Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Ке треба ли да се плаќа царина?

2cn9jph.jpg

Планирам кога ќе си дојдам на одмор, да си донесам некои работи од Дубаи, пошто ми дадоа нов стан, и немам потреба веќе од истите .. Имам телевизор (40"), блендер, kettle, iPhone, iPad & Galaxy S4 .. Ај телефоните и iPad'от ќе ги земам со мене, ама другото треба во багажот ..Дали би ме цариниле во МК или не? Пошто станува збор за лична сопственост :)

Сакам да порачам телефон од АлиЕкспрес. Некој да сподели искуство и дали ќе треба да платам царина и ддв? Досега на порачки до 20 евра не ми бараа ништо.
За пратки добиени по пошта, важат следните правила:

1. До вредност од 45 евра (со вклучена поштарина) не се наплаќа царина и ддв.
2. Над 45 евра се наплаќа царина 15% и данок 18% освен ако
(3) Побарате да се распредели во правилната царинска ставка (на пример ако за тој дел се плаќа царина помалце од 15%, или данок помалце од 18%. Треба за ова да се пополни некој формулар/барање.

Еве го текстот од царина:

За пратки примени по пошта, физичките лица се ослободени од давачки доколку вредноста на стоката заедно со трошоците не надминува 45 евра.За други уреди се плаќа царина со единствена царинска стапка од 15% од вредноста и 18% ДДВ (во даночната основица се вклучува вредноста на стоката со износот за царина). 3. Единствената царинска стапка од 15% не се применува доколку за уредот кој го набавувате, согласно Царинската тарифа е утврдена царинска стапла „сл" (0) или кога Вие ќе побарате да се царини со царинска давачка утврдена во Царинската тарифа.

Некои од најчестите уреди што се нарачуваат/купуваат ги имате овде објаснето колку се царинат:

Компјутери и делови за компјутери: Царина 0%, Данок 5%
Часовници: Царина 5%, Данок 18%
Музички инструменти: Царина 9%, данок 18%
Мебел: Царина 0-15% (зависи), данок 18%
Игри (вклучувајќи и видео игри, конзоли итн.) Царина 0%, данок 18%
Спортска опрема: Царина 7%, данок 18%
Слики и антиквитети: Царина 7%, данок 18%
Телевизори: Царина 0-5%, данок 18%
Проектори: Царина 0-5%, данок 5-18%
Облека: Царина 0-10%, данок 18%
Објективи: Царина 5%, данок 18%
Дигитални фотоапарати: Царина 0%, данок 18%
Видео камери: Царина 5%, данок 18%
Мобилни телефони: Царина 0%, данок 18%

Аха нема, пратен на домашна адреса ама заедно со уплатница :свиркам:

Здраво другари, имам порачано Самсунг галакси ноут 3 1:1 (копија со лого со се како оргиналот) Од Алиекспрес и иде со Сингапур Пост... Сакам да прашам дали би ми го заплениле на царина иако е препорачан ?
Фала

Здраво другари, имам порачано Самсунг галакси ноут 3 1:1 (копија со лого со се како оргиналот) Од Алиекспрес и иде со Сингапур Пост... Сакам да прашам дали би ми го заплениле на царина иако е препорачан ?
Фала
Да.
Тоа што пишува самсунг на него те кинит.

Аха нема, пратен на домашна адреса ама заедно со уплатница :свиркам:

1. dali na clenot mu stigna pismo od carina, I dali podnel faktura/screen za sumata ? ako ne dobil nikakvo pismo, a na trakingot mu stoi slikata od pogore, togad ke plati samo 100-tina denari za otvaranje na pratkata. ocigledno mislele ovie od carina deka e nesto povredno, ama koga go otvorile, videle deka nema sto da se carini, I zatoa sami go vratile nazad kon posta.

2. ovie od carina so go carinele po nekoja suma vpisano na paketot, I sea go pratile paketot vo posta so se uplatnicata za carina+carinski troskovi.ovde ke mora da si plati carina/danok.

Фала
sansite se 50 / 50 da ti pomine na carina. ili carinikot ke ti se nagleda na tvojata pratka, I ke go zapleni kako kopija na samsung, ili ke pobara da dades faktura za pratkata za da ti napise carina. si nasata carina se e mozno. :)

Последно уредено:
1. sansite se 50 / 50 da ti pomine na carina. ili carinikot ke ti se nagleda na tvojata pratka, I ke go zapleni kako kopija na samsung, ili ke pobara da dades faktura za pratkata za da ti napise carina. si nasata carina se e mozno. :)

Телефонот чини 115$ (91е) , а батето од кина ми рече дека ке пиши дека кошта 20е за да сум избегнел царини и такви работи... Дали тоа би помогнало нешто ?

Хехе, ќе кажиш тука кога ке ти стигни телефонот, цела тема е полна со истото прашање, а одговорот е - нема да те царинат ако имаш среќа, од друга страна пак ако немаш среќа богами ќе мораш да си платиш, ако пак си ептен малер, можно е дури да ти го запленат, со други зборови, никој не може овде да ти каже децидно

Фала

Да.
Тоа што пишува самсунг на него те кинит.

НЕ! Имав купено кинески S3 мини од алиекспрес, логото на Самсунг беше секаде (екран, задна маска, слушалки, кутија, футрола) Ми стаса пред врата без царина.

НЕ! Имав купено кинески S3 мини од алиекспрес, логото на Самсунг беше секаде (екран, задна маска, слушалки, кутија, футрола) Ми стаса пред врата без царина.
Си имал среќа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom