Ај да напраимо рецензију на псај сцену у Македонију
Како прф псајтранс диџеј на овија наши простори се истакнуе Дани Бушава Азбука негде у средину у девеести кд дечко гу напраи прву псај журку.Други поистакнати диџеи од тој време бесфа Навигатор,Васерман,Вања,Сателајт, Монтезума. Дечки бесфа љубоф мир сонце и насмефки,праесфа добри андерграунд журке сфе док не се деси Диџитал Денс и њини глупи Грејтес Хитс журке на саем.
Девеес шесту у Берово доваѓа и добро познат Гоа Гил, а други звучни имиња што доваѓасфа туј су Цујоши Сузуки,Електрик Јуниврз,Сан Проџект,Миранда,Таламаска...
Сс развитак на псајтранс, тоес онј прелаз од гоа и спејс ритмови до псај дарк фул он звукови, мењасфа се сфакакфи резиденти, прилиф на нови псајтранс пионири, диџеи,артисти,групе. МКЦ беше закон, Ла Фабрик : D Белви
Нагло се разви псај култура у Македонију, шаренило на сфи стране, даунлоад од интернет се кидаше, не се давасфа цедеа на сфакога : ) За неиздадену музику па да не праимо муабет, реликти бесфа тој
Од 2000 почнасфа журке да зимаф поголем замаф, направи се и Пелиделик фестивал кој треаше да биде традиционалан али дешава се само едну годину.
После тој почнасфа и наши диџеи да праиф експериментални траке, мислу дека Вале Монтезума гу издаде едну од први мк траке, Кејф ин тренс нешто такој беше, а почна да издава траке под име Блисаргон Демогоргон. Почнасфа да издааф музику и Оги и Буги кои напраисфа бенд кој се вика Јудиштира, па и диџеј Марко напраи бенд сс Бобита(Егоритмиа) кој се викаше Имаџинари Сајт.Они издавасфа музику за прву македонску диско куќу Гловлинг Флејм.У 2003 искочи Aгни Хотра компилација. Најјаки мк траке од туј диско куќу су ми
Yudhisthira - Matter is a myth,
Imaginary Sight - Universe, A искочи и голема соработка заедно сс Брејнсел,Огита,Марка а трака е
Peyote
У тој време искочисфа и мноо псај дарк артисти например Фобос Азазел,Гроум Пеја,Хагенит,Дисторед Гоблин и још други. Али наравно најјаки се избацисфа браќа Атриум и Енцефалопатикус кој почнасфа да издааф и за најјаку дискографску куќу Парвати Рекордс.
Атриум мноо јако стартувасфа сс траку
Pagan Anaesthetic коју гу издадесфа за Peak Records.
После искочи и сплит албум Ukalen кој е нешто наше спиритуално сфето, пуно сс форест груви тфистед псај ритмови и ефекти.Албум е составен од траке од Атриум и Енцета, издаден за Парвати.Најбољи македонски албум. Најјако парче од албум ми е
Atriohm - Close to nowhere
После тој Саше продужи сам да праи музику под ист никнејм Атриум, а брат му Лео се посфети на псај чил амбиент проект Tengri. Саше и Енце бесфа дел од најбољи Парвати компилацие и други слични лабели кои праесфа псај дарк форест груви,например Санатон,Фрикс Нетфорк,Лост Теори,Јагадрасил,Риал Вижн,Мајти Кфин,Мун Кураџи и мноо други
Попознати траке од Енцета су ми
Chaotic Secrets ,
Inner Magnets
A најјаки Атриум траке су
Rings of fairy rmx,
Dream Converter (најбоља македонска трака)