PsyTrance и неговата култура

• Креатор на темата Креатор на темата DonJas
  • Време на започнување Време на започнување
2003та почнав, прво со Skazi и Infected Mushroom, не ги разликував ич субжанровите и кои какви елементи имаат, ама коа ќе влезеш у овие води тотално се ќе ти прави огромна разлика.
Најмногу имам слушано Full-on, Psy/Darkpsy и Progressive. Од Full-on најмногу имам слушано A-Team(Bliss и Painkiller), Mekanikka, Indra, Electro Sun, Dapanji, 1200 Mics и мноогу други, од Psy/Darkpsy имам слушано доста од Sesto Sento, Psykovsky, Gataka, RAM, Dark Nebula, Azax, Hallucinogen. Progressive psy, Mystical Complex, Astrix, Bizzare Contact, Father&Son etc etc..
Барем у овој вид на музика има огромен избор на артисти, неаме криза.

Еи сфиѓа ми се што ке гу активирамо тему, иако не сам толко актиф у задњо време сс нови артисти, диџеи, нови компилацие, издавачки куќе. Ама па затој од порано знам мноо. Иам напишано погоре за мене и мои почетоци сс транс. Кд смо веќ куде Hallucinogen, знаемо дека дечко е ѕвер и е дел од мноо транс/амбиент проекти и дека дава мноо кфалитетан саунд. Слушасмо га на Саундвејф двојку у Скопје. А животна жеља ми е да иду на Shpongle на концерт. А што е врска сс Talamasca на тапет?
Ja порано мноо га слушаше а и после тој ке рокнеше некоју ретро траку од њега, али ск не ги слушам тија такфи што га изменисфа правац за поише паре. И тој приметија сам сфе израелци га направисфа тој, изменисфа стил у ептен комерцијално прогресиф срање, за поише публику на концерти,фестивали, за поголему продажбу на цедеа. А знаемо у транс, што помалце те знае млада неискусна популација, што помалце људи имаш на журку, тој е поголема могуќност да ти е покфалитетан транс, поповржани ефекти, а не колко само да се напраи некој крејзи еуфоричан ефект на фрути лупс, или на било кој друг програм.

Кд смо веќ куде Таламаску, бија сам му на журќе на Стенковац, тк доваѓа и Азакс, тој беше задња година кд га променисфа правац и двоицата. Тк не беше лошо, типични таламаска сентисајзер ритмнови, мелодие, минимал благи ефекти,по некоја гитара, добра вожња, насмеано лице.Нервира ме куде њега што на лајф наступи л'же дека праи лајф транс, а он устфари попушта и затегнуе нешто на празно, а трака си иде цела у позадину, типичан плејбек. Али ипак реноме си е реноме. Он е од порано познат на транс цену како dj Lestat и формира франацуску дискографску куќу 3D Vision. Прво беше сконцентриран на њу фејф спејс гоа ритмови, па после почна и да праи типични изреалски морнинг фул он псај траке. У девеести издаваше траке за компилацие од позанти диско куќе, а после у 2000 га издаде и прф албум Beyound the masc. За добро познату издавачку куќу Spiral Trax International га издаде и фтор албум Musica Divinorum.После искочи Zodiac, па од 2004 годину у албум Made in Trance, oн почна да користи гитаре у траке, например трака Action
Омилени траке од компилацие од тој време су ми
Generic Monster

Time Simulation
Rosewell Mania

Еј ја ск виде дека га има у тему за тапет, нема везе, истикур и овде : )

2003та почнав, прво со Skazi и Infected Mushroom, не ги разликував ич субжанровите и кои какви елементи имаат, ама коа ќе влезеш у овие води тотално се ќе ти прави огромна разлика.
Најмногу имам слушано Full-on, Psy/Darkpsy и Progressive. Од Full-on најмногу имам слушано A-Team(Bliss и Painkiller), Mekanikka, Indra, Electro Sun, Dapanji, 1200 Mics и мноогу други, од Psy/Darkpsy имам слушано доста од Sesto Sento, Psykovsky, Gataka, RAM, Dark Nebula, Azax, Hallucinogen. Progressive psy, Mystical Complex, Astrix, Bizzare Contact, Father&Son etc etc..
Барем у овој вид на музика има огромен избор на артисти, неаме криза.

Имаше период од кај ~2004-2009 кога слушав доста Full-On, еве ти некои имиња кои можеш да ги провериш на Youtube: Brethren - The Price of Prophecy, Vibe Tribe - Melodrama, Penta - Pentafiles, Space Buddha - Storm Reaction, Cosma - Non Stop, Tikal - Ritual Cycle, Exaile - Hit the Machine, Silicon Sound - Pure Analog, Psyside - First Contact, Alien Project - Aztechno Dreams, CPU - Central Processing Unit, Optokoppler - Replugged, Opium of the Masses (Space Buddha + Cyber Cartel) - The Lost Planet, Fatali - Faith, Sirius Isness - Resolution of Duality. Другите артисти што ми се допаѓаат веќе си ги набројал. :)

Ај да напраимо рецензију на псај сцену у Македонију

Како прф псајтранс диџеј на овија наши простори се истакнуе Дани Бушава Азбука негде у средину у девеести кд дечко гу напраи прву псај журку.Други поистакнати диџеи од тој време бесфа Навигатор,Васерман,Вања,Сателајт, Монтезума. Дечки бесфа љубоф мир сонце и насмефки,праесфа добри андерграунд журке сфе док не се деси Диџитал Денс и њини глупи Грејтес Хитс журке на саем.
Девеес шесту у Берово доваѓа и добро познат Гоа Гил, а други звучни имиња што доваѓасфа туј су Цујоши Сузуки,Електрик Јуниврз,Сан Проџект,Миранда,Таламаска...
Сс развитак на псајтранс, тоес онј прелаз од гоа и спејс ритмови до псај дарк фул он звукови, мењасфа се сфакакфи резиденти, прилиф на нови псајтранс пионири, диџеи,артисти,групе. МКЦ беше закон, Ла Фабрик : D Белви
Нагло се разви псај култура у Македонију, шаренило на сфи стране, даунлоад од интернет се кидаше, не се давасфа цедеа на сфакога : ) За неиздадену музику па да не праимо муабет, реликти бесфа тој
Од 2000 почнасфа журке да зимаф поголем замаф, направи се и Пелиделик фестивал кој треаше да биде традиционалан али дешава се само едну годину.
После тој почнасфа и наши диџеи да праиф експериментални траке, мислу дека Вале Монтезума гу издаде едну од први мк траке, Кејф ин тренс нешто такој беше, а почна да издава траке под име Блисаргон Демогоргон. Почнасфа да издааф музику и Оги и Буги кои напраисфа бенд кој се вика Јудиштира, па и диџеј Марко напраи бенд сс Бобита(Егоритмиа) кој се викаше Имаџинари Сајт.Они издавасфа музику за прву македонску диско куќу Гловлинг Флејм.У 2003 искочи Aгни Хотра компилација. Најјаки мк траке од туј диско куќу су ми Yudhisthira - Matter is a myth, Imaginary Sight - Universe, A искочи и голема соработка заедно сс Брејнсел,Огита,Марка а трака е Peyote
У тој време искочисфа и мноо псај дарк артисти например Фобос Азазел,Гроум Пеја,Хагенит,Дисторед Гоблин и још други. Али наравно најјаки се избацисфа браќа Атриум и Енцефалопатикус кој почнасфа да издааф и за најјаку дискографску куќу Парвати Рекордс.
Атриум мноо јако стартувасфа сс траку Pagan Anaesthetic коју гу издадесфа за Peak Records.
После искочи и сплит албум Ukalen кој е нешто наше спиритуално сфето, пуно сс форест груви тфистед псај ритмови и ефекти.Албум е составен од траке од Атриум и Енцета, издаден за Парвати.Најбољи македонски албум. Најјако парче од албум ми е Atriohm - Close to nowhere
После тој Саше продужи сам да праи музику под ист никнејм Атриум, а брат му Лео се посфети на псај чил амбиент проект Tengri. Саше и Енце бесфа дел од најбољи Парвати компилацие и други слични лабели кои праесфа псај дарк форест груви,например Санатон,Фрикс Нетфорк,Лост Теори,Јагадрасил,Риал Вижн,Мајти Кфин,Мун Кураџи и мноо други
Попознати траке од Енцета су ми Chaotic Secrets , Inner Magnets
A најјаки Атриум траке су Rings of fairy rmx, Dream Converter (најбоља македонска трака)

Еве интересна епизода од Psy Freq Radio Show на канал 103.. review za Boom 2014 со нашиот форумџија Бавча :)

http://www.mixcloud.com/PsyFreq/03092014-boom-festival-2014-review-by-mans/

за тие шо не сте упатени во ова , еве лајкнете на фб нивната страна од емисијава : https://www.facebook.com/psyfreq
еве и каналот на mixcloud со доста епизоди : http://www.mixcloud.com/psyfreq/
и еден позз од мене

Pistolero ми беше рингтон едно време, перфекција.

Инаку Glowing Flame и слични воопшто не ми се допаѓаат. Траките како да се со рандом нафрлени psy семплови и се хаотични, немаат никаков концепт во тие 6-7 мин и секоја звучи како и предходната! Јас повеќе сакам трака со концепт и приказна, да има добро интро, билд ап до климакс (или повеќе) и добра catchy мелодија која се памти и на која веднаш ми текнува само по спомнување на името. Мелодијата може да биде over the top но не да биде cheesy како мелодиите во Nitzonot стилот кој исто така го имплементира најодвратниот бас во сцената.

Исто така неќам Darkpsy (со исклучоци), траките неможеш да ги разликуваш една од друга, во главно има некој исечок од хорор/SciFi филм кој наместо да ја подобри траката ја уништува или ја прави тотално cheesy со погрешниот тајминг.

Критика и за Neo (Newschool) Goa како под жанр. Исто и тука се појавија милион артисти по успехот на првите 2 албуми на Filteria. Буквално секој со PC дома и со некој основен програм пробува да прави музика. 99.99 од овие артисти се тиња за жал, не оставаат никаков белег. Има исклучоци како Filteria, Ra и Khetzal чија музика се разликува и има одлична динамика и мелодии.

Од нашиве артисти ама буквално никој не ми прави мерак, но ги подржувам. Добро е што се обидуваат да ја шират сцената ако ништо друго!

Ги пробувам и другите стилови од време на време ради промена, а и верувам дека има по некој гем албум без разлика на жанрот, но секогаш се враќам на корените на Psytrance а тоа е Goa од периодот 1995-2000, златната ера.

@AceCaleb @Prince
И ја се слажам дека тј албум од Скејтер брејн е едн од најјаки псај албуми у тој време.Meне најјомилена трака од тј албум ми е Scattergram

A слушале ли сте гу овуј траку, овај му е од поново време : D Спејс електрицитет, скејтер праи муабет сс ефекти у траку hhaha

A слушале ли сте гу овуј траку, овај му е од поново време : D Спејс електрицитет, скејтер праи муабет сс ефекти у траку hhaha
Да парва, забегана во негов стил :)
На Скетер мааната му е што многу брзо се повлече од сценава, па на неколку години вадеше по некоја нумера за Digital Psionics неговата матична издавачка куќа. Издаде уште 3 мислам после албумот и толку, го нема нигде. Знам тоа време контактирав со Luke Psywalker што е дел од издавачката куќа па ме известуваше дека пробуваат да извадат уште некој албум од Скетер али мајчиниов излегол од сцената и се посветил на фамилијарниот живот.
Иначе оваа му е првата издадена, кратко пред албумот. Се појавува и Спок :)

Браво дечки за темава!
Еве некои од омилени мои

На оваа трака со WinAmp и MilkDrop визуализации чуда се дешаваа.. ауууу. Дефинитивно омилен ми е Xenomorph.

Ај попосле малку поопширно

Какви тракишта , едноставно кажано ова ти е дефиниција за PSYTRANCE... ептен се партали , не знам шо како али дефинитивно штета шо се повлекол типот , ке издадеше уште вакви ремек дела за да уживаме ние :)
инаку во моментов рокам Parasense... е ова ти се руски машини , партали :)
сега иде Parasense - Speech Work па после цел албум Apple in Your Head , таман и во меѓувреме учам , ова ти е добитна комбинација :D[DOUBLEPOST=1413462720][/DOUBLEPOST]
Браво дечки за темава!
Еве некои од омилени мои

На оваа трака со WinAmp и MilkDrop визуализации чуда се дешаваа.. ауууу. Дефинитивно омилен ми е Xenomorph.

Ај попосле малку поопширно
2009та мислам беше Xenomorph ако добро се сеќавам во МКЦ , партали жур! браво , го заборавивме ликов :D

Kсенчо е луд. На саем на журку ги гаѓа сс пластичну пуну чашу алкохол овија од обезбеѓење затој што журка заврши мноо рано и његоф сет мноо малко траја. А знаемо на што е сфе спреман луд нацист, ариефска раса : D Касандра најтмерс мноо јак албум
Најјаки његови траке на сфет су овија...
И двете под хитно да ги слушате!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom