кон својата земја, 50 години да се удираш во гради дека си Југословен за толку краток период покажува за каков систем се работи. Инаку јасно кажувам дека сум горд што сум Македонец, и да сакам да бидам ко Германците и Јапонците, ама што фајде кога само на темава сме 4-ца такви, а 20-тина се Македончиња што прво самите се негираат, ја плукаат државата, и не се ни трудат да направат промена ниту на десктопот, а па камоли да ја направат Македонија поубаво место за живеење од порано. Искрено нема да се откажам од пишување позитивни работи за Македонија, нема да се откажам да се спротиставувам кога ќе ми кажат, дека оние градбите по селата ни се уствари турски дизајн за куќа, а не биле наши. Па до кога сите ќе попувате дека ние сме неспособни, кога толку многу имаме дадено на светот. Па еве и кога идете надвор од Македонија, иако тука плачете, нели се чуствувате поснаодливи од тамошните, нели се чуствувате дека иако сте без тамошно образование многу постигнувате, затоа бидете горди што сте родени како Македонци и дај престанете да плукате онаму кај што ви е папокот, Македонија. Ако мислите дека не ја бива држава напуште те ја, само не ги трујте со токсините, дека нема да не биде и дека надвор е поубаво, секаде има и добро и лошо, ама барем тука сум роден, и немора да ме вадат од авион со нозете напред, за пак да бидам таму кај што сум роден.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Тука немој да заборавите на таа прекрасна фраза, јао па како је лепа ова Југославија, а го имаш погледот кон Охридското езеро. Не е само пусто турско период кога било потребно да им се избрише почита кон својата земја, 50 години да се удираш во гради дека си Југословен за толку краток период покажува за каков систем се работи. Инаку јасно кажувам дека сум горд што сум Македонец, и да сакам да бидам ко Германците и Јапонците, ама што фајде кога само на темава сме 4-ца такви, а 20-тина се Македончиња што прво самите се негираат, ја плукаат државата, и не се ни трудат да направат промена ниту на десктопот, а па камоли да ја направат Македонија поубаво место за живеење од порано. Искрено нема да се откажам од пишување позитивни работи за Македонија, нема да се откажам да се спротиставувам кога ќе ми кажат, дека оние градбите по селата ни се уствари турски дизајн за куќа, а не биле наши. Па до кога сите ќе попувате дека ние сме неспособни, кога толку многу имаме дадено на светот. Па еве и кога идете надвор од Македонија, иако тука плачете, нели се чуствувате поснаодливи од тамошните, нели се чуствувате дека иако сте без тамошно образование многу постигнувате, затоа бидете горди што сте родени како Македонци и дај престанете да плукате онаму кај што ви е папокот, Македонија. Ако мислите дека не ја бива држава напуште те ја, само не ги трујте со токсините, дека нема да не биде и дека надвор е поубаво, секаде има и добро и лошо, ама барем тука сум роден, и немора да ме вадат од авион со нозете напред, за пак да бидам таму кај што сум роден.
Алоооо...локал патриотче,никој не спори за убавините на Македонија,секому му е мило да биде таму каде што е роден, секој роден Македонец е горд Маќедонец,неси ништо повеќе горд од тие 20 што ѓи спонуваш на форумов,и не заборавај дека живееш во 21век и никој не е слеп и глуп да неможе да процени каков живот треба да живее...
Да те прашам...што имаш ти направено државичкава дани биде убава а воедно бараш и другите тоа да го сторат??

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
25 март 2012
Мислења
8.537
Поени од реакции
5.085
Искрено не сместивте у екипа, онака тројца сме обединети, а вие ко хиени само нафрлате теоори и врска немате со реалниот свет. Еден ни пиша сеа ММФ ќе не спакува, ова она, ја колку што се сеќавам ММФ ги избрка сегашната власт, ја си кажувам од лично искуство, глава неможам да кренам од поправка на трактори, кои се купени во последниве три години, мене супер ми оди ама вие викате државата тоне. Праските од Росоман ги пратија извоз една некаснав, таму луѓето од што немаат пари, магацинските фрижидери од вонземјани им се подарок, самите граѓани неможат да си ги дозволат бидејќи во дугови живеат. Масирате дека се нечини, а тие што се вработуваат државно, што им се зголемени платите, многу од тие се унапредени што им фали во Македонија, јас искрено ги гледам за успешни, ќе соберат искуство и ќе ја водат државата во вистински правец, се дур не се исчисти од старите остатоци. Зошто ги потценувате луѓето што работат администрација и ги квалификувате дека не ги бива. Еве пример @мкд владе ве растури со 200 страни текстви и пак сте во мат позиција, пак се повикувате на партиските опозициски ставови, а не е така. Ви купија автобуси, се утепавте од плукање по нив, а сега се жалите климата ви е јака во лето. Пишувававте што не купиле Санос, а кој го рокна Санос тоа неможете да напишете. Реновираа возови и моторни гарнитури, ќе купат и нови возови ама и за нив ќе кажете нечинат, а не пишувате дека 30 години не се купени нови. Е сеа за да го оправдате тоа, пишувате дека само се задолжуваме и од таму ни се парите, а не верувате дека Македонците можат да направат сами, да заработат сами и да ја насочат државата во вистински правец. Вие толку сте полни со ароганција, елитизам и недоверба во сопствениот народ и држава и ширите фрустрации дека не ви ја бива државата. Сега да ви се укаже можност да се вработите државно, одма би прифатиле. Инаку имам пријатели од двете страни, но со секашната власт сум горд што им е дадена шанса на млади луѓе да покажат што знаат, за разлика од ропаците што го продадоа името и знамето, а за тоа не извлекоа никаква корист за државата.

П.С. Уште долго време ќе носам маички со Александар, инаку и на куќата го имам ставено Сонцето од Кутлеш.:D
Кај сте виделе државата да се споредува со минатото, своето минато?

Ова го може само Миленко кога се фалеше дека порано сме возеле фиќо, а денеска возиме голф 4[DOUBLEPOST=1414670331][/DOUBLEPOST]
Абе земјата си е супер, сите си ја сакаме, државата не ни чини, државата не функсионира, институциите ни се моментално како во Готам пред бетмен.

Последно уредено:

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Алоооо...локал патриотче,никој не спори за убавините на Македонија,секому му е мило да биде таму каде што е роден, секој роден Македонец е горд Маќедонец,неси ништо повеќе горд од тие 20 што ѓи спонуваш на форумов,и не заборавај дека живееш во 21век и никој не е слеп и глуп да неможе да процени каков живот треба да живее...
Да те прашам...што имаш ти направено државичкава дани биде убава а воедно бараш и другите тоа да го сторат??
-Локал патриотче + државичкава = Македонче, се пронајде форумско пријателче.
Еве и да ти кажам што сум направил за државата, ти ќе бидеш посреќен и ќе ја сакаш повеќе од претходно ?
Ти ако седиш пред компјутер и се занесуваш што сакаш да имаш, и што сакаш да работиш, друг си живее и си создава за семејството и себе и задоволен е плус. Колку да претставуваш дека не ја бива Македонија, толку за себе си викаш дека не те бива, ти си тој што не уназадува, а не тие што работиме живееме и создаваме во Македонија. ;)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.876
1кг месо јас сам го јадам, а па и да го делам за 12 лица. На скара обично се 10 парчиња во 1кг значи двајца нема да јадат. :ROFLMAO:

Комшиката вака се фалеше и една кокошка ја делеше на 7 членови во фамилијата. :D

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
-
Еве и да ти кажам што сум направил за државата, ти ќе бидеш посреќен и ќе ја сакаш повеќе од претходно ?
Ти ако седиш пред компјутер и се занесуваш што сакаш да имаш, и што сакаш да работиш, друг си живее и си создава за семејството и себе и задоволен е плус. Колку да претставуваш дека не ја бива Македонија, толку за себе си викаш дека не те бива, ти си тој што не уназадува, а не тие што работиме живееме и создаваме во Македонија. ;)
De pocrtanovo obajsni go podetalno? Sto ti toa sodavas vo Makedonija?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Готова е Германија :icon_lol:.

German economy could lead Europe back into recession
By Europe correspondent Barbara Miller
Updated Wed at 4:38amWed 29 Oct 2014, 4:38am

Video: German growth fears, signs of weakness in the Eurozone powerhouse (The Business)
Map: Germany
Germany's banks may have got the all-clear, but there are worrying signs of weakness in Europe's powerhouse economy.

Growth in the second quarter went backwards, prompting calls for Chancellor Angela Merkel's government to do more to stimulate growth and investment.

With markets already jumpy there are fears that, if Germany doesn't change its ways, the eurozone could be dragged back into recession.

In recent years, Germany's Chancellor Angela Merkel has been seen as the eurozone's saviour - Germany the powerhouse of a struggling continent.

Now economists are lining up to ask whether the woman nicknamed "Mutti" - mum - may have been smothering growth.

"Germany fails to recognise that the relative health compared to the rest of Europe doesn't mean that it's doing its homework and that economic policy is right, and Germany needs to do its homework, still has a lot to do," argued Marcel Fratzscher, the president of the German Institute for Economic Research.

Germany is now predicting growth this year of 1.2 per cent - that is down from 1.8 per cent.

The revised figures for next year are similar on the back of a second quarter which saw the German economy shrink by 0.2 per cent, and a significant slump of 6 per cent in exports in the month of August.

Those figures are causing jitters on the markets and there are concerns that the third-quarter figures could show another contraction, which would signal a technical recession.

"The negative third quarter for Germany will not be the end of the world. We still have a decent rate of growth of above 1 per cent for this year and next year," said Mr Fratzscher.

"The much bigger worry for me is that we get into this phase of stagnation over the next five years. So growth rate within the euro area, but also within Germany, of below 1 per cent, so too little to really reduce unemployment sustainably, too little to allow banks to improve their balance sheets, too little to allow companies and private houses to reduce debt, and ultimately, too little also for governments to reduce debt.

"So the biggest risk I see currently is one of stagnation."

However, the German population is not too worried yet.

"Since the economy in Germany is still so good, I have a good feeling," said one Berliner.

"At the moment I am a bit concerned because if people think it's bad, it is bad," said another.

But yet a third dismissed such concerns.

"They're probably less optimistic than they could be, because Germans like to whine or complain."

At industrial and technological giant Siemens, they think the German way will prevail.

"I'm not worried. German quality, as the saying goes, is good quality," said apprentice Alex Lucas.

"That's the thing I find about the German approach is that what we're learning it's got to be perfect. When you're doing something, it can be half a millimetre out, but that's still too much," said fellow apprentice James Lane.

However, if the economic wheels do not start turning soon Europe could be facing another recession, one some will say was made in Germany.

http://www.abc.net.au/news/2014-10-28/german-economy-could-lead-europe-back-into-recession/5847416

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
-Локал патриотче + државичкава = Македонче, се пронајде форумско пријателче.
Колку што можам да приметам се убиваш од работа
дупе не подмрднуваш од пред компјутер... :)
Туку што навистина имаш сторено за државава граѓаните да се осеќаат посигурни да не мислаат за на гурбет??

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
PANIKA U BERLINU Nemački privrednici: Ukinite sankcije Rusiji ili propadamo
Planeta 06:12, 26.10.2014.

Autor: Ekipa Kurira

• 25
  • Pošalji e-mail
  • Odštampaj tekst
A
Pad u najvećoj ekonomiji Evropske unije dovešće do brzog industrijskog kraha u celoj evrozoni, tvrdi ekonomski analitičar Mihael Mros

BERLIN - Sankcije Rusiji su neophodne i neće skoro biti ublažene, zvaničan je stav nemačke vlade. Ipak, mnogi u toj vladi, ali i političari „velike koalicije“ demohrišćana i socijaldemokrata, govore samo o tome kako se mogu okončati sankcije prema RF - jer nemačka privreda zbog njih samo gubi, pišu nemački mediji.

Merkelova je u uskom krugu već nagovestila da bi se, srednjoročno gledano, odnosi s Moskvom ponovo mogli normalizovati i da bi uslovi za to, između ostalog, mogli biti - stopiranje dalje destabilizacije istočne Ukrajine i pregovori o budućem statusu Krima, piše Bild.

- Kritičari moraju prestati da kritikuju Putina i pokazati više spremnosti za obnovu ekonomskih veza Rusije i Nemačke. Ako se kriza ne završi uskoro, poverenje između partnera će nestati - rekao je Ekhard Kordes, šef Komiteta za istočnu Evropu Federacije nemačke industrije (BDI) i čelnik kompanije „Dajmler AG“, za Blumberg.

Bez poverenja

On kaže da je zbog zahteva SAD da Merkelova ima čvrst stav prema Rusiji najveća ekonomija Evrope na ivici recesije.

- Pad izvoza u Rusiju pogoršavaće se do kraja godine, a samo u avgustu je pao 17 odsto. Skeptičan sam prema ovakvim ekonomskim sankcijama jer su u globalnoj ekonomiji veze jake, ali uvek postoji neko ko može da vam zauzme mesto i iskoristi situaciju - rekao je Kordes, čija organizacija predstavlja više od 200 nemačkih kompanija.

Zbog svega toga, dodaje on, potrebno je rešenje koje neće iznervirati Rusiju.

Opasnost za EU

- Ekonomija EU nije funkcionisala dobro, bila je krhka, ali sankcije Moskvi samo su je pogoršale, posebno jer je nemački izvoz drastično pao, tj. nalazi se u kolapsu. I samo će biti gore - kaže nemački ekonomski analitičar Mihael Mros za Raša tudej.

On kaže da je kolaps nemačke privrede opasan za celu evrozonu.

- Pad će povući sve zemlje EU nadole, pogotovo što već imamo probleme u Italiji, Španiji, Grčkoj i Francuskoj. Ako Nemačkoj bude gore, tim zemljama biće još gore i teže - kaže Mros.

Lijam Haligan
ZAPAD GUBI HLADNI RAT

Britanski novinar i ekonomista Lijam Haligan kaže da će se Zapad predati u novom hladnom ratu s Rusijom.

- Ekonomski gledano, Putin drži Evropu u šaci. Sankcije protiv Rusije nanose velike gubitke ekonomijama Nemačke i Francuske, dolazi zima, a Putin uvek može da igra na kartu gasa i da zapreti celoj Evropi - napisao je on u tekstu za Spektator.

http://www.kurir-info.rs/planeta/panika-u-berlinu-nemacki-privrednici-ukinite-sankcije-rusiji-ili-propadamo-clanak-1598470

I

izotop

Гостин
Ova беше напишано пред некој ден и се однесуваше меѓу другото и на мене колку што можев да разберам
Па ти напишав претходно, остатоци од црвената боржоазија. Што очекуваш од нив, нешто корисно да напишат. Толку им е иако се сметаат за кремот, елитата или така нешто. Сите се глупи само тие се паметни.
Синови, ќерки на транзициски профитери, на професори, доктори, судии кои цел живот така го поминаа, со лежење. И нормално сега се им е криво. Тука лежење повеќе нема, за надвор не ги бива и само мрчат. А да и гатачи. Еден ден вака ке било, така ке било, се вртело тркалото. Е за тоа тркалото погодија. Се сврти ама за нив. Гледаш ги ретчат како глувци, како штетни бубачки. Некни судии, претходно некој друг беше, пред тоа некој трет, утре пак некој ке наеби. Си чекаат и нив да им дојди редот. Доттогаш нека мрчат, само и толку можат. Кој бил попаметен од нив веќе заминал, другите ке ги гледаме на вести.
Вака така коровот ке се исчисти.[DOUBLEPOST=1413284974][/DOUBLEPOST]
Сега друго е со метла , друго е во канцеларија. Ама сепак ....
Вчера ова ми го пишавте
Ако овде топ се живее нормален живот, како што пишуваш, тогаш за кој кур сите од партија се бутате у администрација? Што не живеете и вие "нормален" живот?
Дали имаш нешто да кажеш во врска со темата, или ке лупате муабети диктирани од штаб?
ЈАс прво ве молам да се договорите меѓу себе за кој штаб се работи, за која партија. Едниот вика црвена буржоазија, другиот вика за сега. Пошо најискрено не можам да постигнам од сите штабови да пишувам договорете се која етикетиа ќе ми ја залепите и држете се до тоа. А не еден ден плава, друг ден црвена.
Инаку ове ми се случува веќе 5 или шести пат во рок од неколку дена. Очигледно некој има проблем со перцепирање на мислење различно од своето и мора во истиот момент да го оквалификува како партиско.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Ova беше напишано пред некој ден и се однесуваше меѓу другото и на мене колку што можев да разберам

Вчера ова ми го пишавте

ЈАс прво ве молам да се договорите меѓу себе за кој штаб се работи, за која партија. Едниот вика црвена буржоазија, другиот вика за сега. Пошо најискрено не можам да постигнам од сите штабови да пишувам договорете се која етикетиа ќе ми ја залепите и држете се до тоа. А не еден ден плава, друг ден црвена.
Инаку ове ми се случува веќе 5 или шести пат во рок од неколку дена. Очигледно некој има проблем со перцепирање на мислење различно од своето и мора во истиот момент да го оквалификува како партиско.
За понатаму да нема забуна би било пожелно да обелодениш каков дрес носиш...еве например мкд владе се изјасни дека е неутралец, а навива за портокалите.....:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom